لاستیک تیوب لس چیست و چه مزایایی نسبت به سایر لاستیک‌ها دارد؟

فهرست مطالب


ورود لاستیک تیوبلس به بازار و استفاده آن بر روی خودروهای سواری یکی از اتفاقاتی بود که توانست بسیاری از شرایط و تجربه‌های رانندگی را تغییر دهد. در گذشته چرخ خودرو از سه قسمت رینگ لاستیک و تیوپ تشکیل می‌شد که لاستیک وظیفه انتقال نرم‌تر حرکت به سطح جاده را برعهده داشت و تیوب نیز وظیفه نگهداری هوای فشرده بین رینگ و لاستیک را برعهده می‌گرفت.

این امر باعث می‌شد تا میزان لرزش‌ها و ضربه‌های سطح جاده به طور چشمگیری کمتر به بدنه خودرو منتقل شود. با پیشرفت‌هایی که در زمینه تولید لاستیک‌ها صورت گرفت، لاستیک تیوبلس جایگزین لاستیک‌های تیوب‌دار به بازار عرضه شدند.

مزایا و نکات نگهداری لاستیک تیوبلس

لاستیک‌های تیوبلس دارای مزایای بسیار زیادی نسبت به لاستیک‌های نسل قبل هستند که این امر موجب شد تا استفاده از آن‌ها به‌طور چشمگیری افزایش یابد و در حال حاضر در بازار خودروها تقریباً اکثر خودروها از لاستیک‌های تیوبلس استفاده می‌کنند. گسترش بازار لاستیک‌های تیوبلس را می‌توان به دلیل بهره‌مندی از خصوصیات کیفی ویژه‌ای همچون ایمنی بالا، راحتی در کار و عملکرد خوب در میان انواع تایرهای دیگر دانست.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

تعویض پلاک خودرو

راهنمای خرید دست دوم

استعلام خلافی خودرو

تا پیش از ورود لاستیک‌های تیوبلس به بازار یکی از بزرگ‌ترین مشکلات در مورد لاستیک‌های خودرو را می‌توان پنچری بسیار زیادتر آن‌ها نسبت به نسل‌های امروزی دانست. در ادامه با مجله همراه مکانیک همراه شوید تا در مقاله «لاستیک تیوب لس چیست و چه مزایایی نسبت به سایر لاستیک‌ها دارد؟» به بررسی لاستیک‌های تیوب لس بپردازیم.

تایر تیوبلس چیست؟

تایر تیوبلس چیست؟

بهتر است در ابتدای مقاله «لاستیک تیوب لس چیست و چه مزایایی نسبت به سایر لاستیک‌ها دارد؟» به تعریف این نوع لاستیک‌ها بپردازیم؛ تایر تیوبلس یا همان تایرهای بدون تیوب نوعی از لاستیک هستند که یک لایه داخلی نازک از جنس بوتیل به‌طور کامل داخل آن‌ها را عایق‌بندی کرده است. وجود لایه نازکی از بوتیل در لاستیک‌های تیوبلس، از نشت هوا به بیرون از لاستیک جلوگیری کرده و در نتیجه می‌تواند فشار باد زیادی را در داخل لاستیک نگهداری کند.

در لاستیک‌های تیوبلس میزان پنچری به‌طور چشمگیری کاهش یافته و نوع پنچرگیری آن نیز با لاستیک‌های معمولی بسیار متفاوت است. در لاستیک‌های نسل گذشته که از لاستیک و تیوپ به‌طور جداگانه استفاده می‌شد، برای پنچرگیری نیاز به باز کردن لاستیک از روی رینگ و درآوردن تیوب بود؛ ولی در لاستیک‌های تیوبلس نسل جدید فرایند پنچرگیری بر روی چرخ خودرو قابل انجام است و نیازی به باز کردن چرخ از روی خودرو نیست.

میزان پنچری در این لاستیک‌ها به شکلی کاهش یافته است که در برخی از خودروها در سال‌های متوالی نیازی به استفاده از تایر زاپاس نخواهید داشت. حتی برخی از خودروهای اروپایی از این ویژگی استفاده کرده و وجود تایر زاپاس را در خودرو به‌عنوان یک آپشن معرفی می‌کنند که باید برای خرید آن هزینه اضافه بپردازید.

لاستیک تیوبلس چگونه عمل می‌کند؟

لاستیک تیوبلس چگونه عمل می‌کند؟

در این بخش از مقاله «لاستیک تیوب لس چیست و چه مزایایی نسبت به سایر لاستیک‌ها دارد؟» به نحوه عملکرد این لاستیک‌ها می‌پردازیم. همان‌طور که در بالا نیز به آن اشاره شد یکی از ایرادهای بسیار بزرگ در تایرهای نسل قبلی پنچری بسیار زیاد این تایرها نسبت به لاستیک‌های تیوبلس نسل جدید است. در لاستیک‌های قدیمی درصورتی‌که جسمی تیز به داخل لاستیک فرو می‌رفت، باد لاستیک با سرعت بسیار زیاد تخلیه شده و چرخ خودرو با چرخ زاپاس تعویض می‌شد.

این مسئله در سرعت‌های بالا و در جاده‌های برون شهری می‌توانست مشکل ساز باشد؛ چرا که در سرعت‌های بالاتر تخلیه ناگهانی باد لاستیک می‌تواند باعث به هم خوردن کنترل خودرو و حوادث بعدی شود. در لاستیک‌های تیوبلس نسل جدید پس از ورود جسم خارجی تیز به داخل لاستیک مواد داخلی به کناره‌های این جسم چسبیده و باعث می‌شوند که باد لاستیک نتواند به سرعت خارج شود. این کاهش تدریجی باد لاستیک باعث می‌شود شما بتوانید مسیر بسیار طولانی را با لاستیک پنچر طی کنید و نیازی به تعویض لاستیک با تایر زاپاس نداشته باشید.

پنچرگیری در لاستیک‌های تیوبلس چگونه انجام می‌شود؟

پنچرگیری در لاستیک‌های تیوبلس چگونه انجام می‌شود؟

در لاستیک‌های تیوبلس نیازی به باز کردن لاستیک از روی رینگ برای پنجری وجود ندارد و در برخی از موارد می‌توان حتی بدون باز کردن چرخ پنچرگیری را انجام داد. پنچرگیری در لاستیک‌های تیوبلس به‌این‌صورت اتفاق می‌افتد که پس از خارج کردن شی خارجی، مقداری فیتیله مخصوص پنچرگیری به چسب مخصوص آغشته شده و داخل سوراخ ایجاد شده قرار می‌گیرد.

چسب و فیتیله در چند دقیقه محکم شده و لاستیک قابل استفاده مجدد خواهد بود. اضافه‌های فتیله داخل لاستیک نیز توسط یک تیغ از سطح بیرونی لاستیک جدا شده و صاف می‌شود.

تفاوت‌های عمده در استفاده از لاستیک تیوبلس چیست؟

تفاوت‌های عمده در استفاده از لاستیک تیوبلس چیست؟

در لاستیک‌های تیوبلس نیازی به استفاده از تیوپ وجود ندارد؛ ولی باید از رینگ‌های یک تکه‌ای که برای استفاده از این نوع لاستیک طراحی شده‌اند استفاده کنید، چرا که لبه لاستیک و رینگ با یکدیگر بایستی فیکس شوند تا بتوانند هوای پرفشار داخل لاستیک را حفظ کند. همچنین در استفاده از لاستیک‌های تیوبلس باید نوعی والف مخصوص برای رینگ خود استفاده کنید تا از نشت هوا از کناره‌های آن جلوگیری شود.

مزایای لاستیک تیوبلس چیست؟

مزایای لاستیک تیوبلس چیست؟

مزایای لاستیک‌های تیوبلس بسیار زیاد است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • نصب راحت‌تر لاستیک تیوبلس نسبت به لاستیک و تیوپ‌های نسل قدیم
  • عدم تخلیه ناگهانی هوای فشرده داخل لاستیک در لاستیک‌های تیوبلس که باعث جلوگیری از به هم خوردن تعادل خودرو می‌شود.
  • کاهش چشمگیر امکان انفجار لاستیک‌های تیوبلس
  • عدم امکان ورود شن ریزه‌های جاده از کناره‌های لاستیک به داخل آن
  • عمر بیشتر لاستیک‌های تیوبلس
  • عدم وجود پنچری‌های ریز
  • کاهش وزن خودرو با استفاده از لاستیک تیوبلس

توصیه‌هایی در مورد لاستیک‌های تیوبلس

توصیه‌هایی در مورد لاستیک‌های تیوبلس
  • فشار باد لاستیک‌های تیوبلس را مرتباً تنظیم کنید. کمبود فشار باد لاستیک در لاستیک‌های تیوبلس باعث می‌شود تا جداره‌های کناری لاستیک خودرو ترک بخورد. ترک خوردن کناره‌های لاستیک باعث ترکیدن لاستیک خودرو در حین رانندگی نیز خواهد بود. زیاد بودن بیش از اندازه باد لاستیک‌ها نیز در مرحله اول باعث خواهد شد تا میزان تنش‌ها و لرزش‌های جاده بسیار بیشتر به خودرو منتقل شود؛ همچنین افزایش باد لاستیک‌ها به میزان زیاد می‌تواند عمر این لاستیک‌ها را کم کرده یا باعث ترکیدن آن‌ها شود.
  • والف لاستیک تیوبلس را کنترل کنید. یکی از قسمت‌هایی که می‌تواند دچار نشتی هوا شود، والف لاستیک نصب شده بر روی رینگ خودرو است. این والف از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که خرابی و ترک‌خوردگی کناره‌های آن می‌تواند باعث خارج شدن باد لاستیک به صورت یکباره شده و لاستیک کارایی خود را از دست دهد. این شرایط در رانندگی‌های جاده‌های برون شهری و سرعت‌های بالا می‌تواند خطرساز باشد.
  • لاستیک‌ها را جابه‌جا کنید. سعی کنید برای استفاده بهینه از لاستیک‌های خودرو آن‌ها را به صورت دوره‌ای و برنامه‌ریزی شده جابه‌جا کنید. می‌توان چرخ‌های جلو خودرو را به عقب منتقل کرد یا به صورت ضربدری چرخ‌های جلو و عقب را جابه‌جا کرد. این کار باعث می‌شود تا تمامی لاستیک‌های شما به صورت یکنواخت استفاده شوند و درصورتی‌که یکی از چرخ‌ها دارای لاستیک سابی باشد، جابه‌جایی لاستیک‌ها باعث می‌شود تا تمامی لاستیک‌ها به صورت یکنواخت دچار کاهش کارایی و آسیب شوند.
  • از اسپری‌های تمیز کننده بر روی لاستیک استفاده نکنید. برخی از اسپری‌های تمیز کننده لاستیک دارای مواد اسیدی و خورنده هستند که به مرور زمان می‌تواند به لاستیک شما آسیب وارد کنند. برای تمیز کردن لاستیک‌های خودرو بهتر است از مواد شوینده و یک اسفنج استفاده کرده و پس از آن نیز می‌توانید آن را با اسپری‌های براق کننده جلا دهید. ولی سعی کنید هیچ‌وقت از اسپری‌های تمیز کننده لاستیک که دارای کف بسیار فراوان نیز هستند استفاده نکنید.
  • سعی کنید میزان گاز و کلاچ خودرو را در هنگام راه افتادن طوری تنظیم کنید تا از حداقل سر خوردن لاستیک بر روی آسفالت برخوردار باشد. سر خوردن لاستیک بر روی آسفالت باعث کاهش عمر لاستیک‌ها شده و می‌تواند هزینه‌های زیادی را به شما تحمیل کند؛ همچنین لاستیک‌هایی که به میزان زیاد بر روی آسفالت سر می‌خورند، میزان چسبندگی خود بر سطح جاده‌ها را نیز از دست خواهند داد که می‌تواند در میزان ترمزپذیری و همچنین حفظ تعادل خودرو در  سر پیچ‌ها مؤثر باشد.
  • از تیوب‌دار کردن لاستیک‌های تیوبلس خودداری کنید. در برخی از موارد دیده می‌شود که فروشگاه‌های لاستیک یا آپاراتی‌ها برای کاهش هزینه‌ها پیشنهاد می‌کنند که لاستیک‌های تیوبلس را با تیوب‌دار کردن مجدد استفاده کنید. بهتر است هیچ‌وقت این کار را انجام ندهید و درصورتی‌که مجبور به داشتن یک لاستیک با مشخصات گفته شده هستید، بهتر است آن لاستیک را به‌عنوان لاستیک زاپاس در صندوق عقب خودرو نگهداری کنید.

مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
4 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
احسان شهیدی فر
1402-10-05 16:51
امتیاز دهی :
     

سلام
خیلی ممنون برای این مقاله خیلی عالیتون

احسان شهیدی فر
1402-10-05 16:50

سلام
خیلی ممنون برای این مقاله خیلی عالیتون

Human
1399-04-24 10:34

ممنون. خوب بود.

حامد
1398-11-01 09:32

عالی بود ممنون از سایت خوبتون