تفاوت سیستم‌های بای توربو و توایین توربو چیست؟

فهرست مطالب


یکی از دغدغه‌های خودروسازها در عصر جدید را می‌توان افزایش راندمان بهره‌وری و در این راستا بهینه‌سازی شتاب و سرعت خودروها دانست. یکی از اجزایی که در موتورهای خودروهای جدید به افزایش شتاب و سرعت خودرو را به وسیله افزایش هوای ورودی به سیلندر باعث می‌شود توربوشارژ خودرو هاست. در مقاله ” تفاوت سیستم‌های بای توربو و توایین توربو ”  از مجله همراه مکانیک تصمیم داریم به بررسی توربوشارژ و پس از آن به بررسی و مقایسه سیستم‌های بای توربو و توین توربو بپردازیم.

توربو شارژ چیست و چه وظیفه‌ای را بر عهده دارد؟

در همین ابتدای مقاله ” تفاوت سیستم‌های بای توربو و توایین توربو ” به موتورهای توربوشارژ می‌پردازیم. همان‌طور که می‌دانید موتورهای درون‌سوز چهار مرحله در سیستم کاری خود دارند که به‌صورت زیر است:

  • مرحله اول : سیستم مکش
  • مرحله دوم : تراکم
  • مرحله سوم  : انفجار 
  • مرحله چهارم  : تخلیه داخل سیلندر 

افزایش هوای ورودی به داخل سیلندر …

توربوشارژ قسمتی از موتور خودروهای جدید است که وظیفه افزایش هوای ورودی به داخل سیلندر و در نتیجه کمک به احتراق بهتر را به وسیله‌ای پر کردن سیلندر بر عهده دارد. موتورهایی که توربوشارژ ندارند به وسیله مکش اتفاق افتاده بر اثر پایین رفتن پیستون در محفظه سیلندر هوای مورد نیاز خود را تأمین می‌کنند.

توربوشارژ در خودروها شامل یک کمپرسور و یک توربین می‌باشد که هر دوی این قسمت‌ها بر روی یک شافت نصب شده است توربین توربو شارژ توسط گازهای خروجی حاصل از احتراق داخل سیلندر خود را چرخانده شده و به این ترتیب چرخش آن بر روی قسمت دیگر توربوشارژ نیز مؤثر می‌باشد. با به چرخش در آمدن توربین در توربوشارژ کمپرسورها نیز به چرخش افتاده و هوای مورد نیاز را به داخل سیلندر پمپ می‌کند. سیکل فعالیت توربوشارژ هر چه میزان فشار هوایی خروجی بیشتر شود سرعت چرخش توربوشارژ نیز افزایش یافته و در نتیجه میزان هوای بیشتری به داخل سیلندرها تزریق می‌گردد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

انواع توربو شارژ

مقایسه سیستم‌های بای توربو و توین توربو
مقایسه سیستم‌های بای توربو و توین توربو

فعالیتی که توربوشارژ ها انجام می‌دهند تقریباً در همه مدل‌ها یکسان است ولی مدل هوای خروجی در توربین‌های مختلف تفاوت می‌کند بنابر مدل هوای خروجی در سیستم توربو شارژ سه نوع توربو شارژ در خودروها رایج می‌باشد که عبارت‌اند از توربوشارژ نوع حلزونی ساده توربوشارژ نوع حلزونی با افزایش سرعت و توربوشارژر نوع ضربانی.

در خودروهای جدید برای افزایش کارایی از سیستم‌های توین توربو و بای توربو استفاده می‌شود. اما شاید برای شما این سوال باشد که این دو سیستم چه تفاوتی با یکدیگر دارند. نکته قابل توجه اینجاست که وقتی خودرو در دور موتور پایین حرکت می‌کند میزان خروج گازهای حاصل از احتراق نیروی کافی برای چرخاندن قسمت خروجی هوای توربوشارژ را نداشته و بنابراین توربوشارژ در این حالت فعالیت خاصی ندارد. وقتی فعالیت موتور خودرو افزایش یابد توربوشارژ نیز به کار افتاده و باعث می‌شود میزان هوای زیادتری به داخل سیلندر خودرو راه پیدا می‌کند.

استفاده همزمان!

بسیاری از خودروسازان برای رفع این ایراد سعی کردند تا از دو سیستم توربو شارژ به طور هم‌زمان استفاده کنند که یکی از آن‌ها کوچک‌تر می‌باشد. توربوشارژ کوچک در با میزان هوای خروجی کمتر نیز به فعالیت وا داشته می‌شود و بنابراین تأخیر ایجاد شده در توربوشارژ های معمولی به وسیله‌این سیستم رفع خواهد شد. به وسیله‌این سیستم در دور موتور پایین توربوشارژ کوچک در فعالیت کرده و پس از افزایش دور موتور توربوشارژ بزرگتر نیز وارد مدار خواهد شد بنابراین میزان تأخیر به وجود آمده در توربوشارژ های معمولی با این روش پوشش داده خواهد شد.

سیستم بای توربو برای رفع نقص تأخیر در به کار افتادن توربو شارژ استفاده می‌شود ولی سیستم تویین توربو به طور معمول در خودروهای با موتور وی شکل استفاده می‌شود که هر توربو شارژ برای یک ردیف از سیلندرها استفاده خواهد شد. در این در خودروهایی که از سیستم توین توربو استفاده می‌شود باز هم همان میزان تأخیر در به کار افتادن سیستم توربوشارژ وجود دارد. این در برخی از خودروها مانند آئودی از یک توربوشارژ سوم که برای چرخش نیروی خود از موتور الکتریکی استفاده می‌کند بهره برده شده است.

چه خودروهایی در بازار ایران از توربوشارژ استفاده می‌کنند؟

آریزو 5÷
مقایسه سیستم‌های بای توربو و توین توربو

بازار ایران روزانه شاهد گسترش و افزایش تعداد خودروهای دارای توربو شارژ هستیم این خودروها شامل خودروهای ایرانی خودروهای چینی خودروهای اروپایی و کره‌ای هستند که در ادامه به معرفی برخی از آن‌ها خواهیم پرداخت.

دو خودروی سمند و دنا از یک موتور ۱۷۰۰ سی‌سی توربو شارژ بهره می‌برند که با تکنولوژی شرکت‌های آلمانی ساخته شده است. این خودروها توانایی تولید ۱۵۰ اسب بخار قدرت را خواهند داشت.

در ردیف خودروهای چینی خودروهای توربوشارژ شامل ام جی جی اس مدل ۲۰۱۷ که از یک پیشرانه ۲۰۰۰ سی‌سی توربو با قدرت ۲۱۷ اسب بخار استفاده می‌کند، چری تیگو ۷ و آریزو ۵ نیز از یک موتور ۱۵۰۰ سی‌سی با ۱۴۷ اسب بخار قدرت، هایما S7 که شرکت ایران خودرو آن را تولید می‌کند با یک موتور توربوی ۱۸۰۰ سی‌سی با توان تولید ۱۷۰ اسب بخار در این لیست قرار می‌گیرند.

خودروهای خارجی توربوشارژ

  • از خودروهای اروپایی می‌توان خودروی کراس اوور رنو کپچر را نام برد. که با یک موتور ۱۲۰۰ سی‌سی توربو توانایی تولید ۱۲۰ اسب بخار را با مصرف کمتر از ۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر دارد.
  • تویوتا سی اچ آر ازجمله کراس اوور های اسپرتی است که دارای یک موتور ۱۲۰۰ سی‌سی توربوشارژ با قدرت ۱۱۸ اسب بخار است.
  • از جمله خودروهای دیگر اروپایی می‌توان به رنو تالیسمان و نیسان جوک ژاپنی اشاره کرد که هر دو از یک موتور مشترک که ۱۶۰۰ سی‌سی توربو با قدرتی بین ۱۹۰ تا ۱۹۲ اسب بخار برخوردار هستند.
  • پورشه ماکان و ولوو xc۹۰ نیز از خودروهایی هستند که موتور توربوشارژ آن‌ها با قدرت ۵۲ اسب بخار و ۳۲۰ اسب بخار در بازار ایران حضور دارد.
  • لکسوس ان ایکس نیز دارای یک موتور توربوشارژ است. در این خودروی مجهز به توربوشارژر می‌توان خودروی مرسدس بنز cla۲۰۰ سی‌سی توربوشارژ توانسته است ۳۷۵ اسب بخار نیرو را تولید کند.

مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها