هوندا سیویک یکی از خودروهایی است که در کنار دوگانههایی همچون تویوتا کرولا و هیوندای النترا، مثلث سدانهای جمعوجور پرفروش و نسبتا میانقیمت بازار خودروی جهان را تکمیل میکند. این خودرو تاکنون در نسلهای مختلفی به بازارهای جهانی راه پیدا کرده و با استقبال فوقالعاده مناسبی روبهرو شده است. اواخر سال ۲۰۱۲، فرصتی پیش آمد تا نسل نهم هوندا سیویک در قالب نسخه فیسلیفت به بازار ایران ورود کند که البته به دلیل واردات بسیار محدود، نتوانست جایگاهی درخور در بازار ایران برای خود فراهم آورد. البته که صد درصد این خودرو مانند همه خودروهای دیگر، دارای ایرادات و موارد مثبتی هست که در این مقاله به بررسی معایب و مزایا هوندا سیویک میپردازیم؛ در ادامه مطلب، به بررسی مزایا و معایب هوندا سیویک ۲۰۱۳ خواهیم پرداخت و جنبههای روشن و تاریک شخصیت این سدان ژاپنی از کمپانی هوندا در بازار ایران را به اطلاع شما خواهیم رساند.
مزایا هوندا سیویک
در ادامه، به بررسی مزایا هوندا سیویک خواهیم پرداخت:
1. دوام فنی بسیار بالا، بهترین مزایا هوندا سیویک
شروع تخصصی مزایا و معایب هوندا سیویک را با نگاهی به نکات مثبت شروع میکنیم. اصولا محصولات ژاپنی در یک خصیصه مشترک هستند و آن، دوام و استقامت بسیار مناسب آنها است. سدانهای ژاپنی و بهویژه هوندا سیویک نیز از این خصیصه مستثنی نیستند و عموم مشتریانی که طی این سالها از هوندا سیویک استفاده کردهاند، نسبت به کیفیت بالای قطعات موتور و گیربکس این خودرو بسیار ابراز خرسندی داشتهاند و یکی از مزایای اصلی هوندا سیویک را همین استهلاک پایین و دوامآوری بالای پیشرانه و جعبهدنده آن میدانند. این مزیت در درازمدت میتواند از لحاظ مالی رضایت فراوانی را را برای مالک هوندا سیویک به همراه داشته باشد و هزینه نگهداری کمتری را بر ایشان تحمیل کند.
2. طراحی بدنه زیبا و آیرودینامیک
طراحان هوندا سیویک ۲۰۱۳ با بهرهگیری از خطوط نهچندان مواج و اشکال هندسی نسبتا ساده، ظاهری شیک، امروزی و آیرودینامیک را برای این سدان جمعوجور ژاپنی پدید آوردهاند. حتی با وجود پیشرفت زبانهای طراحی جدید، بهویژه ظاهر مدرن محصولات چینی حاضر در بازار ایران، هوندا سیویک 2013 همچنان زیبندگی و طراحی منحصربهفرد خود را حفظ کرده است و افرادی که از این خودرو استفاده میکنند، معمولا به زیبایی اتومبیل خود میبالند تا طراحی یکی از مزایا هوندا سیویک شود.
3. کابین باکیفیت، ساکت و نسبتا جادار
تولیدکنندگان ژاپنی این خودرو، تمامی سعی خود را به کار بستهاند تا مواد استفادهشده در ساخت داشبورد و سایر قسمتها، از لحاظ سطح کیفی در جایگاهی نسبتا بالا و رضایتبخش قرار داشته باشد. همچنین بهواسطه فاصله محوری 2670 میلیمتری این خودرو، حدود ۴ یا ۵ سرنشین بزرگسال میتوانند با حداقل محدودیت در کابین ساکت این خودرو حضور یابد.
البته فضای پای سرنشینان عقب به اندازه رقبایی همچون تویوتا کرولا وسیع نیست؛ اما با این حال، این خودرو همچنان میتواند فضایی راحت را برای سرنشینان عقب فراهم آورد. صندوق عقب بزرگ و جادار این خودرو نیز از دیگر نقاط قوت آن است که میتواند دغدغههای کاربران خانوادگی را هنگام مسافرت به حداقل برساند.
4. عملکرد فنی دقیق و هماهنگ پیشرانه و جعبهدنده
علاوه بر کیفیت بالای قطعات پیشرانه و جعبه دنده، این دو بخش با هماهنگی بسیار بالا و دقت تحسینبرانگیزی در کنار یکدیگر به اجرای فرمانهای صادره از سوی پدال گاز واکنش نشان میدهند و تجربه رانندگی لذتبخش، مهیج و مطلوبی را برای راننده به ارمغان میآورند. البته در حالت رانندگی اکو، به دلیل کاستن از مصرف سوخت، اندکی از دقت عمل و لذت رانندگی با هوندا سیویک کاسته خواهد شد که البته این امر در حالت ECO امری طبیعی است. ناگفته نماند که به طور کلی نیز میانگین مصرف سوخت هوندا سیویک در حالت عادی، نسبتا مقرونبهصرفه بوده و حدود ۷.۱ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ارزیابی شده است که برای یک پیشرانه تنفس طبیعی ۱.۸ لیتری، رقمی متناسب خواهد بود.
5. امکانات رفاهی و ایمنی متقاعدکننده
آپشنهای هوندا سیویک ۲۰۱۳ موجود در بازار ایران گرچه به اندازه یک خودروی لوکس فول نیست، اما برخی امکانات نظیر رادارهای نقطه کور و تغییر لاین و هشدار تصادف از جلو بهعلاوه ترمز خودکار اضطراری و اپل کارپلی، اندروید اتو و دوربینهای عقب و جانبی در این سدان کامپکت حضور دارند که در انواع مشابه، بهندرت یافت میشوند؛ بنابراین از این نظر میتوان هوندا سیویک را یکی از سدانهای اصطلاحا خوشآپشن نسبت به رقبای موجود در ایران قلمداد کرد.
معایب هوندا سیویک
در ادامه بررسی مزایا و معایب هوندا سیویک ، به ذکر معایب آن میپردازیم:
1. طراحی نامتعارف داشبورد
طراحان داخلی هوندا سیویک، بسیار سعی داشتهاند تا طرحی بدیع و نو را برای کابین این خودرو خلق کنند که البته گرچه در این باره بسیار موفق ظاهر شدهاند، اما نکته اینجا است که داشبورد نامتقارن هوندا سیویک ۲۰۱۳ چندان زیبا به نظر نمیرسد. همچنین شلوغی ادوات مختلف روی داشبورد، امکان گیجشدن راننده را بیشتر میکند و ممکن است سردرگمی وی را در مواقع حساس در پی داشته باشد.
پشت فرمان، تنها اطلاعات دور موتور دیده میشود و سایر دادههای موردنیاز، در نمایشگر دیجیتال بالای داشبورد به نمایش درمیآیند. طرح نامتقارن کنسول میانی و دریچههای تهویه نیز چندان زیبا به نظر نمیرسد و در کل، نمیتوان از این حیث نمره بالایی به طراحی داشبورد این خودرو اعطا کرد.
2. واردات محدود و بازار دستدوم نامناسب
هوندا سیویک یکی از خودروهای تقریبا اقتصادی و پرفروش در سطح جهان به شمار میرود؛ اما محصولات هوندا بهویژه هوندا سیویک ۲۰۱۳، به تعداد نسبتا محدود وارد بازار ایران شدند و با توجه فعالیت نهچندان گسترده نمایندگی هوندا در ایران، شاهد فروش بالای این خودرو در بازار داخلی نبودیم. این مشکل سبب شده است تا مشتریان ایرانی بیشتر به سمت خودروهای کرهای نظیر هیوندای النترا یا کیا سراتو تمایل پیدا کنند و بازار دستدوم نسبتا ضعیفی را برای هوندا سیویک رقم بزنند.
همچنین خدمات پسازفروش هوندا سیویک در ایران بسیار محدود است و لوازم یدکی آن به راحتی رقبای کرهای در دسترس قرار ندارد.
جمعبندی مزایا و معایب هوندا سیویک
به انتهای بررسی معایب و مزایا هوندا سیویک رسیدیم؛ اگر مطالب بالا را بهدقت مطالعه کرده باشید، قاعدتا شما نیز با ما همعقیده هستید که هوندا سیویک یک سدان باکیفیت، زیبا و خوشآپشن است که اگر در تیراژ بالا به بازار ایران راه پیدا میکرد و خدمات پسازفروش آن در حد رقبای کرهای بود، بدون شک امروزه یکی از سدانهای بسیار پرفروش و محبوب در کشورمان محسوب میشد.
به طور کلی، مشتریان این خودرو از کیفیت و دوام فنی مطلوب اتومبیل خود کاملا رضایت دارند؛ اما در صورت خرابی یا تصادف، باید دردسرهای بسیار بیشتری را نسبت به مالکان خودروهای کرهای تحمل کنند. اگر از این مورد فاکتور بگیریم، درمجموع میتوانیم بگوییم که هوندا سیویک یکی از بهترین و باکیفیتترین سدانهای وارداتی موجود در بازار کشور است و میتواند بهراحتی نیازهای مشتریان اینگونه سدانهای جمعوجور را پاسخگو باشد.
بیشتر بخوانید