با مشخصات فنی دنا آشنا شوید

فهرست مطالب

دنا (Dena) یکی از محبوب‌ترین سدان‌های شرکت ایران‌ خودرو است که اولین ‌بار در سال 1393 یعنی چیزی حدود دو سال دیرتر از زمانی که برای عرضه آن در نظر گرفته شده بود، در اختیار خریداران ایرانی قرار گرفت. هدف ایران خودرو از ساخت دنا، این بود که بتواند یک خودروی ملی جدید و پرآپشن را راهی بازار پرتقاضای کشور کند و از طریق آن، با سدان‌های تازه‌نفس چینی به رقابت بپردازد؛ در نتیجه، ایران ‌خودرو تلاش فراوانی انجام داد تا دنا به تافته‌ای جدابافته در سبد محصولات آن تبدیل شود! اگر تصمیم به آشنایی یا خرید دنا دارید، در این مقاله همراه ما باشید.

شاید جالب باشد بدانید که دنا روی پلتفرم سمند شکل گرفته است؛ در واقع، روی پلتفرمی که متعلق به پژو 405 بود و از آن در ساخت اغلب سدان‌های ایرانیزه شرکت ایران خودرو بهره گرفته شده است. در حال حاضر، دنا در کنار برادران کوچک‌تر خود یعنی دنا پلاس، دنا پلاس توربو و همین‌طور جدیدترین عضو خانواده، یعنی دنا پلاس توربو اتوماتیک، روی خط تولید قرار دارد و در اختیار خریداران قرار می‌گیرد.

در ادامه این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک، به سراغ سومین خودروی ملی کشور رفته‌ایم و قصد داریم شما مخاطبین عزیز را با مشخصات فنی دنا آشنا کنیم. اگر شما هم جزو کسانی هستید که قصد خرید این سدان ایرانی را دارید یا می‌خواهید بیش‌ازپیش با مشخصات فنی دنا آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.

مشخصات فنی دنا

مشخصات فنی دنا

در زیر کاپوت دنا، «موتور ملی» قرار داده شده است؛ موتوری که با کد EF7 شناخته می‌شود و حاصل همکاری دو شرکت ایپکو و F.E.V آلمان است. این موتور 4 سیلندر 1646 سی‌سی از سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها (VVT) بهره می‌برد؛ به همین دلیل، در مقایسه با موتورهای قدیمی مانند XU7 یا XUM از استهلاک، مصرف سوخت و آلایندگی کمتری برخوردار است.

کیفیت بالا، خرابی به‌مراتب کمتر و همچنین استاندارد آلایندگی یورو 4، باعث شده است تا در حال حاضر شاهد استفاده از موتور EF7 در طیف وسیعی از محصولات ایران خودرو باشیم. حداکثر توان خروجی موتور دنا برابر با 115 اسب‌بخار قدرت و 157 نیوتن‌متر گشتاور است و چنین نیرویی از طریق یک گیربکس ۵‌سرعته دستی به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود تا این سدان 1258 کیلوگرمی بتواند طی زمانی حدود 13.5 ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر در ساعت برسد.

چالاکی نسبتا ضعیف دنا باعث شد تا ایران خودرو در سال 1396 با اضافه‌کردن سامانه پرخوران (توربوشارژ) به موتور این خودرو و تولید محصولی به نام «دنا پلاس توربو» تا حدودی بتواند این ضعف را پوشش دهد و خودرویی به‌مراتب سریع‌تر را راهی بازار داخلی کند. در جدول زیر می‌توانید با جزئیات فنی دنا بیشتر آشنا شوید:

مدل خودرو

دنا

نوع پیشرانه

۴ سیلندر تنفس طبیعی 16سوپاپ

حجم موتور (سی‌سی)

1646

حداکثر قدرت (اسب‌بخار)

115 در 6000 دور در دقیقه

حداکثر گشتاور (نیوتن‌متر)

157 در 4500 دور در دقیقه

جعبه‌دنده

5 دنده دستی

شتاب صفرتاصد (ثانیه)

13.5

حداکثر سرعت (کیلومتر در ساعت)

189

وزن (کیلوگرم)

1258 

فاصله بین دو محور (میلی‌متر)

2671 

مصرف سوخت خارج شهر (لیتر در صد کیلومتر)

6.2

مصرف سوخت ترکیبی (لیتر در صد کیلومتر)

7.74

آپشن‌ها و امکانات رفاهی دنا

دنا در مقایسه با سایر سدان‌های ایرانیزه شرکت ایران خودرو از امکانات رفاهی کامل‌تری برخوردار است و از این نظر باتوجه به قیمت دنا، به‌خوبی می‌تواند با سدان‌های چینی پرآپشن که در همین بازه قیمتی قرار دارند، به رقابت بپردازد.

از جمله مهم‌ترین تجهیزاتی که در دنا می‌بینیم، می‌توان به تنظیمات 6‌جهته برقی صندلی سرنشینان جلو، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، کروزکنترل و سیستم مولتی‌مدیا اشاره کرد. سیستم مولتی‌مدیای دنا شامل مانیتور لمسی 7اینچ، سیستم ره‌یاب، بلوتوث موبايل و 6 بلندگو می‌شود و علاوه‌بر این، از USB، Bluetooth، DVD و SD card نیز پشتیبانی می‌کند.

آپشن‌های دنا

البته برخلاف اغلب شرکت‌های خودروسازی سراسر جهان که هر سال بر تنوع آپشن‌های محصولات خود اضافه می‌کنند، شرکت ایران خودرو طی سال‌های گذشته به بهانه‌های مختلفی اعم از عدم دسترسی به قطعات، کاهش هزینه تولید یا افزایش قیمت ارز، اقدام به حذف برخی از مهم‌ترین آپشن‌های دنا و سایر محصولات خود کرده است. برای مثال، در حال حاضر از میان تمامی مدل‌های دنا معمولی تنها کلاس‌های 70101، 70117 و 70118 از كروزكنترل بهره می‌برند و اغلب تولیدات روز این خودرو فاقد کروزکنترل هستند؛ علاوه‌بر آن، حتی رینگ‌های آلومینیومی نیز به آپشنی سفارشی تبدیل شده‌اند و اغلب نمونه‌های جدید این خودروها با رینگ‌های فولادی به خریداران تحویل داده می‌شوند. چنین موضوعی در نوع خود یک رکورد جهانی محسوب می‌شود!

در جدول زیر به تمامی امکانات رفاهی دنا اشاره شده است و می‌توانید با بررسی آن از جزئیات آپشن‌ها و امکانات رفاهی دنا مطلع شوید:

تجهیزات

دنا

چراغ

چراغ‌هاي LED جلو و عقب – چراغ مه‌شكن جلو و عقب – چراغ نقشه‌خوان – چراغ‌هاي سقفي جلو و عقب – چراغ داخل داشبورد – تنظيم زاويه نور چراغ‏هاي جلو از داخل

سیستم‌های مولتی‌مدیا

داراي مانيتور مولتی‌مديای تصويري لمسي با ره‎‌ياب (GPS) و بلوتوث موبايل – بلندگوهاي جلو و عقب –تيوتر – (گیرنده تلویزیون: سفارش مدیران) – (دی‌وی‌دی پلیر با دسته گیم:  سفارش مدیران)

صفحه‌نمایش

7 اینچی لمسی – (مانیتور عقب: سفارش مدیران)

رینگ‌ها

كد كلاس 70101 دارای رينگ آلومينيومي 185/65R15 / كد كلاس 70112، 70115، 70117، 70118 و 70123 دارای رينگ فولادي 15 اینچ

آینه

آينه‌هاي جانبي برقي، راهنمادار و تاشونده اتوماتيك – آينه چراغ‌دار روي آفتاب‌گير سمت شاگرد

تهویه مطبوع

تنظيم اتوماتيك – كانال تهويه براي سرنشينان عقب

صندلی

تنظیم 6حالته برقی صندلي‏هاي راننده و سرنشين – امكان نصب صندلي كودك در صندلي عقب – داراي استاندارد Isofix  – پشت‌سری صندلي‌هاي جلو با تنظيم ارتفاع و زاويه – زير آرنجي جلو و عقب

شیشه

شيشه بالابرهاي جلو و عقب برقي – (شیشه سولار: سفارش مدیران)

سایر امکانات

کروزکنترل، سیستم عیب‌یابی هوشمند (مالتی‌پلکس) – تریم مشکی یا تریم بژ و مشکی – دسترسی به صندوق – (کف‌پوش صندوق و کابین: سفارش مدیران) – سيستم روشنايي موقت در محيط‌هاي تاريك، نمايش‌گر دماي محيط، آنتن اكتيو به همراه سيستم پشتيباني از ره‌ياب، بازكن قفل درب صندوق‌عقب از داخل

