در سال 2013 اپل کورسا (opel corsa) با چهارمین نسل خود و آن هم به صورت محدود روانه بازار ایران شد، اما به دلایلی همچون عدم واردات گسترده، خدمات پس از فروش محدود و قیمت بالا نتوانست مشتریان ایرانی را در راستای استقبال گسترده از خود مجاب سازد.
این خودرو عمدتا به صورت دندهای روانه جادههای ایران شد، اما تعدادی نمونه اتوماتیک آن نیز در بازار یافت میشود که در این مقاله از سری مقالات «مجله خودرو همراه مکانیک»، مزایا و معایب اوپل کورسا اتوماتیک را به اطلاع شما خواهیم رساند.
مزایای اپل کورسا اتوماتیک
ابتدا به بررسی مزایای این خودرو میپردازیم:
کیفیت بالای بخش فنی
اپل کورسا ساخته دست خودروسازان باتجربه اروپایی است، بنابراین قطعات موتور – گیربکس آن در مقایسه با حریفان شرقی حاضر در بازار ایران از کیفیت بالاتری بهرهمند بوده و در طول زمان با خرابیهای کمتری مواجه میشوند. پیشرانه تنفس طبیعی چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ این خودرو تنها ۱۳۶۴ سیسی حجم دارد که درنتیجه با توجه به فقدان سامانه توربوشارژ و همچنین حجم نهچندان زیاد پیشرانه، استهلاک آن پایینتر از رقبای مجهز به سیستمهای پرخوران و موتورهای حجیم برآورد میشود. لازم به ذکر است که موتور اوپل کورسا معادل ۹۹ اسب بخار قدرت و ۱۳۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکند و حداکثر سرعت آن به حدود ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت میرسد که درنتیجه طی استفادههای خانوادگی میتواند عملکردی تقریبا متقاعدکننده را از خود به نمایش بگذارد.
مصرف سوخت پایین
اگر به دنبال یک هاچبک اروپایی با مصرف سوخت نسبتا پایین هستید، کورسا میتواند یکی از گزینههای اصلی شما باشد؛ چراکه پیشرانه جمعوجور این هاچبک اروپایی تنها حدود ۴.۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر طی حرکت در بزرگراه سوخت مصرف میکند؛ بنابراین در مسافرتهای طولانی بینشهری کمتر شما را در پمپ بنزین متوقف میسازد. همچنین در سطح شهر نیز حداکثر مصرف سوخت کورسا نسل چهارم به حدود ۷.۸ واحد میرسد که رقمی بسیار مناسب جهت تردد در معابر شهری خواهد بود. به طور میانگین نیز میتوانید روی مصرف سوخت زیر ۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر (به طور دقیق ۵.۹ واحد) حساب کنید و درمجموع از سواری با یک خودرو کممصرف بسیار شادمان شوید.
سواری و هندلینگ مناسب
با توجه به تکنولوژی و مهندسی بالا در ساخت سیستم تعلیق و پلتفرم این خودرو، شاهد هستیم که هاچبک اروپایی مورد نظر ما هندلینگ و تعادل مناسبی در عبور از مسیرهای منحنی شکل از خود به نمایش میگذارد و با توجه به بهرهمندی از سیستم کنترل پایداری تا حد امکان از انحراف جلوگیری به عمل میآورد؛ بنابراین میتوان از سواری نسبتا مطمئن این خودروی آلمانی حداکثر بهره را برد و با اعتمادبهنفس بیشتر در مسیرهای مختلف اقدام به رانندگی کرد.
ایمنی بالا
نسل چهارم اپل کورسا موفق شده پنج ستاره ایمنی موسسه بسیار معتبر یورو انکپ را در کارنامه خود به ثبت برساند و همین مورد کافی است تا بتوان به امنیت بالای اوپل کورسا اعتماد کرد. بعلاوه وجود تجهیزاتی همچون کیسههای هوای جلو – جانبی و پردهای، سیستم کنترل پایداری، ترمز ضد قفل abs و حسگر فشار باد تایر، حسگر پارک عقب و…، امنیت سرنشینان را تا حد امکان بالا خواهند برد و بنابراین میتوان نسبت به ایمنی این خودرو در قیاس با برخی رقبا اطمینان حاصل کرد.
معایب اپل کورسا اتوماتیک
نوبت به بررسی معایب این خودرو میرسد:
توان فنی غیرمهیج
با وجود آنکه قدرت پیشرانه اوپل کورسا جهت مصارف خانوادگی مشتریان ایرانی بهویژه زوجهای جوان کاملا مناسب ارزیابی میشود، اما مشتریان جوانتر و افرادی که دنبال هیجان در رانندگی هستند، چندان از چابکی و میزان توان خروجی این نسخه کورسا رضایت نخواهد داشت؛ زیرا شتاب صفر تا صد نسخه اتوماتیک این خودرو به حدود ۱۳.۵ ثانیه خواهد رسید که قطعاً چندان نمیتواند مورد رضایت مشتریان اسپرت پسند باشد و نسبتا کند و بیهیجان ارزیابی میشود.
طراحی قدیمی و کیفیت نهچندان بالای کابین
کابین اپل کورسا در مقایسه با محصولات جدید چندان نوین و چشمنواز احساس نمیشود؛ بهویژه طرح داشبورد و صفحه پشت آمپر آن نمیتواند نیازهای بصری مشتریان امروزی را در حد اعلا برآورده سازد. عقربههای مکانیکی و آنالوگ پشت فرمان خیلی هیجان برانگیز و زیبا طراحی نشده و صرفا با حالتی محافظهکارانه، به نمایش ارقام و اعداد مورد نیاز راننده مشغول هستند. سطح کیفی متریال کابین هم به خاطر وجود قطعات متعدد پلاستیکی نمیتواند لبخند رضایت کامل را بر لبان کاربران آورد.
واردات محدود و خدمات پس از فروش محدودتر از رقبا
با توجه به آنکه اوپل کورسا ۲۰۱۴ به صورت محدود به بازار ایران راه پیدا کرده است، بنابراین قطعا در قیاس با رقبایی همچون هیوندای i20 و میتسوبیشی میراژ که با شمارگان بسیار بیشتری در بازار ایران حضور یافتهاند، از خدمات پس از فروش و وفور لوازم یدکی کمتری برخوردار است؛ بنابراین در صورت خرابی پیشرانه یا گیربکس، مالکان کورسا جهت پیدا کردن قطعات یدکی، دردسرهای بیشتری نسبت به حریفان کرهای یا ژاپنی تحمل خواهند کرد. این مسایل سبب شده تا بازار دست دوم اوپل کورسا نیز چندان پررونق نباشد.
جمعبندی
اپل کورسا یک هاچبک خانوادگی کماستهلاک، باکیفیت، طراحی ظاهری متعادل و کممصرف است که در صورت واردات گسترده میتوانست رقیبی جدی برای محصولات شرقی نظیر هیوندای i20 و میتسوبیشی میراژ باشد؛ اما بزرگترین نقطه ضعف این خودرو واردات محدود آن است که سبب شده مشتریان ایرانی تمایل زیادی جهت خرید آن نداشته باشند؛ زیرا در صورت خرابی احتمالاً باید دردسر و هزینههای بیشتری جهت رفع عیب اتومبیل خود به جان بخرند و بنابراین ترجیح میدهند با تملک محصولات کرهای، ژاپنی و یا حتی چینی، چنین مصائبی را از خود دور سازند.
بیشتر بخوانید
از لگن های ایرانی و چینی بهتره