آشنایی با خودروهای کوچک لوکس بازار ایران

فهرست مطالب


خودروهای لوکس معمولاً با ویژگی‌هایی مثل پیشرانه قدرت‌مند، سواری نرم و آرام، امکانات رفاهی فراوان و البته ابعاد نسبتاً بزرگ شناخته می‌شوند؛ اما گاهی اوقات خودروهای کوچک شهری نیز می‌توانند در دسته لوکس‌ها قرار بگیرند. لوکس‌های کوچک، با هدف جلب توجه بانوان و جوانان ثروتمندی که خواهان خودروهای خاص هستند، ساخته می‌شوند و به‌همین دلیل، بازار نسبتاً محدودی دارند.

اگر این بازار محدود را در کنار شرایط ویژه‌ بازار خودروی کشور بگذاریم، به این نتیجه خواهیم رسید که خودروهای کوچک لوکس، جایی در بازار ایران ندارند؛ اما با همه‌ این اوصاف، تعدادی از خودروهای کوچک لوکس در سال‌های اخیر به بازار کشور ما نیز راه پیدا کرده‌اند و طرف‌داران خاص خود را نیز دارند. به‌ همین بهانه، در این مقاله از مجله خودروی همراه مکانیک به ‌سراغ معرفی خودروهای کوچک لوکس بازار ایران رفته‌ایم. اگر شما نیز جزو طرف‌داران خودروهای شهری خاص و منحصربه‌فرد هستید، در ادامه با ما همراه باشید.

آلفارومئو میتو

ALFA MITO

آلفارومئو میتو نخستین بار در سال 2008 معرفی و به بازارهای جهانی عرضه شد. این سوپرمینی جذاب ایتالیایی تنها در یک نسل و تا سال 2018 روی خط تولید بود و در طی این بازه یک‌دهه‌ای، آمار فروش بیش از 260 هزار دستگاه را ثبت کرد. اوایل دهه 90 شمسی بود که شرکت آلفاموتور، مجوز واردات محصولات آلفارومئو را اخذ کرد و در گام نخست، آلفارومئو میتو را در کنار برادر بزرگ‌ترش، آلفارومئو جولیتا به ایران آورد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

آلفارومئو میتو با مدل‌های 2010 تا 2015 در بازار کشور ما عرضه شد که عمده واردات آن بین سال‌های 2012 تا 2014 بود. البته این خودرو در تعداد محدودی به ایران وارد شد و هرگز نتوانست به اندازه آلفارومئو جولیتا، محبوب شود؛ اما همین نکته باعث شده است تا آلفارومئو میتو یکی از خاص‌ترین هاچ‌بک‌های بازار کشور ما محسوب شود و طرف‌داران خود را داشته باشد.

آلفارومئو میتو در بازار جهانی با پیشرانه‌های مختلف بنزینی، دیزل و حتی گازسوز LPG عرضه می‌شد که نسخه‌های موجود در بازار ایران، مجهز به یکی از قوی‌ترین پیشرانه‌های قابل‌سفارش، یعنی نمونه 1.4 لیتری مالتی‌ایر توربو هستند. پیشرانه مذکور، حداکثر قدرت 135 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 180 نیوتن‌متر را تولید می‌کند و نیروی خود را از طریق یک گیربکس 6سرعته اتوماتیک دوکلاچه (TCT) به محور جلوی این ایتالیایی ریزنقش انتقال می‌دهد.

کابین آلفا میتو
کابین آلفا میتو

هرچند اعداد و ارقام خروجی پیشرانه مذکور، کاملاً معمولی جلوه می‌کنند، اما مواردی مثل ارائه حداکثر گشتاور در دور پایین و عملکرد سریع گیربکس باعث شده است تا آلفارومئو میتو با شتاب صفرتاصد 8.4 ثانیه، بسیاری از خودروهای گران‌قیمت‌تر را قربانی کند! پیشرانه آلفارومئو میتو نسبت به عملکرد خود بسیار کم‌اشتها نیز ظاهر می‌شود و مصرف سوخت ترکیبی آن، تنها 5.6 لیتر در هر صد کیلومتر است.

