تاریخچه حضور خودروهای مینی در ایران

فهرست مطالب

برند بریتانیایی مینی (Mini) یکی از معروف‌ترین و شاخص‌ترین نشان‌های تجاری در عرصه خودروسازی انگلستان به شمار می‌رود که بنیان آن در سال ۱۹۶۹ نهاده شد. با این وجود، در اصل اولین خودروی مینی توسط کمپانی «بریتیش موتور» در سال ۱۹۵۹ به تولید رسید. برند مینی از سال ۲۰۰۰ میلائی تا به امروز به تملک شرکت BMW درآمد و از آن زمان تاکنون، تحت مدیریت مالک آلمانی خود به تولید محصولات مختلف مشغول بوده است.

در این مطلب از سری مقالات «مجله خودرو همراه مکانیک»، تصمیم گرفتیم به سراغ این کمپانی خاطره‌انگیز خودروسازی برویم و تاریخچه حضور خودروهای مینی در ایران را مورد بررسی قرار دهیم.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

تاریخچه حضور خودروهای مینی در ایران

پیشینه راه‌یابی محصولات برند مینی به کشور ما، به حدود ۶۰ سال پیش یعنی اوایل دهه چهل شمسی بازمی‌گردد؛ با این وجود، بسیاری از مشتریان ایرانی اطلاعات زیادی از مدل‌های مینی موجود در بازار کشور ندارند و صرفا محصولات آن را با برخی برنامه‌های تلویزیونی نظیر سریال طنز مستربین و مینی ماینر سبزرنگش می‌شناسند!

همان‌طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، خودروهای مینی پیش از تاسیس رسمی این برند در بازار موجود بودند و تحت نشان‌های مختلفی نظیر آستین و موریس به فروش می‌رسیدند. در اوایل دهه ۴۰، نمایندگی برند آستین اولین خودروی مینی را تحت عنوان آستین ۷ به بازار کشور معرفی کرد. از طرف دیگر، برند موریس نیز که تولید خودروهای مینی را برعهده داشت، محصول مینی ماینر (Morris Mini-Minor) خود را توسط شرکت «روند» به بازار ایران ارائه داد.

این خودرو به طور متوسط حدود ۶۰۰ کیلوگرم وزن داشت و طول آن، کمی بیش از سه متر بود. چند نوع پیشرانه ۸۵۰ تا ۱۲۷۵ سی‌سی نیز برای این مدل در بازارهای جهانی در نظر گرفته شده بود که با گیربکس‌های ۴ و ۵ سرعته دستی یا چهارسرعته اتوماتیک کوپل می‌شدند.

بدین ترتیب، پیش از انقلاب اسلامی، محصولات مینی با نشان تجاری دو برند آستین و موریس وارد بازار ایران شدند و توجه مشتریان جوان و هم‌چنین بانوان را به سمت خود جلب ساختند. در این میان، برخی نمونه‌های خاص‌تر مینی‌کوپر نیز به دست مشتریان ایرانی رسید.

در دهه ۶۰ و ۷۰، خبری از حضور محصولات مینی در ایران نبود و تنها برخی مالکان با خرید قطعات محصولات جدید مینی، اقدام به فیس‌لیفت و نوسازی خودروهای قدیمی‌تر می‌کردند.

دهه هشتاد نیز صرفا برخی نمونه‌های گذر موقت مینی در کشورمان به صورت گذرا حاضر شدند. در این بین، اما یکی از نمایشگاه‌های خودروی بزرگ تهران نیز با دریافت برخی مجوزها اقدام به واردات تعداد معدودی مینی‌کوپر کرد که به دلیل قیمت بالا، تنها افراد معدودی توان خرید آن‌ها را داشتند.

در اوایل دهه ۹۰، ابتدا برخی واردکنندگان با دریافت مجوزهای مخصوص اقدام به واردات تعدادی مینی کلابمن به بازار ایران کردند؛ اما تا پیش از آغاز ورود رسمی مینی به کشور توسط نمایندگی بی ام و، دیگر خبری از محصولات این برند بریتانیایی در بازار ایران نشد.

ورود رسمی مینی به ایران توسط پرشیا خودرو 

شرکت پرشیا خودرو که نمایندگی عرضه و خدمات محصولات بی ام و را در ایران برعهده دارد، پس از محدودیت‌های به وجود آمده در ورود محصولات لوکس به بازار کشور، تصمیم گرفت تا جهت تکمیل سبد محصولات خود، برخی مدل‌های مینی را نیز روانه بازار ایران سازد. در این راستا، مدل‌های کلابمن، کانتریمن و کوپر در شمارگان محدود تحت اختیار نمایندگی‌های بی ام و جهت عرضه به مشتریان قرار گرفتند.

