سریال افزایش قیمت کالا و سپس تکذیب آن در بازارهای مختلف ایران، دیگر یک داستان نخنما و تکراری شده است. از افزایش لوازمخانگی و بلیت قطار گرفته تا افزایش قیمت شکر و شیر. از افزایش قیمت مواد شوینده و نان گرفته تا افزایش قیمت سیمان و سبزیجات. حالا هم که خبر افزایش قیمت لاستیک به گوش میرسد. مخرج مشترک تمام این افزایش قیمتها، تکذیبیههای بعد از آن است. غافل از آنکه این تکذیب کردنها عملاً منجر به کاهش قیمت نمیشوند.
آیا قیمت خودرو افزایش یافته است؟
ماجرای افزایش قیمت لاستیک خودرو از آبان ماه سال گذشته (1399) آغاز شد. زمانی که ستاد تنظیم بازار اعلام کرد، بهای این کالای مهم خودرویی به شرط ثبت تولید و فروش آن در سامانه جامع تجارت، به واحدهای تولیدی مربوطه واگذار میشود. هیاهو و جنجال با انتشار این خبر تمام نشده بود که یک ماه بعد همین ستاد مجدداً اظهار کرد که قیمتگذاری تایرهای باری-اتوبوسی را هم همچون تایرهای سواری به انجمن صنعت تایر واگذار خواهد کرد.
تلاطم در جو روانی بازار از اواخر آذر ماه آغاز شد؛ چراکه سخنگوی صنعت تایر خیلی سریع نسبت به این ماجرا واکنش نشان داد و افزایش قطعی انواع قیمت لاستیک را تکذیب کرد. بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که بازار لاستیک خودروهای سبک و سنگین به دلیل تولید بالا و تقاضای واقعی یکی از باثباتترین و آرامترین بازارها است، اما عطش برای افزایش قیمت و سودآوری بیشتر موجب به وجود آمدن یک بحران ساختگی شدهاست. نکته جالب اینجاست که در این میان سازمان حمایت بهعنوان رکن اصلی نظارت بر قیمتها، عملاً موضع سکوت در اینباره اتخاذ کرده بود.
با آغاز تابستان سال جاری شرکتهای تولیدکننده لاستیک بار دیگر تقاضای خود مبنی بر افزایش قیمت را اعلام کردند. به گفته آنها آخرین بار آبان ماه سال ۱۳۹۹ به میزان ۱۵ درصد قیمت تایر افزایش یافت، این در حالی است که از آن زمان تا به امروز مواد اولیه با افزایش مداوم همراه بوده است، درنتیجه اگر این درخواست اجرایی نشود بهطور حتم واحدهای تولید با زیان بسیاری همراه خواهند شد.
[hm_buy_form_inline]
شایعه افزایش دوباره 15 درصدی قیمت لاستیک
با شروع مرداد ماه سال 1400 جسته و گریخته خبرهایی مبنی بر افزایش 15 درصدی قیمت لاستیک به گوش میرسید. البته این میزان رشد قیمت به صورت رسمی از طرف هیچ نهادی اعلام نمیشد. بهتر آنکه بگوییم هیچ مجموعهای زیر بار این ادعا نمیرفت ولی عملاً مشخص بود که تولیدکنندگان از این رشد قیمتی نهایت رضایت را دارند.
آن زمان مقرر شده بود که این میزان افزایش قیمت از ابتدای شهریور ماه لحاظ شود. یکم شهریور ماه فرا رسید و برخی از رسانهها خبر از آغاز رسمی گرانی لاستیک دادند، اما دوباره به فاصلهای کوتاه انجمن تولیدکنندگان تایر اعلام کرد که تصمیم برای افزایش ۱۵ درصد آن هم در شرایطی که این افزایش از سر ناچاری است و هیچیک از تولیدکنندگان هم علاقهمند به افزایش قیمت که در اثر افزایش قیمت مواد اولیه و ارز تحمیل شده نیستند، درست است اما این تصمیم مصوب و اعمال نشده است.
این در حالی بود که گفته میشد سازمان حمایت با بررسی درخواست و مستندات تولیدکنندگان لاستیک، نظر مساعدی برای افزایش قیمت این محصول دارد و در این زمینه هیچ عقبنشینی صورت نخواهد گرفت.
بالا رفتن قیمت لاستیک منتفی شد
با اوجگیری شدید نابسامانی در بازار لاستیک و سردرگمی بیپایان مشتریان، سرانجام سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان این افزایش 15 درصدی قیمت را در راستای ساماندهی بازار لاستیک و در جهت شرایط خاص این بازار، منتفی اعلام کرد. به گفته این سازمان نه تنها هیچ افزایش قیمتی در کار نخواهد بود بلکه با متخلفین نیز برخورد خواهد شد.
اگر میخواهید بدانید چگونه با لاستیک پنچر رانندگی کنید، خواندن مقاله
” آموزش رانندگی با لاستیک پنچر ” را از دست ندهید.
واکنش بازار چیست؟
مانند هر پدیده اقتصادی دیگر، بازار لاستیک خودرو نیز نسبت به این تلاطمها موضعی منفی به خود میگیرد. گزارشها حاکی از آن است که بسیاری از مدلهای لاستیک در سطح عمدهفروشی و خردهفروشی با افزایش قیمت مواجه شدند. بد نیست بدانید در همین مدت قیمت یک جفت لاستیک پرایدی از ۷۰۰ هزار تومان به حدود ۸۱۰ هزار تومان و یک جفت لاستیک پژویی از ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به ۱ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان رسیده است. با توجه به این شرایط مبهم و بلاتکلیفی بازار از ترس یک افزایش یا کاهش دوباره قیمت در حال حاضر بازار لاستیک در شرایط کما قرار دارد و در حالی که عرضه این محصول بسیار شرایط مساعدی دارد، تقاضا بسیار اندک است.
بیشتر بخوانید