سالهای سال است که مشتریان ایرانی در امر خرید یک خودروی اقتصادی و ارزانقیمت حق انتخاب زیادی ندارند و معمولا باید به خانواده زیرمجموعه پژو ۴۰۵ یا پراید در این زمینه بسنده کنند. سمند و تیبا دو محصول سدان برآمده از دل خودروهای مذکور هستند که برخلاف اختلافات ظاهری، از یک وجه مشترک باطنی در نظر ما ایرانیها برخوردارند و آن وجه اشتراک چیزی نیست جز اینکه دو مدل مورد نظر لقب اولین خودروی ملی ساخته شده توسط شرکتهای بزرگ خودروساز داخلی را یدک میکشند. در این مقاله به مقایسه دو خودرو تیبا و سمند کارکرده میپردازیم پس اگر تصمیم به خرید تیبا یا سمند دارید، در ادامه همراه ما باشید.
مقایسه تیبا صفرکیلومتر با سمند کارکرده
سمند از سال ۱۳۸۰ به عنوان نخستین اتومبیل ایرانی بر مبنای پلتفرم پژو ۴۰۵ توسعه یافت و تاکنون بهاستثنای یکی دو تحول ناچیز ظاهری و فنی، با همان ساختار و شمایل طی دو دهه گذشته بر آسفالت جادههای ایران حکمرانی کرده است.
در سوی دیگر میدان نخستین محصول ملی سایپا با نام تیبا حضور دارد که بر اساس پلتفرم بهروزرسانی شده پراید ساخته شده و مدلهای دیگری نظیر ساینا، کوییک، اطلس و … از دل آن بیرون آمدهاند.
در شرایط فعلی مشتریان داخلی که به دنبال خرید یک سدان میانقیمت اقتصادی هستند، میتوانند به خرید سمند نسخه ال ایکس بنزینی ۱۸۰۰ کارکرده و تیبا صندوقدار صفرکیلومتر با سطح بودجه تقریبا یکسان فکر کنند. اما قطعا چنین انتخابی کمی سخت خواهد بود؛ چراکه یکی از آنها کاملا صفرکیلومتر و دارای گارانتی است که خرج اضافی خاصی را برای مالک طی یکی دو سال آینده به همراه ندارد. اما دیگری به عنوان خودروی کارکرده میتواند هزینههای نگهداری بیشتری بر جیب صاحب خودرو تحمیل کند و در عین حال از مزایای وسوسهکنندهای نیز برخوردار است.
از همین رو تصمیم گرفتیم این دو حق انتخاب را مقابل یکدیگر قرار داده و مزیتهای هر یک بر دیگری را مورد بررسی قرار دهیم تا درنهایت ببینیم در یک رنج قیمت مشابه، باید سمند ال ایکس کارکرده بخریم یا تیبا صندوقدار صفرکیلومتر.
سمند ال ایکس 1.8 لیتری
سمند LX از سال ۸۳ به خانواده ایران خودرو پیوسته و طی این سالها کمترین سطح تغییرات را تجربه کرده است. این خودرو طراحی ظاهری خود را در دو دهه گذشته حفظ کرده و بهاستثنای کوچکتر شدن چراغهای عقب تفاوت خاصی با نمونه اولیه ندارد. در مورد فضای کابین نیز رویه کاملا بر همان منوال بوده و شرکت سازنده ترجیح داده تا دست به کابین نزند و مشتریان را با یک داشبورد کلاسیک و کیفیت متریال نهچندان مرغوب تنها بگذارد.
سمند ال ایکس از موتور 1761 سی سی پژو ۴۰۵ که تنها دارای ۸ سوپاپ است به عنوان منبع تامین قدرت خود بهره میبرد. این موتور با کد شناسایی XU7 قادر به تولید ۱۰۰ اسب بخار قدرت بوده و گشتاوری برابر با ۱۵۳ نیوتن متر را در اختیار راننده قرار میدهد. یک گیربکس ۵ سرعته دستی هم در این بین وظیفه ایجاد ارتباط بین پیشرانه و محور چرخهای جلو بر عهده دارد. این سدان کامپکت ۱۲۲۰ کیلوگرمی معادل ۸.۴ لیتر سوخت در هر ۱۰۰ کیلومتر مصرف میکند و شتاب صفر تا صد ۱۳.۱ ثانیه را ارائه میدهد. عقربه نشانگر سرعت آن نیز نهایتا مقابل رقم ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت خواهد ایستاد.
