واردات این خودروی اروپایی، بازار خودروهای چینی را به‌هم می‌ریزد

فهرست مطالب


اشکودا از معدود خودروسازان اروپایی است که در دور جدید واردات، سبد متنوعی از محصولات خود را به بازار ایران عرضه می‌کند. این خودروساز اهل جمهوری چک که از زیرمجموعه‌های گروه فولکس واگن است، چندان در بازار کشور ما شناخته شده نیست. به همین دلیل امروز تصمیم گرفتیم به سراغ معرفی و بررسی یکی از محصولات وارداتی جذاب اشکودا برویم. در ادامه همراه ما باشید تا بیش‌تر با مشخصات اشکودا کامیک آشنا شویم.

 

معرفی اشکودا کامیک

اشکودا کامیک (KAMIQ) یک کراس‌اوور ساب کامپکت است که نخستین بار سال 2019 معرفی و روانه بازار شد. این خودرو که کوچک‌ترین کراس‌اوور ساخت اشکودا محسوب می‌شود، به تازگی و برای مدل 2024 یک فیس‌لیفت را تجربه کرده است.

شرکت پارس ساتر هوشمند به عنوان نماینده اشکودا در ایران، چندی پیش رونمایی اولیه 5 محصول این خودروساز اروپایی را برای بازار کشورمان انجام داد که اشکودا کامیک تقریباً در رده میانی این محصولات قرار خواهد گرفت.

 

معرفی اشکودا کامیک

 

هرچند در مراسم رونمایی اولیه پارس ساتر هوشمند شاهد نسخه اولیه اشکودا کامیک بودیم اما به احتمال قوی، واردات این خودرو از مدل 2024 و با نسخه فیس‌لیفت شروع خواهد شد.

 

بررسی اشکودا کامیک از نظر طراحی

سبک طراحی ظاهری اشکودا کامیک کاملاً مشابه دیگر محصولات گروه فولکس واگن است. مشخصه‌های اصلی این سبک شامل خطوط ساده و اتوکشیده بدنه، حجم پردازی‌های منطقی و توجه به جزئیات هستند.

البته با توجه به این‌که اشکودا کامیک یک کراس‌اوور ساب کامپکت شهری است و این کلاس از خودروها، بیش‌تر مورد توجه خریداران جوان هستند؛ یک‌سری المان‌های اسپرت را در ظاهر این خودرو می‌بینیم.

به عنوان مثال، چراغ‌های دوتیکه جلو، خطوط عمودی و برجسته جلوپنجره، کاپوت حجیم و خطوط تیز چراغ‌های عقب، از مواردی هستند که یک طراوت نسبی به چهره اشکودا کامیک بخشیده‌اند. اما هم‌چنان طرح کلی خودرو ساده است و خطوط اغراق‌آمیز مورد علاقه خودروسازان شرقی را در آن نمی‌بینیم.

 

طراحی اشکودا کامیک

 

این سادگی و انظباط خطوط را درون کابین اشکودا کامیک هم می‌بینیم. جایی که علی‌رغم استفاده از المان‌های به‌روزی مثل پشت آمپر تمام دیجیتال یا مانیتور ایستاده روی داشبورد، هم‌چنان اشکال هندسی منظم و دکمه‌های فیزیکی پرتعدادی را می‌بینیم. این مسئله نشان می‌دهد که اشکودا هم مثل اکثر خودروسازان اروپایی، کماکان به ارگونومی بیش‌تر از زرق‌وبرق ظاهری کابین اهمیت می‌دهد.

 

مشخصات اشکودا کامیک

 مشخصات اشکودا کامیک برای بازار کشورمان هنوز نهایی نشده است اما نسخه‌های بنزینی این خودرو در بازار جهانی با پیشرانه 1 لیتری 3 سیلندر یا 1.5 لیتری 4 سیلندر عرضه می‌شوند که هردو موتور مجهز به توربوشارژر هستند.

به احتمال زیاد هر دو موتور را به همراه یک گیربکس 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه خشک (DSG) در قالب دو تیپ مختلف از اشکودا کامیک در بازار کشورمان داشته باشیم. البته هر دو تیپ از ساختار دیفرانسیل جلو بهره‌مند هستند و اشکودا کامیک در هیچ بازاری نسخه دو دیفرانسیل ندارد.

یک نکته جذاب در خصوص مشخصات اشکودا کامیک این است که نسخه 1.5 لیتری این خودرو از سیستم پیشرفته ACT استفاده می‌کند. این سیستم در هنگام ترافیک و مواقعی که نیاز به استفاده حداکثری از قدرت پیشرانه نداشته باشیم، به صورت اتوماتیک دو سیلندر از موتور را غیرفعال می‌کند و باعث کاهش قابل توجه مصرف سوخت و آلایندگی می‌شود.

