شاید بحث توقف تولید یک خودروی محبوب در بازار ایران اتفاق متعارفی نباشد، ولی انتشار اخبار اینچنینی نیز برای مشتریان تازگی ندارد. با این حال تجربه نشان داده اغلب خودروهایی که عمرشان به سر رسیده، اغلب تحت شدیدترین فشارها بابت ایمنی بودهاند. به همین دلیل است که اکنون توقف تولید دو خودروی جذاب از خانواده 206 که همچنان محبوبیت و فروش بالایی دارند، تعجببرانگیز شدهاست، چراکه هنوز برای این دو خودرو حتی جانشین رسمی هم تعیین نشده است.
ایران خودرو چه خودرویی را جایگزین 206 میکند؟
در استانداردهای جهانی، خروج یک خودرو از خط تولید الزاماً میتواند به دلایل تند و آتشین نباشد. شاید دلیل توقف آن، عرضه یک مدل یا نسل جدید بوده باشد. شاید هم یک خودرو قافیه را در رقابت با یک محصول دیگر باخته باشد، اما ممکن است این تنها در بازار خودرو ایران اتفاق بیفتد و حتماً باید کارد به استخوان برسد که یک خودروی جنجالی با حواشی فراوان خط تولید را رها کند.
بهترین مثال، همان پیکان است. محصولی که حتی همین روزها نیز از سوی مشتریان پا به سن گذاشته قدیمی بهترین خودروی تاریخ به حساب میآید. داستان توقف تولید پراید که دیگر مثنوی هفتاد من است. خودرویی که چندی پیش اولین سالگرد خداحافظیاش را تجربه کرد. اساساً با توجه به شرایط اقتصادی کشور، اهالی صنعت خودرو تمایل چندانی برای دست کشیدن از ترکیب برنده ندارد. ولو حتی اگر این ممارست با آسیبهای اجتماعی فراوانی همراه بوده باشد. کش و قوس برای کارت قرمز به پژو 405 نیز تکرار شد. خودرویی که با فناوری سه دههای خود عملاً مرزهای درجا زدن را جابجا کرد.
نکته مشترک درباره هر سه مورد پیکان، پراید و پژو 405 اکراه شدید خودروسازان برای خداحافظی با آنها بوده است. دلایلی که البته همگی ریشه در وابستگیهای اقتصادی دارند. بهعنوان مثال ایران خودرو بعد از خروج پیکان از خط تولید با یک ضرر هنگفت روبرو شد. تا جایی که روی پروژه اولین خودروی ملی یعنی سمند نیز مجبور به استقراض سنگین از سیستم بانکی شد. پراید، خودروی همیشه برنده سایپا همچنین نسخهای را برای نارنجیهای جاده مخصوص پیچید. سرنوشت پژو 405 نیز چندان به خوبی و خوشی به سرانجام نرسید.
در کمال تعجب درست در چنین شرایطی است که از گوشه و کنار خبر میرسد که ایران خودرو قصد دارد در سال جاری پرونده دو عضو خانواده پژو 206 را زیر بغلشان بگذارد. اگرچه هنوز شرکت موضع رسمی در این مورد اتخاذ نکرده ولی شنیدهها حاکی از آن است که این خودروها پژو 206 هاچبک تیپ 5 و پژو 206 صندوقدار تیپ V8 هستند.
خداحافظی با پژو 206 چقدر واقعی است؟
خط قرمز روی دو خودرویی که نه از نظر فنی و نه از نظر ایمنی چالش چندانی پیش روی خود نمیبینند، کمی سؤالبرانگیز است، اما از ابتدای امسال مدیرعامل ایرانخودرو جسته و گریخته به بحث روی آوردن به محصولات جدید اشاره کرده است. تمرکز روی جدیدترین خودروی شرکت به اسم تارا از یکسو و عرضه نسخههای توربوشارژ و اتوماتیک دنا پلاس از سوی دیگر باعث شده تا این اظهارنظر تا حدودی هم واقعی به نظر برسد.
[hm_buy_form_inline]
البته مستند دیگری که این فرضیه را تقویت میکند، کاهش شدید تولید این خودرو بر اساس آمار ارائهشده به کدال (سامانه اطلاعرسانی ناشران بورس) است. چراکه در این سامانه میزان تولید و فروش هر مدل خودرو دقیق درج میشود و این مورد برای پژو 206 فوق یک کاهش ملموس را نشان میدهد. برخی از کارشناسان بر این باورند که دورنمایی همکاری مجدد پژو با ایران امیدها برای توسعه محصولات جدید را افزایش داده است. از سوی دیگر شنیدهایم که ایرانخودرو پژو 206 تیپ 2 را از محصولات قابل انتخاب حوالههای پرسنلی خود حذف کرده است.
