پارکینگ مزاحم چیست و چه قانونی دارد؟

فهرست مطالب


اگر در کلان‌شهرها زندگی می‌کنید و پارکینگ اختصاصی ندارید، احتمالاً پیدا کردن جای پارک خودرو یکی از چالش‌های روزانه شما است. هماهنگ نبودن تعداد پارکینگ‌ها با خودروها، باعث شده تا با پدیده‌هایی مثل پارکینگ مزاحم مواجه شویم که برخی از افراد حاضرند دردسرهای آن را به جان بخرند تا مجبور نشوند خودروی خود را در کوچه و خیابان پارک کنند. 

اگر قصد دارید خانه‌ای را بخرید یا اجاره کنید که چنین پارکینگی دارد یا صاحب این نوع پارکینگ هستید و قوانین آن را نمی‌دانید، حتماً این مقاله را بخوانید؛ چون در ادامه به شما می‌گوییم که آیا پارکینگ مزاحم در سند قید میشود یا خیر و قوانین و شرایط پارکینگ مزاحم چیست.

 

پارکینگ مزاحم چیست؟

پارکینگ مزاحم یعنی پارکینگی که خودروی پارک شده در آن مزاحم عبورومرور راحت خودرو یا خودروهای پشتی است. بر اساس قانون شهرداری، حداقل ابعاد مورد نیاز برای پارک کردن بدون مشکل یک خودرو در پارکینگ 2.5 در 5 متر است. اگر شهرداری بر اساس این قانون و محاسبات کارشناسان خود به این نتیجه برسد که فضای کافی برای کلیه واحدهای دارای حق پارکینگ وجود ندارد، شرایط پارکینگ مزاحم به وجود می‌آید و این عبارت در سند قید می‌شود.

البته گاهی اوقات هم ساکنان با یکدیگر به توافق می‌رسند که یکی از واحدها از مشاعات ساختمان به عنوان پارکینگ استفاده کند.

تصویر زیر نقشه پارکینگ مزاحم را نشان می‌دهد و با دیدن آن می‌توانید به شرایط این نوع پارکینگ بهتر پی ببرید:

 

نقشه پارکینگ مزاحم

 

پارکینگ بدون مزاحم چیست؟

برای این که بدانید پارکینگ بدون مزاحم چیست، باید ببینید که آیا فضای 2.5 در 5 متری قانونی برای پارک راحت خودرو را دارد یا خیر. همچنین برای خروج از آن نباید مجبور شوید از مالک خودروی جلویی بخواهید تا خودروی خود را جابه‌جا کند. قیمت این نوع پارکینگ به‌مراتب از قیمت پارکینگ مزاحم بیشتر و 2 تا 3 برابر آن است. برای محاسبه قیمت پارکینگ غیر مزاحم هم معمولاً 3 تا 8 درصد قیمت واحد مربوطه را در نظر می‌گیرند.

 

آیا پارکینگ مزاحم در سند قید میشود؟

در گذشته این عنوان در اسناد رسمی ساختمان قید نمی‌شد؛ اما با توجه به زیاد شدن دعاوی حقوقی مربوط به آن، به‌تازگی این عنوان در سند ملکی قید می‌شود. البته درج این عنوان در سند یکی از قوانین دردسرساز شهرداری است که گریبان مالک این نوع پارکینگ و سایر ساکنان دارای پارکینگ غیر مزاحم را می‌گیرد.

برای اطلاع از مزاحم بودن پارکینگ، باید به صورت‌مجلس تفکیکی مراجعه کنید. این سند فضای اختصاصی هر واحد (مسکونی، انباری و پارکینگ) و فضاهای مشاع (مشترک) را مشخص می‌کند و توسط اداره ثبت اسناد و املاک منطقه وقوع ملک صادر می‌شود. درصورتی‌که در صورت‌مجلس تفکیکی به این موضوع اشاره نشده باشد، حق شکایت از پارکینگ مزاحم را خواهید داشت.

نحوه تشخیص پارکینگ مزاحم در سند چگونه است؟

نحوه تشخیص پارکینگ مزاحم در سند 3 روش دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • دنبال عبارت «پارکینگ خودرو شماره A حق عبور از پارکینگ B را دارد» در سند ملکی بگردید. بر این اساس، پارکینگ B مزاحم است.
  • اگر در سند علاوه بر پارکینگ اختصاصی به پارکینگ مشاعات هم اشاره شده، به این معنی است که پارکینگ‌های مشاعات می‌توانند مزاحم پارکینگ‌های اختصاصی باشند.
  • به نقشه پارکینگ مزاحم توجه کنید. اگر پارکینگی در نقشه جلوی پارکینگ واحد دیگر قرار دارد و خروج خودروی پشتی بدون جابه‌جایی خودروی جلویی ممکن نیست، پارکینگ جلویی مزاحم است.

اگر در سند ملکی با چنین مواردی برخورد کردید و قصد خرید آن را داشتید، باید از مالک بخواهید که قیمت پارکینگ را نصف یا یک‌سوم قیمت پارکینگ معمولی محاسبه کند.

 

قوانین پارکینگ مزاحم

 

قوانین پارکینگ مزاحم چیست؟

در حالت کلی هیچ واحدی حق ندارد خودروی خود را به نحوی پارک کند که مزاحم عبورومرور افراد یا خودروهای دارای حق پارکینگ شود. در ادامه به مهم‌ترین قوانین پارکینگ مزاحم (در صورت قید در سند) اشاره می‌کنیم:

  • در ساختمان‌های مسکونی، تنها پارکینگ یک واحد می‌تواند از این نوع باشد.
  • مالک این نوع پارکینگ نباید هیچ نوع مزاحمتی برای همسایگان خود ایجاد کند.
  • مالک پارکینگ پشتی در هر ساعت از شبانه‌روز می‌تواند از مالک پارکینگی که مزاحمت ایجاد کرده بخواهد تا خودروی خود را جابه‌جا کند.
  • در صورت قید شدن این نوع پارکینگ در صورت‌مجلس تفکیکی، امکان حذف آن از سند وجود ندارد.
  • درصورتی‌که سازنده طبق قرارداد متعهد به اختصاص پارکینگ به واحدی شده باشد و نتواند فضای کافی را برای آن فراهم کند، باید به خریدار خسارت بپردازد.

اگر فردی که پارکینگ او مزاحمت ایجاد کرده خودروی خود را جابه‌جا نکند، ساکنان دیگر می‌توانند نسبت به شکایت از پارکینگ مزاحم اقدام کنند. درصورتی‌که وجود این پارکینگ در سند قید نشده باشد، امکان حذف کلی آن هم وجود دارد.

 

رأی دادگاه پارکینگ مزاحم چیست؟

در صورت شکایت، رأی دادگاه پارکینگ مزاحم معمولاً به ضرر مالک چنین پارکینگی است و معمولاً شامل جریمه نقدی می‌شود. البته قضیه در مورد سازنده چنین پارکینگی کمی تفاوت دارد و اگر خریدار یک واحد مسکونی متوجه شود که پارکینگ جلویی او مزاحم است، می‌تواند از سازنده شکایت کند و معمولاً دادگاه رأی به پرداخت خسارت توسط سازنده و فسخ قرارداد فروش می‌دهد.  

 

آیا پایین بودن قیمت پارکینگ مزاحم ارزش دردسرهایش را دارد؟

درست است که قیمت این نوع پارکینگ به‌مراتب از قیمت پارکینگ عادی پایین‌تر است و شما را از گشتن دنبال جای پارک راحت می‌کند؛ اما به جابه‌جا کردن مداوم خودرو در طول روز نمی‌ارزد و درصورتی‌که منزل نباشید یا به هر دلیلی نتوانید خودروی خود را جابه‌جا کنید، احتمال درگیری با همسایگان و شکایت آن‌ها از شما وجود دارد.

 

مدارا با دیگران؛ تنها چاره مالک پارکینگ مزاحم

در این مقاله به شما گفتیم پارکینگ مزاحم چیست، چه قوانینی دارد و نحوه تشخیص آن در سند چگونه است. با توجه به دردسرهای پیدا کردن جای پارک در کلان‌شهرها و عدم اطمینان از امنیت خودروی پارک شده در کوچه و خیابان، گاهی اوقات خریدن آپارتمان دارای این نوع پارکینگ اجتناب‌ناپذیر است. در این وضعیت، بهتر است با همسایه‌ها مدارا کنید و هنگام خرید هم دقت کنید که حق پارکینگ شما در سند قید شده باشد.  

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها