از ابتدای قرن بیست و یکم تاکنون، خودروهای هیبریدی برقی – بنزینی، ستارههای فروش بازار خودروی جهان بودهاند. فراگیرشدن خودروهای هیبریدی، آنقدر گسترده بود که حتی در بازار بسته و محدود کشورمان نیز، میتوان مدلهای مختلفی از خودروهای هیبریدی را مشاهده کرد. تویوتا پریوس، لکسوس ct200h و میتسوبیشی اوتلندر PHEV، برخی از خودروهای هیبریدی هستند که طی سالهای اخیر به بازار کشورمان عرضه شدهاند.
استفاده از دو منبع انرژی مختلف برای یک خودرو، موجب پیچیدهترشدن اتومبیل میشود و خودروهای هیبریدی برقی – بنزینی نیز پیچیدهترین نوع در بین خودروهای دوگانهسوز هستند؛ به همین دلیل، انجام امور مربوط به تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی نسبت به خودروهای معمولی، دشوارتر است. سرویسهای دورهای و تعمیرات اساسی خودروهای هیبریدی، باید توسط تعمیرکاران خبره انجام شود؛ چراکه در غیر این صورت، خسارات بسیاری به این گونه خودروها وارد میشود و حتی ممکن است جان سرنشینان در مخاطره قرار گیرد.
اما تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی نسبت به خودروهای معمولی چه تفاوتی دارد؟ مالک خودروی هیبریدی باید به چه نکاتی هنگام انجام سرویسها و تعمیرات توجه داشته باشد؟ در ادامه مطلب، با ما همراه باشید تا به این دو پرسش و سوالات دیگر در مورد تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی پاسخ دهیم و نکاتی را پیرامون این مساله برای شما بازگو کنیم.
یکسانی هزینههای تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی و نسخههای درونسوز
بسیاری از مردم، تصور اشتباهی درخصوص خودروهای هیبریدی دارند و فکر میکنند انجام عملیات تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی، بسیار هزینهبر است. باید به این نکته توجه داشت که خودروهای هیبریدی، پیچیده هستند؛ اما این پیچیدگی، به دلیل استفاده از فناوری سطح بالا به وجود آمده است. پیشرفت فناوری، موجب راحتترشدن زندگی انسانها میشود نه سختترشدن آن.
استفاده از یک موتور الکتریکی در کنار موتور احتراق داخلی، سبب شده است تا فشار کمتری به موتور احتراق داخلی وارد شود و کارکرد پیشرانه درونسوز کاهش یابد؛ به همین دلیل، استهلاک موتورهای درونسوز در خودروهای هیبریدی نسبت به خودروهای معمولی کمتر است؛ علاوهبرآن، قطعات الکتریکی نیازی به روانکار ندارند؛ از این رو، لوازم مصرفی کمتری را برای سرویس خودروی هیبریدی نیاز دارید. در یک مقایسه کلی باید گفت که هزینه سرویس خودروهای هیبریدی به دلیل فناوری بالای بهکاررفته در ساخت آنها است؛ درحالیکه هزینه سرویس خودروهای درونسوز به دلیل تعدد دفعات سرویس و لوازم مصرفی، ایجاد میشود.
نیاز به تعویض روغن خودروهای هیبریدی در فواصل طولانیتر
در خودروهای هیبریدی، از موتور احتراق داخلی کمتر استفاده میشود؛ به همین دلیل، پیشرانه در بازههای زمانی طولانیتری نیاز به تعویض روغن پیدا میکند؛ بنابراین، فواصل تعویض روغن موتور برای خودروهای هیبریدی، طولانیتر از خودروهای معمولی است. برای اینکه بدانید اتومبیل هیبریدی شما دقیقا در چه فاصلهای نیاز به تعویض روغن دارد، دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید.
عمر طولانیتر لنت ترمز خودروهای هیبریدی
اکثر خودروهای هیبریدی، به سیستم بازیابی انرژی ترمز مجهز هستند که موجب میشود خودرو در مدت طولانیتر و با شدت کمتر ترمز بگیرد. استفاده از این سیستم در خودروهای هیبریدی، سبب میشود تا فشار کمتری به لنتها وارد شود و از این رو، خودروهای هیبریدی در مقایسه با خودروهای معمولی، نیاز کمتری به تعویض لنت ترمز پیدا میکنند؛ البته این مساله در حالتی اتفاق میافتد که راننده سبک آرامی در رانندگی داشته باشد و سیستم بازیابی انرژی ترمز را فعال کرده باشد.
کلیدیبودن سلامت سیستم خنککننده برای خودروهای هیبریدی
وجود باتریهای بزرگی که بهصورت دائمی شارژ و دشارژ میشوند، سیستم بازیابی ترمز و مبدل نیروی الکتریکی، حجم بیسابقهای از گرما را در خودروهای هیبریدی تولید میکند که در اتومبیلهای معمولی مشاهده نمیشود. به همین دلیل در خودروهای هیبریدی، فشار بیشتری بر سیستمهای خنککننده وارد میشود و باید سیستمهای خنککننده موتور و باطری، فیلتر هوا و اتصالات و شلنگهای سیستم خنککننده در فواصل زمانی کوتاهمدت موردبازدید قرار گیرند و سرویسهای دورهای آنها بهدقت انجام شود.
نگران باتری نباشید!
احتمالا بزرگترین دغدغه تمامی مشتریان درخصوص خودروهای هیبریدی، تعمیر و نگهداری باتری آنها است؛ با این حال، نباید در خصوص پکیج باتری خودروهای هیبریدی نگرانی داشته باشید؛ چراکه آنها بهگونهای ساخته شدهاند که نیاز به هیچگونه عملیات تعمیر و نگهداری ندارند.
علاوهبرآن، اکثر خودروهای هیبریدی با ضمانت باتری از سمت تولیدکننده به دست مشتری میرسند و در صورت وجود مشکل، پکیج باتریها تعویض خواهد شد. تنها نکتهای که درخصوص باتری خودروهای هیبریدی وجود دارد، اطمینانحاصلکردن از سالمبودن اتصالات الکتریکی خودرو است تا سلامت باتری حفظ شود.
اطمینان از تسلط تعمیرکار به اصول فنی خودروهای هیبریدی
خودروهای هیبریدی به سیستمهای سیمکشی نوینی مجهز هستند که بسیار پیچیدهتر از خودروهای معمولی است و ممکن است سیمهایی را داخل یک خودروی هیبریدی مشاهده کنید که نمونه مشابه آن، در خودروی درونسوز وجود ندارد. ازاینرو، برای انجام تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی، باید به شخصی مراجعه کنید که به اصول فنی و تکنیکی این خودروها آشنا باشد.
خودروهای هیبریدی معمولا با ولتاژ بالای الکتریسیته کار میکنند؛ از این رو، باید مکانیک به اندازه کافی تبحر داشته باشد تا دچار برقگرفتگی نشود. پیش از انجام سرویسهای مربوط به خودروهای هیبریدی، مطمئن شوید مکانیک میداند که چه کاری انجام میدهد و علاوهبرآن، ابزار مناسب را در اختیار دارد.
استفاده از روغن با درجه گرانروی مناسب
معمولا برای خودروهای هیبریدی، از روغن با چگالی کمتر استفاده میشود و روغن مورداستفاده برای اکثر آنها، از درجه گرانروی 0W-20 پیروی میکند. در مقایسه، نسخههای درونسوز به طور معمول از روغنی با درجه گرانروی 0W-30 استفاده میکنند. باید توجه داشت که هنگام انجام تعویض روغن اتومبیلهای هیبریدی، روغن موتور با درجه گرانروی مناسب و کارآمد برای اتومبیل خود را استفاده کنید.
استفاده از رینگ و لاستیک مناسب برای اتومبیل هیبریدی
خودروهای هیبریدی، مجهز به رینگهای مخصوصی هستند که تاثیر قابلتوجهی را بر کارایی خودرو و سیستم بازیابی انرژی ترمز دارند؛ به همین دلیل، باید از رینگهای مناسبی برای خودروهای هیبریدی استفاده کنید و تا حد امکان، رینگ استاندارد را تعویض نکنید.
علاوهبرآن، استفاده از لاستیک با فشار هوای تنظیمشده برای خودروهای هیبریدی، اهمیتی دوچندان دارد. خودروهای هیبریدی مقاومت غلتکی کمتری نسبت به خودروهای معمولی دارند؛ از این رو، باید برای خودروهای هیبریدی از تایری استفاده کرد که توسط شرکت سازنده توصیه شده است.
جمعبندی
بهترین راه برای اطمینان از سلامت همیشگی خودرو، تدوین یک برنامه جامع و دقیق برای انجام امور مرتبط با تعمیر و نگهداری آن است. باید به این نکته توجه داشت که خودروهای هیبریدی برقی – بنزینی نسبت به خودروهای معمولی، پیچیدهتر هستند و نگهداری از آنها به دقت بیشتری نیاز دارد؛ بنابراین، لازم است که به علایم هشداردهنده خودرو و خطاهای سیستم کنترلکننده توجه کنید، ترمزها را در فواصل معین موردبررسی قرار دهید، مشکلات احتمالی اتومبیل خود را بشناسید و اطلاعات کاملی درخصوص نحوه عملکرد خودروهای هیبریدی داشته باشید.
از سوی دیگر، انجام خدمات تعمیر و نگهداری خودروهای هیبریدی، بهراحتی در کشورمان امکانپذیر نیست و مراکز محدودی توانایی انجام خدمات تعمیر و نگهداری این خودروها را دارند؛ بنابراین، اگر مالک یک خودروی هیبریدی هستید، به دنبال مراکز معتبری برای انجام خدمات تعمیر و نگهداری اتومبیل خود باشید تا از خسارات احتمالی آینده جلوگیری به عمل آید. تردیدی نیست که خودروهای هیبریدی و الکتریکی، آینده صنعت خودرو را تشکیل میدهند و دیر یا زود، شاهد همهگیرشدن آنها در کشورمان نیز خواهیم بود.
بیشتر بخوانید