آلفارومئو میتو به‌عنوان یکی از خودروهای کوچک لوکس بازار ایران امکانات رفاهی قابل‌توجهی را نیز ارائه می‌دهد که ازجمله آپشن‌های آن، می‌توانیم به این موارد اشاره کنیم: درایومد سه‌حالته موسوم به آلفا DNA، سیستم استارت-استاپ، کروزکنترل، سانروف، سیستم صوتی با 8 بلندگو، تهویه مطبوع اتوماتیک دوکاناله، گرم‌کن صندلی‌های جلو، سنسور نور، سنسور باران، چراغ‌های جلو زنون، شیفترهای تعویض دنده پشت فرمان (سفارشی) و…

آلفا میتو

وجود امکاناتی مثل سیستم الکترونیکی کنترل دینامیک خودرو (VDC)، سیستم کنترل کشش (ASR)، سیستم تعدیل گشتاور (DST)، سیستم کنترل ترمز در پیچ‌ها (CBC)، سیستم ترمز کمکی هیدرولیکی (HBA)، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی و 7 عدد ایربگ نیز خیال سرنشینان را از بابت ایمنی راحت می‌کند.

درمجموع، می‌توانیم بگوییم که آلفارومئو میتو از نقاط قوتی مثل ظاهر اسپرت، توانایی‌های حرکتی قابل‌قبول، آپشن‌های مناسب و قیمت نسبتاً منطقی برخوردار است، اما درمقابل، خدمات پس‌ازفروش محدود و بازار خریدوفروش ضعیف، بسیاری از خریداران بالقوه را از این ایتالیایی دوست‌داشتنی دور خواهد کرد.

اسمارت فورفور (ForFour)

اسمارت فورفور (ForFour)

شرکت اسمارت از زیرمجموعه‌های دایملر (مالک مرسدس بنز) محسوب می‌شود که از اواخر دهه 90 میلادی، مشغول تولید خودروهای لوکس شهری است. تاریخچه حضور اسمارت در ایران، به اوایل دهه 90 شمسی و واردات شخصی تعداد انگشت‌شماری از نسل دوم اسمارت فورتو برمی‌گردد؛ اما نام این خودروساز خاص آلمانی در سال‌های 1395 و 1396 و به‌واسطه‌ واردات تعداد محدودی اسمارت فورفور با مدل 2017، بیش‌تر برای ایرانیان شناخته شد. البته شرکت ستاره خاورمیانه ایرانیان، به‌ دلیل مسائل قانونی و حقوقی، این خودروها را تحت برند شرکت تیونینگ مِک دیزاین و با نام MEC 4S به ایران آورد.

اسمارت‌های forfour موجود در بازار کشور ما از نسل دوم این خودرو هستند که با همکاری رنو تولید شده‌اند و قطعات مشترک فراوانی با نسل سوم رنو توئینگو دارند. نکته جالب دیگر این است که هرچند این خودروها با برند MEC دیزاین در بازار کشور ما عرضه شده‌اند، اما از قوای فنی و کیت بدنه برابوس (Brabus) که از تیونرهای نام‌دار مرسدس بنز است؛ بهره می‌برند.

پیشرانه نصب‌شده روی اسمارت فورفور موجود در بازار ایران، یک نمونه 3 سیلندر 0.9 لیتری است که با بهره‌گیری از توربوشارژر، حداکثر قدرت 107 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 175 نیوتن‌متر را تولید می‌کند و نیروی خود را از طریق یک گیربکس 6 سرعته اتوماتیک دوکلاچه به محور عقب این آلمانی ریزنقش انتقال می‌دهد. مصرف سوخت این پیشرانه کم‌حجم تنها 4.6 لیتر در هر صد کیلومتر است و شتاب صفرتاصد رسمی 10.5 ثانیه‌ای اسمارت فورفور نیز نشان می‌دهد که این خودرو نسبت به قلب کوچک خود، عملکرد بسیار خوبی را ارائه می‌دهد.