در بحث تجهیزات نیز قطعا نباید از یک محصول ارزانقیمت ایران خودرو انتظارات فراتر از منطق داشت. با این تفسیر مهمترین تجهیزات این خودرو به سیستم تهویه دستی بهعلاوه کانال تهویه برای سرنشینان عقب، آینههای جانبی برقی، شیشهبالابرهای برقی، دو کیسه هوا و تنظیم برقی پشتی صندلی جلو محدود میشود.
تیبا صندوقدار
در سال ۸۸ شرکت سایپا بهمنظور آنکه توان فنی خود را به رخ ایران خودرو بکشد و همچنین به انتقادات مشتریان نسبت به تعهد قلبیاش در قبال تولید مداوم پراید و عدم تنوعبخشی به سبد محصولات اقتصادی پاسخ دهد، تصمیم گرفت یک سدان کوچک بر اساس پلتفرم پراید طراحی کند و آن را با نام مینیاتور به سوی بازار روان سازد. اما گویا واژه مینیاتور خیلی به دل فارسی دوستان خوش ننشست و از همین رواژه تیبا به عنوان نام نهایی نخستین محصول ملی سایپا بر سر زبانها افتاد.
وجنات تیبا گرچه همچنان ساده و قدیمی به نظر میرسد، اما نسبت به پراید جلوهای زیباتر را ارائه داده و توانسته نظر مشتریان کمدرآمد ایرانی را با خود همسو سازد. این محصول در بحث طراحی داخلی نیز چه از لحاظ زیبایی بصری و چه از لحاظ سطح کیفی در ردههای بالا قرار نمیگیرد و محیطی کاملا ارزان و اقتصادی را درون کابین خود برای سرنشینان فراهم آورده است.
موتور M15 تیبا نمونهای اصلاحشده از پیشرانه پراید است و با حجم ۱.۵ لیتر توانی معادل ۸۷ اسب بخار بهعلاوه ۱۲۸ نیوتن متر گشتاور را در دسترس کاربر قرار میدهد. تیبا صندوقدار حدود ۱۰۱۵ کیلوگرم وزن دارد و تنها ظرف ۱۳ ثانیه قادر است محدوده سرعت صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را پشت سر بگذارد. بیشینه سرعت و مصرف سوخت نخستین خودروی ملی سایپا نیز به ترتیب برابر ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت و ۶.۹ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر محاسبه شده. این محصول کیفیت سواری تقریبا خشکتری نسبت به سمند ارایه میدهد و آسایش کابین آن نسبت به حریف کمتر است.
تیبا نیز همچون سمند ال ایکس از امکانات زیادی برخوردار نیست و در نمونه معمولی این خودرو صرفا میتوان تجهیزاتی همچون تهویه مطبوع دستی، شیشهبالابر برقی جلو، ترمز ABS و تنظیم دستی صندلیهای جلو را مشاهده کرد. آینههای جانبی برقی و شیشهبالابر برقی عقب نیز به عنوان تجهیزات آپشنال برای تیبا معمولی قابل سفارش خواهند بود که باعث افزایش قیمت تیبا در این نسخه میشود.
نتیجهگیری
تا اینجای کار با مشخصات کلی دو سدان اقتصادی داخلی آشنا شدید، اما حالا به مهمترین مرحله یعنی بخش انتخاب نهایی رسیدیم. در اولین گام باید گفت خریداران تیبا با اتومبیلی صفرکیلومتر برخوردار از گارانتی و هزینه نگهداری بسیار پایین ظرف چند سال آینده مواجه هستند که میتواند نکتهای بسیار مهم برای خانوادههای کمدرآمد باشد. حتی پس از اتمام مدت گارانتی نیز مالکان این خودرو نگرانی زیادی بابت تامین هزینههای لوازم یدکی و قطعات بدنه تیبا نخواهند داشت؛ چراکه در سراسر شهرهای بزرگ و کوچک کشور قطعات این خودروی پرفروش بهوفور و با قیمت مناسب یافت میشود و تمامی تعمیرگاهها قادر به ارائه سرویس برای این خودروی ارزانقیمت خواهند بود. مصرف سوخت پایین و استهلاک کمتر پیشرانه نسبت به موتور 1.8 لیتری سمند نیز جزو دیگر نقاط قوت سدان کوچک سایپا در برابر محصول ایران خودرو به شمار میروند.
البته گنجایش کوچکتر کابین و صندوق عقب، کیفیت پایینتر متریال به کار رفته در فضای داخلی و سواری نهچندان راحت را میتوان مهمترین کاستیهای تیبا در برابر سمند ال ایکس دانست. اما در سمت دیگر سمند ال ایکس به دلیل برخورداری از کابین و صندوق عقب بزرگتر، سدانی مناسب خانوادههای پرجمعیت بوده و از این جهت کاملا نسبت به تیبا برتری دارد. قطعات یدکی پیشرانه و گیربکس آن نیز به طور گسترده در بازار با قیمت مناسب یافت میشوند و از این حیث مشکل چندانی برای مشتریان وجود نخواهد داشت.
البته عیب سوختن واشر سرسیلندر در پیشرانه XU7 سمند و پژو ۴۰۵ نسبتا شایعتر از خانواده تیبا بوده و شاید مشکلات بیشتری در باب هزینههای نگهداری برای مالکان این خودرو به وجود آورد. بهویژه سمند مورد نظر ما جزو انواع کارکرده است و بیشتر مستعد سوختن واشر سرسیلندر خواهد بود. این در حالی است که تیبا تقریبا به میزان کمتری با مشکل سوختن واشر سرسیلندر مواجه خواهد شد.
با این تفاسیر به نظر میرسد در مجموع با توجه به قیمت سمند کارکرده، این گزینه انتخاب مناسبتری برای مشتریان باشد، اما تیبا صفرکیلومتر نیز به عنوان یک خودروی کوچک و کماستهلاک، اتومبیلی متناسب نیازهای خانوادههای کم جمعیت و کم درآمد بوده و با توجه به ابعاد جمعوجورش میتواند انتخابی مناسب برای رفت و آمدهای روزمره در شهرهای پرازدحامی همچون تهران باشد؛ بنابراین با توجه به موارد گفته شده در این مقاله بهتر است بر حسب نیاز خود روی خرید یکی از این دو خودرو به خوبی تفکر کنید. برای اطلاع از خرید اقساطی سمند LX و دریافت کارشناسی خودرو کلیک کنید.
بیشتر بخوانید:
سلام با این بازار گرانی. به صرفه تر تیبا ۲ هست هم از لحاظ زیبایی و هم کم خرج هست و کم مصرف. سمند مصرفش خیلی بالا هست و از نظر قطعات خیلی گرونتر از تیبا هست. تیبا تیزتر و در شهر خیلی بهتر جواب داده تا سمند. سمند ماشین پیر مردها هست. سمند تا سال ۸۹ و ۹۰ خوب بود. از ۹۰ به اینور ورق آهن رو نازوکتر کردن و از سر و ته سمند زدن. فقط عقیده ام رو گفتم. الان تیبا ۲۰۰ میلیون و سمند ارزانترینش ۳۰۰ میلیون.
سلام اصلا سمند خیلی ماشین جوان پسندانه هست مثل بگی فولکس از بنز بهتره تیبا 2 موتور فوقالعاده ضعیف تر از موتور ای اف سون 1700 سمند داره و اصلا گروه نیست همین 2 ماه پیش تو دیوار زده بود 115 میلیون اصلا خراب نمیشه فقط روغن بنزین آب رادیاتور
به نظر بنده سمند الایکس خیلی بهتر از تیبا است چون سمند با یک انگشت فرمانش چرخیده میشه همینطور دنده اش خیلی نرمه و راحتی زیادی دارن و اما حجم باک سوختش هم ۷۰لیتر هستش اما اگه دوگانه سوز باشه خیلی بهتره و با بنزین اصلا فرقی نداره
بجای سمند کارکرده بنظرم ال۹۰ کارکرده بهترین گزینه خواهد بود. البته بانگرش به قیمت لوازم یدکی تیبا، تقریبا” مجانی سواری میده.و عمر قطعاتش خیلی خوبه. با این همه من ال۹۰ مدل پایین رو ترجیح میدم. هرچندملت ایران لیاقت بسیار بالاتری دارند