چرا بنزین سوپر نزنیم ، نگاهی متفاوت نسبت به سوخت خودرو که مجله همراه مکانیک در این مقاله به شما ارائه می کند .اما چرا نباید بنزین سوپر بزنیم و تفاوت بنزین سوپر با بنزین معمولی در چیست؟ اگر این سوال ها نیز ذهن شما را مشغول کرده است با این مقاله همراه مکانیک همراه شوید.
شاید برای شما اتفاق افتاده باشد که پس از مواجهه با نقص فنی در موتور و مراجعه به تعمیرگاه و جویا شدن علت، با این پاسخ از تعمیرکار روبرو شده باشید که استفاده از بنزین معمولی بهجای بنزین سوپر به موتور شما آسیب رسانده و هزینهای هنگفت برایتان برجای گذاشته است. در حال حاضر بنزین معمولی و بنزین سوپر به ترتیب با قیمتهای 1000 و 1200 تومانی (به ازای هر لیتر) در جایگاههای عرضه سوخت کشورمان بفروش میرسند هر چند مدتی است که خبری ازبنزین سوپر در جایگاهها نیست! در این مقاله نگاهی داریم به تفاوت بنزین سوپر و بنزین معمولی و همچنین پاسخ به این سوال که آیا استفاده از بنزین سوپرارزش پرداخت هزینه مازاد توسط مصرفکنندگان را دارد یا خیر؟
تفاوت بنزین سوپر با بنزین معمولی
تفاوت بنزین سوپر با بنزین معمولی در عدد اکتان آن بوده که در نوع معمولی 88 و در سوپر 91 است!!!.لازم به ذکر است که در دیدگاه اکثر کارشناسان بنزین معمولی دارای عدد اکتان بین 85 تا 90 و بنزین سوپر دارای اکتان بالای 90 است.به طور خلاصه عدد اکتان میزان اشتعال و خودسوزی بنزین را مشخص میکند و هرچه این عدد بالاتر باشد کیفیت سوخت بالاتر بوده و درجه خودسوزی بنزین پایینتر است. به عبارت دیگر بنزین سوپر در مقابل احتراق مقاومت بیشتری داشته و در فشارهای بالاتر انفجار صورت میگیرد. باید توجه داشت که خودسوزی به معنی آن است که بنزین بدون جرقه شمع منفجر میگردد؛ این امر برای سوخت خوب اصلا قابل قبول نیست و یک سوخت خوب حتما باید توسط جرقه شمع مشتعل گردد و هر چقدر شعله احتراق به صورت یکنواخت پخش شده و به پیستون برسد انرژی مفید بیشتری را تولید خواهد نمود.
بنزین سوپر با ینزین معمولی کدام یک باب میل خودروی شماست
دانستن عدد اکتان و نوع بنزین مناسب خودرو توسط مالکان امری مهم است که سبب استفادهی بهینه از موتور و افزایش عمر مفید آن میشود. پس طبیعی است که توجه به این نکته در مورد خودروهایی که میبایست از بنزین سوپر استفاده کنند ضرورت بیشتری مییابد. زیرا اگر در خودرویی که به بنزین معمولی احتیاج دارد، بنزین سوپر استفاده شود، فقط از توان خروجی خودرو کاسته میشود، در حالی که خودروهایی که نیاز به بنزین سوپر دارند، در درازمدت صدمات جدی موتوری و قطعات مرتبط مانند پیستون، شاتون، میللنگ و حتی بلوک سیلندر را تجربه می کنند. عموم افراد بر این باورند که استفاده از بنزین سوپر، کارایی بهتر و استهلاک کمتری برای موتور به ارمغان آورده و بهاصطلاح تمیزتر میسوزد.
استفاده از بنزین با اکتان بالا به لحاظ علمی انرژی بیشتری نمیتواند تولید نماید چراکه مقدار انرژی تولیدی بنزین، به ساختار آن بستگی دارد نه به عدد اکتان آن. در ساختار بنزین هرچه تعداد پیوندهای کربن- کربن بیشتر باشد انرژی تولیدی آن نیز بیشتر خواهد بود و این پیوندها ارتباطی با عدد اکتان ندارند ولیکن استفاده از بنزین با اکتان بالا، عملکرد موتور را بهینه میکند. عدد اکتان بهینه بنزین تمامی وسایل نقلیه، توسط کارخانه سازنده باید اعلام گردد و حتما بر اساس دستورالعمل سازنده باید بنزین مناسب انتخاب گردد تا مانع از آسیبهای احتمالی موتور شود. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که اگر هر دلیلی چه تناسب آن با موتور خودرو و چه به خاطر هزینه از بنزین معمولی استفاده میکند؛ بهتر است هر 3000 کیلومتر از بنزین سوپر استفاده نمایید چراکه این امر تا حدود زیادی ضامن تمیزی سوزنهای انژکتور خودروی شما است.