یک تکذیب شوکهکننده
در حالی که اکثر رسانهها روی توقف تولید برخی از مدلهای ایرانخودرو با استناد به آمار کدال مانور میدادند، شرکت چندی پیش اعلام کرد که نه فقط دو عضو خانواده پژو 206، بلکه برنامهای برای توقف تولید سورن استاندارد، پژو پارس و رانا LX هم ندارد. ایرانخودرو در تکذیبیه خود صراحتاً اعلام کرد که این کاهش تولید و فروش تنها به دلیل بهروزرسانی برخی امکانات رفاهی و ایمنی جدید و بر اساس تقاضای بازار و مشتریان بوده است.
این خبر از جایی شکل گرفت که طبق آمار وزارت صمت، از ابتدای سال جاری تا پایان تیرماه، هیچ پژوی ۲۰۶ تیپ ۵ تولید نشده است و این در حالی است که در بهار سال ۱۳۹۹ در مجموع حدود ۶۲۵۰ دستگاه از خودروی فوق تولید شده بود. همچنین تولید سورن ELX و پژو پارس LX با موتور TU5 و گیربکس اتوماتیک طی چهارماهه ابتدایی امسال ثبت نشده است.
بازی تاج و تخت در راه است؟
همانطور که گفته شد، ایرانخودرو هنوز گام بعدی خود برای آینده این خودروها را اعلام نکرده است. ولی از طرفی میدانیم که دلیل اصلی این اقدام جلوگیری از یک شوک روانی به بازار است. در صورتی که جایگزین این خودروها به تیراژ انبوه در دسترس نباشد، آن وقت کابوسی که روی هایما و برلیانس شاهد بودیم، تکرار میشود.
تا اینجای کار تقریباً میدانیم که خودروهای جانشین چه عناوینی دارند. البته این حدس زدن از بین گزینههای موجود، کار چندان سختی هم نیست. با این حال باید چند پیشفرض را هم در این گمانهزنی لحاظ شد. نخست آنکه شاید ایرانخودرو قصد داشته باشد، مدل فعلی پژوهای فوق را از رده خارج کند. با این اوصاف احتمالاً پژو 206 تیپ 2 پانوراما جایگزین مدل سقف فلزیاش میشود. از سوی دیگر میدانیم که شرکت طی ماههای آینده قصد دارد تغییر و تحولی هم در خانواده پژو 207 ایجاد کند. به این صورت که پژو 207 اتوماتیک دو رنگ جای مدل تک رنگ قبلی را میگیرد.
در مقاله توقف تولید خودرو، خودروهای داخلی و خارجی که امسال دیگر تولید نمیشوند را میخوانید.
در ادامه از آنجایی که اغلب خریداران پژو 206 تیپ 5 گریزی هم به پژو 207 میزنند میتوان پیشبینی کرد که گزینه جدی جانشینی 206 فوق برادرزاده تازهواردش باشد. باید در نظر داشت که فروش تیپ 2 نیز این اواخر سقوطی چشمگیر داشته ولی بعید است ایرانخودرو بخواهد میدان بازی تولید خودروهای اقتصادی را به این زودیها مقابل سایپا خالی کند.
به پژو 206 صندوقدار V8 میرسیم. محصولی که طبق آمار او نیز با کاهش تولید مواجه شده و یکی از نامزدهای اصلی توقف تولید است. با توجه به عرضه قابلقبول رانا پلاس، تقریباً مطمئن هستیم که این خودروی مشابه در آینده جای 206 صندوقدار فوق را هم میگیرد. نارضایتی ایرانخودرو از فروش مدل استاندارد رانا، عملاً جایگزینی آن را هم زیر سؤال برده است.
در یک کلام، چه میشود؟
در انتهای مقاله ” چه خودروهایی جایگزین پژو 206 میشوند؟ ” باید بگوییم که کارشناسان پیشبینی میکنند که انتشار طرحهای موسوم به «تبدیل حواله» در آینده میتواند همهچیز را مشخص کند. اگر شرکت در طرح تبدیل بعدی دو خودروی پژو 206 تیپ 5 یا تیپ 2 را در کنار پژو 206 صندوقدار V8 قرار داد آن وقت مطمئن خواهیم شد که عملاً داستان این خودروها به انتها رسیده است. هرچه هست همهچیز به شرایط اقتصادی آینده شرکت بستگی دارد. برای دریافت کارشناسی خودرو کلیک کنید.
بیشتر بخوانید
۲۰۶ یه چیز دیگه است …رفیق خوبیه …. اونایی که دارن میدونن من چی میگم …
آره واقعا؛ میشه گفت محبوبترین فرانسوی ایران خودرو هست