امروز (شنبه 16 دی 1402) سندی مهم از جلسه مشترک بین قطعه سازان، نمایندگان ایران خودرو و سایپا و مسئولات وزارت صمت منتشر شده است. جلسهای که روز 10 آذر ماه 1402 برگزار شده است. دستور اصلی این جلسه پیگیری مطالبات قطعه سازان بود؛ اما یکی از بندهای مهم آن ناظر به عرضه مستقیم خودرو از سوی ایران خودرو و سایپا در بازار است.
بر این اساس دو خودروساز بزرگ کشور موظف هستند تا پایان سال 1402 معادل 120 هزار دستگاه خودرو (هر کدام 60 هزار دستگاه) بهصورت مستقیم در بازار عرضه کنند. این برنامه فروش کاملا جدای از سامانه یکپارچه فروش خودرو در نظر گرفته شده است. در واقع بهنوعی این برنامه برای عرضه مازاد تعهدات خودروسازان در سامانه یکپارچه در نظر گرفته شده است.
در متن صورت جلسه منتشر شده آمده که ایران خودرو و سایپا باید خودروهایی را در این طرح عرضه کنند که اختلاف قیمت کارخانه و بازار آنها بیشتر از سایرین است. نکته مهم ماجرا این است که عرضه خودروهای با 5 درصد زیر قیمت بازار صورت میگیرد.
در عمل ادعا شده که این طرح با هدف کاهش قیمت خودروها در بازار از طریق عرضه بیشتر اجرا میشود؛ اما تجربه نشان داده است که بهدلیل عرضه ناپایدار خودرو، معمولا نیاز بازار آن طور که باید و شاید برآورده نمیشود. ضمن اینکه این مصوبه در شرایطی رسانهای شده که در روزهای اخیر، اخباری مبنی بر احتمال افزایش قیمت 10 درصدی خودرو تا پایان سال منتشر شده است.
علاوه بر آن خودروسازان باید به این سوال پاسخ دهند که اگر ظرفیت تولید 120 هزار دستگاه مازاد بر تعهدات سامانه یکپارچه در دو ماه باقی مانده تا پایان سال را دارند، چرا هنوز برخی از خریداران برنامههای پیش فروش قبلی، خودروهای خود را تحویل نگرفتهاند؟
در حالی که یک ماه از زمان تایید این صورت جلسه توسط وزارت صمت و معاون اول رئیس جمهور سپری شده، دبیر انجمن قطعه سازان بهتازگی در مصاحبهای اعلام کرده که تاکنون هیچ اقدام عملی برای اجرایی شدن آن صورت نگرفته است. باید منتظر ماند و دید که پس از رسانهای شدن این خبر، واکنش مسئولان دولتی و خودروسازان چیست؟