توقیف خودرو به دلیل شرب خمر و شرایط ترخیص

فهرست مطالب


رانندگی در حالت مستی، در همه جای جهان مجازات سنگینی دارد و از نظر اخلاقی هم نقد می‌شود؛ چون احتمال آسیب‌های سنگین به دیگران و خود راننده را بالا می‌برد. در کشور ما هم توقیف خودرو به دلیل شرب خمر، کمترین مجازاتی است که برای این تخلف خطرناک در نظر گرفته شده است.

اگر از عواقب این موضوع آگاه نیستید یا به خاطر آن دچار مشکل شده‌اید و می‌خواهید مدت‌زمان توقیف خودرو در حالت مستی، نحوه رفع توقیف گواهینامه شرب خمر و حکم تصادف منجر به فوت در حالت مستی را بدانید، حتماً در این مقاله همراه ما باشید.

 

مجازات شرب خمر در حین رانندگی چیست؟

توقیف خودرو به دلیل شرب خمر، تنها مجازات این کار نیست. حتی اگر شرب خمر منجر به مستی نشده باشد و پلیس راهور با شواهد و قرائن (پیدا کردن مشروب در خودرو) به انجام این تخلف مظنون شود، می‌تواند پرونده متخلف را به دادگاه ارجاع بدهد. در صورت ارائه پرونده به دادگاه، علاوه بر جزای نقدی و … مجازات حد برای فردی که حین رانندگی شرب خمر کرده، در نظر گرفته می‌شود.

در ادامه به حداکثر مجازات شرب خمر در حین رانندگی اشاره می‌کنیم:

  • 80 ضربه شلاق
  • جریمه راهنمایی‌ورانندگی یک میلیون و 500 هزارتومانی
  • جریمه نقدی تعزیری بسته به نظر قاضی و شدت خطرات یا آسیب‌های وارد شده
  • ضبط گواهینامه برای 6 ماه
  • 10 نمره منفی گواهینامه برای خودروهای شخصی و 20 نمره منفی برای خودروهای سنگین
  • توقیف خودرو برای حداقل 21 روز
  • 2 سال محرومیت از خدمات اجتماعی
  • حکم حبس و محرومیت از رانندگی در صورت آسیب زدن به دیگران

رانندگی در حالت مستی جزء جرایم ستاره‌دار است؛ یعنی پلیس راهور صرف‌نظر از پرشدن یا نشدن سقف نمره منفی گواهینامه، می‌تواند دستور انتقال خودرو به پارکینگ را بدهد و نسبت به توقیف گواهینامه به دلیل شرب خمر اقدام کند.

 

تشخیص مستی راننده برای توقیف خودرو به دلیل شرب خمر

 

تشخیص و اثبات مستی راننده چگونه ممکن است؟

توقیف خودرو به دلیل شرب خمر و اعمال سایر مجازات اشاره شده در بالا، در صورتی اتفاق می‌افتد که وقوع جرم شرب خمر برای پلیس و دادگاه محرز شود. احراز جرم رانندگی در مستی با یکی از روش‌های زیر صورت می‌گیرد:

  • اول این که خودتان اقرار کنید.
  • چند شاهد برای شرب خمر شما شهادت بدهند.
  • دوم این که نتیجه تست الکل‌سنج پلیس راهور مثبت شود.
  • در صورت انکار جرم و قبول نداشتن نتیجه تست الکل‌سنج، پلیس درخواست آزمایش ادرار و خون می‌دهد.

معمولاً زمانی کار به آزمایش خون و ادرار می‌رسد که رانندگی در مستی منجر به جرح و فوت دیگران یا آسیب به اموال عمومی شده باشد. همچنین اقرار باید 2 بار و در نزد قاضی و همراه با شهادت پلیس باشد.

 

در صورت توقیف خودرو به دلیل شرب خمر چه کنیم؟

معمولاً اگر با پلیس همکاری کنید و زیر بار کاری که کرده‌اید بروید، پلیس راهور دستور به توقیف خودرو به دلیل شرب خمر نمی‌دهد. البته اگر رانندگی شما در حالت مستی منجر به آسیب به دیگران و اموال عمومی شده باشد، توقیف خودرو و گواهینامه اجتناب‌ناپذیر است. در این مرحله هم توصیه می‌کنیم خودتان اقرار کنید تا مدت‌زمان توقیف خودرو به علت شرب خمر کاهش پیدا کند. اگر شرب خمر منجر به عواقب سنگین مثل فوت و نقص‌عضو شده باشد، هیچ راه انکاری وجود ندارد و نتایج آزمایش خون و ادرار شرب خمر را ثابت می‌کند. 

برخی توصیه می‌کنند که اگر رانندگی در مستی شما عواقبی نداشته و فقط ظن پلیس راهور را برانگیخته، همه چیز را انکار کنید تا گرفتار توقیف خودرو به دلیل شرب خمر، شلاق، توقیف گواهینامه و … نشوید؛ ولی بد نیست این نکته را بدانید که در صورت درخواست پلیس برای آزمایش خون و ادرار و مثبت شدن نتیجه، انکار شما جرمتان را سنگین‌تر می‌کند.

 

حکم تصادف منجر به فوت در حالت مستی

 

مجازات تصادف رانندگی در حالت مستی چیست؟

مجازات رانندگی در حالت مستی را می‌توان از نظر شدت خسارات وارد شده، به 2 دسته تقسیم کرد:

 

حکم تصادف منجر به آسیب غیرجانی در حالت مستی

درصورتی‌که رانندگی در مستی منجر به خسارت به اموال غیر شده باشد، باید خسارت او را بپردازید و اگر به اموال عمومی صدمه بزنید، بسته به ارگان مسئول، برای شما جریمه نقدی در نظر گرفته می‌شود.

در این حالت هم حداقل مجازات رانندگی در مستی مثل توقیف خودرو به دلیل شرب خمر، شلاق، تعلیق گواهینامه، درج نمره منفی، محرومیت از رانندگی برای مدت مشخص و جریمه راهنمایی‌ورانندگی به قوت خود باقی است. اگر حین رانندگی در مستی جرایم دیگری مثل حرکات مارپیچ، تجاوز از سرعت مجاز و … انجام داده باشید، باید جریمه نقدی آن‌ها را هم بپردازید.

 

حکم تصادف منجر به خسارات جانی در حالت مستی

در این حالت، مجازات تعیین شده بسته به شدت خسارت تعیین می‌شود. دقت کنید که در تمامی حالت‌های زیر حداقل مجازات رانندگی در مستی هم اعمال می‌شود:

  • درصورتی‌که تصادف منجر به آسیب عادی (به غیر از نقص‌عضو، ازکارافتادگی و مرگ) شود، مجازات حبس یک تا 5 ماه و پرداخت دیه برای متخلف در نظر گرفته می‌شود.
  • در صورت بروز نقص‌عضو و وضع‌حمل زودهنگام خانم‌های باردار ناشی از تصادف، حکم متخلف 2 تا 6 ماه حبس و پرداخت دیه است.
  • در صورت بروز ازکارافتادگی دائمی، تغییر شکل دائمی یکی از اعضای بدن یا صورت شخص و مرگ جنین، حکم 2 ماه تا یک سال حبس و پرداخت دیه صادر می‌شود.
  • حکم تصادف منجر به فوت در حالت مستی، قتل غیرعمد است و مجازات 2 تا 5 سال حبس و پرداخت دیه کامل برای آن تعیین می‌شود.

 

مدت‌زمان توقیف خودرو به علت شرب خمر چند روز است؟

مدت‌زمان توقیف خودرو در حالت مستی، حداقل 21 روز است و پلیس این مدت خودرو را توقیف می‌کند تا وضعیت متخلف مشخص شود. در این شرایط، امکان توقیف گواهینامه تا 6 ماه هم به وجود می‌آید.

 

مراحل ترخیص خودرو به دلیل شرب خمر

بعد از توقیف خودرو به دلیل شرب خمر، پلیس راهور شما را به کلانتری ارجاع می‌دهد. اگر به شخصی آسیب جدی وارد نکرده باشید، معمولاً در کلانتری گواهینامه خود را تحویل می‌گیرید و پلیس شما را حبس نمی‌کند. بعد از دریافت پیامک ثنا، باید در موعد مقرر در دادگاه حاضر شوید و از خود دفاع کنید. درصورتی‌که قاضی حکم به برائت شما بدهد، می‌توانید نامه ترخیص خودرو خود را از دادگاه بگیرید.

بعد از آن باید با نامه مذکور به ستاد ترخیص خودرو مراجعه کنید. سایر مراحل ترخیص خودرو به دلیل شرب خمر با  مراحل ترخیص خودرو به دلیل جرایم دیگر تفاوتی ندارد. اگر پلیس از تحویل خودرو امتناع کند، باید به دادسرا مراجعه و مراتب ممانعت پلیس را اعلام کنید.

درصورتی‌که تصادف شما منجر به نقص‌عضو و فوت دیگری شده باشد، برای گرفتن حکم ترخیص خودرو باید در دادگاه ضمانت ارائه کنید. معمولاً دادگاه بیمه شخص ثالث را به عنوان ضمانت قبول می‌کند.

 

مدت زمان توقیف گواهینامه به دلیل شرب خمر

 

توقیف گواهینامه به دلیل شرب خمر چقدر طول می‌کشد؟

توقیف گواهینامه به دلیل شرب خمر حداقل 6 ماه خواهد بود و اتمام دوره توقیف خودرو به دلیل شرب خمر یا صدور حکم برائت در دادگاه، تاثیری در کوتاه شدن آن ندارد. مرکر ترخیص گواهینامه (واقع در خیابان زنجان شمالی تهران) حتی اگر یک روز از این 6 ماه باقی مانده باشد، گواهینامه را به شما تحویل نمی‌دهد.

برای رفع توقیف گواهینامه شرب خمر، باید فرم مربوطه را پر و در کلاس‌های آموزشی شرکت کنید. بعد از اتمام کلاس، مسئول مربوطه فرم شما را مهر می‌زند و بعد با ارائه آن به باجه مربوطه، می‌توانید گواهینامه خود را تحویل بگیرید.

 

در صورت تصادف در حالت مستی، آیا بیمه خسارت می‌دهد؟

فارغ از عواقب تصادف در حالت مستی، بیمه شخص ثالث موظف است خسارت راننده مقصر را پرداخت کند. البته بیمه می‌تواند بعداً تمام یا بخشی از خسارت پرداخت شده را از راننده مقصر پس بگیرد.

 

رانندگی در مستی؛ غیراخلاقی و با عواقب سنگین

در این مقاله، به عواقب رانندگی در حالت مستی مثل توقیف خودرو به دلیل شرب خمر، شلاق، زندان، توقیف گواهینامه و … پرداختیم. همچنین به شما گفتیم که در صورت توقیف خودرو یا گواهینامه، برای آزاد کردن آن‌ها باید چه‌کار کنید. ازآنجایی‌که رانندگی در مستی ممکن است هم برای خودتان و هم دیگران عواقب جدی داشته باشد، توصیه می‌کنیم تحت هیچ شرایطی دست به این تخلف نزنید و حداقل جان خودتان را عزیز بدانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها