تیم همراه مکانیک دارای کارشناسان مجربی است که با سوالهای زیادی روبهرو میشوند. یکی از متداولترین سوالات صاحبان سمند از این عزیزان ” علت زوزه پمپ بنزین سمند چیست؟ ” است؛ که در این مقاله به جواب این سوال مهم میپردازیم. هر مورد غیرعادی در خودرو، نگرانیهایی را برای مالکان و رانندگان در پی دارد؛ این موارد غیرعادی نشانگر آن هستند که به احتمال زیاد مشکلی در یکی از قطعات و یا سیستمهای خودرو وجود دارد.
مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید |
یکی از موارد غیرعادی برای سمندسواران، صدای ناهنجاری است که گاه و بیگاه از زیر باک بنزین شنیده میشود. اگر شما هم یک خودروی سمند دارید با ما همراه باشید تا در صورت تجربه چنین موضوعی، با اعتمادبهنفس کامل با آن برخورد کنید.
در ادامه با مجله همراه مکانیک همراه شوید تا در مقاله ” علت زوزه پمپ بنزین سمند چیست؟ ” به یکی از مهمترین دغدغههای صاحبان سمند بپردازیم.
پمپ بنزین چیست؟
اگر موتور را قلب تپنده خودرو بدانیم، پربیراه نیست که پمپ بنزین را نیز قلب تپنده سیستم سوخترسانی بدانیم. پمپ بنزین یا پمپ سوخت(Fuel Pump) تجهیزی است که در اکثر خودروها در داخل باک بنزین قرار داشته و همانند قلب در بدن انسان، وظیفه پمپاژ سوخت و رساندن آن از باک تا موتور را برعهده دارد.
انواع پمپ بنزین
پمپ بنزین در حالت کلی به دو دسته تقسیم میگردد:
- نوع مکانیکی: نوع مکانیکی بیشتر در نسل قدیمی خودروها یعنی در خودروهای کاربراتوری مورد استفاده قرار میگرفت. این نوع پمپ بنزین در نزدیکی میل سوپاپ نصب شده و حرکت خود را نیز از میل سوپاپ میگیرد به این ترتیب که پمپها اهرمی تحت عنوان شیطانک دارند که توسط میل سوپاپ به حرکت در آمده و در نتیجه سایر قطعات موجود در داخل پمپ، حرکت نموده و پمپاژ سوخت را ممکن میکند.
- نوع الکتریکی: پمپهای نوع الکتریکی امروزه بیشترین استفاده را داشته و میتوان گفت که نوع مکانیکی پمپهای بنزین تقریبا منسوخ شدهاند. پمپ الکتریکی با استفاده از یک موتور الکتریکی، سوخت را مکیده و به سمت موتور میفرستد.
این پمپها با دریافت فرمان از ECU و از طریق توربین موجود عمل مکش را انجام داده و بنزین را با فشار بالا به سمت موتور راهی میکنند. شایان ذکر است که این پمپها انرژی خود را از باتری گرفته و دارای یک سوپاپ یکطرفه هستند که مانع از برگشت سوخت به باک در حالت خاموش بودن خودرو میشوند.
علایم خرابی پمپ بنزین
بروز هرگونه خرابی در پمپ بنزین، مانع از رسیدن سوخت به موتور نشده و در نتیجه موتور روشن نخواهد شد از همین روی اطلاع از علایم خرابی پمپ بنزین بسیار حیاتی بوده و قبل از آنکه وارد جزییات پمپ بنزین سمند شویم؛ مواردی کلی از علایم خرابی پمپ بنزین آورده شده است.
- شنیده شدن صدا از باک: هر چند صداهای جزیی امری طبیعی است ولیکن صداهای بلند میتواند نشان از خرابی پمپ بنزین باشد.
- روشن نشدن خودرو: همانطور که عنوان شد وظیفه پمپ بنزین، پمپاژ سوخت از باک به موتور بوده و پرواضح است که خرابی پمپ بنزین به معنای عدم تغذیه موتور بوده و روشن نشدن آن است.
- کاهش شتاب و قدرت موتور: تغذیه ناکافی موتور باعث کاهش راندمان آن شده و در نتیجه موتور از حالت عملکرد عادی خود فاصله گرفته و دیگر قادر به تامین شتاب و قدرت کافی نخواهد بود.
مقالهای که خواندن آن، شدیدا توصیه میشود:
- خاموش شدن خودرو در حال حرکت: چنانچه خودرو در حال حرکت ریپ زده و خاموش شود میتواند یکی از علائم خرابی پمپ بنزین باشد. شایان ذکر است در چنین مواردی موتور تا زمانیکه کاملا خنک نشده باشد؛ روشن نخواهد شد.
- عدم کارکرد نرم موتور: از آنجاکه سوخت کافی یکی از شروط عملکرد نرمال موتور است در صورت خرابی پمپ، برخی از مشخصات عملکردی موتور تحت تاثیر قرار گرفته و دیگر نرمی قبل را نخواهد داشت.
زوزه کشیدن پمپ بنزین سمند
زوزه کشیدن و صداهای گوشخراش پمپ بنزین سمند یکی از موارد شایعی است که رانندگان و سرنشینان این خودرو را آزرده خاطر کرده است.
خودرویی که لقب ملی را نیز با خود به یدک میکشد ولیکن آنچنان که باید هم ملی نیست!. پمپ بنزین سمند، در مدلهای قدیمیتر خارج از باک قرار داشته و به صورت دمشی عمل میکند و در مدلهای جدید نیز در داخل باک قرار داشته و همانند پمپها، به صورت مکشی عمل میکند.
دلایل زوزه کشیدن پمپ بنزین
سروصدای زیاد در پمپهایی که بیرون از باک قرار دارند امری تقریبا طبیعی است مگر آنکه صداهای موجود از حد نرمال این پمپها خارج شود، و از آنجا که مدلهای قدیمیتر سمند مجهز به پمپهای بنزین بیرون باک هستند لذا تا حدودی این صداها طبیعی است.
اما چنانچه این صداها به حد گوشخراشی برسند یعنی مشکلی وجود دارد و در حالت کلی دلایل این زوزه کشیدنها عبارتند از:
- رانندگی با باک خالی: رانندگی با باک خالی همانند فعالیت با شکم خالی بوده و همانند شکم که در این موارد به سروصدا میافتد، پمپ نیز به سروصدا میافتد. در این حالت فشار زیادی به پمپ وارد شده و همین فشار، پمپ را به زوزه وامیدارد که این امر در مورد پمپهای خارج از باک شایعتر است. یکی از مواردی که اکثر رانندگان سمند نیز بدان اذعان داشتهاند زوزههای آزارنده به هنگام کم بودن سطح بنزین در باک است؛ لذا همواره سعی کنید که باک بنزینتان حداقل 3/1 پر باشد.
- کیفیت پایین پمپ: قطعات با کیفیت پایین علاوهبر آنکه، عملکرد کلی خودرو را تحت تاثیر قرار میدهند بلکه به لحاظ مالی نیز در درازمدت به زیان مالکان و رانندگان خواهد بود. پمپی که کیفیت پایینی دارد هم میتواند سوخترسانی به موتور را مختل کند و هم سروصدا افتادن آن نیز امری محتمل است. پیشنهاد میشود که همواره تعادل مناسبی بین کیفیت و قیمت ایجاد و هیچگاه، یکی را فدای دیگر نکنید مگر آنکه پولتان از پارو بالا رود؛ که در این صورت دیگر خودروهای به اصطلاح ملی سوار نمیشوید!.
- کثیفی یا گرفتگی فیلتر بنزین: وظیف فیلتر بنزین پاکسازی و تصفیه سوخت بوده و چنانچه به هر دلیلی عملکرد مطلوب خود را از دست دهد، بنزین بیکیفیتی را روانه پمپ میکند که ناخالصیهای موجود در آن میتوانند صدای پمپ را نیز در آورند. هرچند فرمول خاصی برای زمان تعویض فیلتر بنزین وجود ندارد ولیکن توصیه میشود هر سال و یا هر 10 هزار کیلومتر، آن را بررسی کرده و در صورت کثیفی و گرفتگی تعویض کنید.
- دمای بالا: آخرین جواب سوال ” علت زوزه پمپ بنزین سمند چیست؟ ” را دمای بالا تشکیل دادهاست. مالکان سمند در مناطق گرمسیری، بیشتر از سایر رانندگان، به این سروصداهای پمپ بنزین خو گرفتهاند؛ چراکه دمای بالا نیز از عواملی است که باعث زوزههای ناهنجار پمپ میشود. برای آنکه تبادل حرارتی پمپ با محیط اطراف خود افزایش یابد پیشنهاد میکنیم که روکش پمپ را در فصول گرم سال برداشته و در فصول سرد و مرطوب سال دوباره نصب کنید.
مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید
سمند همش از این زوزه ها زیاد داره