 

موتور اشکودا کامیک 1.5 لیتری

 

بهتر است ابتدا مشخصات اشکودا کامیک در دو تیپ احتمالی را باهم ببینیم و بعد در خصوص توانایی‌های حرکتی صحبت کنیم:

مدل خودرو

اشکودا کامیک 1.0

اشکودا کامیک 1.5

پیشرانه

3 سیلندر توربوشارژر با آرایش خطی سیلندرها و سیستم پاشش مستقیم سوخت (GDI)

4 سیلندر توربوشارژر با آرایش خطی سیلندرها و سیستم پاشش مستقیم سوخت (GDI)

حجم موتور (cc)

999

1498

حداکثر قدرت

113 اسب بخار در 5000 دور

148 اسب بخار در 5000 دور

حداکثر گشتاور

200 نیوتن متر در 2000 – 3500 دور

250 نیوتن متر در 1500 – 3500 دور

گیربکس

7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه خشک (DSG) با قابلیت تیپ ترونیک

7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه خشک (DSG) با قابلیت تیپ ترونیک

مصرف سوخت (ترکیبی)

5 لیتر در صد کیلومتر

5.1 لیتر در صد کیلومتر

شتاب صفرتاصد (S)

10

8.4

حداکثر سرعت (Km/h)

193

212

 

هرچند اعداد و ارقام مشخصات اشکودا کامیک معمولی هستند اما به دلیل استفاده از تکنولوژی روز گروه فولکس واگن، عملکرد این خودرو در شرایط واقعی، معقول و برتر از بسیاری از چینی‌های پرمدعای بازار کشورمان خواهد بود.

دلیل عمده این ادعا، بهره‌گیری از گیربکس دوکلاچه DSG گروه فولکس واگن است. چراکه عملکرد عالی این گیربکس قبلاً در خودروهایی مثل فولکس واگن تیگوان و فولکس واگن پاسات در بازار کشورمان ثابت شده است. اما فراموش نکنید که این گیربکس از ساختار دوکلاچه خشک بهره می‌برد و در صورت استفاده غیراصولی از سوی مالک، می‌تواند استهلاک بالایی داشته باشد.

 

بررسی اشکودا کامیک از نظر آپشن

لیست آپشن‌های اشکودا کامیک برای بازار کشورمان هنوز مشخص نشده است اما احتمال دارد که در نسخه‌های فول عرضه شده توسط پارس ساتر هوشمند علاوه بر امکانات معمول این کلاس، شاهد آپشن‌های زیر باشیم:

  • کی‌لس استارتر
  • کروز کنترل تطبیقی
  • سقف پانوراما
  • سیستم مالتی مدیا سیم کارت خور با مانیتور 8 اینچی لمسی
  • تهویه مطبوع اتوماتیک دوکاناله
  • نورپردازی داخلی
  • اتوپارک
  • هشداردهنده نقاط کور
  • 9 ایربگ در 13 نقطه

اگر حدس‌مان درست از آب دربیاید، باید بگوییم که اشکودا کامیک از نظر امکانات رفاهی فانتزی کمبودهایی دارد اما آپشن‌های کاربردی و ایمنی آن جای چندانی برای گله باقی نخواهد گذاشت.

 

آپشن های اشکودا کامیک

 

 

کلام پایانی

در پایان باید بگوییم که مشخصات اشکودا کامیک از نظر ظاهری، فنی و آپشنی، نه چندان اغواکننده اما قابل قبول است و این کراس‌اوور کوچک شهری پتانسیل موفقیت در بازار کشورمان را دارد.

اما این موفقیت مشروط به رعایت یک‌سری عوامل از سوی شرکت واردکننده خواهد بود. در واقع شرکت پارس ساتر هوشمند باید تمرکز مناسبی در زمینه‌های برندینگ و معرفی اشکودا برای خریداران ایرانی، قیمت گذاری منطقی و ارائه خدمات پس از فروش شایسته یک برند اروپایی داشته باشد تا بتواند کم‌کم اعتماد خریداران را جلب و سهم مناسبی از بازار را کسب کند.

هنوز قیمت اشکودا کامیک در ایران مشخص نیست اما به احتمال زیاد این خودرو در محدوده قیمتی یک‌سری از چینی‌های لوکس بازار کشورمان قرار خواهد گرفت. اشکودا کامیک از نظر زرق‌وبرق ظاهری و امکانات رفاهی پایین‌تر از این رقبا قرار می‌گیرد اما از نظر کیفیت مونتاژ، ایمنی و لذت رانندگی دست بالاتر را خواهد داشت.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
2 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
محمد
1402-06-03 11:14

اغلب خودروهای اروپایی در چین ساخته میشوندسیستم صوتی الکترونیکی حتما چینی است

پیا
1402-06-01 01:16

درود،
حتا اگر شانس ورود آنرا داشته باشیم در برابر حلبی سازان داخلی و حامیان رانت خوار محصولات چینی قیمتی برای آن تعیین خواهد شد که باید عطایش را به لقایش بخشید.
ضمنا انتظار می رود خودروی وارداتی بسیار دستکاری شده و پایین تر از سطح استاندارد اروپایی باشد !