سال 2020 را میتوان یکی از بدترین سالها در دوران تاریخ بشریت دانست. همهگیری کووید 19 سبب شد تا اکثر جوامع فشارهای اجتماعی و اقتصادی مختلفی را تحمل کنند و بسیاری از افراد شغل خود را از دست بدهند. وضعیت برای صنعت خودروسازی نیز چندان خوب نبود و تقریبا تمامی شرکتها شیوه ریاضت اقتصادی را در پیش گرفتند، نیروهای خود را تعدیل کردند و تنوع محصولات تولیدی را کاهش دادند.
برخلاف رویه مرسوم در صنعت خودروسازی ایران که به تولید یک خودرو مشخص، تنها در یک تیپ و برای مدت طولانی علاقه دارد، در سایر نقاط جهان، خودروها بهطور مکرر دستخوش تغییر نسل یا ارتقاء میشوند. فرآیند تغییر نسل و جایگزینی صنعت خودروسازی در سال 2020 و به دلیل شرایط مالی پیچیدهای که بر بازارها حاکم شد، روند متفاوتی به خود گرفت و بسیاری از خودروهای محبوب در این سال از خط تولید کنار گذاشته شدند.
در ادامه، نگاهی به خودروهایی خواهیم داشت که دیگر در سال 2021 میلادی به تولید نمیرسند. برخی از خودروهای یادشده، چندان محبوب نیستند و توقف تولید آنها مایه مسرت و خوشحالی خواهد بود. در سوی دیگر، خودروهایی دوستداشتنی حضور دارند که توقف تولید آنها سبب سرخوردگی علاقهمندان به دنیای خودرو شده است.
آستون مارتین رپید (Aston Martin Rapide)
مشتریان بازار خودرو، به خرید شاسیبلندها علاقه دارند و کمپانی آستون مارتین نیز این مساله را درک میکند. این خودروساز بریتانیایی، امسال «آستون مارتین رپید» را از سبد محصولات خود خارج کرد تا شاسیبلند جدید خود یعنی آستون مارتین DBX را جایگزین آن کند.
آستون مارتین DBX قطعا شاسیبلندی باشکوه از این شرکت معروف است؛ اما این تفکر که دیگر آستون مارتین خودرویی چهاردر با پیشرانه V12 نمیسازد، برای بسیاری از علاقهمندان به سدانهای لوکس و اسپرت ناراحتکننده خواهد بود. آستون مارتین قصد داشت تا نسخهای الکتریکی از رپید را به بازار عرضه کند؛ اما مشکلات مالی ایجادشده، این پروژه را ناتمام گذاشتند.
بنتلی مولسان (Bentley Mulsanne)
بنتلی مولسان نیز دیگر سدان ناکام خودروسازی بریتانیا در سال 2020 بود. تولید بنتلی مولسان از سال 1959 آغاز شد و نسلهای مختلف این خودرو طی چندین دهه توسط بنتلی به تولید رسیدند. همهگیری کووید 19 و بحران افت فروش خودرو، بنتلی را ناچار کرد تا این خودرو را از سبد محصولات خود حذف کند.
بنتلی تصمیم داشت تا آخرین نسخه مولسان را در ماه آوریل 2020 از خط تولید خارج کند؛ اما تعطیلی کارخانهها این اقدام را تا ماه ژوئن به تاخیر انداخت. بنتلی مولسان از سال 2009 تاکنون، یکی از سدانهای لوکس پرفروش بوده و تاکنون بیش از 7300 دستگاه از آن به تولید رسیده است. با این وجود، به نظر میرسد که مولسان به پایان دوران زندگی خود رسیده است و دیگر جایگزینی برای این خودرو عرضه نخواهد شد.
بی ام و BMW i8) i8)
هنگامی که خودروسازی باواریا بی ام و i8 را وارد بازار کرد، سبک تولید خودرو بهکلی در جهان متحول شد. این کوپه اسپرت با پیشرانه سهسیلندر بنزینی و موتورهای الکتریکی خود، به ستاره صنعت خودروسازی تبدیل شد و تحسین همگان را برانگیخت. نمونههای معدودی از این خودرو نیز به بازار کشورمان وارد شدند که با قیمتهایی نجومی معامله میشوند.
قلب تپنده بی ام و i8 یک موتور سهسیلندر 1.5 لیتری بنزینی 228 اسببخاری و یک موتور الکتریکی 131 اسببخاری است. ممکن است این ارقام برای کوپه اسپرت بی ام و اندک به نظر برسند، اما بدنه فیبرکربنی i8، این خودرو را تا حد امکان سبک کرده است.
شتاب صفرتاصد بی ام و i8 حدود 4.4 ثانیه است و مصرف سوخت ترکیبی 5.6 لیتر در صد کیلومتر، بی ام و i8 را به خودرویی شگفتانگیز تبدیل میکرد. جایگزین مستقیمی برای بی ام و i8 در نظر گرفته نشده و به نظر میرسد افسانه این خودرو در سال 2020 به پایان رسیده است.
شورولت ایمپالا (Chevrolet Impala)
شورولت ایمپالا یکی از خودروهای خاطرهانگیز برای ایرانیان است و نسلهای گوناگون این خودرو در سالهای دور وارد کشورمان شدهاند. تولید شورولت ایمپالا از سال 1957 آغاز شد و در طی شش دهه، ده نسل از این خودرو به تولید رسید. ایمپالا سدانی نیمهلوکس و محبوب در قرن بیستم بود.
با این وجود، تمایل مشتریان به خرید شاسیبلندها در سالهای اخیر، سدانهایی نظیر ایمپالا را به حاشیه راند؛ تاجاییکه شورولت تصمیم گرفت تا این خودرو را از سبد محصولات خود خارج کرده و شاسیبلندهایی تازهنفس را جایگزین آن کند. واپسین نسخه از نسل آخر شورولت ایمپالا، در سال 2020 از خط تولید خارج شد.
دی اس 3 (DS3)
دی اس 3 هاچبک کوچک زیرمجموعه لوکس پژو سیتروئن است که از سال 2010 تاکنون به تولید میرسید. این خودرو در ابتدا با نشان سیتروئن و تحت نام سیتروئن دی اس 3 معرفی شد و بعد از تاسیس برند دی اس، با نشان دی اس به تولید رسید. DS3 در فاصله کوتاهی توسط «آرین موتور» به بازار کشورمان نیز عرضه شد.
دی اس 3 پرفروشترین مدل این برند لوکس فرانسوی از زمان تاسیس تاکنون بوده است و بیشترین میزان تیراژ در بین محصولات دی اس نیز به این هاچبک جذاب اختصاص دارد. فروش خیرهکننده خودروهای کراساوور، دی اس را ناچار کرد تا این خودرو را به یک کراساوور کوچک تبدیل کند و از سال آینده دی اس 3 کراسبک جایگزین نسخه فعلی خواهد شد.
مرسدس بنز کلاس ایکس (Mercedes-Benz X-Class)
رونق بازار پیکاپها طی چند سال گذشته، مرسدس را وسوسه کرد تا با همکاری نیسان، پیکاپی را به بازار عرضه کند. مرسدس کلاس X، در حقیقت یک نیسان ناوارا بود که تنها با لوگوی مرسدس به دست مشتری میرسید. تولید مرسدس کلاس ایکس از سال 2017 آغاز شد و آخرین نسخههای آن در سال 2020 به دست خریداران رسیدند.
اما چرا مرسدس بنز تولید پیکاپ خود را متوقف کرد؟ هنگامی که نخستین نسخههای این خودرو توسط رسانهها مورد نقد و بررسی قرار گرفتند، بسیاری متوجه شدند که این خودرو تنها یک نیسان ناوارا اصلاحشده با برند مرسدس است. طبیعی است که مشتریان دلیلی منطقی برای پرداخت هزینه بیشتر و خرید مرسدس کلاس ایکس نمیدیدند و ترجیح میدادند تا همان نیسان ناوارای ارزانقیمت را خریداری کنند. فروش ناامیدکننده مرسدس کلاس X سبب شد تا در تابستان 2020، پرونده این خودرو برای همیشه بسته شود.
سوبارو بی آر زد (Subaru BRZ)
سوبارو BRZ و تویوتا GT86، دو محصول یکسان از سوبارو و تویوتا هستند که حاصل همکاری دوجانبه این شرکتها برای توسعه یک کوپه اسپرت با رانندگی جذاب بودند. این پروژه همکاری، قرار بود تا به طور یکسان پیش برود؛ اما با توجه به محبوبیت بیشتر برند تویوتا در سطح جهان، تویوتا GT86 بیشتر از برادر خود مورد توجه قرار گرفت.
تولید نسل فعلی سوبارو BRZ اکنون متوقف شده است و نسل جدید آن تا چندی دیگر به بازار عرضه خواهد شد. البته بحرانهای مالی سبب شده است تا سوبارو تمایلی به حضور در تمامی نقاط جهان نداشته باشد و نسل جدید سوبارو BRZ را تنها به مشتریان آمریکایی عرضه کند.