شرایط محیط عاملی برای تعیین نوع سوخت شما
نحوه و کیفیت احتراق بنزین علاوه بر ساختار داخلی آن، تابع شرایط محیطی نیز هست. چنانچه سازنده بنزین مناسب برای خودروی شما را اعلام نکرده است یا به هر دلیل احساس مثبتی نسبت به عملکرد سوخت خودرو ندارید میتوانید از نکات ذیل که مبتنی بر شرایط محیطی هستند جهت تعیین اکتان بنزین خودرو خود استفاده نمایید:
ارتفاع از سطح دریا
هرچه ارتفاع از سطح دریا بالاتر باشد سوخت دیرتر دچار خودسوزی میشود و عدد اکتان واقعی بنزین بالاتر است. در مناطق کم ارتفاع همچون شمال کشور به علت ارتفاع کم از سطح دریا با افزايش شديد صدای موتور روبرو خواهید شد که دليل آن نيز تأثیر ارتفاع بر عدد اکتان است. بنابراین در استانهایی نظیر تهران، آذربایجانها، کرمانشاه و … كه بسيار بالاتر از سطح دريا است استفاده از بنزين معمولي توصیه میگردد حالآنکه در شهرهاي شمالي و یا جنوبی نظیر اهواز، بندر عباس و … استفاده از بنزین سوپر مناسبتر است.
ميزان رطوبت و دمای هوا
هرچه میزان رطوبت هوا بیشتر باشد و همچنین دمای هوا کاهش یابد، عدد اکتان بالاتر میرود. پس در هوای سرد و مرطوب از بنزین معمولی و در هوای گرم و خشک از بنزین سوپر استفاده کنید.
از چه نوع بنزینی استفاده کنیم؟
شاید بهترین راه برای تشخیص نوع بنزین مناسب برای هر خودرو، مراجعه به دفترچه دستورالعمل سازنده خودرو است که عدد اکتان سوخت مختص آن خودرو درجشده است. به عنوان مثال برای هیوندای سانتافه در دفترچه این خودرو بنزین با اکتان 91 یا بالاتر توصیه شده است و همچنین عنوان گردیده اگر از بنزین معمولی با کیفیت خوب استفاده نمیکنید هر 1000 کیلومتر یک بطری مکمل بنزین در باک خالی نمایید.
البته بر اساس تجربیات کارشناسان در این زمینه باید اشاره کرد که بهطورکلی چنانچه از خودروهای کمتوان (کمتر از 100-120 اسب بخار) و نهچندان لوکس تولید داخل استفاده میکنید(پراید، سمند، پژو 405 و ..) تفاوت چندانی با استفاده از بنزین سوپر بجای بنزین معمولی مشاهده نخواهید کرد، ولی خودروهای وارداتی و گرانقیمت به علت کارایی بالای موتورها و جلوگیری از هزینههای صدمات ناشی از پدیده ناک (Knock)، نیاز به بنزین سوپر دارند.
شایانذکر است در خودروهای با موتور توربو به علت نسبت تراکمهای متغیر و بالا در شتاب گیری اکیداً استفاده از بنزین سوپر توصیه میگردد. البته کیفیت بنزین داخلی بسیار محل بحث است و برخی از کارشناسان بر این باورند که به دلیل کیفیت پایین بنزین داخل، همواره بهتری است که از بنزین سوپر استفاده شود؛ هر چند این کیفیت پایین همیشه از طرف مسئولین و متولیان امر، تکذیب شده و همواره بر کیفیت مناسب بنزین داخل، تاکید داشته و دارند!
پس در یک جمع بندی کلی:
بنزین سوپر:
- در هوا گرم
- در هوا خشک
- در شهرهایی با ارتفاع کم نسبت به دریا (مانند: رشت، بوشهر، اهواز، ساری، قم و سایر)
- در موتورهای توربو
بنزین عادی:
- در هوا سرد
- در هوا مرطوب
- در شهرهایی با ارتفاع زیاد نسبت به دریا (مانند: شهرکرد، یاسوج، کرمان، همدان، تهران و سایر)
مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید:
اهمیت فیلتر روغن موتور در خودرو چقدر است
روغن کم کردن موتور نشانه چیست و چرا موتور روغن کم میکند؟
چرا چراغ روغن خودرو روشن میشود ؟
چگونه روغنسوزی خودرو را تشخیص دهیم؟
استفاده از بنزین با اکتان بالا به لحاظ علمی انرژی بیشتری نمیتواند تولید نماید چراکه مقدار انرژی تولیدی بنزین، به ساختار آن بستگی دارد نه به عدد اکتان آن. در ساختار بنزین هرچه تعداد پیوندهای کربن- کربن بیشتر باشد انرژی تولیدی آن نیز بیشتر خواهد بود و این پیوندها ارتباطی با عدد اکتان ندارند , , , , , ,
یعنی عقلشون نرسید که اول برن پالایشگاه ها ظرفیت تولید سوپر رو افزایش بدن بعد توربوشارژ وارد کنن؟!
اکثر ضربه های مهلک رو از همین استانداردهای اجباری ۸۵ گانه صنعت خودروی ایران میخوریم، بسترش وقتی محیا نیست و لیاقت لازم رو ندارید چه اجباری به ساخت موتور یورو ۵ هست، چه اجباری به توربوشارژ هست؟ ماشین های تنفس طبیعی جدید ایران خودرویی حتی با مشکل کمبود اکتان بنزین های داخلی به فنا رفتن و میرن چه برسه به توربوشارژهای داخلی و چینی و اروپایی! اونوقت بنزین سوپر نه درست و درمون بصورت مستمر تولید میشه و نه بسیاری از جایگاها بدلیل هزینه نگهداری بالا و کمبود درخواست میارنش، ملت موندن زیر دست یه عده نفهم با پودر شدن… بیشتر »
ممنون از توضیحات کامل شما…
ممنون خیلی خوب بود
تجربه صدای بیشتر موتور در شمال نسبت به تهران رو بنده داشتم ولی علتش رو نمیدونستم.
رطوبت هوا.
رطوبت هوا و تراکم بالای هوا