مینی کلابمن نسل دوم در قالب مدل‌های ۲۰۱۸ به صورت محدود در اختیار مشتریان ایرانی قرار گرفته است. شرکت سازنده، کلابمن را یک خودروی MPV یا چندمنظوره می‌داند؛ اما درواقعیت، این محصول حالتی مابین خودروهای استیشن و کراس‌اوور دارد و جهت تامین قوای محرکه خود، از پیشرانه ۲ لیتری ۴سیلندر توربوشارژ به قدرت ۱۹۲ اسب‌بخار و گشتاور ۲۸۰ نیوتن‌متر بهره می‌برد. این میزان نیرو، توسط گیربکس ۸ دنده اتوماتیک به چرخ‌های جلو انتقال داده خواهد شد. این خودروی بریتانیایی-آلمانی، معادل ۱۴۳۵ کیلوگرم وزن دارد و شتاب صفرتاصد آن، ۷.۱ ثانیه برآورد شده است. مینی کلابمن اس در هر ۱۰۰ کیلومتر، به طور متوسط ۵.۸ لیتر سوخت مصرف خواهد کرد و قادر است به حداکثر سرعت ۲۲۸ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند.

از طرف دیگر، نسل دوم مینی کانتریمن S نیز به‌عنوان یک کراس‌اوور جمع‌وجور و در قالب مدل‌ ۲۰۱۸ به بازار ایران راه پیدا کرده است. در بازار محدود و محروم کشور ما، طراحی کانتریمن بسیار خاص و منحصربه‌فرد به نظر می‌رسد و رقبایی هم‌چون BMW X1 و مرسدس بنز GLA را پیش روی خود دارد.

قلب تپنده مینی کانتریمن اس نیز هم‌چون کلابمن، یک پیشرانه توربوشارژ ۴سیلندر ۲لیتری به قدرت ۱۹۲ اسب‌بخار و گشتاور ۲۸۰ نیوتن‌متر است که نیروی حاصل از آن، توسط گیربکس ۸دنده اتوماتیک و دو دیفرانسیل به سوی تمامی چرخ‌ها روانه می‌شود.

شتاب صفرتاصد این شاسی‌بلند جمع‌وجور، برابر با ۷.۲ ثانیه است و حداکثر سرعت آن به ۲۲۲ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. کروزکنترل هوشمند، سه حالت رانندگی، رادار تصادف از جلو، ترمز اضطراری، ترمز پارک برقی، اتولایت، چراغ چرخشی سرپیچ، پدال شیفتر، سیستم صوتی هارمن کاردون، نمایش‌گر لمسی ۶.۵ اینچی، هداپ دیسپلی، ۶ عدد کیسه‌هوا، تنظیم ۱۲ حالته برقی صندلی راننده، گرم‌کن صندلی جلو، سانروف، سقف پانوراما و سانروف و… جزو شاخص‌ترین امکانات این مدل مینی به حساب می‌آیند.

اضافه بر دو مدل فوق، مینی کوپر هم یک هاچ‌بک جمع‌وجور است که به‌عنوان کوچک‌ترین محصول مینی از سوی پرشیا خودرو روانه بازار کشورمان شده است. این خودرو در دو مدل معمولی و تیپ S به دست مشتریان ایرانی رسیده است که پیشرانه موجود در کوپر اس، همان موتور ۲ لیتری ۴سیلندر توربوشارژ موجود در مدل کانتریمن است و از جعبه‌دنده ۶سرعته اتومات جهت انتقال نیرو به چرخ‌های جلو استفاده می‌کند.

 اما مینی کوپر معمولی در سینه خود، یک موتور سه‌سیلندر توربوشارژ به حجم ۱.۵ لیتر جای داده است. حداکثر توان این پیشرانه، معادل ۱۳۶ اسب‌بخار و بیشینه گشتاور آن، به ۲۲۰ نیوتن‌متر خواهد رسید. شتاب صفرتاصد مینی کوپر معمولی، ۸.۱ ثانیه برآورد می‌شود و میانگین مصرف سوخت آن نیز ۴.۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر خواهد بود. مینی کوپر اس نیز ظرف مدت ۶.۸ ثانیه، از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر برساعت می‌رسد و نهایت سرعت ۲۳۰ کیلومتر برساعت را تجربه خواهد کرد.

جمع‌بندی

محبوبیت برند مینی در ایران، بیش از آن‌که به‌واسطه حضور محصولات این شرکت در کشور به وجود آمده باشد، مدیون خاطره خوش مدل‌های قدیمی و هم‌چنین حضور محصولات این کمپانی در سریال‌ها و فیلم‌های پربیننده تلویزیونی و سینمایی بوده است. در حال حاضر، خودروهای جدید مینی در ایران قیمت بسیار بالایی دارند و تنها مشتریان خاص به سوی خرید این مدل‌ها کشیده می‌شوند.

قیمت برخی از محصولات مینی آن‌چنان بالاست که شاید حتی افراد ثروتمند نیز به این راحتی ریسک نکنند و به جای خرید آن‌ها، به سراغ محصولات معتبر کمپانی بی ام و و بنز بروند. با این حال، افراد مینی‌سوار، مشتریانی نسبتا خاص‌پسند هستند و پرداخت بهای بیشتر را در ازای تصاحب خودرویی متمایزتر کاملا جایز می‌دانند.

بیشتر بخوانید

 

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها