یکی از موضوعات مهم در حوزه قوانین رانندگی برای مالکان خودرو، بحث جریمه است. در مقالات گذشته همراه مکانیک، به طور مفصل به بررسی جرائم رانندگی و انواع آن و نمره منفی گواهینامه پرداختهایم؛ اما موضوع مهمی که هرچند وقت یکبار خبر آن شنیده میشود و به مذاق رانندگان متخلف خوش میآید، طرح بخشودگی جرائم رانندگی دوبرابرشده است.
این طرح برای آن دسته از رانندگانی است که نسبت به پرداخت جریمههای خود کوتاهی کردهاند و با تعویق پرداخت آنها، مشمول جریمه دیرکرد شدهاند. در ادامه، با ما همراه باشید تا درباره طرح بخشودگی جرائم رانندگی در سال 1400 بیشتر بدانید.
جریمه دیرکرد خلافی خودرو
طبق قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، در صورت عدم پرداخت جریمه خودرو از سوی مالک پس از دو ماه، میزان جریمه دوبرابر شده و اصطلاحاً، شامل جریمه دیرکرد میشود. تمامی جریمههای الصاقی و تسلیمی در صورت عدم پرداخت در مهلت مقرر، شامل این جریمه میشوند و فقط جریمههای دوبرگی یا ثبتشده توسط دوربینها از جریمه دیرکرد معاف هستند.
خلافی زیاد و سنگین، یکی از دغدغههای رانندگان است که در صورت گذشتن از حد مجاز، میتواند منجر به توقیف خودرو از سوی پلیس راهور شود؛ چراکه میزان خلافی بالاتر از حد مجاز، خود بهنوعی عمل خلاف قانون تلقی میشود. برخی از رانندگان، میزان خلافی بالایی دارند که عدم اقدام بهموقع ایشان برای پرداخت، موجب اعمال جریمه دیرکرد بر خلافیهای آنان شده و همین مسئله، پرداخت خلافیها را برای این دسته از رانندگان مشکل کرده است؛ همچنین یکی از شروط ترخیص خودروی رانندگانی که خودروی آنها به علت خلافی بالا توقیف و روانه پارکینگ شده است، پرداخت کامل خلافی است. در چنینی شرایطی، اگر در آن زمان مالک خودرو از استطاعت کافی برای پرداخت تمامی جریمهها و اصطلاحاً صفرکردن خلافی برخوردار نباشد، ترخیص خودرو عملاً غیرممکن میشود.
حد مجاز خلافی خودرو چقدر است؟
بنا بر اعلام پلیس راهنمایی و رانندگی، تا پیش از سال 1400، خودروهایی با جریمه بالاتر از یکمیلیون تومان توسط پلیس راهور توقیف و راهی پارکینگ میشدند. در سال جدید با اعمال تغییراتی در این قانون، مبلغ مجاز جرائم خودرو به بالای ۳ میلیون تومان افزایش یافته است و صرفاً خودروهایی با خلافی بالاتر از ۳ میلیون تومان توقیف خواهند شد. این تغییر، فرصت مناسبی برای رانندگان است تا با پرداخت بهموقع جریمهها، از توقیف خودروهای خود جلوگیری کنند.
بخشودگی جرائم رانندگی دوبرابرشده در سال ۱۴۰۰
طرح بخشودگی جرائم رانندگی، شامل معافیت از پرداخت جریمه دیرکرد خلافی خودروها میشود. به زبان سادهتر، رانندگانی که به هر دلیل تا پایان موعد مقرر (زمان دو ماه) موفق به پرداخت خلافیهای خودرو نشدهاند، با استفاده از این طرح مشمول بخشیدگی جرائم دیرکرد خواهند شد و تنها ملزم به پرداخت اصل جریمه میشوند. هرگونه تصمیم در خصوص بخشودگی جرائم رانندگی، با تصمیم مجلس شورای اسلامی اتفاق میافتد.
طرح بخشودگی جرائم رانندگی دوبرابرشده در سال 1400، از تاریخ 4 اردیبهشتماه آغاز شده است و رانندگانی که مشمول جریمه دیرکرد شدهاند، تا پایان دیماه سال 1400 مهلتدارند نسبت به پرداخت اصل جریمههای خود اقدام کنند. لازم به ذکر است که در صورت عدم پرداخت خلافیها در بازه زمانی مذکور، جریمه دیرکرد خلافیها مجدداً اعمال میشود و رانندگان خاطی، مجبور به پرداخت اصل و جریمه دیرکرد هستند. همچنین در توضیحات این طرح آمده است که جریمههای مربوط به سال 99 و قبل از آنکه مبلغ آنها به علت دیرکرد دوبرابر شده است، تنها شامل بخشودگی جریمه دیرکرد میشوند و اصل خلافی و جریمه خودرو باید پرداخت شود.
چگونه خلافی بگیریم؟
روشهای زیادی برای کسب اطلاع از میزان خلافی خودرو و پرداخت آن وجود دارد که در مقاله استعلام خلافی خودرو و روش کم کردن آن بهتمامی آنها اشاره کردهایم. بهمنظور کسب اطلاعات دقیق و جامع، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
جمعبندی
متأسفانه بعضی از رانندگان، عادت به پرداخت بهموقع خلافی و جریمههای خود ندارند و تا زمانی که مجبور نباشند، (مثل زمان فروختن خودرو یا توقیف آن) رغبتی برای پرداخت جریمههای خود نشان نمیدهند. جریمه دیرکرد خلافی خودرو، یکی از روشهایی است که پلیس راهنمایی و رانندگی برای الزام رانندگان به پرداخت بهموقع قبضهای جریمه رانندگی در نظر گرفته است که همین موضوع، باعث افزایش چشمگیر مبلغ خلافی برای برخی رانندگان شده است. علیرغم عدم اجرای طرح بخشودگی جریمه دیرکرد در سالهای اخیر، خوشبختانه امسال مجدداً این طرح اجرا میشود و فرصت مناسبی برای رانندگانی است که جریمههای سنگینی دارند تا بتوانند تنها با پرداخت اصل جریمههای خود، خلافی خودروی خود را صفر کنند.
دقت داشته باشید که در سال جدید علیرغم اجرای طرح بخشودگی دیرکرد جرائم تا پایان سال 99، جریمههای سال 1400 با افزایش 5 درصدی اعمال خواهند شد. طبق اظهارات مسئولین، درآمد حاصل از این افزایش به سازمانهایی چون پلیس راهور، وزارت راه و شهرسازی، هلالاحمر، سازمان پزشکی قانونی و بهزیستی تعلق خواهد گرفت؛ لذا با توجه بیشتر به قوانین راهنمایی و رانندگی و پرهیز از رفتارهای خلاف مقررات، علاوه بر پیشگیری از خطرات جانی و مالی و تصادفات، از ضرر و زیانهای مالی ناشی از جرائم رانندگی نیز پیشگیری کنید.
بیشتر بخوانید
- همه چیز درباره طرح ترافیک
- شرایط معامله خودرو هنگام تعطیلی مراکز تعویض پلاک
- مدارک لازم برای پیگیری کارت خودرو و کارت سوخت
- راهنمای خرید خودرو دست دوم – نکات حقوقی خرید خودرو
- مراحل حقوقی در خرید و فروش خودرو
- پیگیری پلاک خودرو صفر