درحالحاضر، خودروهای اسپرت نسبتاً پرتعدادی در دنیا تولید میشوند؛ اما تعداد اندکی از این خودروها کماکان میتوانند حس یک لذت رانندگی ناب و بدون دخالت سیستمهای الکترونیکی را برای راننده خود به ارمغان بیاورند. این دسته از خودروهای اسپرت، شاید به اندازه محصولات اسپرتسازانی مثل پورشه و فراری لوکس و جذاب نباشند، اما همین لذت رانندگی بدون روتوش در کنار حس نوستالژیک آنها، باعث شده است تا طرفداران خاص خود را در سراسر دنیا داشته باشند.

یکی از همین خودروهای اسپرت ناب و اصیل، لوتوس الیزه است که تعداد اندکی از آن در سالهای پایانی آزادبودن واردات خودرو در بازار کشور ما نیز عرضه شد. به همين بهانه، اين مقاله از مجله خودروی همراه مکانيک را به بررسي مزايا و معايب لوتوس اليزه اختصاص دادهايم. اگر شما نيز علاقه داريد تا بيشتر با اين زيباروي چندمليتي آشنا شويد، در ادامه با ما همراه باشيد.

معرفی لوتوس اليزه
طبق رسم همیشگی و قبل از پرداختن به مزایا و معایب لوتوس الیزه، نگاهی مختصر به این خودرو و تاریخچه آن خواهیم داشت. لوتوس الیزه، اولین بار در سال 1996 معرفی و به بازار جهانی عرضه شد. تاکنون سه نسل از این رودستر اسپرت انگلیسی معرفی شده است که نمونههای موجود در بازار ایران، از نسل سوم هستند. این نسل از لوتوس الیزه، در سال 2011 معرفی شد و حدود 5 سال بعد، توسط شرکت ایلیا موتور در دو تیپ الیزه S و الیزه 220 کاپ به ایران آمد. لوتوس الیزه در مدل 2016 به ایران رسید و با توجه به ویژگیهای بسیار خاص خود، چندان مورد توجه بازار قرار نگرفت و واردات آن به همان سال محدود شد.
لوتوس الیزه S و 220 کاپ از نظر فنی و آپشنی، با یکدیگر یکسان هستند و تفاوت آنها، تنها در ظاهر خلاصه میشود؛ جایی که تیپ 220 CUP با وجود دیفیوزهای زیر سپر جلو و عقب، رکابهای جانبی مشکیرنگ و بال بزرگ عقب، چهرهای مسابقهای و بسیار خشنتر از تیپ S دارد. قوای محرکه لوتوس الیزه، شامل یک پیشرانه 4سیلندر 1.8 لیتری سوپرشارژر است که حداکثر قدرت 217 اسببخار و حداکثر گشتاور 250 نیوتنمتر را تولید و نیروی خود را از طریق یک گیربکس 6 سرعته دستی، روانه محور عقب این خودرو میکند.
هرچند این پیشرانه، روی کاغذ چندان قدرتمند نیست، اما وزن سبک لوتوس الیزه در کنار مهندسی بینقص شاسی و تقسیم وزن عالی، باعث شده است تا این خودرو با شتاب صفرتاصد 4.6 ثانیه و حداکثر سرعت 234 کیلومتر در ساعت، در لیست سریعترین خودروهای بازار ایران قرار گیرد.
مزایای لوتوس الیزه
پس از معرفی مختصر لوتوس الیزه، نوبت به بررسی مزایای این خودرو میرسد:
مزیت اول: طراحی زیبا
با وجود گذشت حدود یک دهه از طراحی اولیه نسل سوم لوتوس الیزه، این خودرو کماکان ظاهری جذاب دارد. مواردی مثل ورودیهای هوای قوسدار پشت دربها، بال عقب امتدادیافته تا روی گلگیرها و چراغهای عقب سنتی خودروهای سوپر اسپرت، در کنار عرض زیاد و ارتفاع کوتاه، باعث شده است تا چهره لوتوس الیزه کاملاً تهاجمی و مسابقهای باشد. درواقع، اکثر رانندگان با دیدن یک لوتوس الیزه در آینههای خودروی خود، راه را برای آن باز خواهند کرد و احتیاجی به نوربالا یا گاز هرز از سوی راننده لوتوس نخواهد بود. لوتوس الیزه با این ظاهر خاص خود، بهخوبی در خیابانها جلب توجه میکند که این نکته هم میتواند برای بسیاری از مالکان جوان یک مزیت محسوب شود.
مزیت دوم: رانندگی لذتبخش
لوتوس الیزه با وجود شتاب صفرتاصد زیر 5 ثانیهای خود، خودرویی بسیار سریع محسوب میشود و میتواند هیجان فوقالعادهای را برای راننده خود به ارمغان آورد. علاوه بر عملکرد بسیار خوب پیشرانه، لوتوس الیزه بهلطف مهندسی بسیار دقیق شاسی، سیستم تعلیق کارآمد و آیرودینامیک عالی، هندلینگ فوقالعادهای را در مسیرهای پرپیچوخم بهنمایش میگذارد که حتی در مقیاس جهانی نیز کمنظیر است.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، لوتوس الیزه این دینامیک فوقالعاده را بدون دخالت سیستمهای الکترونیکی و کاملاً خالص به راننده خود منتقل میکند. هرچند این مسئله راندن این خودرو را برای رانندگان تازهکار سخت کرده است، اما در عوض، رانندگان حرفهای را بسیار خشنود میکند.
مزیت سوم: دوام فنی قابلقبول
پیشرانه و گیربکس لوتوس الیزه، ساخت تویوتا است و محصولات این شرکت ژاپنی نیز همیشه به استهلاک پایین و دوام بالای خود مشهور بودهاند. این مسئله در کنار استفاده حداقلی لوتوس الیزه از قطعات الکترونیکی و همچنین حساسیت کمتر پیشرانههای سوپرشارژر به کیفیت سوخت، (در مقایسه با پیشرانههای توربوشارژر) باعث شده است تا این اسپرت انگلیسی، نسبت به کلاس خود و رقبایی مثل آلفارومئو 4C، دوام فنی خوبی داشته باشد و خرابیهای رایج خودروهای اسپرت در بازار کشورمان، دیرتر در لوتوس الیزه ظاهر شوند.
مزیت چهارم: ماهیت کلکسیونی
لوتوس الیزه در تعداد اندکی وارد بازار کشور ما شده است؛ اما این خودرو در مقیاس جهانی نیز محصول پرتیراژی محسوب نمیشود. این نکته، باعث شده است تا این خودرو ماهیتی کلکسیونی داشته باشد و کلکسیونرهای ثروتمند، بتوانند با خرید آن، در آینده مالک یک خودروی کلاسیک ارزشمند باشند. لوتوس الیزه هماکنون نیز در بازار ایران همین شرایط را دارد و عمده خریداران آن را کلسیونرهای علاقهمند به خودرو تشکیل میدهند که بهندرت این خودرو را از پارکینگ خارج میکنند.
معایب لوتوس الیزه
اما پس از بررسی مزایای لوتوس الیزه، نوبت به مرور معایب این خودرو میرسد تا ببینیم اصولاً چرا نباید لوتوس الیزه بخریم.
عیب اول: کابین بسیار ساده و کمکیفیت
درست است که از طراحی ظاهری لوتوس الیزه بهعنوان یکی از مزایای آن یاد کردیم، اما قطعاً يکي از شاخصترين معايب لوتوس اليزه، طراحي داخلي آن است. درون کابين اين خودرو، با داشبوردي روبهرو هستيم که کاملاً از پلاستيک خشک تشکيل شده است و البته در بعضي از نقاط آن، تزئينات آلومينيومي نيز بهچشم ميخورد. هرچند بهدليل کمکارکردبودن لوتوس اليزههاي موجود در ايران، نميتوانيم ارزيابي چنداني از افت کيفي اجزاي داشبورد در گذر زمان داشته باشيم؛ اما طرح ساده اجزايي مثل دريچههاي تهويه مطبوع و پنل سيستم صوتي، اصلاً با قيمت اين خودرو سازگار نيست و حس نشستن در کابين يک خودروي بسيار ارزانقيمت را به سرنشينان القا ميکند.
عيب دوم: امکانات رفاهي اندک
اگر با ديدن برچسب قيمتي ميلياردي لوتوس اليزه، توقع وجود امکانات لوکس در اين خودرو را داريد، در گمراهي آشکاري به سر ميبريد! امکانات رفاهي و ايمني لوتوس اليزه، تنها شامل مواردي مثل شيشههاي برقي، تهويه مطبوع دستي، استارت دکمهاي، ديلايت، سيستم صوتي با قابليت پخش MP3، USB و AUX با 4 بلندگو، ترمز ABS، کمربند ايمني پيشکشنده، سيستم مديريت عملکرد ديناميکي (DPM) و 2 ايربگ ميشود. حتي امکانات معمولي مثل فرمان هيدروليک يا سنسور پارک عقب نيز در اين خودرو ديده نميشود تا لوتوس اليزه از اين نظر، تنها بتواند با پرايد رقابت کند!
عيب سوم: سواری آزاردهنده در شهر و رانندگي سخت
عملکرد بسيار خشک سيستم تعليق، فرمان فاقد هرگونه نيروي کمکي، قابلتنظيمنبودن صندليها و غربيلک فرمان، کلاچ سفت و عطش شديد پيشرانه به شتابگيري، باعث شده است تا لوتوس اليزه تنها براي استفاده در پيست مسابقه يا جادههاي کوهستاني خلوت مناسب باشد و راندن آن در ترافيکهاي معمول شهري، به کاري بسيار سخت و خستهکننده تبديل شود؛ علاوه بر اين مورد، براي لذتبردن از لوتوس اليزه، بايد حداقل يک راننده نيمهحرفهاي باشيد؛ چراکه اين رودستر اسپرت به دليل بهرهگيري حداقلي از سيستمهاي الکترونيکي، رابطه چندان صميمانهاي با رانندگان آماتور ندارد و ممکن است در اولين برخورد، چنان درسي به آنها بدهد که تا آخر عمر يادشان نرود!
عيب چهارم: نبود خدمات پسازفروش
اما به آخرين و البته مهمترين مورد در ليست معايب لوتوس اليزه ميرسيم. همانطور که اشاره کرديم، لوتوس اليزه در مقياس جهاني نيز خودرويي تقريباً کمتيراژ و کمفروش محسوب ميشود. شرکت واردکننده يعني ايليا موتور هم اين روزها تنها در حد يک نام است. از اينرو، قطعات يدکي لوتوس اليزه در بازار کشور خودمان تقريباً ناياب هستند و باید با صرف وقت و هزينه بسيار زياد، از خارج از کشور خريداري شوند. اين مسئله، باعث شده است تا لوتوس اليزههای موجود در نمایشگاههای خودرو، خریداری نداشته باشند و آن تعدادی هم که در دست مالکان شخصی هستند، حتی یک بار در ماه استارت نخورند.
جمعبندی
لوتوس الیزه را میتوانیم یک تافته جدابافته در بازار خودروی ایران محسوب کنیم که هرچند از نظر فنی و قیمتی میتواند با خودروهايي مثل پورشه باکستر يا مرسدس بنز SLK رقابت کند، اما در عمل، خيلي با اين رقبا متفاوت است. لوتوس اليزه درواقع، يک خودروي مسابقهاي است که لباس شهري بهتن کرده و قرار است حس يک لذت رانندگي ناب را براي رانندگان حرفهاي به ارمغان بياورد.
از اينرو، توصيه ميکنيم که تنها در صورتي بهسراغ اين خودرو برويد که شناخت کافي نسبت به آن را داشته باشيد و بتوانيد با معايب آن کنار بياييد؛ اما اگر بهدنبال يک تجربه کوتاهمدت هستيد يا صرفاً به دليل جلب توجه ميخواهيد لوتوس اليزه را خريداري کنيد، قطعاً پس از مدت نهچندان طولاني، از انتخاب خود پشيمان خواهيد شد.
بیشتر بخوانید