همانطور که پیشبینی میشد، روند نزولی قیمت ارز دوام چندانی پیدا نکرد. در این میان، بهویژه بازگشت نرخ دلار به مدار افزایشی، تأثیر خود را به سرعت روی سایر بازارها اعمال کرد. در این مدت شاهد بودیم که بازار بورس دوباره سبزپوش شد. از سوی دیگر، بازار طلا که در مقطعی به ثبات رسیده بود، اکنون بار دیگر آهنگ بالارونده به خود گرفته است تا باز هم در کنار بازار خودرو، تبدیل به گزینه سرمایهگذاری نقدینگی سرگردان شود.
سیگنالهای اقتصادی حاکی از آن است که بازار سنتی طلا و سکه بار دیگر در حال تبدیلشدن به صندوق سرمایهگذاری است؛ این یعنی شکلگیری دوباره یک بازار موازی در کنار خودرویی که حالا یکی دو سالی میشود که تبدیل به کالای سرمایهای شده است. بررسیهای میدانی، حاکی از آن است که جذابیت طلا حدود 36 درصد از حجم گرایش سرمایهها را به خود اختصاص داده است. در این میان، خودرو نزدیکترین تعقیبکننده حجم بازار با 34 درصد را در اختیار خود دارد.
در ادامه، بازار بورس که تا میانه تابستان رتبه اول این بررسی را در اختیار خود داشت، اکنون با جذب 28 درصدی سرمایهها در جایگاه سوم ایستاده است. به نظر نمیرسد رشد شاخص در کوتاهمدت بتواند تاثیری بر بیاعتمادی سرمایهگذاران داشته باشد. در پایین جدول، سهم بازار ارز و مسکن را شاهد هستیم که فانوس به دست 8 و 7 درصد از کل سرمایهگذاریهای فعلی را به خود اختصاص دادهاند.
به نظر میرسد سهگانه طلا، خودرو و بورس در مسیری مستقل به راه خود ادامه میدهند؛ بیآنکه هریک تهدیدی برای بازار دیگر به حساب بیایند؛ به عبارت دیگر، مشتری بازار طلا اساساً تمایلی برای ورود به بازار سهام را ندارد و به همین ترتیب، فعالان بازار بورس نیز ترجیح میدهند به بازار خودرو ورود نکنند. در ظاهر امر، این تفکیک سرمایهگذاریها منطقی به نظر میرسد، ولی حقیقت آن است که عدم خروج نقدینگی به شکل سرمایهگذاری مردمی از بازار خودرو و روانهنشدن آن به بازارهای اصلی سرمایهگذاری، همچنان بر طبل سرمایهایبودن این کالا میکوبد.
چرا خودرو هنوز برای سرمایهگذاری جذاب است؟
علیرغم کاهش محسوس میزان سفرها، محدودیتهای پایدار تردد شبانه و بینشهری، رعایت پروتکلهای بهداشتی در محلهای خرید و فروش، اختلال انتشار قیمت در سایتها و مشکل پابرجای خودروهای معوق، سؤال اینجا است که چرا هنوز خودرو که سالها در قامت یک کالای مصرفی هرچند گرانقیمت در بین خانوارهای ایرانی شناخته میشد، جذابیت سرمایهگذاری دارد؟
وقتی به این شرایط، محدودیتهای ثبتنام در شرایط فروش و پیشفروش خودروسازان را نیز اضافه کنید، پاسخ به این سؤال آسانتر میشود. درواقع، تمام تمهیدات گذشته مسئولین و نهادهای مرتبط بدون توجه به نحوه فروش خودرو، عملاً بلااثر شدهاند. در سیستم قرعهکشی خودرو حتی اگر تکتک واسطهها در بازار شناسایی و حذف شوند، باز هم خودبهخود واسطه جدید تولید میکند. با اینکه تنها راه خرید و فروش خودروهایی که قرعه آنها به نام خریدار خوششانس درآمده، قولنامه است، ولی با این حال شاهد هستیم که خریدار تمام دشواریهای این شیوه را به جان میخرد تا از شیرینی اختلاف قیمت کارخانه و بازار بهره بگیرد.
مصداق این ادعا آنجا است که با وجود مجموعهای از ابزارها بهمنظور جلوگیری از ورود و فعالیت واسطهها به بازار خودرو، اعلام میشود که فروش حوالههای خودروی تارا در سایتهای اینترنتی ممنوع است. این یعنی هنوز هم تقاضای کاذب و شیطنتآمیز در بطن بازار وجود دارد. این موضوع، همان تفاوت اساسی بازار خودرو و بازار طلا است که اغلب به آن پرداخته نمیشود.
دورنمای دلار 15 هزار تومانی
کاهش نرخ ارز بهویژه دلار، همزمان با تحولات انتخاباتی در آمریکا به سرعت و صریحا بر بازار خودروی کشور تأثیر گذاشت. قیمت خودرو پس از ماهها روند افزایشی، ناگهان مسیر عکس به خود گرفت؛ مسیری که تا همین چندی پیش نیز ادامه داشت. با این حال، کارشناسان بر این باورند که حباب قیمت خودرو میتواند تحت تاثیر تحولات سیاسی احتمالی باز هم کوچکتر شود.
اشاره تلویحی رئیسجمهوری، برخی از نمایندگان مجلس و حتی بانک مرکزی به احتمال ریزش بیشتر دلار، این گمانهزنی را تقویت میکند که دلار به کانال زیر 20 هزار تومان نیز برسد. شواهدی در دست است که با توافق احتمالی ایران و آمریکا از یک سو و آزادشدن منابع ارزی محبوسشده کشور، این رقم تا پایان دولت فعلی محقق شود.
اولین نشانههای کاهش نرخ ارز را میتوان روی بازار طلا مشاهده کرد؛ چراکه این بازار ارتباطی مستقیم و دوسویه با قیمت دلار دارد. غافلگیری خریداران سکه 15 میلیون تومانی و طلای هر گرم یک میلیون تومانی با ریزش شدید قیمت دلار، بهوضوح قابللمس بود. این روند با کمی تأخیر به بازار خودرو نیز سرایت کرد.
کلام آخر
حتی در این روزها که دلار کمی تمایل به افزایش دارد باز هم ناظران بر این باورند که بهمجرد شکلگیری اولین دیالوگهای دیپلماتیک بین ایران و آمریکا، ریزش قیمت آن از سر گرفته میشود. این پدیده میتواند رونق فراموششده در بازار خودرو را نیز به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید
سلام
من تو این مرحله از ثبتنام ایرانخودرو برنده راناپلاس شدم ولی متاسفانه تا۲۳ام نمیتونم هزینه رو پرداخت کنم بنظرتون طلا و سکه بفروشم یا نه؟