ایمنی دنا

همان‌طور که می‌توان انتظار داشت، دنا نیز هم‌چون سایر محصولات ایرانیزه شرکت ایران خودرو نظیر پژو پارس، سورن یا رانا، تاکنون توسط هیچ‌یک از موسسات معتبر ایمنی مورد بررسی قرار نگرفته است و از همین‌رو سطح امنیت آن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

البته بر اساس اطلاعات درج‌شده در سایت رسمی شرکت ایران خودرو، دنا مطابق با استانداردهاي ايمني تصادف از پهلو و جلو طراحی و تولید شده است؛ اما در عمل برای اثبات این ادعا هیچ‌گونه گواهی یا امتیاز ایمنی معتبری از موسسات شناخته‌شده بین‌المللی درج نشده است. دراین‌بین، تنها می‌توان به تجهیزاتی هم‌چون ترمزهای دیسکی جلو و عقب، سیستم‌های ABS و EBD، کیسه‌هوای راننده و سرنشین جلو و ستون فرمان جمع‌شونده دلخوش بود!

دنا ایران خودرو

ناگفته نماند که مانند آنچه در بخش امکانات رفاهی شاهد بودیم، هم‌اکنون مدل‌های به‌روز دنا که به بازار عرضه می‌شوند، فاقد ترمزهای دیسکی عقب هستند یا به‌ طور دقیق‌تر، تنها کلاس 70101 و 70112 از ترمزهای عقب دیسکی بهره می‌برند و سایر مدل‌ها به ترمزهای عقب کاسه‌ای مجهز شده‌اند.

تجهیزات

دنا

تجهیزات ایمنی و حفاظتی

سيستم ضدسرقت (ایموبلایزر) – سيستم هشداردهنده هوشمند مركزي ورود غیرمجاز – هشداردهنده موانع عقب با نمايش گرافيكي – سيستم عيب‌يابي هوشمند (مالتي‌پلكس) – قفل مركزي با ريموت كنترل راديويي – كمربندهاي ايمني جلو سه‌نقطه‌ای با قابليت تنظيم ارتفاع – سيستم كنترل بخار بنزين

کیسه‌هوا

2 عدد (کیسه‌هوای راننده و سرنشین جلو)

سیستم ترمز

ترمز ضدقفل ABS و EBD – ترمز جلو ديسكي خنك‌شونده – ترمز عقب ديسكي (در كد و كلاس‌هاي 70101-70112)- ترمز عقب كاسه‌اي (در كد و كلاس‌هاي 70115-70118)

جمع‌بندی مشخصات فنی دنا

در یک نگاه کلی، می‌توان گفت دنا یک سدان ایرانیزه است که در واقع نمونه به‌روزشده پژو 405 سالخورده محسوب می‌شود؛ البته علی‌رغم تمامی ضعف‌هایی که در این خودرو مشاهده می‌شود، با کمی ارفاق می‌توان دنا را یک قدم روبه‌جلو برای آبی‌پوشان جاده مخصوص به‌ حساب آورد.

استقبال گسترده خریداران ایرانی از دنا معمولی، باعث شد تا طی سال‌های بعد ایران خودرو در جهت برطرف‌کردن نقص‌های این خودرو و جلب رضایت خریداران ایرانی، نمونه‌های مجهزتر و جذاب‌تر این خودرو یعنی دنا پلاس و دنا پلاس توربو را راهی بازار داخلی کند. برای خرید اقساطی دنا می‌توانید از خدمت فروش اقساطی خودرو شرکت همراه مکانیک استفاده کرده و بدون ضامن و با اقساط بلند مدت، مالک خودرو شوید.

در حال حاضر، می‌توان از مواردی مانند فضای نسبتا محدود کابین، چالاکی نه‌چندان رضایت‌بخش، عایق‌بندی ضعیف کابین و سفارشی‌شدن تجهیزاتی مانند کروزکنترل، رینگ آلومینیومی و ترمز دیسکی به ‌عنوان اصلی‌ترین ضعف‌های دنا نام برد و در مقابل، مواردی مانند آپشن‌های نسبتا متنوع، مصرف سوخت بهینه و طراحی به‌روزتر نسبت به سایر محصولات هم‌رده را جزو مزایای این خودرو دانست.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه