در این مقاله از سری مقالات دانش فنی همراه مکانیک قصد داریم شما را با یکی از تکنولوژی های روز خودرو در دنیا آشنا کنیم.آنچه شما در این مقاله مطالعه خواهید کرد نحوه کارکرد تکنولوژی کنترل در سربالایی و سراشیبی می باشد
پیشرفت روزافزون تکنولوژی طی چند دهه اخیر، تاثیر چشمگیری روی صنعت خودرو داشته و باعث شده تا خودروهای تولید شده توسط خودروسازان شاخص، در مقایسه با گذشته از آپشنها و امکانات بسیار متنوع تری برخوردرا باشند. بخشی از این آپشنها مربوط به امکانات رفاهی بوده و برخی دیگر مربوط به تجهیزات امنیتی خوروها میشود. در این میان یکی از سیستمهایی که طی چند سال گذشته محبوبیت فراوانی میان خودروهای مطرح بازار مخصوصا خودروهای شاسی بلندها بدست آورده، سیستم کنترل حرکت در سراشیبی (DAC) و سیستم کنترل حرکت در سربالایی (HAC) است.
آیا می دانید با اپلیکیشن همراه مکانیک می توانید علاوه بر خدمات همراه مکانیک ، قیمت بروز خودرو خود
و یا سایر خودرو ها در هر سال و مدل و با هر کارکردی بدست بیاورید
با فشردن لینک زیر اپلیکیشن همراه مکانیک را از کافه بازار دانلود کنید.
چنین سیستمهایی بوسیله اطلاعاتی که از حسگرهای مختلف بدست میآورند مجموعه تعلیق، گیربکس و ترمزهای خودرو را تحت تاثیر قرار داده و در جادههای کوهستانی یا حتی فضای شهری به کمک راننده خواهند آمد. در ادامه قصد داریم سیستمهای HAC و DAC را برایتان شرح داده و شما را با نحوه عملکرد و جزییات آنها آشنا کنیم؛ بنابراین اگر شما هم جز کسانی هستید که میخواهید در مورد سیستم کنترل حرکت در سراشیبی و سیستم کنترل حرکت در سربالایی اطلاع بیشتری کسب کنید در ادامه با ما همراه باشید.
سیستم کنترل حرکت در شیب DAC
DAC مخفف عبارتDownhill Assist Control است که به راننده کمک میکند تا بدون درگیر کردن ترمز خودرو، در سراشیبیهای تند و جادههای لغزنده سرعت خود را ثابت نگه داشته و با پایداری و کنترل کامل به مسیر خود ادامه دهد. مطمئنا در جادههای پر فراز و نشیب اگر سطح جاده بیش از حد لغزنده بوده یا اگر راننده از مهارت کافی برخوردار نباشد ممکن است حوادث جبران ناپذیری رخ دهد. این در حالیست که اگر خودرو شما به سیستم کنترل حرکت در شیب مجهز باشد، دیگر لازم نیست در سراشیبی شدید یا جادههای ناهموار با ترمزهای مکرر سرعت وسیله نقلیه خودر را کنترل نمایید.
فعال شدن سیستم DAC در خودروهای مختلف به دو روش متفاوت انجام میشود؛ اغلب خودروهای مدرن پس از قرار گرفتن در سرازیریهای شدید، با تکیه بر اطلاعات ارسال شده از سنسورهای موجود در چرخها و کامپیوتر مرکزی خودرو(ECU) ، وضعیت موجود را تشخیص داده و سیستم DAC را فعال خواهند کرد، اما در خودروهایی همچون تویوتا RAV 4 این سیستم باید پیش از ورود به چنین جادههایی به صورت دستی و با فشردن دکمه مخصوص فعال گردند. از جمله خودروهای مطرحی که به سیستم DAC مجهز هستند میتوان به کیا سورنتو، هیوندای ix35، هیوندای ix45، تویوتا لندکروزر، لکسوس RX350، مرسدس بنز ML، کیا اسپورتیج، هیوندای ix35، هیوندای ix45، ب ام و X3، ب ام و X1 و میتسوبیشی ASX اشاره کرد که شما میتوانید اطلاعات تکمیلی به همراه قیمت روز این خودروها را از صفحه قیمت همراه مکانیک مشاهده بفرمایید.
نحوه عملکرد سیستم DAC
پس از قرار گرفتن خودرو در یک شیب تند، سیستم DAC فعال شده و میزان دقیق فشار هیدرولیکی ترمز برای اعمال به هر چرخ را محاسبه میکند؛ در صورتی که فشار هیدرولیکی در این فرایند کاهش یابد، ECU خودرو سیگنالهایی به دلیل این تغییر فشار دریافت خواهد کرد و بر همین اساس اقدام به فعال کردن پمپ ترمز خودرو جهت جبران کاهش فشار خواهد کرد.
در چنین موقعیتهایی در کنار کنترل مستمر سیستم DAC روی مجموعه ترمز، گیربکس خودرو نیز در سنگینترین حالت ممکن قرار گرفته تا از سرعت خودرو کاسته شده و با سرعت نسبتا ثابت به مسیر خود در سرازیری ادامه دهد؛ در این میان تنها وظیفه راننده این است که کنترل فرمان را در دست گرفته و از زیباییهای جاده لذت ببرد!
در این میان سیستم DAC با کمک سامانه ESP (سیستم پایداری الکترونیکی) و EBD (تقسیم کننده الکترونیکی نیروی ترمز) از قفل شدن چرخها یا انحراف خودرو جلوگیری کرده تا خودرو در ایمنترین حالت ممکن، بر روی سرازیری حرکت کند. در برخی از مواقع استفاده طولانی مدت از این سیستم ممکن است باعث افزایش دمای مجموعه ترمز خودرو شود؛ بنابراین پیشنهاد میشود بلافاصله پس از پایان شیب با فشار دوباره دکمه DAC این سیستم را غیر فعال کرده و به رانندگی خود ادامه دهید.
سیستم کنترل حرکت در سربالایی HAC
HAC یا همان سیستم کنترل حرکت در سربالایی مخفف عبارت HILL START ASSIST CONTROL است و میتواند از حرکت رو به عقب خودرو در سربالاییها جلوگیری کند.
مطمئنا برایتان پیش آمده که در یک جاده کوهستانی یا حتی در خیابانی با شیب رو به بالا رانندگی کرده باشید؛ در این جادهها اگر بخواهید پس از یک توقف کامل مجددا حرکت خود را آغاز کنید، خودرو شما در اغلب مواقع به سمت عقب کشیده شده و رانندگی را برایتان سخت خواهد کرد. در این مواقع اگر خودرو شما فاقد سیستم HAC باشد، ممکن است با افراد یا ماشینهایی که در پشت خودرو قرار دارند، برخورد کرده و خسارات فراوانی را بوجود بیاورید.
اگر بدنبال کسب تجربه خرید و فروش خودرو با خیال راحت هستید.
نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده همراه مکانیک بهترین انتخاب برای شما می باشد.
برای ورود به صفحه نمایشگاه خودرو های کارشناسی شده همراه مکانیک اینجا کلیک کنید.
در چنین مواردی جای خالی یک سیستمی امنیتی همچون HAC که از حرکت رو به عقب خودرو جلوگیری کند، به شدت حس میشود. برخلاف سیستم DAC که مسئولیت کنترل حرکات خودرو در سرازیریها را بر عهده دارد، سیستم HAC به شما کمک میکند تا پس از ایست کامل در یک سربالایی، زمانی که قصد حرکت مجدد دارید بتوانید بدون هیچ مشکلی به مسیر خود ادامه دهید.
نحوه عملکرد سیستم HAC
با فعال شدن سیستم HAC سنسورهای قرار گرفته در چرخهای خودرو، پس از تشخیص حرکت رو به عقب و یا لغزش خودرو فعال شده و با محاسبه میزان فشار ترمز لازم جهت جلوگیری از لغزش، به آرامی فشار ترمز را به چرخها اعمال کرده و از حرکت رو به عقب اتومبیل جلوگیری مینماید.
حتی در صورتی که شما پدال ترمز را رها کنید، این سیستم همچنان از نیروی ترمز استفاده کرده و اجازه نمیدهد خودرو به سمت عقب برود. سیستم HAC تا زمانی که اقدام به فشار دادن پدال گاز نکنید همچنان فعال باقی مانده و خودرو را ثابت نگه میدارد؛ البته در برخی از خودروها سیستم کنترل حرکت در سربالایی تنها طی مدت زمانی بین 2 تا 3 ثانیه قادر به ثابت نگه داشتن خودرو بوده و پس از این مدت به طور کاملا خودکار غیرفعال خواهد شد.
در نهایت پس از طی شدن مدت زمان تعیین شده یا فشردن پدال گاز، این سیستم غیر فعال خواهد شد و خودرو بدون جابهجایی رو به عقب، حرکت خود را آغاز میکند. در گذشته HAC اغلب روی خودروهای شاسی بلند نصب میشد، اما اکنون میتوان سدانهای فراوانی را نام برد که از سیستم کنترل حرکت در سربالایی بهره میبرند. از جمله خودروهایی که به این سیستم مجهز هستند میتوان به لکسوس IS300، جک S5، هیوندای سانتافه، تویوتا پرادو، کیا سراتو، ام وی ام X22، چری آریزو5، کیا سورنتو، هیوندای i20، ام جی GS، بسترن B30 و هیوندای سوناتا اشاره کرد
در یک جمع بندی کلی باید گفت که استفاده از سیستمهای HAC و DAC میتوانند فواید فراوانی را برای خودروها به همراه داشته باشد که از جمله آنها میتوان به جلوگیری از تصادفات و صوانح رانندگی، کاهش مصرف سوخت، افزایش آسایش و امنیت در رانندگی و افزایش طول عمر قطعات خودرو اشاره کرد؛ بنابراین به نظر میرسد چنین سیستمهای امن و کارآمدی میتوانند علاوه بر خودروهای شاسی بلند و آفرودی روی خودروهای سدان نیز تاثیر بسیار مثبتی داشته و امنیت بیشتری را برای خودرو و سرنشینان آن به همراه داشته باشد.
آیا به فروش خودرو بدون پاسخ گویی به حتی یک تماس فکر کرده اید؟
با استفاده از خدمت فروش سفارشی خودرو همراه مکانیک بدون پاسخ گویی به یک تماس و رایگان خودرو خود را بفروشید.
برای ورود به صفحه نمایشگاه خودرو های کارشناسی شده همراه مکانیک اینجا کلیک کنید
مقالات مرتبط:
راهکار کاهش صدای موتور را نام ببرید.
با ویژگی های کلاچ برقی آشنا شوید
با جعبه فرمان و وظایف مربوط به آن بیشتر آشنا شوید
چراع بدرقه در خودرو چیست و چگونه کار می کند
در تیگو چکونه اکتیو میشود آیا اتوماتیک است HAC 7DAC
عالی
سلام جک اس۵ دارم چراغ کنترل کشش زرد روشن میشه و کنترل سرا شیبی قرمز دلیل چی می تونه باشه
در مورد خودرو دیگنیتی مشکلی که دلرم اینه که سیستمhhc ) کنترل در سربالایی ( بقدری قوی عمل میکنه که حتی نمیتونم از پارکینگ و یا شسب پاساژها بالا برم . لفا راهنمایی کنید چون خود نمایندگی هم انگار نمیدونه