سهمیه سوخت خودرو و انواع وسایل نقلیه شخصی و عمومی از مرداد 98 که کارت سوخت دوباره به آغوش جامعه بازگشت و آبان همان سال که بهصورت رسمی بنزین بار دیگر دو نرخی و سهمیهبندی شد، اهمیت زیادی برای مالکان خودرو پیدا کرد. البته در این بین رانندگان تاکسیهای آنلاین، تاکسیهای عمومی و خودروهای فعال در آژانسهای کرایه خودرو و باربری بیش از دیگران پیگیر این موضوع هستند و عبارتهایی چون سهمیه سوخت اسنپ، سامانه سوخت آژانسها، سهمیه سوخت تاکسی و وانت را ابتدا و انتهای هر سال جستجو میکنند.
در این نوشتار علاوه بر صحبت درباره مشاهده سهمیه ماهیانه سوخت برای خودروهای گوناگون در سال 1400، مراحل استعلام سهمیه از سامانه سماس نیز بیان خواهد شد.
سهمیه سوخت ماهیانه در سال 1400
میزان سهمیه بنزین انواع خودروهای بنزینی و دوگانهسوز در سال 1400 با نرخ 1500 تومان به ازای هر لیتر بنزین معمولی برای ناوگان حملونقل عمومی و خودروهای شخصی مطابق با جدول زیر اعلام شده است.
ذکر این نکته لازم است که در دوره جدید طرح سهمیهبندی سوخت امکان استفاده از بنزین سوپر با نرخ یارانهای وجود ندارد و کسانیکه مایل به استفاده از بنزین سوپر با اکتان بالاتر از بنزین معمولی هستند باید بهای آن را به نرخ آزاد معادل 3500 تومان به ازای هر لیتر بپردازند. بنزین معمولی نرخ آزاد نیز 3 هزار تومان برای هر لیتر قیمت دارد.
دوگانهسوز (لیتر) |
بنزینی (لیتر) |
نام وسیله نقلیه |
30 |
60 |
سواری شخصی |
200 |
400 |
تاکسی |
60 |
150 |
وانت کم مصرف |
120 |
300 |
وانت پرمصرف |
– |
500 |
آمبولانس |
– |
25 |
موتورسیکلت |
سهمیه سوخت ماهیانه انواع خودروها در سال 1400
نحوه محاسبه سهمیه سوخت تاکسیهای آنلاین چگونه است؟
در سال 1400 سهمیه سوخت تاکسیهای آنلاین در پلتفرمهایی چون اسنپ، تپسی، ماکسیم و … در چارچوب سیستم لیتراژی محاسبه نمیشود. این سهمیه بهصورت اعتباری به حساب بانکی رانندگان منتخب واریز میشود. منظور از رانندگان منتخب کسانی هستند که خودروی آنها ماهانه بیش از 200 کیلومتر پیمایش دارد.
رانندگان تاکسیهای اینترنتی برای مشاهده سهمیه سوخت خود به کجا مراجعه کنند؟
سایت پیگیری سهیمه سوخت آژانسها و رانندگان منتخب تاکسیهای آنلاین سامانه ملی اطلاعات سفر است. ورود به این سامانه که تحت عنوان «سماس» شناخته میشود از طریق آدرس samas.moi.ir امکانپذیر خواهد بود.
با مراجعه به این سامانه میتوان از واریز یا عدم واریز اعتبار سهمیه سوخت به حساب بانکی، مانده حساب اعتبار سهمیه سوخت و دورههایی که سهمیه سوخت به هر راننده تعلق گرفته است، اطلاع پیدا کرد. تغییر و بازیابی رمز اعتبار سهمیه سوخت بهعلاوه اطلاع یافتن از تاریخچه اعتبار و برداشت از آن سایر مواردی هستند که در سامانه سماس میتوان انجام داد.
برای بهدست آوردن اطلاعات جامع در زمینه نحوه دریافت کارت سوخت خودرو صفر به مقاله کارت سوخت خودرو صفر را چطور دریافت کنیم؟ مراجعه کنید.
چگونه از سماس استفاده کنیم؟
کار با سامانه سماس دشوار نیست و با پیروی از دستورالعمل زیر به آسانی میتوانید از قابلیتهای آن بهرهمند شوید.
1. ابتدا اینجا کلیک کنید و وارد سامانه سماس شوید. سپس روی کلمه ورود کلیک کنید.
2. کد ملی خود و کد امنیتی قابل مشاهده در صفحه را وارد کنید و دکمه استعلام را بزنید.
3. در این مرحله میتوانید یکی از گزینههای تغییر رمز اعتبار، بازنشانی رمز اعتبار (بازگرداندن 4 رقم آخر کد ملی شما بهعنوان رمز عبور اولیه)، تاریخچه واریز اعتبار و مانده اعتبار سوخت را انتخاب کنید.
برای مشاهده مانده اعتبار سهمیه سوخت چه باید کرد؟
برای مشاهده مانده حساب سهمیه سوخت باید رمز کارت سوخت خود که معمولا 4 رقم آخر کد ملی صاحب خودرو است را در صفحهای که پیشِ رویتان ظاهر میشود، وارد کنید. اما اگر بخواهید استعلام موجودی کارت سوخت خودرو را بگیرید، باید به جایگاههای توزیع سوخت مراجعه کنید.
تاریخچه واریز اعتبار سهمیه سوخت را چگونه مشاهده کنیم؟
با انتخاب گزینه تاریخچه در بخش استعلام واریز اعتبار و وارد کردن رمز کارت میتوانید این تاریخچه را مشاهده کنید. تاریخهای مختلف واریز اعتبار طی دورههای گذشته در این قسمت قابل مشاهده خواهند بود.
مشاهده تاریخچه برداشت اعتبار در سماس به چه صورت است؟
در سامانه سماس پس از ورود به قسمت استعلام با انتخاب گزینه «تاریخچه برداشت اعتبار» و وارد کردن رمز عبور (چهار رقم آخر کد ملی مالک خودرو) میتوانید از تاریخ و ساعت دقیق برداشت از اعتبارات واریزی مطلع شوید.
تغییر رمز اعتبار در سامانه سماس را چگونه انجام بدهیم؟
پیش از هر چیز باید بگوییم تغییر رمز اعتبار تنها برای کسانی قابل انجام است که سهمیه اعتباری به حساب آنها واریز شده باشد. برای این منظور باید در بخش استعلام سامانه سماس که پس از وارد کردن کد ملی و کد امنیتی برایتان به نمایش در میآید، گزینه «تغییر رمز اعتبار» را انتخاب کنید. پس از آن سامانه، شماره تلفن همراه راننده را جهت ارسال کد تائید 4 رقمی درخواست میکند.
در این مرحله با وارد کردن کد تائید ارسالی از طریق پیامک، صفحهای برای شما به نمایش درمیآید که در آن باید رمز قبلی را یکبار و رمز جدید را 2 بار وارد کنید و روی دکمه انجام عملیات بزنیذ تا رمز اعتبار سهمیه بنزین شما تغییر کند.
عملیات بازنشانی رمز اعتبار در سماس به چه صورتی امکانپذیر است؟
بازنشانی رمز عبور یعنی همان بازگشت به تنظیمات اولیه اعتبار کارت سوخت در سامانه سماس. رمز عبور اولیه در سامانه سماس برای همه رانندگان 4 رقم آخر کد ملی است.
برای اینکار باید گزینه بازنشانی رمز اعتبار را در بخش استعلام انتخاب کنید. سپس شماره همراه ثبتشده در شرکتهای تاکسی آنلاینی که در حال فعالیت برای آنها هستید را وارد و کد تائید دریافتی از طریق پیامک را در سامانه ثبت کنید. وقتی دکمه آبیرنگ تائید را بفشارید رمز شما به همان 4 رقم آخر کارت ملی تغییر خواهد کرد.
همچنین در صورت فراموش کردن رمز کارت سوخت خود و زمانیکه رمز اولیه را تغییر داده باشید، باید همراه با مدارک لازم بهصورت حضوری به یکی از نواحی شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران مراجعه کنید. آیا میدانید در صورت گم شدن کارت سوخت خودرو چطور برای گرفتن المثنی آن اقدام کنید؟ برای انجام اینکار مطالعه مقاله درخواست کارت سوخت المثنی؛ پس از گم شدن کارت سوخت چکار کنیم؟ به شما کمک خواهد کرد.
سهمیه سوخت تخصیصیافته به خودروهای شخصی و عمومی ممکن است طی بازههای زمانی و سالیانه تغییر کند. به همین علت توصیه میکنیم مخصوصا اگر در زمینه حملونقل عمومی فعال هستید، اخبار مرتبط با سهمیه ماهیانه بنزین را همواره دنبال کنید.
سوالات متداول سهمیه سوخت انواع خودرو
تاریخ انقضای سهمیه سوخت هر خودرو چند ماه است؟
بنا بر اعلام سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران سهمیه بنزین اختصاصیافته به هر خودرو را تنها تا 9 ماه میتوان ذخیره کرد. بر همین اساس تنها میتوان 540 لیتر بنزین را در کارت نگه داشت.
آیا میتوان سهمیه بنزین را به کارت دیگران واریز کرد؟
پاسخ منفی است و گویا در حال حاضر برنامهای برای آن وجود ندارد.
بیشتر بخوانید