تشخیص خرابی سنسور دریچه گاز و دلایل آن

فهرست مطالب


از زمانی که خودروسازان از انژکتور به ‌جای کاربراتور در خودروهای بنزینی استفاده کردند، خودروها به‌شدت پیچیده شدند و از سوی دیگر، عملکرد و راندمان آن‌ها نیز افزایش یافت. یکی از قطعات مهم در خودروهای انژکتوری، سنسور دریچه گاز است که برخی به آن سنسور موقعیت دریچه گاز نیز می‌گویند. این سنسور در کنار قطعه‌ای به نام استپر، تنظیم میزان گازخوردن اتومبیل را برعهده دارد.

اهمیت این قطعه، باعث شده است تا در مقاله پیش رو به نحوه تشخیص خرابی سنسور دریچه گاز و دلایل آن بپردازیم. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.

سنسور دریچه گاز چیست؟

سنسور دریچه گاز چیست

همان‌طورکه از نام سنسور دریچه گاز بر می‌آید، این قطعه یک حس‌گر است که وضعیت فعلی پدال گاز را شناسایی کرده و بر اساس آن، فرآیند کاری خود را تنظیم می‌کند. سنسور دریچه گاز، بخشی از سیستم مدیریت سوخت خودرو است و تشخیص می‌دهد باید چه میزان سوخت و هوا با هم مخلوط شوند.

اطلاعات جمع‌آوری‌شده توسط سنسور دریچه گاز، به کامپیوتر خودرو ارسال می‌شوند و همراه با سایر داده‌های مهم نظیر درجه حرارت، دور موتور و درجه روغن ترکیب می‌شوند تا کامپیوتر خودرو تصمیم بگیرد انجام چه کاری بهتر است. سنسور دریچه گاز، به‌طورمعمول در یک ثانیه چند بار این اطلاعات را به کامپیوتر خودرو می‌فرستد.

اگر سنسور دریچه گاز کار خود را به‌درستی انجام دهد، در هر لحظه که پدال گاز را فشار دهید، خودرو به میزان مناسبی گاز خواهد خورد و فعالیت سیستم کروزکنترل نیز بدون ایراد خواهد بود. علاوه‌برآن، میزان مصرف سوخت اتومبیل شما در بهینه‌ترین حالت ممکن خواهد بود.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

این‌روزها بسیاری از خودروها فاقد سنسور دریچه گاز هستند و به‌ جای آن، از دریچه گاز برقی استفاده می‌کنند. استفاده از دریچه گاز برقی به‌ جای سنسور دریچه گاز معمولی، سبب شده است تا در میزان فضای مورداستفاده برای قطعات داخلی موتور، صرفه‌جویی شود و از سوی دیگر، فرآیند موقعیت‌یابی پدال دقیق‌تر صورت بگیرد. با این حال، به دلیل ذات کهنه صنعت خودروسازی در کشورمان، بسیاری از خودروهای داخلی هم‌چنان از سنسور دریچه گاز معمولی استفاده می‌کنند.

خرابی سنسور دریچه گاز

همانند هر قطعه مکانیکی یا الکترونیکی دیگری که در خودرو وجود دارد، سنسور دریچه گاز نیز ممکن است روزی دچار ایراد شود. خرابی سنسور دریچه گاز، ایرادی کاملا محسوس است؛ چراکه منجر به ضعف در عملکرد و افزایش مصرف سوخت می‌شود.

خرابی سنسور دریچه گاز، تأثیرات مختلفی در هر خودرو دارد. ممکن است هنگام تعویض دنده‌ها با مشکل گازخوردن مواجه شوید یا هنگامی که خودرو درجا کار می‌کند، شاهد افزایش ناگهانی دور موتور باشید. در بدترین حالت نیز، خودرو در حالت حرکت بیش از حد گاز می‌خورد و موجب به‌خطرافتادن جان سرنشینان خودرو و دیگران می‌شود.

خرابی سنسور دریچه گاز

خرابی سنسور دریچه گاز، می‌تواند به‌صورت تدریجی یا ناگهانی اتفاق افتد؛ از این‌رو، امکان دارد شما متوجه ایجاد ایراد در این قسمت نشوید. ساده‌ترین راه برای شناسایی خرابی سنسور دریچه گاز، روشن‌شدن چراغ چک خودرو است. اکثر خودروهای موجود در بازار، به سازوکاری مجهز هستند که در صورت خرابی سنسور دریچه گاز، اجازه می‌دهند موتور با قدرت کمتری به فعالیت خود ادامه دهد. در این صورت، راننده‌ای که اتومبیل وی دچار مشکل شده است، می‌تواند مسیری را به آرامی طی کند و خودرو را به نزدیک‌ترین تعمیرگاه انتقال دهد.

پس از تشخیص خرابی سنسور دریچه گاز، باید در اولین فرصت نسبت به تعویض این قطعه اقدام کنید. هرکدام از سنسورهای دریچه گاز، کدهای منحصربه‌فردی دارند؛ ازاین‌رو، پس از تعویض سنسور دریچه گاز، نیازمند ارسال کدهای جدیدی به کامپیوتر خودرو خواهید بود و برای این کار، به یک مکانیک حرفه‌ای نیاز دارید. در ادامه، نگاهی به نشانه‌های مرسوم خرابی سنسور دریچه گاز خواهیم داشت تا محدودیت‌های این قطعه را مورد بررسی قرار دهیم.

نشانه اول: خودرو شتاب نمی‌گیرد یا هنگام شتاب‌گیری، قدرت لازم را ندارد

اگر هنگام رانندگی حس می‌کنید اتومبیل شما قادر به شتاب‌گیری نیست یا هنگام شتاب‌گیری قدرت لازم را ندارد، ممکن است سنسور دریچه گاز خودرو دچار ایراد شده باشد. هم‌چنین تکان‌خوردن شدید خودرو هنگام شتاب‌گیری نیز یکی دیگر از نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز است. علاوه ‌بر موارد گفته‌شده، ممکن است هنگام رانندگی خودرو به طور ناگهانی شتاب بگیرد؛ حتی اگر پای خود را روی پدال گاز فشار نداده باشید. مشکل اصلی سنسور دریچه گاز هنگام وقوع چنین رویدادهایی، عدم تنظیم میزان مخلوط سوخت و هوا به میزان مناسب است.

کاهش شتاب مشکل سنسور دریچه گاز

مشکل سنسور دریچه گاز در این مواقع، بسته‌شدن سوپاپ پروانه‌ای این قطعه است. سوپاپ پروانه‌ای سنسور دریچه گاز، به‌درستی عمل نمی‌کند و هنگامی که راننده پا را تا انتها روی پدال گاز فشار می‌دهد، به‌یک‌باره باز می‌شود و مقادیر زیادی هوا و سوخت را به سمت پیشرانه می‌فرستد. در این مواقع، حس‌گر نمی‌تواند بازیابسته‌بودن دریچه را تشخیص دهد؛ به همین دلیل، شاهد شتاب‌گیری ناگهانی خودرو یا افت سرعت آن هستیم.

نشانه دوم: عدم کارکرد صحیح موتور، کندی یا توقف آن 

اگر هنگام درجاکارکردن خودرو متوجه شدید که دور موتور بی‌نظم فعالیت می‌کند، امکان دارد سنسور دریچه گاز اتومبیل شما دچار مشکل شده باشد. افزایش شدید دور موتور، کندی اوج‌گیری دور موتور هنگام فشردن پدال گاز یا کاهش بیش از انتظار دور موتور، نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز هستند.

در این مواقع، مشکل اصلی، عدم ارتباط بین سنسور دریچه گاز و کامپیوتر خودرو است. کامپیوتر خودرو قادر به تشخیص اطلاعات ارسال‌شده از سوی دریچه گاز نیست و مشکل ارتباطی در این بین وجود دارد. هم‌چنین ممکن است سنسور دور موتور دچار ایراد شود و بر فعالیت سایر قسمت‌ها تاثیر بگذارد.

نشانه سوم: افزایش دور موتور؛ درحالی‌که سرعت خودرو از محدوده خاصی فراتر نمی‌رود

یکی دیگر از نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز، عدم سرعت‌گیری خودرو است. در این مواقع، سنسور دریچه گاز قدرت درخواستی راننده را محدود می‌کند و خودرو قادر نیست بیش از 50 کیلومتر بر ساعت شتاب بگیرد. این نشانه، معمولا با ازدست‌رفتن قدرت موتور همراه است.

نشانه چهارم: روشن‌شدن چراغ چک همراه با تغییر محسوس در میزان قدرت و سرعت خودرو

خرابی سنسور دریچه گاز و روشن‌شدن چراغ چک

یکی از نشانه‌های معمول خرابی سنسور دریچه گاز، روشن‌شدن چراغ چک خودرو است؛ بنابراین، اگر چراغ چک خودرو روشن شد و از سوی دیگر با تغییر محسوس در قدرت و شتاب خودرو مواجه شدید، احتمال خرابی سنسور دریچه گاز اتومبیل شما وجود دارد. از آن‌جایی‌که خرابی سنسور دریچه گاز ممکن است پیامدهای ایمنی به همراه داشته باشد، بهتر است در صورت روشن‌شدن چراغ چک خودرو به تعمیرگاه مراجعه کنید.

کلام آخر: یک قطعه غیرقابل‌تعمیر دیگر!

قطعات زیادی در خودروهای درون‌سوز وجود دارند که در صورت خرابی، غیرقابل‌تعمیر هستند. یکی از این قطعات سنسور دریچه گاز خودرو است که در صورت خراب‌شدن این قطعه، باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد. با توجه به این‌که عملکرد سنسور دریچه گاز تاثیر مستقیمی بر نحوه حرکت خودرو دارد، ایجاد مشکل در این قطعه، موجب به‌خطرافتادن جان سرنشینان خودرو و دیگران خواهد شد. علاوه‌برآن، عدم عملکرد صحیح سنسور دریچه گاز، موجب خواهد شد تا دیگر قطعات خودرو نیز تحت‌تاثیر قرار گیرند و در عملکرد آن‌ها وقفه ایجاد شود.

دریجه گاز خودرو

باید توجه داشته باشید که سنسور دریچه گاز، یک قطعه الکترونیکی است و این قطعات، نسبت به نفوذ رطوبت و گردوخاک حساس هستند؛ بنابراین، اگر با اتومبیل خود در مسیرهای خارج‌جاده‌ای رانندگی می‌کنید یا به شست‌و‌شوی موتور علاقه دارید، باید انتظار خرابی سنسور دریچه گاز خودرو را داشته باشید. به همین دلیل، بهتر است تا در حفظ و نگه‌داری از اتومبیل خود کوشا باشید و پیش از شست‌وشوی موتور، تمامی نکات ایمنی را رعایت کنید تا دچار خسارات ناخواسته نشوید.

بیشتر بخوانید

 

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
4 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
حجت
1401-12-28 20:46

باسلام سوکت پتانسیومتر به کدوم پایه های سوکت ای سیووصل کنیم. من سوکت قط کرذم پایه های پتانسیومترمیدونم کجاست ولی نمیدونم به کدوم سیم سوکت وصل کنم

فرشید
1401-12-12 08:24

سلام وقت بخیر من پژو پارس تیو فایو دارم یه مدت پیش حین رانندگی چراغ چک روشن شد و ماشین درست گاز نخورد و شتاب نگرفت. الان چند وقته که همین جوری هست به محض حرکت یه ریپ کوچیک میخوره و ماشین محدودیت گاز خوردن داره و اصلا ماشین سرعت نمیگیره. به نمایندگی هم رفتم یه بار پدال گاز را عوض کردن ولی باز نشد یه بار هم دریچه گاز برقی کامل عوض کردم چند روز خوب بود ولی دوباره همون عیب پیش اومد.الان دوباره نمایندگی رفتم میگه شاید از سیم کشی موتور باشه و باید سیم کشی موتور تعویض… بیشتر »

سروش
1401-04-19 23:47

با سلام یه سوال فنی داشتم‌.تفاوت مدل پدال گاز پیکانی و پرایدی که انگلیسیش میشه suspended و organ اما اصطلاح فارسیشو نمیدونم چه تفاوتی توی عملکرد دارند؟کدومشون بهتره؟

سردبیر
1401-04-20 13:24
پاسخ به  سروش

درود بر سروش عزیز و ممنون بابت پرسش خوبتون همان‌گونه که به درستی اشاره کردید، پدال گاز خودروهای سواری در 2 نوع متصل به کف یا Organ و متصل به زیر داشبورد یا Suspended (معلق) طراحی می‌شود. عموما مدل معلق در خودروهای ارزان‌تر و اقتصادی و مدل متصل به کف در خودروهای رده‌بالاتر به چشم می‌خورند. البته مدل اورگان یا متصل به کف الزاما مختص خودروهای لوکس نیست و در محصولی مانند هیوندای النترا هم مشاهده می‌شود. در نمونه اورگان شتاب‌گیری سریع‌تر انجام می‌شود و راننده تسلط بهتری بر پدال گاز دارد. در مورد بهتر یا بدتر بودن این 2… بیشتر »