این روزها اخبار امیدوار کنندهای از احیای توافق برجام شنیده میشود و در صورت عملیاتی شدن توافق مذکور قطعاً شرکای خارجی سابق خودروسازان ایرانی دوباره برای بازگشت به بازار کشور ما تمایل پیدا میکنند. یکی از این خودروسازان، شرکت ام جی است که از حدود 2 سال قبل تحقیقات خود را برای بازگشت مجدد به ایران شروع کرده و احتمالاً زودتر از سایر رقبایش فعالیت خود را در بازار کشور ما شروع خواهد کرد. به همین بهانه، امروز به سراغ بررسی یکسری از خودروهای جدید ام جی رفتهایم تا ببینیم در صورت بازگشت ام جی به ایران کدام خودروها شانس بیشتری برای عرضه دارند.
نگاهی مجدد به ام جی و حضورش در ایران
قبل از بررسی ماشین های جدید ام جی بهتر است نگاهی مختصر به تاریخچه این خودروساز با اصالت داشته باشیم. شرکت MG از خودروسازان قدیمی دنیا است که در سال 1924 در شهر آکسفورد انگلستان تأسیس شد. این شرکت که در دهههای گذشته به خاطر خودروهای اسپرت و سریع خود معروف بود، گذشته بسیار پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است و در طی این سالها، مرتب مالکیت آن بین شرکتهای مختلف دستبهدست میشد تا اینکه در سال 2006 بالاًخره انگلیسیها دست از این برند کشیدند و شرکت ورشکسته ام جی را به گروه خودروسازی نانجینگ چین فروختند. یکسال بعد گروه نانجینگ هم با سایک موتور ادغام شد و عملاً سایک موتور مدیریت ام جی را بر عهده گرفت.
سایک موتور کمکم از سال 2010 دوباره برند ام جی را احیا و محصولات این برند انگلیسی را در چین تولید کرد و به برخی بازارهای صادراتی فرستاد. فعالیت ام جی در ایران هم از همان سال آغاز و ام جی 550 مدل 2010 توسط شرکت مدیا موتورز به ایران وارد شد. ام جی و مدیا موتورز در ادامه همکاریشان خودروهای MG 6، MG GS، MG 3، MG 350 و MG GT را تا سال 2017 به بازار ایران عرضه کردند که به جز ام جی 6 بقیه توفیق چندانی در بازار نداشتند.
سال 1396 بود که ام جی یک قرارداد همکاری با شرکت صنعت خودرو آذربایجان (آذویکو) امضا کرد و سدان کامپکت ام جی 360 را روی خط مونتاژ این خودروساز تبریزی آورد. ام جی 360 تا سال 1398 و در سه نسخه دندهای ساده، اتوماتیک ساده و اتوماتیک توربو در آذویکو مونتاژ شد اما شروع مجدد تحریمها باعث شد تا ام جی از ایران خارج شود و آذویکو با حجم زیادی از تعهدات معوق تنها بماند. تا جايي که این شرکت تا چند سال درگیر حواشی همین تعهدات معوق بود.
آخرین محصولی که از ام جی در ایران دیدیم، کراساوور جذاب و خوشساخت MG RX5 بود که سال 1397 و درست قبل از آغاز دور جدید تحریمها روی خط مونتاژ فردا موتورز آمد اما تحریمها و خروج ام جی از بازار کشورمان باعث شد تا تولید این خودرو بسیار محدود باشد و ام جی RX5 به مهجورترین عضو خانواده ام جی در بازار ایران تبديل شود.
خودروهای جدید ام جی
قبل از پرداختن به خودروهای جدید ام جی که احتمال دارد گزینههای حضور در بازار ایران باشند لازم است یادآور شویم که سایک موتورز یکسری از محصولات زیرمجموعه دیگر خود یعنی رووی (Roewe) را در برخی بازارها از جمله بازار ایران با نام و برند MG عرضه میکند و از اینرو، برخی از خودروهایی که به آنها خواهیم پرداخت؛ نام و نشان رووی را دارند اما در صورت حضور در ایران قطعاً با برند ام جی عرضه خواهند شد.
ام جی i6
رووی یک سدان کامپکت با نام i6 دارد که روی پلتفرم نسل دوم ام جی 6 ساخته شده است و از سال 2017 تاکنون روی خط تولید قرار دارد. Roewe i6 که از این به بعد آن را با نام ام جی i6 میخوانیم در بازار چین با پیشرانههای 1 لیتری توربو، 1.5 لیتری توربو، 1.5 لیتری توربو پلاگین هیبریدی و یک نسخه تمام برقی قابل سفارش است. البته با توجه به زیرساختهای موجود در کشور و سلیقه مردم به احتمال بسیار قوی این خودرو با پیشرانه 1.5 لیتری توربو بنزینی به ایران خواهد آمد.
این پیشرانه حداکثر قدرت 169 اسب بخار و حداکثر گشتاور 250 نیوتنمتر را تولید و از طریق یک گیربکس 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه (DCT) روانه محور جلو این خودرو میکند. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد ام جی i6 با این مشخصات فنی هم به ترتیب برابر با 5.9 لیتر در صد کیلومتر و 8.5 ثانیه است. البته ام جی i6 یک نسخه قویتر با پسوند Max هم دارد که پیشرانه 1.5 لیتری توربو آن حداکثر قدرت 176 اسب بخار و حداکثر گشتاور 275 نیوتنمتر را تولید میکند. این نسخه از نظر طراحی هم بسیار خشنتر و بهروزتر از نسخه عادی است.
محدوده قیمتی ام جی i6 با پیشرانه 1.5 لیتری توربو و گیربکس اتوماتیک در بازار چین بین 18 تا 21 هزار دلار است که این خودرو را در ایران مقابل فونیکس آریزو6 پرو و کی ام سی J7 قرار میدهد. البته آقای گودرزی قائم مقام شرکت «ام جی پارس موتور» در مصاحبهای که سال 1399 انجام داده، وعده داده است که ام جی i6 در صورت بازگشت ام جی به ایران بسیار رقابتی و کمتر از رقبایش قیمتگذاری خواهد شد.
ام جی HS
یکی دیگر از خودروهای جدید ام جی که در مصاحبه سال 1399 قائم مقام شرکت ام جی پارس موتور به آن اشاره شده، ام جی HS است. کراساووری کامپکتی که سال 2018 و بهعنوان جانشین ام جی GS معرفی و به بازار عرضه شد. MG HS در نسخههای مختلف بنزینی و پلاگین هیبریدی تولید میشود که احتمال عرضه نسخه 1.5 لیتری توربو بنزینی آن در بازار کشورمان بیشتر است.
پیشرانه 1.5 لیتری توربو این خودرو حداکثر قدرت 169 اسب بخار و حداکثر گشتاور 275 نیوتنمتر را تولید و از طریق یک گیربکس 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه روانه محور جلو این کراساوور چینی – انگلیسی میکند. مصرف سوخت ترکیبی و حداکثر سرعت ام جی HS با این مشخصات فنی هم به ترتیب برابر با 6.8 لیتر در صد کیلومتر و 190 کیلومتر در ساعت است. ام جی HS یک نسخه قویتر با پیشرانه 2 لیتری توربو 231 اسب بخاری هم دارد که میتواند به صورت دو دیفرانسیل هم سفارش داده شود. این نسخه در صورت ورود به ایران رقیبی قَدَر برای دیگنیتی پرستیژ بهمن موتور خواهد بود.
ناگفته نماند که ام جی سال 2020 خودرویی با نام پایلوت (Pilot) معرفی کرد که در واقع یک نسخه فیسلیفت از ام جی HS است و شاید مدیران سایک موتور تصمیم بگیرند این خودرو را به جای HS به بازار ایران بفرستند. ام جی پایلوت هم مثل ام جی HS دو نسخه بنزینی 1.5 لیتری و 2 لیتری توربو دارد که مشخصات نسخه 2 لیتری کاملاً با مشخصات ام جی HS دو لیتری یکسان است اما پیشرانه 1.5 لیتری توربو این خودرو کمی پیشرفتهتر از ام جی HS است و 173 اسب بخار قدرت تولید میکند.
قیمت ام جی HS و ام جی پایلوت در بازار چین در یک محدوده و بین 14 تا 24 هزار دلار متغیر است که یعنی این خودرو در صورت بازگشت ام جی به ایران بایستی با رقبایی مثل تیگو7 پرو، تیگو8 کلاسیک و دیگنیتی پرستیژ رو در رو شود. اگر برای خرید خودرو مورد نظر خود بودجه کافی ندارید؛ از طرح خرید اقساطی خودرو شرکت همراه مکانیک استفاده کرده و بدون ضامن و با اقساط بلند مدت خودرو دلخواه خود را خریداری کنید.
ام جی RX5 جدید
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، ام جی RX5 مظلومترین عضو خاندان ام جی در بازار کشور ما است که علیرغم تمام شایستگیهایش به سد محکم تحریمها برخورد کرد و به تعداد بسیار محدودی عرضه شد. اما ام جی برای سال 2022 نسل جدید این کراساوور را با ظاهری جذاب معرفی کرده است که در صورت بازگشت ام جی به ایران میتواند از گزینههای روی میز این شرکت باشد.
نسل جدید ام جی RX5 (یا همان رووی RX5 بازار چین) در دو نسخه بنزینی و پلاگین هیبریدی عرضه میشود که نسخه بنزینی به پیشرانه 1.5 لیتری توربو با حداکثر قدرت 188 اسب بخار و حداکثر گشتاور 300 نیوتنمتر به همراه یک گیربکس 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه مجهز است. مصرف سوخت ترکیبی و حداکثر سرعت این نسخه ام جی RX5 به ترتیب برابر با 6.9 لیتر در صد کیلومتر و 190 کیلومتر در ساعت است. در نسخه پلاگین هیبریدی، این پیشرانه 1.5 لیتری توربو با یک پیشرانه برقی همراه شده است که مجموع این پیشرانهها حداکثر قدرت 245 اسب بخار و حداکثر گشتاور 570 نیوتنمتر را تولید میکنند. این نسخه از ام جی RX5 به گیربکس 10 سرعته اتوماتیک مجهز است و تنها با مصرف 3.3 لیتر سوخت در هر صد کیلومتر در سیکل ترکیبی، میتواند شتاب صفرتاصد 6.9 ثانیه را ثبت کند.
ام جی RX5 جدید با توجه به نوع پیشرانه و سطح آپشنها چیزی بین 17 تا 23 هزار دلار قیمت دارد که یعنی اندکی ارزانتر از ام جی HS قیمتگذاری شده است.
ام جی وان
ام جی وان (ONE) یکی از جدیدترین خودروهای ام جی است که از سال 2021 معرفی شده است و با توجه به طراحی جذاب و جوانپسندش، میتواند گزینه مناسبی برای عرضه در بازار کشورمان باشد. ام جی وان فعلاً تنها در یک نسخه بنزینی با پیشرانه 1.5 لیتری توربو و گیربکس اتوماتیک ضریبمتغیر (CVT) عرضه میشود. پیشرانه این خودرو، حداکثر قدرت 181 اسب بخار و حداکثر گشتاور 285 نیوتنمتر را تولید و روانه چرخهای جلو میکند.
ام جی وان از نظر ظاهری هم در دو نسخه آلفا و بتا عرضه میشود که نسخه آلفا ظاهر اسپرتتری دارد اما نسخه بتا در واقع نسخه های تِک است و فناوریهای پیشرفتهتری را به همراه دارد. ام جی وان بسته به سطح آپشنهایش در بازار چین بین 17 تا 21 هزار دلار قیمت دارد و با توجه به این قیمت و همچنین چهره جوانپسندش، در صورت ورود به ایران باید با رقبایی مثل لاماری ایما، دیگنیتی و حتی MVM X55 پرو رقابت کند.
جمع بندی بررسی ماشین های جدید ام جی
در پایان بررسی خودروهای جدید ام جی و احتمال بازگشت این برند به ایران بایستی بگوییم که خودروهای این برند از دیدگاه کارشناسی خودرو؛ طراحی زیبا، عملکرد فنی مناسب و کيفيت ساخت بالايی را ارائه ميدهند که نسبت به اکثر خودروهای چينی برتر است. به علاوه، اکثر خودروهای جديد ام جی در نسخههای پلاگين هيبريدی هم عرضه میشوند که در صورت مونتاژ اين نسخهها در کشورمان میتوانيم شاهد ارتقای فناوری خودروسازی در ايران باشيم. با اين اوصاف بايستی احتمال بازگشت ام جی به ايران را به فال نيک بگيريم و منتظر نتايج مذاکرات باشيم.
لازم به ذکر است که محصولات ام جی و سايک رووی بسيار متنوع هستند و اکثر اين محصولات میتوانند گزينه ورود به بازار کشورمان نيز باشند که ما برای جلوگيری از طولانیشدن بيش از حد مطلب، نتوانستيم به همه اين خودروها بپردازيم. خودروهايی مثل ام جی 5، ام جی ZS و ام جی 6 نسل جديد هم میتوانند در صورت بازگشت ام جی به ايران در صف ورود به بازار کشورمان قرار بگيرند.