ایربگ یا کیسه هوا از اصلیترین تجهیزات ایمنی خودروهای امروزی محسوب میشود که در تصادفات شدید تا حد چشمگیری میتواند آسیبهای وارد شده به سرنشینان را کاهش دهد. اهمیت کیسه هوا یا درواقع همان ایربگ ما را بر این داشته تا در این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک به بررسی نحوه فعال کردن کلید ایربگ در خودروهای مختلف بپردازیم.
مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید |
کیسههای ایمنی (Air Bag) جزء تجهیزاتی هستند که با ورود خود به صنعت خودروسازی، تحولی شگرف در حوزه ایمنی ایجاد کردند که در چند سال گذشته خودروسازان داخلی نیز ملزم به نصب این کیسهها شدهاند؛ هر چند شاید خود تمایل چندانی به این موضوع نداشته باشند! نکته جالب توجه آن است که این کیسهها دارای کلیدهایی هستند که با استفاده از آن شما میتوانید ایربگ خودرو را فعال یا غیرفعال کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا با ایربگ و نحوه فعال یا غیرفعال کردن آن بیشتر آشنا شوید.
کیسه هوا چیست؟
در سالهای نهچندان دور کمربندهای ایمنی تنها تجهیزات ایمنی مورد استفاده در خودروها بودند؛ ولی با توجه به اهمیت وافر ایمنی و رقابت سنگینی که بین کمپانیهای مختلف خودروسازی وجود دارد؛ تجهیزات پیشرفتهتری روانه بازار شد. کیسه هوا (ایربگ) یکی از این تجهیزاتی است که مهمترین پیشرفت پس از کمربند ایمنی محسوب میشود. در فاصله بسیار کوتاهی بعد از تصادف، کیسه هوا پر از هوای فشرده شده و همانند بالشی بین بدن سرنشین و بدنه خودرو قرار گرفته و مانع از آسیب دیدن بدن میشود. کیسه هوا را میتوان بهعنوان مکمل کمربند ایمنی در نظر گرفت؛ چراکه کمربند درواقع سرنشین را در موقعیت خود نگاه داشته و کیسه هوا نیز مانعی را برای حرکات احتمالی اعضای بدن به وجود میآورد و در نتیجه آسیبها کمتر میشوند.
اجزای ایربگ
ایربگها از 4 قسمت اصلی تشکیل شدهاند:
- کیسه هوا: یک کیسه پلیمری است که در محل مناسب نصب شده که به هنگام تصادف پر از هوای فشرده میشود.
- سنسور: فرمان پر شدن کیسه هوا توسط این سنسورها صادر میشوند. سنسورها بر اساس اندازهگیری نیرو (ضربه) وارده یا شتاب منفی طراحی شده و به هنگام تصادف، دستور پر شدن را صادر میکنند.
- پرکننده: سیستم پرکننده که در اصطلاح به سیستم انفجار ایربگ نیز معروف است منجر به واکنش بین آزید سدیم و نیترات سدیم میشود که در نتیجه این واکنش، گاز لازم جهت پر کردن ایربگ تولید میشود. لازم به ذکر است که کیسه هوا در چشم برهم زدنی پر میشود؛ چراکه سرعت پر شدن آن در حدود 322 کیلومتر بر ساعت است.
- سایر تجهیزات: از دیگر تجهیزات کیسه هوا میتوان به چراغ هشداردهنده، سیستم کنترل و… اشاره کرد.
انواع ایربگ
در گذشته ایربگها محدود به جلو خودرو و زیر داشبورد آن بودند، اما با پیشرفتهای انجامگرفته، ایربگها از نظر جایگاه و فرم به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ذیل به آن اشاره شدهاست:
- کیسه هوای جلو (شاگرد و راننده)
- کیسه هوای پردهای
- کیسه هوای جانبی
- کیسه هوای کمربند ایمنی
- کیسه هوای سر
- کیسه هوای بین صندلیها
- کیسه هوای سرنشینان عقب
- کیسه هوای زانوها
- کیسه هوای عابر پیاده
کیسههای هوای جلو، تقریبا به صورت استاندارد در تمامی خودروهای تولیدی فعلی وجود دارند، اما سایر کیسهها بهعنوان آپشن و مزایای رقابتی خودروها نسبت به هم محسوب میشوند و کمپانیهای سازنده حداکثر تلاش خود را میکنند که با افزودن کیسههای مختلف یا سایر تجهیزات ایمنی، خودرویی با سطح ایمنی بالا به بازار عرضه کنند.
تشخیص محل کیسه هوا
شما قبل از فعال کردن کلید ایربگ باید از محل این وسیله مهم ایمنی آگاه باشید؛ کیسههای هوای جلو عمدتا بر روی فرمان و داشبورد جانمایی میشوند. مشاهده کلمات زیر نشانگر وجود ایربگ در آن قسمت از خودرو است:
- SRP (Supplemental Restraint and Protection)
- RS (Supplemental Restraint System)
- IR (Supplemental Inflatable Restraint system)
شایان ذکر است که عمدتا این مخففها با کلمه Airbag نیز دنبال میشوند یا شاید صرفا کلمه Airbag در محل مذکور نوشته شده باشد.
فعال کردن کیسه هوا
پس از تحقیقات فراوان در مورد مزایا و معایب ایربگها، موسسه آمریکایی NHTSA (اداره ملی ایمنی بزرگراه های آمریکا) در سال 1997 قانونی را تصویب کرد که طی آن سازندگان مجاز شدند که از کیسههای هوا با قدرت 20 تا 35 درصد کمتر استفاده کرده و همچنین کلیدهایی را جهت فعال و غیرفعال کردن کیسه هوا در خودرو تعبیه کنند. این کلیدها باید به نحوی طراحی شوند که وضعیت فعال/غیرفعال بودن ایربگ را نشان دهند.
این کلید بسته به نوع و مدل خودرو در قسمتهای مختلفی تعبیه میشود، اما معمولا کلید ایربگ شاگرد در بخش بغل در شاگرد و برای راننده نیز در زیر فرمان یا در کنسول کنار ترمز دستی قرار دارد. این کلیدها به صورت دوحالته بوده که میتوانید یکی از حالتهای فعال یا غیرفعال کردن ایربگ را انتخاب کنید.
برای کسب اطلاعات دقیقتر میتوانید مقاله زیر را مطالعه نمائید :
با وجود تمام مزایایی که ایربگها دارند، گاهی خود این ایربگها بر میزان آسیبها افزوده و حتی میتوانند منجر به مرگ نیز شوند. ایربگها به هنگام باز شدن فشار و نیروی بسیار زیادی را به بدن سرنشینان وارد میکنند که شاید افراد بزرگسال تحمل این ضربهها را داشته باشند، اما برای کودکان میتواند بسیار خطرآفرین باشد. این آسیبها بهخصوص زمانیکه کودکان کمربند ایمنی خود را نبندند یا فاصله بین صندلی تا کیسه هوا را کم کرده باشند بهشدت افزایش مییابد. از همینرو توصیه میشود که کودکان زیر 12 سال در صندلی عقب نشسته و حتما از کمربند ایمنی نیز استفاده کنند. با این وجود راهکار دیگری نیز برای کاهش این صدمات وجود دارد و آن هم غیرفعال کردن ایربگ است.
دفترچه راهنما خودرو، بهترین مرجع
برای اطلاع از قرارگیری محل دقیق ایربگ خودروها و نحوه فعال یا غیرفعال کردن ایربگ خودرو دفترچه راهنمای خودرویتان را بهدقت مطالعه کنید تا در موارد لزوم از این امکان استفاده کرده و مانع از آسیب به عزیزان خود شوید.
بهعنوان مثال در خودروی دنا اگر در شاگرد را باز کنید، کلید فعال/غیرفعال کردن ایربگ نمایان شده و شما میتوانید با چرخاندن کلید به سمت راست و چپ، ایربگ را فعال یا غیرفعال کنید.
مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید