چرا پراید هنوز گران می شود؟

فهرست مطالب


نزدیک به یک سال و نیم از تولید آخرین پراید می‌گذرد. یکی از پرفروش‌ترین و در عین حال پرفروش‌ترین خودروهای بازار کشور؛ اما نکته عجیبی که در این میان هم‌چنان مطرح است، افزایش قیمت بدون‌توقف این محصول است. درواقع سؤالی که برای اغلب مشتریان پیش می‌آید این است که چرا پراید هنوز گران می‌شود؟

پراید علیرغم تمام حواشی که ایجاد کرده بود، یکی از رکوردداران بازار خودروی کشور است. رکورددار فروش، رکورددار کمترین قیمت و البته رکورددار بیشترین میزان تصادفات رانندگی. از میانه دهه 80 بارها و بارها زمزمه توقف تولید این محصول با فشار اذهان عمومی و البته نهادهای مربوطه مانند استاندارد، محیط‌زیست و بیش از همه پلیس راهنمایی و رانندگی مطرح شد اما هربار با مقاومت و حمایت خودروساز و دولت‌های وقت، این پروسه به تعویق افتاد.

در نهایت با آغاز سال 99 سایپا تصمیم گرفت که این خودرو را برای همیشه از خط تولید پایین بکشد. فرایند توقف تولید پراید به دلیل متنوع بودن مدل‌ها، چندین ماه طول کشید تا اینکه ابتدای مرداد ماه همان سال بود که آخرین دستگاه از این خودروی پرحاشیه (بدون احتساب مدل 151) نیز تولید و پرونده آن برای همیشه بسته شد.

 البته پایان تولید پراید، به‌منزله پایان داستان‌های این خودرو نبود. چراکه از آن تاریخ تا همین امروز، قیمت پراید به طرزی شوکه‌کننده در حال افزایش است. یک تناقض عجیب در بازاری که خود همواره آبستن اتفاقات عجیب و متناقض است. کارشناسان دلایل مختلفی را درباره چرایی روند افزایش قیمت این خودرو مطرح می‌کنند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.

پراید هنوز محبوب است

شاید در رسانه‌ها و فضای مجازی شاهد شدیدترین حملات به این خودروی مهجور باشیم ولی باید اعتراف کرد که پراید هم‌چنان محبوبیت دارد. با دور شدن از ادبیات غیرفنی باید به زبان اقتصادی بگوییم که هنوز هم تقاضا برای این خودرو بالاست. دلیل این اتفاق روشن است. در لحظه نگارش این مطلب قیمت پراید 132 حدود 140 میلیون، پراید 131 حدود 150 میلیون پراید 111 حدود 170 میلیون تومان بوده است. شاید این اعداد در قیاس با قیمت آن طی یکی دو سال قبل جهشی وحشتناک را تجربه کرده باشد اما کاملاً مشخص است که پراید هنوز هم ارزان‌ترین خودروی صفرکیلومتر بازار است.

از سوی دیگر محرک افزایش قیمت مدل صفرکیلومتر پراید، تقاضای شدید در بازار نسخه‌های دست‌دوم آن است. طبیعی است که افراد با درآمد متوسط و خانواده‌هایی که قصد خرید خودروی دوم دارند، از نظر قیمتی با خیالی آسوده‌تر سراغ پرایدی می‌روند که هنوز هم می‌توان مدل‌هایی با کارکرد کمتر از یک سالش را پیدا کرد.

حذف بدون انتخاب جانشین

سال 99 پلیس راهور با سایپا درباره عدم شماره‌گذاری اتمام‌حجت کرد که دیگر مجوز شماره‌گذاری این خودرو را صادر نخواهد کرد. علیرغم این فشار و با توجه به سابقه طولانی برنامه حذف پراید، اما شرکت سازنده هیچ Plan B برای خود ترسیم نکرده بود. بهتر بگوییم که سایپا عملاً جانشینی برای پراید انتخاب نکرده بود. البته در این میان باید به این نکته اشاره کرد که هیچ خودروی دیگری نیز نمی‌توانست از نظر قیمتی با پراید رقابت کند. نزدیک‌ترین گزینه هم‌پوشی با این خودرو فقط تیبا بود که آن هم به دلیل فاصله قیمتی نسبتاً بالا، یارای جانشینی پراید را نداشت.

ماحصل این اتفاقات آن شد که پراید در حالی که هنوز تقاضا داشت و مشتریان برای خریدش صف می‌کشیدند، از خط تولید کنار رفت و تقاضای آن سرکوب شد. در سرتاسر دنیا توقف تولید یک خودرو پروسه‌ای بسیار پیچیده و با الزامات فراوان است. متوقف کردن تولید یک خودرو اگر به دلایل اقتصادی باشد که نشانه‌ای از عدم تقاضا برای آن است؛ اما اگر این اتفاق در حالی صورت بگیرد که تقاضا در بازار در سطح پایداری باقی مانده باشد، شرکت سازنده مجبور به معرفی جایگزین و یا نسل جدید است. دو گزینه‌ای که برای پراید رخ نداد و قطع عرضه آن، موجی از تقاضای بی‌پاسخ را روی زمین گذاشت

پراید نیست ولی هست!

اگرچه گاهی این ذهنیت شیطنت‌آمیز مطرح می‌شود که چرا با توقف تولید این خودرو، هنوز هم مدل‌های صفرکیلومتر آن در بازار وجود دارد، ولی حقیقت آن است که از ابتدای سال 99 که سیگنال توقف تولید پراید منتشر شد بسیاری از واسطه‌ها با توجه به خلأ قوانین و دستورالعمل‌های وقت، اقدام به خرید چندین و چند دستگاه پراید کردند. درواقع کاملاً مشخص بود که در آینده‌ای نه‌چندان دور پراید ارزشمند می‌شود و همانطور که شاهد بودیم این اتفاق افتاد.

هنوز هم تعداد قابل‌ملاحظه‌ای از مدل‌های صفر کیلومتر پراید به صورت دپویی موجود است که با هدف افزایش قیمت و سودآوری بیشتر در گوشه‌ای خوابیده‌اند. حتی خریداران خرد این محصول نیز از شماره‌گذاری و سوار شدن آن خودداری می‌کنند. نکته جالب اینجاست که این کار چنان برای دلالان سودده است که ابطال گارانتی نیز ترسی به دل آنها راه نمی‌دهد.

بالاخره پراید تا کجا گران می‌شود؟

حلقه نهایی کنترل بازار خودرو همیشه به ساماندهی قیمت‌گذاری خودرو می‌رسد. این زنجیره، پیچیدگی خاصی ندارد. اگر خودروهای بالای دست پراید مانند تیبا و ساینا با قیمت دستوری فروخته نشوند، آن قیمت آنها در بازار آزاد کاهش پیدا می‌کند و به نرخ درب کارخانه می‌رسد. اگر قیمت بازار کاهشی شود آن وقت سرمایه‌گذاری روی کالایی به اسم پراید دیگر منطقی نخواهد بود. در این صورت است که دلالان پراید از تاریکخانه‌ها بیرون می‌آورند تا جلوی ضرر بیشتر را بگیرند. در نهایت شاهد خواهیم بود که با عرضه ناگهانی تعداد بالایی از این خودرو، حباب کاذب آن تخلیه و قیمت آن کاهشی خواهد شد. برای اطلاع از قیمت پراید و کارشناسی خودرو کنید.

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
1 دیدگاه
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
مصطفی
1401-11-16 17:32

50 میلیون هم برای این قوطی حلبی فرسوده زیاده