از دهه 1970 میلادی و همزمان با آغاز بحران سوخت در سراسر جهان، خودروسازان و دولتها متوجه شدند که دیگر به سوخت ارزان دسترسی نخواهند داشت و باید راندمان پیشرانههای تولیدی خود را افزایش دهند. ازآنجاییکه هنوز فناوری موردنیاز برای ساخت خودروهای هیبریدی و الکتریکی توسعه نیافته بود، خودروسازان تصمیم گرفتند با استفاده از سوپرشارژر و توربوشارژر عملکرد پیشرانههای خود را بهبود دهند.
در این بین، استفاده از سوپرشارژر نسبت به توربوشارژر فراگیرتر است؛ چراکه افزودن این سیستم به پیشرانه خودرو چندان دشوار نیست و تمامی خودروهای تنفس طبیعی را میتوان با مشکلات کمتری به سیستم سوپرشارژر مجهز کرد. در این مطلب، نگاهی به مشهورترین خودروهایی خواهیم داشت که با پیشرانه سوپرشارژر به بازار عرضه شدهاند و البته بر مدلهایی که برای ایرانیان آشنا هستند، تمرکز خواهیم کرد. در ادامه متن با ما همراه باشید.
سوپرشارژر چیست؟
سوپرشارژر به زبان ساده یک کمپرسور هوا است که وظیفه تزریق هوای خنک به موتور را برعهده دارد. این عمل موجب میشود تا تراکم هوای ورودی به محفظه موتور بیشتر شود و موتور اکسیژن بیشتری را نسبت به حالت عادی دریافت کند.
هنگامی که موتور اکسیژن بیشتری دریافت کند، سوخت بیشتری نیز میسوزاند و در نتیجه انرژی بیشتری نیز تولید خواهد شد. سوپرشارژر یک قطعه برقی است و الکتریسیته لازم برای فعالیت خود را از طریق حرکت میللنگ یا گیربکس تامین میکند. استفاده از سوپرشارژر در سرعتهای بالا و دندههای سبک مرسوم است و برای حرکت طولانیمدت در اتوبان با سرعت بالا کاربرد دارد. در ادامه، نگاهی به مشهورترین خودروها با پیشرانه سوپرشارژر خواهیم داشت که شما را به مطالعه مشخصات آنها دعوت میکنیم.
شورولت کامارو ZL1
شورولت کامارو یکی از خودروهای مشهور عضلانی در آمریکا است که رقیب مستقیم فورد موستانگ محسوب میشود. این خودرو در چند تیپ و با پیشرانههای متفاوت قابلخریداری است که از دولیتری توربوشارژر تا هشتسیلندر سوپرشارژ را شامل میشوند.
نسخهای از شورولت کامارو ZL1 که به پیشرانه هشتسیلندر خورجینی 6.2 لیتری سوپرشارژ مجهز است، رقم فوقالعاده 650 اسببخار قدرت را ارائه میدهد که بالاتر از دو رقیب نزدیک خود یعنی فورد موستانگ و دوج چلنجر همقیمت است. این تیپ به طور استاندارد با گیربکس ششسرعته دستی عرضه میشود؛ اما خریدار میتواند با صرف هزینه بیشتر، گیربکس دهسرعته اتوماتیک را سفارش دهد که عملکرد سریعتر و هوشمندانهتری از خود به نمایش میگذارد.
دوج چلنجر SRT هلکت
حدود یک دهه است که دوج با معرفی نسل جدید چلنجر، غوغایی در محافل خودرویی به راه انداخته است. تاکنون نسخههای مختلفی از دوج چلنجر ساخته شده است و شرکت سازنده به طور مکرر این خودرو را مورد بهینهسازی قرار میدهد. یکی از معروفترین نسخهها، دوج چلنجر SRT هلکت است که البته یکی از مشهورترین خودروها با پیشرانه سوپرشارژ نیز محسوب میشود.
دوج چلنجر SRT هلکت به پیشرانه 6.2 لیتری Hemi V8 سوپرشارژ مجهز است که دو سطح از قدرت را با استفاده از دو دکمه مشکی و قرمز در اختیار راننده قرار میدهد. در حالت استاندارد و با فعالسازی دکمه مشکی، قدرت موتور به 500 اسببخار محدود شده است که برای رانندگی رومزه با یک خودروی اسپرت، کافی به نظر میرسد. با این وجود، راننده میتواند با فشردن دکمه قرمز، نهایت قدرت این پیشرانه را که 717 اسببخار است، در اختیار بگیرد.
برای افرادی که به این میزان از قدرت راضی نیستند، دوج نسخه چلنجر SRT هلکت رد آی را به تولید رسانده است که قدرت فوقالعاده 797 اسببخار را در اختیار راننده قرار میدهد. حتی نسخه قویتری نیز به نام Super Stock وجود دارد که قدرتی بیش از این را در اختیار راننده قرار میدهد. دوج با انجام بهینهسازیهای مختلف روی پیشرانه هشتسیلندر سوپرشارژ خود، موفق شده است تا قدرت این موتور را به 807 اسببخار افزایش دهد که همین موتور در نسخه سوپراستوک نصب شده است.
جگوار تایپ اف
شاید صنعت خودروسازی بریتانیا با روزهای اوج خود فاصله داشته باشد، اما عرضه خودروهایی همچون جگوار تایپ اف، نشان میدهد خودروسازان آنگلوساکسون هنوز ایدههای نابی را در ذهن خود می پرورانند. یکی از تیپهای این خودرو موسوم به جگوار تایپ اف SVR، در رده مشهورترین خودروها با پیشرانه سوپرشارژ قرار دارد. این مدل نسبت به نسخه استاندارد به اگزوزهای تیتانیومی و موتور بهینهیافته مجهز شده است و البته 16 کیلوگرم نیز سبکتر است.
جگوار تایپ اف SVR از یک پیشرانه پنج لیتری V8 سوپرشارژ استفاده میکند که حداکثر 567 اسببخار قدرت تحویل میدهد. بهلطف این پیشرانه، جگوار تایپ اف SVR میتواند در 3.5 ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت دست یابد. فارغ از حداکثر سرعت و شتابگیری فوقالعاده جگوار تایپ اف SVR، صدای اعتیادآور این پیشرانه V8 مجهز به سوپرشارژ، یکی از جذابترین المانها در خودروهای اسپرت بریتانیایی است که در جگوار تایپ اف SVR نیز مشاهده میشود.
مرسدس بنز SL55
مرسدس بنز کلاس SL، ترکیبی از سواری لوکس و حس رانندگی اسپرت را به مالک ارائه میدهد و طی دو دهه گذشته، خودرویی پرطرفدار در بازار بوده است. یکی از خودروهای این کلاس یعنی مرسدس بنز SL55 که در سال 2001 عرضه شد، در لیست مشهورترین خودروهای مجهز به موتور سوپرشارژر قرار دارد.
مرسدس بنز SL55 خودرویی زیبا برای دوران خود بود که پس از عرضه، اکثر توجهات به میزان زیبایی این خودرو جلب شد. با این وجود، پیشرانه 5.4 لیتری V8 سوپرشارژ مرسدس بنز SL55 با قدرت 476 اسببخار، جذابیت اصلی این خودرو را به خود اختصاص داده بود. شتاب صفرتاصد این خودرو 4.5 ثانیه است و حداکثر سرعت آن نیز به 250 کیلومتر محدود شده است؛ درحالیکه مرسدس بنز SL55 قدرت دستیابی به سرعت 316 کیلومتر بر ساعت را داشت. این اعداد و ارقام حتی برای امروز نیز خوب هستند و در سال 2001، خودرویی شگفتانگیز از مرسدس بنز SL55 خلق کرده بودند. البته مرسدس SL55 خودرویی ارزانقیمت نبود و مشتریان برای خرید آن در سال 2001، باید مبلغی معادل 93535 پوند پرداخت میکردند.
مرسدس بنز SLK
شکی نیست که مرسدس بنز در زمینه استفاده از توربوشارژر و سوپرشارژر پیشرو محسوب میشود و این شرکت را باید فعالترین برند استفادهکننده از سوپرشارژر در زمان اخیر قلمداد کنیم. مرسدس بنز SLK نیز یکی از مشهورترین رودسترهای مرسدس و خودروهای مجهز به پیشرانه سوپرشارژر طی دهههای اخیر است.
تمامی نسخههای مرسدس بنز SLK به جز نسخه پایه، به سوپرشارژر مجهز هستند و این مساله با پسوند کمپرسور (Kompressor) مشخص شده است. مرسدس بنز SLK200 تیپ میانی مجهز به سوپرشارژر بود که 161 اسببخار قدرت داشت، اما نسخه بالاتر، یعنی مرسدس بنز SLK230 با قدرت 191 اسببخار بود که زمینه موفقیت رودستر مرسدس را فراهم کرد.
نسخه نادر مرسدس بنز SLK با کیت AMG، قویترین نمونه در این نسل بود که حداکثر 349 اسببخار قدرت ارائه میداد. از این نسخه، تنها 4333 دستگاه ساخته شده است که در مقایسه با مجموع 311،222 مرسدس بنز SLK ساختهشده، عددی اندک به نظر میرسد. حرف K در نام مرسدس بنز SLK به کمپرسور ارتباط ندارد؛ بلکه به لغت آلمانی Kurz اشاره میکند که به معنی کوتاه است؛ چراکه مرسدس بنز SLK نسخه کوتاه شده مرسدس بنز SL است.
مینی کوپر اس
بخش تیونینگ مینی از سال 1959 آغاز به کار کرد و طی دوره فعالیت خود، موفق شد تا محصولاتی دوستداشتنی را روانه بازار کند. این بخش پس از آنکه مینی توسط بی ام و خریداری شد، مینی کوپر اس را در سال 2001 روانه بازار کرد. مینی کوپر اس به دلیل اگزوزهای دوگانه و ورودی هوا که برای اینترکولر سوپرشارژر تعبیه شده بود، ظاهری جذابتر از نسخههای استاندارد داشت.
پیشرانه مینی کوپر اس بهلطف قطعات مدرنی که در ساخت آن به کار رفته است، 163 اسببخار قدرت ارائه میدهد. برای افرادی نیز که به دنبال بهترینها هستند، مینی کوپر جان ورکس عرضه شد که 197 اسببخار قدرت تولید میکند.
فولکس واگن گلف TSI
شاید تیپ GTi از فولکس واگن گلف، مشهورترین نسخه این هاچبک جذاب آلمانی باشد؛ اما فولکس واگن گلف TSI است که در لیست مشهورترین خودروها با پیشرانه سوپرشارژ قرار دارد. سیستم توربوشارژر مورداستفاده در فولکس واگن گلف TSI برای نخستین بار در سال 2005 اختراع شد و بعدها در برادر کوچکتر گلف، یعنی فولکس واگن گلف نیز به کار گرفته شد.
سوپرشارژر مورداستفاده در فولکس واگن گلف TSI به طور دائم فعالیت نمیکند؛ بلکه هنگامی که کلاچ مغناطیسی آن فعال شود، فعالیت خود را آغاز میکند. سوپرشارژر فقط تا دور موتور 2400 در دسترس است و پس از آن، فعالیت خود را قطع میکند و ادامه کار برعهده توربوشارژر خواهد بود. این سیستم در عین کارایی، بسیار پیچیده بود و سبب شد تا فولکس واگن استفاده از این سیستم را در سال 2011 کنار بگذارد.
کلام آخر
همانطورکه در ابتدای متن گفته شد، استفاده از سوپرشارژر موجب شد تا مصرف سوخت خودروهای درونسوز کاهش یابد. اکنون خودروسازان میتوانستند پیشرانههای کوچکتر خود را به سوپرشارژر مجهز کنند و به اندازه موتورهای حجیمتر یا حتی بیشتر از آنها، قدرت و گشتاور دریافت کنند.
سوپرشارژر ساختار سادهای دارد و با استفاده از کمک تعمیرکاران خبره، میتوان این سیستم را روی خودروهای مختلف نصب نمود. با این حال، خودروسازان آلمانی که همواره به تولید خودروهایی با بالاترین سطح فناوری عادت دارند، سوپرشارژرها را پیشرفته و پیچیده کردهاند. اکنون استفاده از سوپرشارژر در خودروهای درونسوز رواج دارد و این سیستم در کنار توربوشارژر از یک موتور چهارسیلندر، میتواند به اندازه پیشرانه هشتسیلندر قدرت و گشتاور استخراج کند.
بیشتر بخوانید