اسمارت فورفور

اسمارت فورفور با امکاناتی مثل سیستم مالتی‌مدیا با مانیتور 7 اینچی لمسی، گرم‌کن صندلی‌های جلو، سقف پانوراما، درایومد دوحالته، کروزکنترل و لیمیتر (محدودکننده) سرعت، سنسور نور، سنسور باران و… در بازار کشور ما عرضه شده است. هرچند این لیست امکانات در نوع خود قابل‌قبول است، اما به‌هیچ‌عنوان قیمت سرسام‌آور این خودرو را توجیه نخواهد کرد!

اسمارت Forfour به‌عنوان خودروی اروپایی اصیل، از نظر ایمنی نیز وضعیت بسیار مناسبی دارد و با تجهیز به امکاناتی مثل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، سیستم کنترل کشش (TCS)، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی، ترمز اضطراری، سیستم هشدار عدم رانندگی بین خطوط (رادار جانبی) و 5 عدد ایربگ (راننده و سرنشین جلو، جانبی سرنشینان جلو، محافظ زانوی راننده) از جان و مال سرنشینان خود محافظت می‌کند.

اسمارت فورفور مزایایی مثل خاص‌بودن، پرستیژ بالا، ابعاد مناسب برای استفاده روزمره شهری، آپشن‌های مناسب و توانایی‌های حرکتی قابل‌قبول را به‌همراه دارد؛ اما در مقابل، قیمت بسیار گزاف و خدمات پس‌ازفروش بسیار ضعیف این خودرو، تمام نقاط قوت ذکرشده را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند و باعث می‌شوند تا تنها افراد بسیار ثروتمند و با سلیقه‌های خاص به ‌سراغ این خودرو بروند.

مینی کوپر

مینی کوپر

شرکت مینی یکی از خودروسازان اصیل انگلیسی است که از ابتدای هزاره سوم میلادی، تحت تملک شرکت بی ام و درآمده و با تکنولوژی این خودروساز مشهور آلمانی، به تولید خودرو مشغول است. محصولات مینی از حدود 60 سال پیش به‌صورت جسته‌وگریخته در بازار کشور ما حضور داشته‌اند اما جدی‌ترین حضور مینی در ایران، چند ماه قبل از ممنوعیت واردات رقم خورد.

شرکت پرشیا خودرو به‌عنوان متولی فروش و خدمات پس از فروش BMW در ایران، دست روی واردات برند زیرمجموعه این خودروساز آلمانی نیز گذاشت و در اسفند ماه سال 1396، طیف نسبتاً کاملی از محصولات مینی، شامل مینی کوپر، مینی کوپر S، مینی کانتری‌من و مینی کلاب‌من را برای بازار ایران رونمایی کرد.

در این میان، خانواده مینی کوپر در سگمنت هاچ‌بک‌های کوچک شهری قرار دارند و در لیست خودروهای کوچک لوکس بازار ایران قرار می‌گیرند. مینی کوپر معمولی مجهز به یک پیشرانه 3 سیلندر 1.5 لیتری توربو با حداکثر قدرت 136 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 220 نیوتن‌متر است. پیشرانه مذکور با اتصال به یک گیربکس 6سرعته اتوماتیک، مصرف سوخت ترکیبی 4.8 لیتر در هر صد کیلومتر و شتاب صفرتاصد 8.1 ثانیه را برای این خودرو به ارمغان می‌آورد.

اما نسخه کوپر S با تجهیز به یک پیشرانه 4سیلندر توربو 2 لیتری با حداکثر قدرت 192 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 250 نیوتن‌متر، در کنار همان گیربکس 6 سرعته اتوماتیک، شتاب صفرتاصد 6.8 ثانیه را ثبت می‌کند و از سریع‌ترین هاچ‌بک‌های بازار ایران محسوب می‌شود. البته این نسخه نسبت به برادر ضعیف‌تر خود، به‌ازای پیمایش هر صد کیلومتر در سیکل ترکیبی، 0.6 لیتر سوخت بیش‌تری مصرف می‌کند.

مینی کوپر

مینی کوپر و مینی کوپر S از نظر امکانات رفاهی نیز شرایط مناسبی دارند و روی آن‌ها امکاناتی مانند تهویه مطبوع اتوماتیک دوکاناله، کروزکنترل هوشمند، سقف پانوراما، کی‌لس استارتر، درایومد دوحالته، هدآپ دیسپلی، گرم‌کن صندلی‌های جلو، سنسور نور، سنسور باران، چرخش چراغ‌های جلو هماهنگ با فرمان (AFS)، شیفترهای تعویض‌‌دنده پشت فرمان، سیستم صوتی حرفه‌ای هارمن کاردن و… یافت می‌شود که لیست نسبتاً کاملی است و جای گله چندانی را باقی نمی‌گذارد. البته برخی از این امکانات، تنها روی نسخه‌های کوپر S یافت می‌شوند و مینی کوپر معمولی علاوه بر بخش فنی، در بخش رفاه سرنشینان نیز ساده‌تر ظاهر شده است.

آپشن‌هایی مثل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم کنترل کشش، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی، پشت‌سری‌های فعال‌شونده صندلی‌های جلو و 6 عدد ایربگ نیز ایمنی سرنشینان مینی کوپر را تضمین خواهد کرد.

درمجموع، می‌توان گفت که خانواده مینی کوپر از نقاط قوتی مثل توانایی‌های حرکتی بسیار مناسب، آپشن‌های نسبتاً کامل و کیفیت ساخت بالا برخوردار هستند؛ اما نقاط ضعف این خودروها نیز شامل حساسیت بالای پیشرانه به کیفیت سوخت، بازار خریدوفروش نه‌چندان قوی و خدمات پس‌ازفروش نسبتاً محدود است.

فیات 500

فیات 500 یکی از مشهورترین خودروهای کوچک دنیا است که نسل اول آن بین سال‌های 1957 تا 1975 میلادی روی خط تولید بود؛ اما نسل دوم آن با وقفه چند دهه‌ای از سال 2007 معرفی و عرضه شد. حضور نسل دوم فیات 500 در ایران به اواسط دهه 90 شمسی برمی‌گردد که شرکت توسعه بین‌الملل لوتوس، تعداد نسبتاً محدودی از این خودرو را با مدل 2014 و 2015 در بازار کشور ما عرضه کرد.

FIAT 500

قوای محرکه فیات 500 موجود در ایران، یک نمونه 4 سیلندر تنفس طبیعی 1.2 لیتری با حداکثر قدرت 69 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 102 نیوتن‌متر است که به یک گیربکس 5 سرعته اتوماتیک (از نوع AMT) متصل می‌شود. فیات 500 با این قوای محرکه، بسیار کم‌مصرف ظاهر می‌شود و به‌ازای پیمایش هر صد کیلومتر مسافت در سیکل ترکیبی، تنها 4.7 لیتر سوخت مصرف می‌کند. البته شتاب صفرتاصد 13 ثانیه‌ای این خودرو، نشان‌گر این است که نباید در این ایتالیایی کوچک، به‌دنبال هیجان باشید.

فیات 500 از نظر امکانات رفاهی نیز نسبتاً معمولی ظاهر شده است و آپشن‌هایی مثل کروزکنترل، سقف شیشه‌ای ثابت (مونروف)، تهویه مطبوع دستی، فرمان سه‌حالته، سیستم صوتی با 6 بلندگو و یک‌سری امکانات متداول الکتریکی، لیست امکانات این خودرو را تشکیل می‌دهند که نسبت به برچسب قیمتی آن، اصلاً قابل‌قبول نیست. البته در بخش امکانات ایمنی، وضعیت بهتر است و فیات 500 با تجهیز به امکاناتی مثل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم کنترل کشش و 7 عدد ایربگ، ایمنی بسیار خوبی را در مقیاس یک خودروی کوچک شهری به نمایش می‌گذارد.

درمجموع، می‌توان از مواردی مثل ظاهر جذاب، فضاسازی مناسب کابین و پیشرانه کم‌مصرف و کم‌استهلاک، به‌عنوان نقاط قوت فیات 500 یاد کرد اما عملکرد نه‌چندان مطلوب گیربکس، قیمت غیرمنطقی و خدمات پس‌ازفروش بسیار ضعیف نیز از نکاتی هستند که باعث می‌شوند تا در شرایط امروز، کم‌تر خریداری در بازار ایران به‌سراغ این خودرو بیاید.

