آیا به راننده مقصر هم دیه تعلق می‌گیرد؟

فهرست مطالب


غرامت بیمه به رانندگان مقصر به چه صورت است،  چه قوانینی را شامل می‌شود و چه مدارکی برای پرداخت تعهدات بیمه حوادث به راننده مقصر مورد نیاز است؟ به‌دلیل کم‌کاری‌های موجود در بخش تأمین ایمنی برخی از خودروها و وجود جاده‌های غیراستاندارد، متاسفانه سالانه شاهد تعداد قابل توجهی از تصادفات جاده‌ای و خسارات جانی و مالی هستیم. البته خسارات مالی تصادفات رانندگی، تاحدودی از طریق بیمه قابل جبران است؛ اما خسارات جانی، بحث مجزایی خواهد داشت.

دیه راننده مقصر

اگرچه این موضوع در مورد راننده مقصر در تصادف نیز متفاوت خواهد بود، ولی به‌هرحال شخص خسارت‌دیده نیز باید تا حدودی امکان جبران خسارت را داشته باشد. شاید برای شما مخاطبین عزیز این سوال پیش بیاید که «آیا به راننده مقصر هم دیه تعلق می‌گیرد؟» در این مقاله از سری مقالات مجله همراه مکانیک، قصد داریم به پاسخ این سوال و چگونگی پرداخت غرامت بیمه به رانندگان مقصر بپردازیم.

پرداخت غرامت بیمه به رانندگان مقصر

شرایط پرداخت دیه به راننده مقصر در ادامه مورد بحث قرار خواهد گرفت. بیمه شخص ثالث، برای دریافت خسارت‌های واردشده در حوادث و تصادفات رانندگی برای اشخاص ثالث خودرو در نظر گرفته شده ‌است؛ راننده و سرنشینان خودرو جزو مشمولین بیمه شخص ثالث قرار می‌گیرند و باید غرامت جانی را در صورت وقوع تصادف و بروز آسیب‌های جانی از شرکت بیمه دریافت کنند.

شکایت از راننده مقصر

اما آیا این قانون به‌صورت یکسان در مورد خودروی آسیب‌دیده و خودروی مقصر انجام می‌شود؟ در پاسخ به این سؤال، باید بگوییم که تمام غرامت بیمه برای راننده خودروی آسیب‌دیده، راننده مقصر و سرنشینان هر دو طرف تصادف لحاظ می‌شود؛ اما پرداخت این غرامت برای راننده مقصر، با استثنائات و شرایط قانونی صورت می‌پذیرد.

غرامت بیمه به رانندگان مقصر به چه صورت است؟قبل از سال 95، بیمه شخص ثالث فقط در جهت رفع آسیب‌های سرنشینان خودرو عمل ‌می‌کرد و برای راننده مقصر در تصادف نیز، طبق پوشش بیمه حوادث راننده، غرامت پرداخته می‌شد؛ اما مطابق با قانون جدید بیمه راننده مقصر، در تاریخ 1 مرداد 1395 شمسی در جهت حمایت از رانندگان مقصر در تصادفات جاده‌ای، پس از اجرایی‌شدن این قانون، بیمه شخص ثالث برای جبران غرامت جانی و رفع آسیب‌های وارده به راننده مقصر نیز تعلق خواهد گرفت. این قانون از تاریخ 23 مرداد ماه سال 1395 لازم‌الاجرا شده است و در کنار مزایایی که برای رانندگان دارد، می‌تواند معایبی مانند بی‌احتیاطی‌های راننده را در پی داشته باشد و عملا نوعی حاشیه امن برای آن‌ها ایجاد کند.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

درواقع، در گذشته و قبل از تصویب قانون سال 95، بر اساس مقررات بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اگر مقصربودن راننده در یک تصادف اثبات می‌شد، بیمه شخص ثالث به وی تعلق نمی‌گرفت؛ به‌همین دلیل، راننده مقصر باید برای جبران غرامت بدنی و جانی از تعهدات بیمه حوادث راننده بهره می‌برد. تعهدات بیمه حوادث راننده و سرنشین، به‌همراه بیمه شخص ثالث به خودرو تعلق می‌گرفت و به راننده عرضه می‌شد. به همین دلیل، راننده مقصر باید از پوشش بیمه حوادث غرامت را دریافت می‌کرد. البته نحوه پرداخت این نوع غرامت به راننده مقصر نیز شرایط و استثنائات خاص خود را دارد. به‌عنوان مثال، راننده مقصر باید گواهینامه مجاز را داشته باشد و غرامت جانی شدیدی چون نقص عضو جزئی یا کلی یا ازکارافتادگی دائم یا فوت وی در اثر تصادف حادث شود.  

غرامت رانندگان مقصر در قانون جدید

اما براساس ماده 3 قانون مصوب بیمه اجباری خسارت‌های واردشده به شخص ثالث از سوی اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل بیمه مرکزی، راننده مقصر مجاز به دریافت میزان حداقل دیه از بیمه حوادث خواهد بود. به‌ همین دلیل، در قانون جدید بیمه مرکزی و برای حمایت بیشتر از خانواده راننده مقصر در صورت بروز اتفاقات غیرقابل جبران، این مهم و امر حمایتی میسر شده است.

البته به‌ دلیل تصویب قانون جدید بیمه شخص ثالث، پرداخت خسارت راننده مقصر، چند سالی است که انجام می‌شود. قبل از سال 95، فقط غرامت نقص عضو و فوت به راننده مقصر پرداخت می‌شد؛ اما در قانون جدید، هزینه‌های پزشکی و دیه جراحات جزئی و کلی نیز در کنار نقص عضو و غرامت فوت به مسبب حادثه تصادف پرداخت می‌شود.

مدارک لازم برای دریافت غرامت راننده مقصر

محاسبه میزان غرامت بیمه به رانندگان مقصر

نحوه محاسبه دیه راننده مقصر در ادامه شرح داده می شود و خواهید دید دیه راننده مقصر حادثه چگونه محاسبه می‌شود. بر اساس مصوبه جدید قانون بیمه مرکزی، مبنای محاسبه میزان جبران غرامت جانی راننده مقصر، برابر با ارش جرح خسارت بدنی یا معادل دیه فوت یک فرد در ماه غیرحرام است. بر همین مبنا و طبق قانون جدید که توسط شورای نگهبان نیز تائید شده‌ است، معیار محاسبه و پرداخت خسارت جانی به راننده مسبب حادثه در صورت داشتن گواهینامه معتبر رانندگی، برابر با مبلغ دیه یک مرد مسلمان در ماه غیرحرام خواهد بود.

اگر قصد فروش خودرو داری، اونم تو سریع‌ترین زمان ممکن، کافیه یه سر به نمایشگاه خودرو کارشناسی شده ما بزنی! 

تعریف ارش جرح طبق ماده 446 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92، دیه غیرمقدری است که میزان آن در قانون تعیین نشده است و دادگاه میزان آن را از لحاظ کیفیت، نوع جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنیٌ‌علیه و میزان خسارت وارده با درنظرگرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس تعیین می‌کند.

درواقع، پرداخت غرامت بیمه به رانندگان مقصر، منوط به داشتن گواهینامه معتبر و مربوط به وسیله نقلیه مربوطه است. اگر این مدرک وجود نداشته باشد، راننده مقصر نمی‌تواند دیه و خسارتی از بیمه دریافت کند. 

البته اگر تصادف و حادثه در ماه‌های حرام سال اتفاق افتاده باشد، این میزان پرداختی بیمه راننده مقصر، برابر با همان دیه ماه غیرحرام خواهد بود. برخی از صاحب‌نظران در حوزه کارشناسی امور بیمه‌، این مسئله را یک نقص در این قانون تلقی می‌کنند و معتقد هستند که باید در ماه‌های حرام نیز مانند دیگر رانندگان با آنان برخورد شود. مبلغ دیه برای سال 99، برابر با 330 میلیون تومان در ماه‌های غیرحرام و 440 میلیون تومان در ماه‌های حرام در نظر گرفته شده‌است؛ اگرچه این محاسبه و قانون بر طبق استثنائات بیمه مرکزی قابل تغییر خواهد بود؛ به این صورت ‌که اگر صاحب وسیله نقلیه در زمان خرید بیمه‌نامه، سرمایه بیمه حوادث خودرو را بیشتر از مقدار دیه ماه‌های غیرحرام تعیین کند و میزان حق بیمه را پرداخت کرده باشد، هنگام بروز این اتفاق، سرمایه بیمه نیز در میزان محاسبه مبلغ خسارت تحت عمل قرار خواهد گرفت و در محاسبه میزان غرامت برای راننده مقصر، عملی خواهد شد.

تصادفات رانندگی

البته قابل ذکر است که قبل از تصویب این قانون، هزینه معالجه یا ارش جرح و دیه به راننده مقصر تعلق نمی‌گرفت که خوشبختانه با تدوین آیین‌نامه جدید در دولت و تصویب قانون جدید، پرداخت هزینه معالجه و دیه و ارش جرح، بخشی از هزینه‌های این اتفاق ناگوار را برای راننده مقصر کمتر می‌کند.

اما در مورد پرداخت دیه و سایر هزینه‌ها به راننده مقصر، بیمه‌گذار مکلف است که طبق ماده 9 قانون بیمه حوادث رانندگان مقصر، حداکثر تا 60 روز، تصادف رخ‌داده را به شرکت بیمه (بیمه‌گر) اطلاع دهد. چنان‌چه تأخیری رخ دهد، بیمه‌گذار و راننده خودرو مکلف هستند که ضمانت اجرایی به شرکت بیمه ارائه دهند؛ اما در مورد تاریخ پرداخت غرامت به راننده مقصر نیز براساس ماده 11 قانون بیمه حوادث رانندگان مقصر باید گفت که بیمه‌گر موظف است بعد از تکمیل مدارک موردنیاز شرکت بیمه از سوی بیمه‌گذار، حداکثر تا طی 20 روز مبلغ غرامت را به بیمه‌گذار پرداخت کند.

مدارک لازم برای پرداخت تعهدات بیمه حوادث راننده مقصر

در ادامه مبحث غرامت بیمه به رانندگان مقصر در رابطه با مدارک  مورد نیاز برای پرداخت دیه راننده مقصر توسط شرکت بیمه صحبت خواهیم کرد.

غرامت رانندگان به چه صورت پرداخت می شودباید برخی اسناد و مدارک موجود باشد تا شرکت‌های بیمه‌ای بر اساس آن‌ها، مسائل کارشناسی مربوط به بیمه را انجام دهند. این اسناد و مدارک شامل موارد زیر است:

  1. ارائه گواهینامه رانندگی و کارت مشخصات خودروی مقصر
  2. مدرک استعلام وجود بیمه‌نامه و صورت حساب پرداخت حق بیمه برای راننده
  3. ارائه مدرک بیمه‌نامه خودرو
  4. اصل برگه خسارت
  5. ارائه تصویر کروکی پلیس راهور از تصادف یا نظریه کارشناسی دادگستری
  6. صورت‌جلسه اولیه یگان انتظامی برای محل وقوع تصادف
  7. ارائه گزارش یگان انتظامی و اوراق بازجویی از تصادف

در صورت نقص عضو راننده مقصر، باید مدارک دیگری نیز علاوه ‌بر موارد گفته‌شده در بالا برای بیمه ارائه شود:

  1. برگه پزشک قانونی یا پزشک معتمد بیمه‌گر در خصوص نوع و میزان صدمات واردشده به راننده مقصر
  2. برگه صورت‌حساب هزینه‌های بیمارستان و مدرک بالینی مقصر تصادف
  3. ارائه برگه رای منع تعقیب

در صورت فوت راننده مقصر، ارائه مدارک زیر نیز ضروری است:

  1. مدرک برابر با اصل معاینه جسد
  2. مدرک برابر با اصل شناسنامه و کارت ملی باطل‌شده راننده فوت‌‎شده
  3. مدرک برابر با اصل گواهی فوت راننده
  4. مدرک برابر با اصل جواز دفن صادرشده با تائید پزشکی قانونی
  5. تصویر گواهی انحصار وراثت نامحدود شخص

پرداخت هزینه‌های پزشکی راننده مقصر از بیمه تکمیلی

در ادامه مطلب غرامت بیمه به رانندگان مقصر به پرداخت هزینه‌های پزشکی راننده مقصر از بیمه تکمیلی خواهی پرداخت. چنان‌چه شرایط دریافت هزینه‌های پزشکی راننده مقصر از بیمه شخص ثالث شامل حال راننده مسبب حادثه نشود، یعنی راننده مقصر، بیمه‌نامه شخص ثالث و گواهینامه رانندگی نداشته یا تاریخ اعتبار آن گذشته باشد، می‌تواند برای دریافت هزینه‌های پزشکی از بیمه تکمیلی استفاده کند.

پرداخت هزینه درمانی

درواقع، بیمه شخص ثالث و بیمه تکمیلی به‌صورت جایگزین یکدیگر استفاده می‌شوند. اگر راننده امکان دریافت هزینه‌ها را از بیمه شخص ثالث داشته باشد، دیگر امکان دریافت و استفاده از بیمه تکمیلی را نخواهد داشت؛ اما درصورتی‌که به‌دلیل عدم وجود مدارک لازم، نتواند از بیمه شخص ثالث بهره گیرد، بیمه تکمیلی یک موقعیت مناسب برای جبران هزینه‌های درمانی راننده مقصر خواهد بود. بنابراین، توصیه می‌شود برای اطمینان از پوشش بیمه‌ای خود در موارد حادثه، بیمه تکمیلی را نیز در بیمه‌های خود داشته باشید.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
19 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
آرمین
1402-12-05 20:49

سلام
من با ماشین خودم چپ کردم اما میگن بیمه به راننده تعلق نمیگیره؟
باید چجور پیگیری کنم

Iran
1403-04-30 09:22
پاسخ به  آرمین

سلام یه شکایت علیه شرکت بیمه بنویس با استناد به بند (ب ) ماده ۱۱۵ برنامه توسعه پنجم مصوب سال ۱۳۸۹ ،که گفته شده برای تمام رانندگان مسبب حوادث مانند شخص ثالث اعمال گردد.
ولز کلمه اعمال استفاده شده به معنای به کار واداشتن،ومثل شخص ثالث،که یکی از حقوق شخص ثالث دیه به روز میباشد،در چهارچوب قانون در نظر گرفته شده است، آن شا الله حقت رو می گیری من گرفتم ۱۴۰۳

فرهاد
1402-07-03 06:34

سلام برای شکایت از بیمه مربوطه که دیه صادر شده کمتر از درصد واقعی است چگونه باید اقدام کرد برای پیگیری فوری شکایت از بیمه! ممنون از شما.

محمد
1402-05-18 15:08

ایا قانونی است 2/5 نیم درصد دیه در تصادفات را راننده مقصر پرداخت کند وقتی تهدادت مالی من فوق العاده بوده است چرا باید پرداخت کنم ایا قانونی است من چکاری می توانم کنم ماشین من پارک بود در جای ممنوع یه موتوری لیز خورده زده به ماشین من بعد خسارت من که هیچ باید به اون هم چیزی بدم چکار می توانم کنم جایی هم امضا ندادم و نرفتم

فرهاد
1401-11-18 21:34

با سلام من راننده تاکسی هستم اما بیرون شهر تصادف کردم با تمام مدارک کاملی که از همه جای قید. شده گرفتم و نامه پزشک قانونی اما با گذشت یک ماه و نیم هنوز هیچ بولی به من پرداخت نشده پزشک قانونی یک ماه استراحت برای شکستگی غوزک پا برایم استراحت نوشت لطفا راهنمایی کنید

امیر
1401-09-11 23:04

سلام وقتتون بخیر .من آخرای ۹۵ تصادف کردم راننده مقصر بودم.پرونده تشکیل دادم بیمه قبول نکرد.۱۴۰۰ دوباره شکایت رو کردم .بیمه محکوم شد ولی به نرخ قدیم بیمه همون سال ..آیا ب نرخ روز محاسبه نمیشه؟؟ ممنون

مهرداد
1402-02-23 12:53
پاسخ به  امیر

سلام من ب نرخ روز میگیرم اگه استان فارس باشه

س.ا
1401-08-29 22:30

به نظرم اشتباه میگویید.

علی یوسف
1401-03-24 00:38

من تصادف کردم پرونده تشکیل شد و شاکی شدم و بعد متوجه شدم مقصرم و رضایت دادم پرونده بسته شد.حالا از بیمه شخص ثالث خودم می‌خوام استفاده کنم آیا رضایت دلیلی بر عدم پرداخت دیه میشود

Mobin
1400-08-17 03:41

با سلام
پدر خانم من در حین رانندگی باموتورسیکلت یک هفته پیش در میدان شهربا یک پراید تصادف میکند کارشناس پدر خانم من را مقصر میکند پدر خانم من بعد از یک هفته به علت صدمات وارده دربیمارستان فوت مینماید
سوال من/ ایا با اینکه مقصردر کروکی حادثه شده دیه از بیمه طرف مقابل به ایشان تعلق میگیرد یا نه
واگر تعلق بگیرد ایا دیه کامل پرداخت میشود
با تشکر

سردبیر
1400-08-17 19:23
پاسخ به  Mobin

مبین عزیز سلام

اگه راننده موتورسیکلت آسیب جانی ببینه دید، بیمه سرنشین موتورسیکلت، پرداخت خسارت‌ها رو تقبل میکنه.

Mobin
1400-08-18 02:12

با عرض سلام دوباره
تشکر از جوابی که دادید
متاسفانه موتور پدرخانمم بیمه نبوده ودرضمن فاقد گواهینامه موتورسیکلت هم بود
اگر راهی هست که از بیمه طرف مقابل استفاده کنیم راهنماییم کنید
با تشکر

Mobin
1400-08-20 09:11

سلام
با عرض معذرت موتورشان بیمه نبوده است راهی هست که برای گرفتن دیه از بیمه طرف مقابل
استفاده کرد

محمد حسین
1401-08-03 12:20
پاسخ به  Mobin

باید حتما به یکی از شعبه های صندوق تامین خسارت های بدنی مراجعه کنید که اگر ایشان بیمه و حتی گواهینامه نداشته باشند ممکن است بازهم دولت دیه را پرداخت کند.
این صندوق برای همین افراد بدون بیمه یا کسانی مثلا عابر پیاده ای که در تصادف با خودرو یا موتور سیکلت آسیب دیده باشند و آن راننده بیمه نداشته باشد یا فرار کرده باشد و اینها تاسیس شده.

محمود
1400-02-14 19:41

سلام بنده مهر 99 تصادف کردم ختم درمان اردیبهشت 1400 بوده بیمه دیه ام رو معادلده درصد 330 میلیون در تظر گرفته آیا درست هست یا باید معادل ده درصد دیه امسال 480 میلیون باشه؟

محمد رضا رجبیون
1400-03-14 00:06
پاسخ به  محمود

باسلام از اقوام تصادف کرد وراننده فوت نمود پزشک قانونی نظرداده که راننده اول فوت کرده بعد تصادف شده درصودتیکه اورژانس بعد از تصادف برای راننده تلاش کرده ولی بیمه دیه نمیدهد ایا چنین قانونی وجود دارد وبه مستندات به کجامیتوان رجوع کرد سپاس

امید ضیغمی
1400-01-12 01:42

خیلی خیلی عالی دمتون گرم

ضیابخش
1399-12-15 07:44

سلام و عرض خدا قوت
شهریور سال 1393 خودروی ما دچار واژگونی شد (چپ کرد) و همسرم که راننده بود بعنوان راننده مقصر شناخته شد .
دراین حادثه راننده آسیب و جراحت زیادی دید من جمله شکستگی قفسه سینه و بیرون زدگی چند مهره از ستون فقرات.
آیا در حادثه بالا ، به راننده مقصر آسیب دیده ، غرامت تعلق می گیرد؟
لطفا ماده قانونی مربوطه را ذکر کنید.
با تشکر

یزدان
1399-03-03 13:31

ممنون بابت مقاله خوبی که نگارش کردید
خیلی مفید و کامل ….عالییییییی