در بررسی دلایل خرابی بلندگوی خودرو ممکن است به موارد متعددی برخورد کنید. گاهی ممکناست، عامل اصلی خرابی بلندگوی یک خودرو، استفاده نادرست از آن باشد.
کیفیت قطعات سیستم صوتی نیز در این امر تاثیرگذار است. یک بلندگو نمیتواند به خودی خود و بدون دلیل خراب شود. در اکثر موارد خرابی بلندگو در خودروها، عوامل خارجی نقش پررنگی دارند.
در این مقاله از مجله همراه مکانیک، قصد داریم تا دلایل مهم خرابشدن بلندگوی خودروها را به صورت دقیق موردبررسی قراردهیم.
بررسی دلایل خرابی بلندگوی خودرو
حقیقت غیرقابلکتمانی که در مورد بلندگوی اکثر خودروهای داخلی و چینی وجود دارد، کیفیت پایین بلندگوهای نصبشده در کارخانه است.
معمولا ریشه موارد زیادی از خرابیهای مربوط به بلندگو و سیستم صوتی خودروها در ایران، به همین عامل برمیگردد. جایی که کارخانههای خودروساز بدون اهمیت به کیفیت و آپشنهای بخش صوتی و مالتیمدیا، شرایط نارضایتی مشتریان را خودبهخود فراهم میکنند.
با این وجود بازهم دلایل دیگری برای خرابی بلندگوها وجود دارد. مثلا شاید شما هم در خودروهایی که تابهحال داشتهاید یا سوار شدهاید، شاهد خرابی ناگهانی تمام بلندگوهای خودرو بودهاید. این نوع خرابی، نشانمیدهد که عامل اصلی خرابی بلندگوی خودرو، چیزی جز استفاده غلط نیست.
قبل از بررسی عوامل اصلی خرابی بلندگو در خودروها، بهتر است سیستم صوتی خودروها و اجزای مختلف آنها را بشناسیم. پس از شناخت دقیق اجزا میتوان عوامل خرابی را بهراحتی تشخیص داد.
اجزای سیستم های صوتی در خودروها
خودروهای داخلی حتی در مدلهای جدید، سیستم صوتی سادهای دارند. اما در خودروهای چینی یا سایر برندها، ممکن است بسته به آپشن و امکانات، سیستم صوتی خودرو پیچیدهتر از خودروهای داخلی باشد.
بهطورکلی مهمترین اجزای سیستمهای صوتی خودروها عبارتند از:
- هدیونیت خودرو: تعداد زیادی از افراد هنوز هم از کلمه ضبط برای رابط بین کاربر و پخش صوت در خودرو استفاده میکنند. در اصل به وسیلهای که شرایط کنترل صوت در خودرو را برای راننده یا سرنشنین فراهم میکند، هدیونیت گفتهمیشود.
- آمپلی فایر: یکی از اجزای مهم سیستمهای صوتی است که در اکثر خودروها وجود ندارد. معمولا مالک خودرو این قطعه را به سیستم صوتی خودرو اضافه میکند. کار اصلی آمپلی فایر، تقویت صداها، افزایش کیفیت صدا و برطرفکردن صداهای اضافه و نویز در حجم بالای صدا است.
- بلندگوها: آخرین عضو از سیستم صوتی هر خودرو، بلندگو یا همان خروجی صدا است. با توجه به استفاده از انواع مختلف بلندگوها در خودروهای مختلف، توانایی، طول عمر و کیفیت کار آنها رابطه مستقیمی با کیفیت بلندگو و نوع آن دارد.
- سیمکشی سیستم صوتی: سیمها و مدار کوچکی که ارتباط بین اجزای فوق را برقرار میکنند.
در بررسی دلایل خرابی بلندگوی خودرو، ممکن است به یک یا ترکیبی از اعضای سیستم صوتی خودرو به عنوان عامل اصلی خرابی برسیم.
کیفیت پایین بلندگو و هدیونیک
گاهی اوقات ممکناست پس از مدتی، صدای خروجی در خودروی شما افت کیفی شدیدی داشتهباشد. چنین مواردی بهدفعات در خودروهای صفر ایرانی دیدهشدهاست. حتی درصورتیکه شما فشار زیادی از نظر حجم صدا یا تغییرات قابلاعمال روی صدا از طریق هدیونیک به بلندگوها نیاوردهباشید، کیفیت صدا پس از مدتی افت میکند. این نوع از خرابی بلندگوی خودرو، دلیلی غیر از کیفیت پایین بلندگوها و هدیونیک ضعیف قرارگرفته روی خودرو از کارخانه ندارد.
بررسی هدیونیت خودرو
گاهی اوقات شما فکر میکنید بلندگوی خودروی شما آسیب دیدهاست. درحالیکه ممکن است ایراد از هدیونیت باشد. برای بررسی این قطعه، ابتدا تمام فیوزها و اتصالات سیم آن را بررسی کنید. ممکن است با قطع شدن، شل شدن یا پوسیدگی یک سیم در اتصالات هدیونیت، شما به اشتباه خرابی هدیونیت را دلیل اختلال یا قطعی بدانید.
پس از اطمینان از فیوزها، اتصالات هدیونیت و سیستم برق خودرو میتوانید هدیونیت را موردبررسی قراردهید. ورودیهای هدیونیت از جمله AUX، USB و … باید بررسی شوند. همچنین ممکن است اختلال پیشآمده در صدای خودرو، مربوط به خروجیها از هدیونیت به بلندگو یا آمپلی فایر باشد.
همچنین ممکن است شما ناخواسته هدیونیت خودروی خود را روی حالت ضدسرقت قرار دادهباشید. در چنین شرایطی ممکن است فکر کنید بلندگوهای خودرو آسیب دیدهاند یا خراب شدهاند. در این حالت برای بازگشت به حالت عادی، کد رمز هدیونیت نیاز دارید.
آمپلی فایر هم میتواند از دلایل خرابی بلندگوی خودرو باشد!
این وسیله در فضای عملی یک تقویت کننده صدا است. زمانی که صدا در خودروی شما تقویت میشود، بلندگوی شما نیز متناسب با صدا باید ارتقا پیداکند. برخی بلندگوهای خودروها که از برندهای باکیفیت مانند JBL هستند، توان حمایت از آمپلی فایر را دارند.
درصورتیکه بلندگوهای خودروی شما به اندازه قدرت کیفی و حجمی صدای خروجی آمپلی فایر قوی نباشند، ممکن است خراب شوند. از سوی دیگر، خرابی در اتصالات خروجی و ورودی به آمپلی فایر هم میتواند منشا اختلال در بلندگوها باشد.
خرابی بلندگوی خودرو
پس از بررسی هدیونیت، آمپلی فایر و تمام اتصالات آنها، به خرابی بلندگوها میرسیم. ساختار اکثر بلندگوهای طراحیشده برای خودرو بهشکلیاست که درصورت ضربه، لغزش مداوم، برخورد جسم سفت و عواملی مشابه ممکن است خراب شوند؛ خصوصا قسمت مرکزی هر بلندگو که شامل اتصالات و قطعات اصلی بلندگو است.
یکی دیگر از شایعترین دلایل خرابی بلندگوی خودرو، قطعی یا پوسیدگی سیمها درون درب خودرو یا سایر مکانهای نصب بلندگو است. درصورتیکه متوجه شدید هیچ سیمی قطع نشدهاست، بهاحتمال فراوان باید خود را برای خرید بلندگوی جدید آماده کنید.
جمع بندی دلایل خرابی بلندگوی خودرو ؛ سایر عوامل و تست مرحله ای بلندگوها
عوامل خرابی بلندگوی خودرو در مقاله بهترتیب بیان شدند. شما میتوانید با بررسی ترتیبی همه عوامل از بالا تا خود بلندگوها، سریعا دلیل اصلی خرابی را متوجهشوید. تست مرحلهای میتواند روشی سریع و کارآمد در تشخیص خرابی بلندگوها بهتنهایی باشد. با مقداری سیم و جداکردن هر بلندگو و اتصال آن به یک هدیونیت مستقل و سالم از خودروی دیگر، میتوانید از سالمبودن یا خرابی بلندگو آگاه شوید.
همچنین گاهی اوقات ممکن است خرابی ایجادشده در بلندگوی شما در اثر نصب اشتباه یا حالت Anti-theft در سایر اعضای سیستم صوتی باشد. دقت داشتهباشید که اتصالی در سیستم برقکشی خودرو نیز میتواند بلندگوهای شما را نیمسوز یا کاملا خراب کند.
بیشتر بخوانید: