در مقاله ماشینهای سه سیلندر ایران قصد داریم در ابتدا شما را با مفهوم سه سیلندر آشنا کنیم و پس از آن، نگاهی به خودروهای سه سیلندر بازار ایران بیندازیم. اگر فردی با اطلاعات فنی بالا و در عین حال، علاقهمند به دنیای خودرو باشید، احتمالا با اصطلاح «سه کارکردن» آشنا هستید یا حداقل این عبارت به گوش شما آشنا است. ازآنجاکه اکثر موتورهای موجود در خودروهای بازار ایران از نوع ۴سیلندر خطی هستند، زمانی که یکی از سیلندرها به دلایل مختلف نظیر خرابی شمع، سیستم برقرسانی یا نقص در سامانه سوپاپها از مدار خارج میشود، موتور خودرو تنها با سه سیلندر سالم به کار خود ادامه میدهد که به سه کارکردن معروف است.
اما سه کارکردن همیشه نشانه عیب در موتور نیست؛ چرا که بسیاری از موتورهای خودروهای روز دنیا تنها سه سیلندر در دل خود جای دادهاند و درنتیجه، سه کارکردن بخشی از ذات آنها به حساب میآید. همانطورکه اشاره شد، اکثر خودروهای سواری موجود در ایران به پیشرانه ۴سیلندر مجهزند؛ اما برخی مدلها نیز با موتور سهسیلندر روانه بازار کشور شدهاند. اگر میخواهید پرفروشترین خودروهای سهسیلندر راهیافته به ایران را بشناسید، به ادامه مطلب توجه فرمایید.
1.میتسوبیشی میراژ
اولین خودرویی که در فهرست خودروهای سه سیلندر بازار ایران آن را بررسی خواهیم کرد، میراژ است. میتسوبیشی میراژ یکی از خودروهای کماستهلاک و بادوام ژاپنی است که نیروی موردنیاز خود را بهواسطه یک موتور سه سیلندر تامین میکند. نسل ششم میتسوبیشی میراژ، نخستین بار در سال ۲۰۱۵ مهمان بازار خودرو ایران شد و نمونه فیسلیفت آن نیز با مدلهای ۲۰۱۷ ۲۰۱۸ از زمستان سال ۹۵ به دست مشتریان ایرانی رسید. این مدل، با طراحی ظاهری مدرنتر بهعلاوه برخی امکانات همچون کروزکنترل، کیسههای هوای جانبی و پردهای، دیلایت، و استارت دکمهای در معرض فروش قرار گرفت.
موتور تنفس طبیعی سهسیلندر میتسوبیشی میراژ حدود ۱.۲ لیتر حجم دارد و نیرویی معادل ۷۹ اسببخار قدرت و ۱۰۰ نیوتنمتر گشتاور را بهواسطه یک گیربکس اتوماتیک CVT به سوی چرخهای جلو ارسال میکند. این هاچبک ریزنقش ژاپنی حدود ۱۳.۸ ثانیه زمان نیاز دارد تا از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند. این در حالی است که وزن میتسوبیشی میراژ برابر ۹۴۰ کیلوگرم است و میانگین مصرف سوخت ترکیبی آن در ازای پیمایش مسافت ۱۰۰ کیلومتر، تنها حدود ۴.۶ لیتر برآورد شده است.
2. ام وی ام ۱۱۰
ام وی ام 110 نیز در فهرست ماشینهای سه سیلندر ایران جای دارد. این خودرو آمده بود تا یاد و خاطره ماتیز فقید را در ذهن مشتری ایرانی زنده نگاه دارد و برای پراید فوقپرفروش، خطونشان بکشد. ام وی ام 110 مانند رقیب دیرینه خود یعنی ماتیز، عضوی از خودروهای سه سیلندر بازار ایران است. شرکت مدیران خودرو بهواسطه عرضه ام وی ام ۱۱۰ در ایران، گامی کوچک در جهت معرفی محصولات چینی به مشتریان ایرانی برداشت؛ اما طبق اثر پروانهای، گاهی نسیمهای ظاهرا ملایم میتوانند به طوفانی بسیار مهلک تبدیل شوند. در این راست،ا ام وی ام ۱۱۰ نسیمی ملایم به راه انداخت و امروز شاهد توفان عرضه خودروهای چینی در بازار کشور هستیم.
این هاچبک کوچک که از لحاظ ظاهری بهطور کامل مطابق با ویژگیهای دوو ماتیز طراحی و ساخته شده است، نیروی موردنیاز خود را از یک پیشرانه سهسیلندر ۸۰۰ سی سی و نیز یک موتور چهارسیلندر ۱.۱ لیتری دریافت میکند. حداکثر قدرت موتور سهسیلندر ام وی ام ۱۱۰ به رقم ۵۱ اسببخار بالغ میشود و گشتاور ۷۰ نیوتنمتری حاصل از آن نیز، توسط یک گیربکس ۵ دنده دستی به محور چرخهای جلو انتقال مییابد.
مصرف سوخت این پیشرانه بسیار پایین و حدود 3.7 لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر بهطور ترکیبی تخمین زده شده است. همچنین حداکثر سرعت و شتاب صفرتاصد این خودروی ۸۸۰ کیلوگرمی هم، به ترتیب معادل ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت و ۱۸.۷ ثانیه ارزیابی میشود. ام وی ام ۱۱۰ نسل اول در سال ۹۵ از خطوط تولید شرکت مدیران خودرو کنار گذاشته شد و جای خود را به مدل ۱۱۰ اس سپرد.
3. بی ام و 218 اکتیو تورر، ماشین بروز در فهرست خودروهای سه سیلندر
بی ام و سری ۲ نسل اول (F45) در اواخر سال ۱۳۹۵ چشم جادههای ایران را به قدوم چرخهای خود منور ساخت و با تیپ ۲۱۸ اکتیوتورر در قالب مدلهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ به مشتریان ایرانی تحویل داده شد. این خودرو بهصورت محدود در بازار ایران حضور دارد و قوای محرکه خود را مدیون یک موتور توربوشارژ سه سیلندر ۱.۵ لیتری است. توان خروجی این پیشرانه برابر با ۱۳۶ اسببخار است و ۲۲۰ نیوتنمتر گشتاور از آن بیرون میآید تا بتواند این هاچبک لوکس خانوادگی را ظرف مدتزمان ۹.۳ ثانیه از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر برساعت برساند. مصرف سوخت ترکیبی بی ام و سری ۲ اکتیوتورر، حدود ۵.۳ لیتر برآورد میشود.
4. بی ام و i8، بهترین گزینه در ماشینهای سه سیلندر ایران
بهجرعت میتوان گفت بی ام و i8 بیرقیبترین خودرو در فهرست ماشینهای سه سیلندر ایران است. بی ام و i8 را میتوان در حکم هواپیمای کنکورد صنعت خودروسازی جهان تلقی کرد؛ چرا که این خودرو علاوه بر ظاهر انقلابی و بسیار آیندهنگرانه خود، از تکنولوژی بسیار مدرن و فراتر از زمان معاصر در بخش پیشرانه بهره میبرد. مهندسان بی ام و موفق شدند یک موتور سه سیلندر را در تعامل با فناوری برقی درون سینه i8 جای دهند و توان فنی فوقالعاده به همراه مصرف سوخت اندک را برای این معجزه صنعت خودروسازی باواریا رقم بزنند.
بی ام و i8 در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ بهصورت غیررسمی مهمان بازار ایران شد و حواشی نسبتا زیادی را به دنبال خود کشاند. این باواریایی مدرن از یک پیشرانه سه سیلندر توربوشارژ ۱.۵ لیتری به همراه موتور برقی نیرویی برابر با ۳۵۷ اسب بخار قدرت و ۵۷۰ نیوتن متر گشتاور تولید کرده و توان حاصل را از طریق گیربکس شش دنده اتوماتیک به سوی چرخهای عقب ارسال میکند. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو تنها ۲.۱ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر برآورد شده و شتابگیری صفر تا صد آن معادل ۴.۴ ثانیه به طول خواهد انجامید.
5. دوو ماتیز، قدیمیترین گزینه از ماشینهای سه سیلندر ایران
دوو ماتیز یکی از محبوبترین تولیدات کمپانی کرهای بود که از سال ۱۹۹۸ استارت تولید آن زده شد. این خودرو در طراحی بدنه خود از فیات چینکو چنتو الهام گرفته بود و فرم خاصی از خودروهای هاچبک را به نمایش میگذاشت. شرکت کرمان موتور در سال ۱۳۷۹ این خودروی بسیار کوچک را به محضر مشتریان ایرانی پیشکش کرد و با توجه به کیفیت مناسب ماتیز، بازار ایران استقبالی قابلقبول از آن به عمل آورد. این خودرو یکی از قدیمیترین خودروهای سه سیلندر بازار ایران است.
پس از تصاحب امتیاز برند ماتیز توسط کمپانی جنرال موتورز، تولید دوو ماتیز در ایران به آخر داستان خود رسید و اندکی بعد ام وی ام ۱۱۰ بهعنوان جانشین آن در ایران حضور یافت. دوو ماتیز با پیشرانه سهسیلندر 800 سیسی به قدرت ۵۲ اسببخار و گشتاور ۶۹ نیوتنمتر به خدمت متقاضیان ایرانی درآمد. شتاب صفرتاصد، بیشینه سرعت و میانگین مصرف سوخت این هاچبک ۸۳۵ کیلوگرمی، به ترتیب برابر با ۱۷.۶ ثانیه، ۱۴۵ کیلومتر در ساعت و ۶.۳ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر عنوان شده است.
6. ام وی ام ۱۱۰ اس
نسل دوم ام وی ام ۱۱۰ با پسوند اس از سال ۱۳۹۴ جانشین مدل پیشین شد و با طراحی فانتزی خود، توانست برخی مشتریان هاچبکهای سوپرمینی بهویژه بانوان را به سمت خود جذب کند. در حال حاضر، نسخه اسپرت لاکچری آن در لیست تولیدات مدیران خودرو با موتور سهسیلندر یک لیتری حضور دارد و ۶۸ اسببخار قدرت بهعلاوه ۹۳ نیوتنمتر گشتاور را از طریق یک گیربکس ۵ دنده دستی به سمت چرخهای جلو انتقال میدهد. ام وی ام 110s بهترین خودرو از نظر پشتیبانی قطعات بین خودروهای سه سیلندر بازار ایران است. البته که قاعدتا با سایر خودروها توان رقابتی ندارد.
ام وی ام ۱۱۰ اسپرت لاکچری حدود ۱۸.۷ ثانیه زمان نیاز دارد تا جثه ۹۳۶ کیلوگرمی خود را از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برساند. میانگین مصرف سوخت آن هم ۴.۲ لیتر درصد کیلومتر خواهد بود.
7. دی اس ۳
در زمستان ۱۳۹۵ بهواسطه فعالیتهای شرکت آرین موتور در ایران، DS3 بهعنوان یکی از معدود هاچبکهای لوکس شرکت سیتروئن، مهمان جادههای ایران شد؛ اما به دلایل مختلف، نتوانست برای مشتریان ایرانی دلربایی کند و با استقبالی پرشمار مواجه شود.
این هاچبک لوکس فرانسوی که روی پلتفرم مشترکی با پژو 206 (PSA PF1 platform) شکل گرفته است، در بخش فنی از موتور سهسیلندر توربوشارژ ۱.۲ لیتری خود 109 اسببخار قدرت و 205 نیوتنمتر گشتاور دریافت میکند و میانگین مصرف سوخت آن نیز حدود ۴.۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده است.
8. اسمارت فور ۴، یکی از خاصترین خودروهای سه سیلندر
اسمارت فور ۴ به عنوان نسخه چهار در مدل فورتو در سال ۹۵ با مدل ۲۰۱۶ راهی بازار ایران شد و بههمراه پکیج مک دیزاین به دست مشتریان داخلی رسید. این خودرو را میتوان خاصترین خودروی لیست خودروهای سه سیلندر بازار ایران دانست. این هاچبک مینی، از یک موتور سهسیلندر یک لیتری و گیربکس ۶دنده اتوماتیک دوکلاچه جهت انتقال توان ۷۱ اسببخار و گشتاور ۹۱ نیوتنمتر به سمت چرخهای عقب استفاده میکند.
این خودرو حدود ۴.۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف میکند و نهایت سرعت آن، به ۱۵۱ کیلومتر بر ساعت میرسد. در حال حاضر، نمونههای محدودی از این خودرو در بازار کشور وجود دارد و به دلایلی همچون قیمت بسیار بالا، ناشناختهبودن برند سازنده، کمبود امکانات و عدم وجود خدمات پسازفروش، بازار خرید و فروش بسیار ضعیفی دارد.
9. مینی کوپر
آخرین خودرویی که در مقاله ماشینهای سه سیلندر ایران به آن میپردازیم، مینی کوپر است. بهواسطه تصاحب مینی از سوی شرکت آلمانی بی ام و، یکی دو مدل از محصولات جدید آن با مدل ۲۰۱۸ به بازار ایران راه پیدا کردند. مینی کوپر در دو مدل پنجدر معمولی و کوپر اس روانه بازار ایران شد که مدل معمولی از موتور ۳ سیلندر توربوشارژ ۱.۵ لیتری با قدرت ۱۳۶ اسببخار و گشتاور ۲۲۰ نیوتنمتری برخوردار است. خودروهای مینی که در اذهان بسیاری از علاقهمندان بهعنوان محصولاتی نوستالژیک شناخته میشوند، در ایران نیز علاقهمندان زیادی پیرامون خود گرد آوردهاند؛ اما واردات محدود و قیمت بالای آنها سبب شده است تا فعلا شاهد حضور گسترده محصولات مینی در خیابانهای کشور نباشیم.
مینی کوپر مدل ۲۰۱۸ موجود در ایران بهواسطه بهرهمندی از گیربکس ۶دنده اتوماتیک نیروی خود را به محور جلو ارسال میکند و شتابی معادل ۸.۱ ثانیه را رقم میزند. میانگین مصرف سوخت و بیشینه سرعت این خودرو بریتانیایی نیز ۴.۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر و 207 کیلومتر بر ساعت ارزیابی شده است.
بیشتر بخوانید
خودرو X22 pro دارم ، بنظرم موتور سه سیلندر اقتصادی و خوب هستش در صورتی که با گیربکس خودرو همخوانی داشته باشد که آین امر کاملا موج میزنه در این ماشین و رانندگی بسیار راحت ونرم و همچنین گشتاور عالی رو تجربه کردم .
سلام این ماشین تو سربالایی با ظرفیت کامل کشش داره .
کشور آلمان بیش از ۶۰ سال پیش خودرو سه سیلندر تولید میکرد که به عنوان نمونه به خودرو د کا و که مربوط به شرکت آئودی فعلی میشود را نام برد
لوبو رو یادتون رفت