سردار سید تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا، در برنامه تلویزیونی «تهران ۲۰» اعلام کرد که طبق قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال ۱۳۸۹، نرخ جریمههای رانندگی باید هر سه سال یک بار با توجه به تورم افزایش یابد، اما جریمههای رانندگی از حدود 8 سال پیش تاکنون هیچ افزایشی نداشت و عملا به نقطه بیاثر خود رسیده بود.
حسینی در همین راستا توضیح داد که جریمهها زمانی بازدارنده هستند که فرد متخلف در محاسبه هزینه و فایده به این نتیجه برسد که ارتکاب تخلف مقرون به صرفه نیست؛ با این حال، در سالهای اخیر اثر بازدارندگی جریمهها کاهش یافته بود. او افزود که از سال گذشته پیگیریهای لازم برای افزایش نرخ جریمهها انجام شده و این موضوع در دولت قبل به تصویب رسید. از ۲۳ تیر ماه امسال نیز نرخهای جدید جریمهها اجرایی شدهاند که به طور متوسط سه برابر افزایش یافتهاند. رئیس پلیس راهور فراجا بیان کرد که هدف اصلی از افزایش نرخ جریمهها، ایجاد بازدارندگی است. اگرچه این افزایش نرخها از تیر ماه اجرایی شد، اما به دلیل جو روانی ایجادشده، در سه ماه اول سال ۱۴۰۳ تعداد کشتههای تصادفات رانندگی ۷.۶ درصد کاهش یافته و به ۳۸۸ نفر کمتر از سال قبل رسیده است. او همچنین اشاره کرد که جریمه مصرف داروهای روانگردان و الکل 1,500,000 تومان است و برای وسایل نقلیه عمومی این جریمه سه میلیون تومان تعیین شده است.
حسینی اظهار داشت که حساسیت ویژهای نسبت به وسایل نقلیه عمومی وجود دارد و جریمههای تخلفات حادثهساز برای این وسایل دو برابر محاسبه میشود. بهعنوان مثال، جریمه سبقت غیرمجاز برای وسایل نقلیه عمومی 1,400,000 تومان است. او افزود که در ایام خاصی مانند نوروز، جریمهها حدود ۲۰ درصد افزایش مییابد؛ بهعنوان نمونه، جریمه ۶۰۰ هزار تومانی به حدود ۸۰۰ هزار تومان میرسد.
وی بیان کرد که پلیس میتواند سهم تقصیر را در کروکی و گزارش تصادفات منعکس کند و به مراجع قضایی اطلاع دهد. حسینی همچنین از عدم حضور پلیس در تصمیمگیریهای کلان در خصوص راه و خودرو گلایه کرد و افزود که قانونی وجود ندارد که اجازه دهد پلیس ایراد کارشناسیشده و مستند خودروها را اعلام کند و بر اساس آن، از پلاکگذاری خودروی معیوب جلوگیری کند.