به گزارش صفحه اخبار خودرو مجله همراه مکانیک، سالیان بسیاری است که خودروسازان داخلی بدون داشتن رقیب، در حال تولید خودرو بودهاند و همین نبودن رقبا، باعث شده است خودروهایی بسازند که توان رقابت با خودروسازان دنیا را ندارد و به دلیل بیکیفیتبودن خودروها، سالیانه هزاران نفر در جادههای کشور به کام مرگ کشانده شدهاند، بسیاری از خانوادهها بیسرپرست شدهاند و بخشی دیگر از مجروحان تصادفات توان فعالیت اقتصادیشان را از دست دادهاند. در واقع این خودروسازان با نیت تولید داخلی به اقتصاد جامعه ضرر زدهاند.
[hm_sell_form_inline]
“مهدی دادفر” دبیر انجمن واردکنندگان خودرو، درباره این ادعا که هیچ کارخانه خودروسازی در دنیا وجود ندارد که بتواند خودرو با قیمت زیر ۱۰ هزار دلار بهفروش برساند و کارخانههای تولید داخل که خودرویی مانند پراید را زیر دههزار دلار در بازار به فروش میرسانند کار بزرگی انجام میدهند، میگوید:
اثبات این موضوع، کار سختی نیست و کافی است با یک سرچ در اینترنت قیمت روز خودروهای دنیا را به دست آوریم. خودرو پژو ۲۰۶ ساخت فرانسه ۵۰۰ یورو قیمت دارد؛ حال آنکه خودروسازان ما خودرو تولید ۲۵ سال پیش را همچنان میسازند، آنوقت مدعی هستند که خودرویی در دنیا زیر ۱۰ هزار دلار نیست؟ پراید را برای فروش به بیرون از کشور ببرند ۲۰۰ دلار هم نمیخرند و اصلاً مشتری خارجی برای آن پیدا نمیکنند. زیر دههزار دلار حداقل ۱۰ خودرو مدل روز جهانی وجود دارد که دارای استانداردهای روز دنیا هستند.
دادفر که دل پری از تولیدکنندگان خودرو دارد، در واکنش به صحبتهای یکی از مسئولان خودروسازی کشور که اعلام کرده بود واردکنندگان اگر میتوانند با این قیمت ارز خودرو وارد کنند، این اقدام را انجام دهند؛ میگوید:
اگر خودروسازان داخلی بگذارند حتماً واردات خودرو از سر گرفته میشود و تعادل در بازار قیمت خودرو برقرار خواهد شد. تا زمانی که خودروسازی در کشور دولتی است، توان واردات نخواهیم داشت، دلایل گوناگونی برای ناتوانی در واردات خودرو وجود دارد؛ به طور نمونه، نرخ تعرفه واردات خودرو ۹۵ درصد است؛ یعنی تقریبا هماندازه قیمت خودرو، باید تعرفه آن در گمرکها پرداخت شود؛ همچنین ارز گران شده است و توان خریدار داخلی این روزها بسیار پایین آمده است. از سوی دیگر، هزینه انبارداری در گمرکها افزایشیافته است و دو کارخانه بزرگ خودروسازی کشور مدام به نهادها و دستگاههای مختلف نامهنگاری میکنند و مانع واردات خودرو میشوند.
وی واردات کالا را مغایر با جهش تولید ندانسته و میگوید: حضرت آقا چشمانداز مد نظرشان است و معتقدند که تولید را در شرایط تحریم حرکت دهید. تولید باید همراه با ارزش افزوده باشد. دستاندرکاران خودروساز کشور مدام آمار میدهند که افزایش تولید خودرو نسبت به سال گذشته داشتهایم؛ مگر سال گذشته در تولید خودرو هنری داشتهاند؟ در سال گذشته تولید خودرو بسیار کمتر از میزان نرمال بوده است و امسال نسبت به سال گذشته کمی افزایش داشته است. اگر خودروسازان کشور خیلی هنر دارند، تقاضای بازار را جواب دهند و بیایند بگویند سال جهش تولید را که رهبری عنوان کردهاند، محقق کردهایم.
مهدی دادفر ادامه میدهد: حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار خودرو را که به مردم تعهد دادهاید، تحویل دهید. آن هم خودرویی که چند دهه در حال تولید آن هستید و در تولید آن ماندهاید و ارتقا ندادهاید. بنده نمیخواهم بگویم تولیدات این کارخانهها به درد نمیخورند و زحمات آنها را نادیده بگیرم؛ اما آیا خودروسازان ما توانستهاند خودرو به تعداد نیاز بازار و با کیفیت روز بازارهای جهانی بسازند؟ جالب اینجا است که هر وقت از این کارخانهها ایراد گرفته میشود، موضوع را به تحریم ربط میدهند؛ درحالیکه به تحریم ارتباطی ندارد. قدیمیها حرف خوبی میزنند که چاهکن همیشه ته چاه قرار دارد، مسئولان خودروساز کشور، جلو رقبای خود را به شکلهای مختلف گرفتهاند تا بتوانند بازار انحصاری داشته باشند. بازار هم که به دست آوردهاند؛ اما وقتی نمیتوانند جوابگوی بازار باشند، چه فایدهای دارد.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در خصوص مسئله خصوصیسازی میافزاید: اگر رهبر انقلاب عنوان کردند جهش تولید، این موضوع را سالهای قبل هم عنوان کردهاند که اصل ۴۴ کوچکسازی دولت و واگذاری امور به بخش خصوصی صورت بگیرد و کاهش تصدیگری دولت در بازار، اقتصاد عادلانه، حضور اقتصاد مردمی و… محقق شود.
وی درباره نیاز بازار میگوید: نیاز واقعی بازار بین یک میلیون تا یک میلیون و سیصد هزار دستگاه است. اوج واردات خودرو به کشور در طول یک سال، ۹۵ هزار خودرو بود و تولید داخل حدود یک میلیون بوده است. سالها ی دیگر نیز زیر این ارقام تولید و واردات داشتهایم. بیشترین تولید ایران خودرو در زمان تصدیگری آقای نجمالدین بود که ۶۶۶ هزار دستگاه تولید شد. مطابق با هدفگذاری خودرو برای سالهای آینده، باید ۳ میلیون دستگاه خودرو تولید، ۱۰ درصد واردات و یک میلیون دستگاه نیز صادرات انجام شود؛ بنابراین ما باید به میزانی خودرو بسازیم که یک میلیون آن را صادر کنیم؛ اما متأسفانه نتوانستهایم نیاز بازار داخلی را جواب دهیم چه برسد به صادرات. از سال ۷۴ تاکنون، ۶۸۵ هزار خودرو یعنی کمتر از یک میلیون دستگاه خودرو واردات انجام شده است که دارای کد ۸۷۰۳ گمرک بودهاند. بنده با سند صحبت میکنم؛ دو کارخانه بزرگ تولیدکننده خودرو کشور در تمامی سالها ۹۴ درصد بازار خودروی کشور را از آن خودشان کردهاند و ۳ تا ۵ درصد هم سهم واردکنندگان بوده و ۱ تا ۳ درصد بازار نیز متعلق به دیگر خودروسازان است. برخی خودروسازان کشور تنها ۳۰ هزار خودرو تولید داشتهاند و به عبارتی کل بازار در اختیار دو خودروساز قرار دارد که ما نمیگوییم قرار نگیرد، اما در شرایط مساوی این اختیار قرار بگیرد و رقابت سالم ایجاد شود.
دادفر خودروهای وارداتی را لوکس ندانسته و میگوید: در ۴ سال پیش ۷۶۰ فعال اقتصادی در حوزه واردات خودرو مشغول به کار بودند و حدود ۱۳ هزار نفر اشتغال داشتند. ما مثل خودروسازان سروصدا نمیکنیم که دو میلیون نفر مستقیم و غیرمستقیم از این طریق امرار معاش میکنند و اگر ما نباشیم، ایران با مشکل مواجه میشود.
وی در رابطه با این سؤال که آیا میتوان خودرو ارزانقیمت وارد کرد تا اقشار کمدرآمد جامعه نیز بتوانند آن را خریداری کنند، میگوید: بله در یک مقطعی خودرو لوکس وارد شد و ما نیز قبول داریم؛ اما دیگر خودروها که وارد شدهاند، اصلا لوکس نیستد. لوکس یک تعریفی دارد و به کالایی گفته میشود که افراد خاص بتوانند آن را خریداری کنند؛ اما در واقع بخش عمده این خودروهای وارداتی لوکس نیستند. از سوی دیگر، قیمت بیشتر خودروهای خارجی غیرلوکس ارزان است و به دلیل اجرای تعرفهها و عوارض خودرو قیمت آن افزایش پیدا میکند. برای مثال، کجای دنیا به خودروی سانتافه، تویوتا راو فور، فولکس و … میگویند خودرو لوکس؟ اینها با قوانین کشور ما لوکس شدهاند.
وی ادامه میدهد: همین خودروسازان میگویند تولید داخل! کجای تولیدات آنها داخلی است؟ این روزها مشخص شده بخش از قطعات خودروهای کشور وارداتی است و هنوز ما نتوانستیم خودروساز ۱۰۰ درصدی در کشور شویم، طبق آمارها، هر زمان که واردات قطعات در کشور اوج گرفته، تولید خودرو نیز افزایش پیدا کرده است و زمانی که واردات کم شده، تولید نیز کاهش پیدا کرده است، این موضوع را میتوانید از گمرک کشور نیز جویا شدید.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو کشور دررابطهبا احتمال ورود روسها به بازار میگوید:
ما کشوری بودیم که همپای جنرال موتورز کار میکردیم؛ بنابراین میتوانیم تولیدکننده مهم صنعت خودرو باشیم و زمانی با خودروسازان بزرگ دنیا ارتباط داشتیم؛ اما این روزها به دلایلی شرایط به این شکل شده و روسها میخواهند وارد بازار ما شوند که اشکالی ندارد؛ زیرا این روزها خودروسازان فرغون هم تولید کنند، مردم خریداری میکنند؛ چرا که نیاز دارند.
وی در رابطه با طرح پیشنهادی مجلس در خصوص واردات خودرو و تولید قطعات آنها در داخل میگوید: آقایان نماینده یک حرفهایی میزنند. کجا کارخانه قطعهسازی در کشور داریم؟ مگر خودروسازان فرانسوی را نیاوردند که همینجا داخل کشور تولید کنند؛ اما نتوانستند قطعات موردنیاز را تأمین کنند؟ من نمیخواهم با خودروسازان بزرگ مقایسه کنم؛ اما آیا قطعه سازان ما توان این را دارند که قطعات به شبکه تولید خودروساز دیگر کشورها بدهند؟ من مجددا تأکید میکنم که ما توان تولید بهتر از این را داریم و این طور نیست که بگویم نمیتوانیم؛ اما حرف اینجاست که مدیران خودروساز کشور بلد نیستند. در همه جای دنیا خودروسازان در ابتدا خدمات پس از فروش خود را تقویت میکنند، اما در کشور ما به چه شکل است؟ واقعا ما توان صادرات خودرو داریم؟ اصلا در دنیا کسی به خودروی ما نگاه میکند؟
منبع: روزنامه اقتصادی اسکناس
بیشتر بخوانید