لاستیکها یا تایرها، تنها اجزای خودرو هستند که با زمین در ارتباط بوده و اگر بخواهیم تمثیلی داشته باشیم در واقع به مانند کفش هستند برای آدمی. در مورد اهمیت کفش، همواره گفته میشود که پا در حکم قلب دوم انسان بوده و هر چقدر که برای کفش راحت، هزینه کنیم ارزشش را دارد؛ بسیاری از کارشناسان، اهمیت لاستیکها را دقیقا همتراز با کفش انسان میدانند.پس با ما همراه باشید تا ببینیم در زمان ترکیدن لاستیک چه کارهایی را باید انجام دهیم.
با یک کلیک استعلام خلافی خودرو را بدون دغدغه از اینجا بگیرید
با لاستیک خودرو بیشتر آشنا شوید
لاستیکها به عنوان واسط بین زمین و خودرو عمل کرده و کل وزن خودرو از طریق لاستیکها به زمین منتقل شده و بر اساس قانون سوم نیوتن، خودرو شروع به حرکت مینماید که ترکیدن لاستیک در حین حرکت ممکن است خسارات جبران ناپذیری را بوجود بیاورد. در ادامه با ما همراه باشید تا اندکی بیشتر با کفش خودرویتان آشنا شوید.
بالانس کردن چرخ ها یکی از راه های افزایش سلامت لاستیک خودرو می باشد برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله بالانس کردن چرخ خودرو را از دست ندهید.
مواد تشکیلدهنده لاستیکها
از مواد شیمیایی، معدنی و طبیعی مختلفی در تولید لاستیکها استفاده میگردد که هر یک ویژگی خاصی را در لاستیک رقم میزنند. مهمترین مواد مورد استفاده در لاستیکها عبارتند از:
- کائوچو: کائوچو به دلیل خواص منحصر بفرد خود، کاربرد بسیاری در زندگی بشر داشته و نوع طبیعی آن از گیاهان خاصی گرفته میشود. جالب است بدانید که کائوچو برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت. کائوچو خود به سه نوع طبیعی، مصنوع و بازیافتی تقسیمبندی میشود که در ساخت لاستیکها از ترکیب نوع طبیعی و مصنوعی استفاده میشود.
- نخ: در بدنه تایرها لایههای نخی از جنس ریون، نایلون و یا پلیاستر استفاده میشود که در اصطلاح کارکاس نامیده میشود. ظیفه این لایههای نخی، تحمل فشار وارده به تایر (به خصوص فشار باد) از داخل و بیرون است.
- دوده: شاید دیگر انتظار این مورد نداشتید ولیکن دوده در میان فضاهای خالی بین مولکولهای کائوچو قرار گرفته و باعث افزایش مقاومت کائوچو و بهبود خواص مکانیکی آن میگردد. شایان ذکر است گهگاه علاوه بر دوده از فیلرهایی نظیر کائولن نیز استفاده میگردد.
- سیم: سیمهای فولادی دارای پوششی از مس یا برنز بوده و جهت افزایش استحکام بخشی از لاستیک که بر روی طوقه قرار میگیرد؛ استفاده میشود.
- حفاظتکنندهها: مواد موجود در هوا نظیر اكسيژن و ازون میتواند منجر به فرسودگی تایر گردد که جهت جلوگیری از این امر از موادی نظیر كسيدانتها، مومها، ضد اوزونانتها و … استفاده ميشود.
- سایر مواد: علاوه بر مواد فوقالذکر از برخی مواد شیمیایی دیگر نیز جهت فرآوری بهتر لاستیک استفاده میگردد.
انواع لاستیک
لاستیکها را از دو دیدگاه مختلف میتوان دستهبندی کرد:
1.ساختاری
2.عملکرد
به لحاظ ساختاری، لاستیکها خود به نوع بایاس و رادیال تقسیم میشوند. لاستیکهای بایاس دارای تکنولوژی قدیمیتر بوده و نخهای مورد استفاده نایلونی است. این لایهها به صورت ضربدری روی یکدیگر قرار گرفته و سیم فولادی نیز فقط در ناحیه طوقه استفاده میشود. در لاستیکهای نوع رادیال همانطور که از اسم آن نیز پیداست در جهت شعاع و عمود بر خط مرکزی لاستیک قرار گرفته و عمدتا از جنس ریون یا پلیاستر است.
از دیدگاه عملکردی نیز لاستیکها به 5 دسته چهار فصل، تابستانه، لاستیکهای با عملکرد بالا، لاستیک مناسب برای انواع جادهها و لاستیکهای زمستانه (یخشکن) تقسیم میشوند.
لاستیکهای چهارفصل را که برای اولین بار توسط شرکت GoodYear روانه بازار شد شاید بتوان محبوبترین نوع لاستیک نه تنها در بازار ایران بلکه در بازارهای جهانی دانست. در این نوع از لاستیکها جهت ایجاد تعادل در تمامی فصول، لایههای نخ و لاستیک به صورت مساوی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
لاستیکهای تابستانه نیز برای فصول تابستان طراحی شده و دارای عملکرد بهتری در جادههای خشک و گرم نسبت به 4 فصل هستند. لاستیکهای با عملکرد بالا دارای عملکرد بهتری در سرعتهای پایین، سر پیچها، سروصدای کم و … هستند. لاستیک مناسب برای انواع جادهها عمدتا در وانتها و SUVها استفاده شده و حتی در جادههای خاکی نیز عملکرد مناسبی از خود به نمایش میگذارند. لاستیکهای یخشکن نیز به منظور جلوگیری از لغزش و سر خوردن بر روی برف و یخ طراحی شده و در فصل زمستان استفاده میشوند.
طول عمر لاستیک خودرو
همانند سایر قطعات موجود در خودرو، نمیتوان طول عمر دقیقی را برای لاستیک در نظر گرفت و بهترین مرجع جهت اطلاع از آن، کارخانه سازنده است ولیکن به عقیده بسیاری از کارشناسان، 100 هزار کیلومتر برای لاستیک عمر منطقی بوده و با احتساب پیمایش سالیانه 25 هزار کیلومتر، بهتر است هر 4 سال یکبار لاستیک تعویض شوند. چنانچه این تعویض نمودنها و یا نگهداری به طور دقیق و منظم انجام نشود منجر به موارد چون ترکیدگی لاستیک میشود که در ادامه به دلایل این موضوع پرداخته شده است.
دلایل ترکیدن لاستیک
فرسودگی بیش از حد: فرسودگی بیش از حد یعنی آجهای لاستیک زودتر از موعد مقرر از بین رفته و نیاز به تعویض داشته باشند. دو عامل بسیار مهم در این فرسودگی عدم بالانس بودن چرخهاست که این موضوع به طور کامل در مقاله مربوطه تشریح گردیدهاست. عامل دیگر وجود مشکل در سیستم جلوبندی و فنربندی است که باعث عدم توزیع یکنوخت نیرو بین لاستیکهای مختلف شده و فرسایش پیش از موعد را به همراه خواهد داشت.
نامناسب بودن لاستیک: چنانچه لاستیک خودرو فاقد استانداردهای لازم باشد حتی در صورت نو بودن نیز، ترکیدن آن چندان دور از ذهن نیست. توصیه میشود به هنگام خرید لاستیک به مواردی چون تاریخ تولید، بار مجاز، سایز لاستیک، چسبندگی، مقاومت لاستیک و … توجه نمایید.
فشار باد: فشار نامناسب باد لاستیک از دیگر عواملی است که میتواند منجر به ترکیدن ناگهانی لاستیک گردد از این روی پیشنهاد میشود که به صورت منظم و ماهیانه باد لاستیکها کنترل گردد.
برخورد با اشیا تیز و برنده: چنانچه لاستیک با اشیای تیز و برنده نظیر میخ، تکه شیشه و … برخورد نماید احتمال ترکیدن آن وجود دارد.
هنگام ترکیدن لاستیک چه باید کرد؟
ترکیدن ناگهانی لاستیک یکی از خطرناکترین موقعیتهایی است که برای احتمال وقوع آن برای هر رانندهای وجود دارد. حال در چنین موقعیت حساسی چه باید کرد و چه نباید کرد؟
در زمان ترکیدن لاستیک چه کارهایی باید انجام بدهیم؟
خونسردی خود را حفظ کنید: اولین اصل نه تنها در این موقعیت بلکه در هر موقعیت مشابه دیگری، حفظ آرامش و خونسردی است چراکه در غیر اینصورت به هیچ یک از مواردی که در ادامه میآید نمیتوانید عمل نمایید و شاید نتیجهای به شدت متاثرکننده برای خود و دیگران در پی داشته باشد.
از پدال گاز استفاده کنید: بسیاری از رانندگان به هنگام ترکیدن لاستیک پدال گاز را رها نموده و در پی ترمز هستند در حالیکه کاری بسیاری بیهوده و حتی خطرناک است. به آرامی به پدال گاز ضربه بزنید چراکه با افرایش سرعت خودرو قسمت اعظمی از وزن خودرو به چرخهای جلو منتقل میگردد و شما نیز در این فرصت باید خودرو را به کنار جاده منتقل کنید.
در نقطهای امن متوقف شوید: در نقطهای امن خودرو را پارک کرده و لاستیک معیوب را تعویض نمایید.
در زمان تریکدن لاستیک چه نباید کرد؟
ترمز ناگهانی: به هیچ وجه به صورت یکباره پا را بر روی پدال ترمز قرار ندهید چرا که این امر میتواند باعث لخت شدن لاستیک گردد.
فرمان را رها نکنید: در این موارد برخی افراد دچار استرس شده، فرمان را رها کرده و به سراغ ترمز دستی و … میروند. فرمان را دو دستی و محکم نگه داشته و خودرو را به سوی نقطهای امن هدایت نمایید.
اجازه ندهید کار به چنین جاهای باریکی بکشد: نگهداری و بررسی مناسب وضعیت لاستیکها تا حدود زیادی شما را در مقابل ترکیدن لاستیک مصون داشته و خطرات احتمالی آن را نیز کاهش میدهد؛ به قول قدیمیها که صد البته باید طلا گرفت حرفشان را، “پیشگیری بهتر از درمان است”!
ضرورت کارشناسی خودرو
در پایان مقاله قصد داریم با شما کاربر گرامی اندکی در مورد اهمیت کارشناسی خودرو صحبت کنیم شاید برای شما در مورد دو خدمت ارائه شده در بالا(برای خرید خودرو نیاز به کارشناسی دارم، برای فروش خودرو نیاز به کارشناسی دارم) سوال پیش بیایید که برای فروش خودرو ما چه نیازی به کارشناسی داریم.
کاربر گرامی دقت کنید که یکی از راه ها و تله های کلاهبرداری که دلال ها از آن استفاده می کنند وارد کردن ایرادات بی جا به خودرو برای کاهش قیمت آن می باشد ولی در صورتی که شما گواهی کارشناسی از یک مرکز معتبر داشته باشید راه کلاهبرداری را برای دلالان خودرو می بندید و خودرو خود را با منطقی ترین قیمت و قیمت کارشناسی شده می فروشید
این همان دلیلی است که می گوییم با استفاده از خدمت کارشناسی خودرو همراه مکانیک لذت خرید و یا فروش خودرو دست دوم را تجربه کنید.با کلیک برو روی تصویر زیر وارد صفحه کارشناسی 209 نقطه ای همراه مکانیک شوید و جزئیات این خدمت مطلع شوید.
مطالعه مقالات مرتیط زیر را از دست ندهید
چگونه از خودرو ها بهتر نگهداری کنیم؟
متوسط کارکرد خودرو در یک سال چقدر است؟
اساس کارکردن پمپ هیدرولیک خودرو چیست
چرا خرید خودروی کارکرده و حتی صفر به کارشناسی نیاز دارد؟
بخاری خودرو و هر آنچه که در مورد نحوه کارکرد ، نگهداری و عیب یابی آن باید بدانید