DS 3

DS3

آخرین خودرو در لیست خودروهای کوچک لوکس بازار ایران، DS 3 است که ابتدا در سال 2009 با برند سیتروئن معرفی شد؛ اما پس از تجربه یک فیس‌لیفت مختصر در سال 2016، برند DS را روی خود دید و خود را به‌عنوان یک سوپرمینی پرمیوم مطرح کرد. DS 3 در اواخر آزادبودن واردات خودرو و با مدل 2017 و 2018 به بازار کشور ما نیز راه یافت و طیفی از خریداران ثروتمندی را که خواهان یک خودروی شهری متمایز بودند، به طرف خود کشاند.

دی اس 3 با یک پیشرانه 3سیلندر 1.2 لیتری توربو در بازار ایران عرضه شده است. این پیشرانه که از سری پیشرانه‌های Puretech گروه PSA محسوب می‌شود؛ حداکثر قدرت 109 اسب‌بخار و حداکثر گشتاور 205 نیوتن‌متر را تولید می‌کند و به یک گیربکس 6 سرعته اتوماتیک متصل می‌شود. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد رسمی DS 3 با این مشخصات فنی، به‌ترتیب 4.6 لیتر در هر صد کیلومتر و 9.9 ثانیه است.

امکانات رفاهی DS 3 نیز در حد معقولی است و آپشن‌هایی مثل سیستم مالتی‌مدیا با مانیتور 7 اینچی لمسی، تهویه مطبوع اتوماتیک، گرم‌کن صندلی‌های جلو، کروزکنترل به‌همراه محدودکننده (لیمیتر) سرعت، سنسور نور، سنسور باران، دوربین دید عقب، آینه میانی الکتروکرومیک و… روی آن یافت می‌شود.

امکانات ایمنی دی اس 3 به مراتب کامل‌تر از امکانات رفاهی آن است و وجود آپشن‌هایی مثل سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، ترمز اضطراری شهری، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی و 6 عدد ایربگ، ایمنی سرنشینان این سوپرمینی فرانسوی را تضمین خواهد کرد.

درمجموع، می‌توان گفت که DS 3 از نقاط قوتی مثل طراحی زیبا و خاص، کیفیت ساخت مناسب، لذت رانندگی قابل‌قبول و ایمنی بالا برخوردار است؛ اما در مقابل، حساسیت پیشرانه نسبت به کیفیت سوخت، امکانات رفاهی نه‌چندان کامل و خدمات پس‌ازفروش محدود، مهم‌ترین نقاط ضعف این فرانسوی زیبارو را تشکیل می‌دهند.

جمع‌بندی

خودروهای لوکس کوچک

در پایان بررسی خودروهای کوچک لوکس بازار ایران، باید بگوییم که این دسته از خودروها، مزایای مشترکی مثل ظاهر خاص، لذت رانندگی قابل‌قبول، ایمنی بالا و ابعاد مناسب برای استفاده‌های درون‌شهری را دارند؛ اما از معایب مشترک این اشراف‌زاده‌های کوچک نیز می‌توان به بازار فروش ضعیف، خدمات پس‌ازفروش محدود و قیمت نه‌چندان منطقی اشاره کرد.

از این‌رو، اگر در کلان‌شهرها زندگی می‌کنید و آن‌قدر ثروتمند و البته باحوصله هستید که دردسرهای نگه‌داری از خودروهای کوچک لوکس را به‌جان بخرید، می‌توانید از سواری جذاب این خودروها در شهر لذت ببرید اما اگر صرفاً به‌دلیل خاص‌بودن، قصد یک تجربه کوتاه مدت را دارید، به شما توصیه می‌کنیم که از تصمیم خود عقب‌نشینی کنید؛ چراکه به احتمال قوی پس از مدت نه‌چندان زیادی، پشیمان خواهید شد.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها