طبق آخرین آمار اعلامشده، مصرف بنزین در ایران دو تا سه برابر میانگین جهانی است. این موضوع نگرانکننده، از مهمترین نکاتی است که یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس در آخرین گفتوگوی خود مطرح کرده است. این مصرف بالای بنزین در کشور نهتنها به هدر رفتن سرمایه ملی میانجامد، بلکه پیامدهای زیستمحیطی منفی و جدی نیز به همراه دارد.
غلامرضا شریعتی، عضو کمیسیون عمران مجلس، ریشه این مشکل را در مصرف بالای خودروهای داخلی میداند. به گفته او، خودروهای ایرانی در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۲ لیتر بنزین میسوزانند، در حالی که این میزان در سطح جهانی ۲ تا ۳ برابر کمتر است! چنین آمار نگرانکنندهای مسئولان را به حرف آورده است.
ضعف خودروسازان داخلی در تولید خودروهای کممصرف و عدم تمایل آنها به اصلاح فرآیند تولید از جمله عواملی هستند که به این معضل دامن میزنند. شریعتی واردات خودروهای خارجی را راهحلی برای بهبود وضعیت فعلی میداند. او معتقد است که این اقدام نهتنها به نوسازی ناوگان حملونقل کشور کمک خواهد کرد، بلکه خودروسازان داخلی را نیز به ارتقای کیفیت محصولاتشان ترغیب میکند. در کنار اینها، با واردات ماشینهای باکیفیتتر معضلات زیستمحیطی و هوای آلوده پایتخت نیز رو به بهبود خواهد رفت.
علاوه بر مصرف بالای خودروهای داخلی، حجم زیاد خودروهای فرسوده در حال تردد نیز در افزایش مصرف بنزین نقش دارد. متنوعسازی سبد سوخت و استفاده از خودروهای برقی، هیبریدی، دوگانهسوز (CNG و LPG) راهحلهای دیگری هستند که میتوان برای کاهش مصرف بنزین به کار برد.
به گفته شریعتی اقدام عاجل برای حل این معضل ضروری است. نهتنها سرمایه ملی، بلکه سلامت شهروندان و محیط زیست نیز در گرو کاهش مصرف بنزین است. در این راستا، شریعتی در گفتوگوی خود از موارد متعددی به عنوان راهحل بهبود شرایط نام برد و تاکید داشت با به کار بردن موازی این راهحلها این آمار نامطلوب و مسئله ناترازی بنزین حل خواهد شد:
- فشار بر خودروسازان داخلی برای تولید خودروهای کممصرف و باکیفیت
- واردات خودروهای خارجی
- نوسازی ناوگان حملونقل عمومی
- ترویج استفاده از خودروهای برقی، هیبریدی و دوگانهسوز
- فرهنگسازی و تشویق مردم به استفاده از حملونقل عمومی
شریعتی در آخر گفت با اتخاذ این تدابیر، میتوان امیدوار بود که ایران از جرگه پرمصرفترینهای بنزین جهان خارج شده و به سمت مصرف بهینه این منبع ارزشمند گام بردارد.
حل مشکل آلودگی، خشکسالی و تورم و کمبود سوخت و پایین بودن حقوقها متاسفانه شرایط اقتصادی برای مردم دشوار شده و این موضوع امنیت مردم و حاکمیت را تهدید میکند. از طرفی اگر قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی بالا رود ، مردم متحمل فشار اقتصادی میشوند، اما از سوی دیگر، اگر قیمت گذاری به همین روش کنونی بماند، آسیب و زیان آن برای مردم و کشور بسیار بیشتر است (به دلایل زیر). راه حل: این منابع متعلق به همه مردم است، پیشنهاد میکنم برای اینکه مردم در صرفه جویی منابع مشارکت بیشتری کنند: 1- دولت صرفه جویی را از… بیشتر »