افزایش سرسامآور قیمت خودرو و شیوههای عجیبوغریب قیمتگذاری خودروسازان و تایید آنها توسط شورای رقابت باعث شده تا خرید ماشین مزایدهای به یکی از روشهای محبوب برای خرید خودرو زیر قیمت بازار تبدیل شود.
اگر تاکنون در مزایده خودرو شرکت نکردهاید بهتر است در جریان باشید که روند آن با آنچه در فیلمها دیدهاید متفاوت است و قرار نیست شخصی با چکش پشت یک تریبون بایستد و حضار هم قیمت پیشنهادی خود را اعلام کنند. شرایط تحویل خودرو مزایده ای هم مثل فیلمها نیست و فوراً پس از پایان مزایده انجام نمیشود.
در این مقاله قرار است به شما بگوییم ماشین مزایدهای چیست و شما را با انواع آن، شرایط شرکت در مزایده خودرو و نحوه خرید ماشین مزایده ای آشنا کنیم.
ماشین مزایدهای چیست؟
مزایده از کلمه ازدیاد میآید و هرجا این کلمه را مشاهده کردهاید، بدانید که ارگان، سازمان یا شرکتی کالای مازاد خود را با قیمت پایه برای فروش گذاشته و برای خرید این کالا باید قیمتی را بالاتر از آن اعلام کنید. البته در اکثر موارد شما تنها شرکتکننده نیستید و ممکن است سایرین قیمتی را اعلام کنند که از پیشنهاد شما بالاتر است و برنده شوند.
در یککلام مزایده خودرو یعنی پیشنهاد قیمت بالاتر از قیمت پایه و رقابت با سایر شرکتکنندگان برای مالکیت خودروی موردنظر.
علت برگزاری مزایدات ماشین این است که سازمانها و شرکتهای دولتی نمیتوانند خودروهای خود را بهصورت مستقیم به افراد حقیقی یا عموم مردم بفروشند و برگزاری مزایده ماشین برای آنها ضروری است.
با انواع مزایده خودرو آشنا شوید
مزایده خودرو 2 نوع دستهبندی کلی دارد که در ادامه با هر کدام آشنا میشوید.
مزایده خصوصی و عمومی
در مزایده عمومی، قیمت پایه و قیمتهای پیشنهادی ماشین مزایدهای به همه اعلام میشود و در انتها نیز برنده مزایده را اعلام میکنند. همچنین امکان شرکت در چنین مزایده ای برای عموم مردم وجود دارد و شرایط شرکت در مزایده خودرو عمومی چندان پیچیده نیست.
در مزایده خصوصی، تنها افراد خاصی میتوانند ماشین مزایدهای را بخرند و تنها قیمت پایه به عموم مردم اعلام میشود. اطلاعات شرکتکنندگان، نام برنده و قیمتهای پیشنهادی نیز محرمانه باقی میماند.
مزایده خودروسازان و ارگانهای دولتی و خصوصی
در این دستهبندی به نوع ماشین مزایدهای و سازمانی که آن را برای مزایده گذاشته توجه میشود؛ چون شرایط خرید ماشین مزایده ای از هر کدام با دیگری تفاوتهای زیادی دارد. به عنوان مثال معمولاً ماشین های مزایده ای نیروی انتظامی امکان بازدید ندارند و بهصورت هندوانه در بسته به شما تحویل داده میشوند.
در ادامه با انواع مزایده موجود در این دستهبندی آشنا میشوید:
- مزایده ایران خودرو و سایپا که طی آن خودروهای صفر موجود در انبار، خودروهای آسیبدیده در خط تولید و خودروهای کارکرده، تصادفی و اوراقی این 2 خودروساز به مزایده گذاشته میشوند.
- مزایده خودروهای گمرک یا مزایده خودروهای لوکس که در آن خودروهایی که به دلیل جعل در ثبت سفارش و مشکوک بودن به قاچاق در گمرک توقیف شدهاند به مزایده گذاشته میشوند.
- مزایده خودرو اموال تملیکی که طی آن خودروهایی که به دلیل قاچاق، احکام قضایی و مصادره اموال به تملیک دولت درآمدهاند و همچنین مازاد خودروهای اهدایی به دولت، به مزایده گذاشته میشوند.
- مزایده ارگانهای نظامی که طی آن خودروهای مازاد، کارکرده و معیوب سپاه، نیروی انتظامی، ارتش و سازمانهای وابسته مورد مزایده قرار میگیرند.
- مزایده شرکتهای خصوصی و نیمهخصوصی که معمولاً شامل خودروهای کارکرده، قدیمی و مازاد میشود.
آیا ماشینهای مزایده ای پلاک میشود؟
برای این که از پلاکشدن ماشین مزایدهای مطمئن شوید، حتماً پیش از هر کاری اسناد مزایده را با دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که در شرایط ثبت نام خودرو مزایده ای به پلاکشدن آن اشاره شده است. مثلاً برخی از ماشین های مزایده ای نیروی انتظامی با مدارک اوراق عرضه میشوند و بعد از خرید چارهای جز اوراق کردن آنها ندارید. این قاعده در مورد برخی از خودروهای عرضه شده در مزایده خودرو اموال تملیکی هم صدق میکند.
گاهی اوقات تحت شرایط خاص و پس از طی کردن چند مرحله میتوانید نسبت به پلاککردن ماشین مزایدهای اقدام کنید. به عنوان مثال بعد از خرید خودرو مزایده ای توقیف شده توسط حکم دادگستری که سند و مدرک ندارد، باید نسبت به درج آگهی مفقودی سند کمپانی و کارت خودرو در روزنامههای کثیرالانتشار اقدام کنید. بعد از گذشت 10 روز و پیدانشدن مدارک، میتوانید به نمایندگی خودروساز مراجعه و سند و کارت ماشین المثنی را تحویل بگیرید.
بهصورت کلی برای این که بدانید ماشین مزایدهای موردنظر شما پلاک میشود یا خیر، شرایط زیر را در نظر داشته باشید:
- مزایده قانونی باشد و توسط سایتهای معتبر دارای نماد اعتماد الکترونیکی انجام شود.
- موتور خودرو تعویضی نباشد.
- خودرو در سن فرسودگی نباشد. (در صورت سابقه پلاکشدن، این شرط ملغی میشود)
- کارتکس تنظیم شده توسط مرجع مزایدهگذار ارائه باید موجود باشد.
- ارائه سند کمپانی برای خودروهای داخلی و اسناد گمرکی برای خودروهای وارداتی الزامی است.
البته شرط آخر یک تبصره دارد و بر اساس آنها ماشینهای مزایده ای سازمانهای ستاد اجرایی فرمان امام، سازمان جمعآوری و فروش املاک تملیکی و ستاد مبارزه با مواد مخدر از ارائه سند کمپانی معاف هستند.
چگونه خودرو مزایده ای بخریم؟
در حال حاضر برای خرید خودرو مزایده ای باید به یکی از سایتهای معتبر مزایده ماشین مثل «ایران مزایده»، «مزایده خودرو» و «سامانه مزایدات خودرو» مراجعه کنید که از جمله سایتهای ثبت آگهی مزایده محسوب میشوند. برای شرکت در مزایدههای دولتی مثل مزایده خودروهای گمرک یا مزایده خودروهای لوکس هم باید به سایت اختصاصی آنها مراجعه کنید. البته هنوز برخی از ارگانها مزایده حضوری خودرو هم برگزار میکنند که معمولاً فرایند بازدید از خودرو، ارائه مدارک و مزایده ماشین آنها در چند روز انجام میشود.
نحوه خرید ماشین مزایده ای شامل مراحل زیر میشود:
- بعد از مراجعه به سایتهای مذکور و ثبت نام در آنها، میتوانید آگهیهای مربوط به ماشین مزایدهای را مشاهده کنید که معمولاً در آنها اسناد مزایده و شرایط آن موجود است. این شرایط و اسناد را با دقت بررسی کنید.
- درصورتیکه مزایده امکان بازدید حضوری داشته باشد، باید به آدرس مشخص شده برای بازدید و کارشناسی خودرو مراجعه کنید. پیشنهاد میکنیم در این مرحله یک کارشناس خودرو را با خودتان ببرید.
- مبلغ ودیعه (معمولاً 10 درصد قیمت خودرو) را سر وقت واریز کنید و مدارک خواسته شده را در مهلت مشخص شده تحویل بدهید.
- در زمان بازگشایی پیشنهادات، قیمت پیشنهادی خود را ثبت کنید. این قیمت باید بالاتر از قیمت پایه و پایینتر از قیمت روز خودرو در بازار باشد تا ضرر نکنید و بتوانید برنده شوید.
- در زمان اعلام برنده، سایت مزایده را چک کنید. اگر برنده نشدید، منتظر واریز مبلغ ودیعه بمانید.
- معمولاً خودرویی که برنده شدهاید را بین چند روز تا چند هفته بعد به شما تحویل میدهند. مدارک خودرو را با دقت بررسی کنید و اگر خودرو مدرک نداشت و قابل پلاکشدن بود؛ حتماً نامه ارگان مربوطه به دادگاه را بگیرید تا بتوانید سند خودرو را به نام خودتان بزنید.
مدارک و شرایط موردنیاز برای خرید ماشین مزایده ای
معمولاً مدارک و شرایط زیر بین تمامی مزایدههای خودرو مشترک است:
- کارت ملی معتبر و مدارک هویتی اعلام شده توسط مرجع برگزارکننده
- سن بالای 18 سال
- واریز 10 درصد مبلغ قیمت پایه به عنوان وجه تضمین
همچنین مدارک زیر برای پلاککردن ماشین مزایدهای ضروری است:
- مدارک هویتی (شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه، گواهینامه)
- کارتکس تنظیم شده توسط مرجع مزایدهگذار
- مدارک محل سکونت خریدار و تأییدیه آن
- سند کمپانی برای خودروهای داخلی و اسناد گمرکی برای خودروهای وارداتی
شرایط ثبت نام ماشین مزایده ای سایپا و ایران خودرو چیست؟
معمولاً شرایط ثبت نام ماشین مزایده ای سایپا و ایران خودرو شبیه به یکدیگر است و علاوه بر شرایط ثبت نام خودروهای مزایده ای دولتی، شرایط زیر را هم دارند:
- با هر شماره ملی تنها یک بار میتوان در مزایده شرکت کرد.
- در صورت برنده شدن تا 48 ماه از شرکت در طرحهای فروش ایران خودرو و سایپا و ثبت نام در سامانه یکپارچه محروم میشوید.
- درصورتیکه بالاترین قیمت پیشنهادی توسط چند نفر اعلام شده باشد، برنده کسی است که وجه مزایده را زودتر پرداخت کند.
- معمولاً خودروهای مزایده ای ایران خودرو و سایپا مشمول گارانتی و کارت طلایی نمیشوند.
- باید خودرویی که برنده شدهاید را درب کارخانه تحویل بگیرید.
- خودروی مزایده ای خاموش تحویل شما میشود و ممکن است بنزین نداشته باشد.
- به دلیل نگهداری طولانیمدت در پارکینگهای روباز، احتمال خرابی و فرسودگی قطعات خودرو وجود دارد.
- درصورتیکه تا یک هفته بعد از برنده شدن برای تحویل خودرو مراجعه نکنید، جریمه روزانه شامل حالتان میشود.
- در صورت انقضای بیمه شخص ثالث خودرو، تمدید آن بر عهده شما است.
برای ثبت نام در مزایده ایران خودرو باید به سایت auction.ikco.ir و برای ثبت نام در مزایده سایپا هم باید به سایت auc.saipacorp.com مراجعه کنید. پس از ورود باید در این سایتها ثبت نام کنید. بعد از ثبت نام در مزایده ایران خودرو و سایپا، شرایط و تاریخهای مهم مزایده را با دقت مطالعه کنید و در روز مقرر پیشنهاد خود را ارائه دهید.
خودرو مزایده ای بخریم یا نه؟
برای رسیدن به پاسخ این سؤال باید مزایا و معایب خرید ماشین مزایدهای را سبک و سنگین کنید. مهمترین مزیت این خودروها، قیمت پایینتر نسبت به قیمت روز بازار و کوتاه بودن بازه زمانی تحویل آنها در مقایسه با طرحهایی مثل سامانه یکپارچه است.
در مقابل احتمال بسیار کمی وجود دارد که ماشین مزایدهای مدنظر شما فاقد عیب و ایراد باشد. گاهی اوقات عیب و ایرادهای خودرو خرج زیادی را روی دست شما میگذارد و باعث میشود که بیشتر از قیمت روز خودروی صفر و سالم در بازار خرج آن کنید. این در حالی است که خودروهای مزایده ای معمولاً فاقد گارانتی هستند و گاهی اوقات امکان کارشناسی آنها پیش از خرید وجود ندارد.
همچنین معمولاً شرط خرید خودرو مزایده ای از خودروسازان داخلی این است که ایرادات آنها رفع شوند. به همین دلیل خرید آنها با هدف استفاده از قطعات و اوراق کردن آنها هم چندان منطقی نیست.
در این مقاله شما را با شرایط خرید ماشین مزایده ای و مزایا و معایب این کار آشنا کردیم و به شما گفتیم که بعد از خرید آن باید انتظار چه دردسرهایی را داشته باشید. پیشنهاد میکنیم که اگر ریسکهای خرید این خودروها را بهصورت کامل بررسی کردید و به این نتیجه رسیدید که کفه ترازو به نفع مزایای آن سنگینتر است، نسبت به خرید آنها اقدام کنید.
درخواست خرید خودرو مزایده
آهای مردم تو رو خدا ثبت نام نکنید پول شما رو 10روز میخوابونن تو بانک سود ش رو میبرن وماشین های سالم رو خودشون بر میدارن آشغالهاشو میدن به مردم،