مرسدس بنز کلاس اس (Mercedes-Benz S-Class)
نخستین نسل از مرسدس بنز کلاس S در سال 1965 وارد بازار شد. هرچند عدهای عقیده دارند بنز پونتون که در سال 1954 به تولید رسید، نخستین نسل از کلاس S محسوب میشود. مرسدس بنز کلاس S جلوهای مطلوب از ایمنی، تجمل، راحتی و نوآوری را به خریداران خود عرضه میکند و برای سالها به عنوان معیاری برای خودروهای لوکس شناخته شده بود.
گاهی اوقات نیز نسخههای مرسدس میباخ از این خودرو به تولید میرسند که استاندارد تجمل و راحتی را به حد بالاتری ارتقا میدهند. سال 2020 آخرین نسخههای نسل فعلی مرسدس کلاس S به تولید رسیدند و از سال 2021، نسل جدید این خودرو با قیمت بالاتر و تواناییهای بیشتر به تولید خواهد رسید.
فولکس واگن بیتل (VW Beetle)
برای سالها، فولکس واگن بیتل به نمادی از شرکت خودروسازی فولکس واگن تبدیل شده بود و یک خودروی مردمی محبوب در سراسر جهان محسوب میشد. نخستین نسل از فولکس واگن بیتل در سال 1945 وارد بازار شد و تاکنون سه نسل از این خودرو به بازار عرضه شده است؛ هر چند نسلهای جدیدتر بهکلی با نسخه اصلی بیتل متفاوت بودند و دیگر از آن پیشرانه عجیب استفاده نمیکردند!
برای نخستینبار در تاریخ فولکس واگن پس از جنگ جهانی دوم، این شرکت دیگر هیچ بیتلی را تولید نمیکند. طی سالهای اخیر، فولکس واگن گلف عنوان خودروی مردمی و پرفروش را از بیتل ربوده است و اکنون فولکس واگن به جای بیتل، خرید شاسیبلندهای کوچک و خوشقیمت را به مشتریان خود پیشنهاد میدهد.
کلام پایانی
خودروهایی که در لیست بالا به آنها اشاره کردیم، بخشی از خودروهایی هستند که تولید آنها در سال 2020 متوقف شده است و دیگر در سال 2021 عرضه نخواهند شد. برخی از خودروها همچون مرسدس بنز کلاس S با نسل جدید خود جایگزین شدهاند، اما اکثر گزینهها به تاریخ پیوستهاند و دیگر نسل جدیدی از آنها به تولید نخواهد رسید.
روند پر شتاب تمایل مشتریان به خرید کراساوورها و شاسیبلندها نیز سبب شده است تا شرکتهای خودروسازی تولید سدانها و هاچبکها را متوقف کرده و آنها را با گزینههای بلند قامت جایگزین کنند. این رویه حتی در بازار کشورمان نیز مشاهده میشود؛ تا جاییکه خودروساز بزرگ داخلی یعنی سایپا نیز تصمیم گرفته است تا کراساووری را طی ماههای آتی به بازار عرضه کند. با این وجود، نابودی قدرت خرید مصرفکنندگان ایرانی، انحصار و نبود رقابت در بازار خودرو و تحریمهای بینالمللی، سبب شدهاند تا مشتریان ایرانی همچنان به خرید خودروهای قدیمی روی بیاورند. خودروهایی که سالها است در شرکت سازنده اصلی از تولید خارج شدهاند و تولید آنها تنها در ایران ادامه دارد. بدیهی است در صورتی که ارتباط بازار خودرو ایران با جهان برقرار شود و تعرفههای گمرکی نیز در سطح قابلقبولی تعیین شوند، مصرفکنندگان و خریداران ایرانی از نعمت خودروهای مدرن و جدید بیبهره نخواهند ماند.
بیشتر بخوانید
- خودروهای سه سیلندر بازار ایران را بشناسید
- خودروهایی که پول نقد هستند!
- این خودرو ها را هرگز نخرید!
- لوکسترین تاکسیهای جهان
- رنگ های مختلف پلاک خودروها در ایران نشانه چیست؟
- معرفی ۱۰ فناوری تاریخساز در دنیای خودرو
۴۰۵وپرایدوسمندکو؟اوناهم دوران کرونا بای بای کردن
سمند تو ۱۴۰۱ رفت
عالی پولش نیست
پراید ۱۳۲ فراموش شد
پراید هم از رده خارج شده که فراموش کردین