رئیس سازمان بورس چندی پیشفروش خودرو به روش قرعهکشی را مضحک دانست و آن را غیرقابلقبول خواند.
رضا شیوا در واکنش به این اظهارنظر گفت: واقعاً نمیدانم رئیس سازمان بورس بر اساس کدام استدلال این موضوعات را مطرح کرده است. شورای رقابت یک نهاد فرا قوهای است که از بخش خصوصی، دولت و نمایندگان مجلس تشکیل شده است. به نظر میرسد وی آشنایی با بازار خودرو نداشته باشد؛ چراکه اگر شناختی نسبت به بازار خودرو داشت، این اظهارات غیرکارشناسی را مطرح نمیکرد.
وی راهحل حل مشکل بازار خودرو را ورود رگولاتورها به این بازار دانست و گفت: اگر رگولاتورها به بازار انحصاری ورود پیدا نکنند، آنها از شرایط انحصاری بازار استفاده کرده و قیمتهای غیرمنطقی و غیرمنصفانهای را برای محصولات خود تعیین میکنند.
او همچنین دستورالعمل قیمتگذاری خودرو توسط شورای رقابت را مفید دانست و از آن، بهعنوان یک روش خوب برای جلوگیری از اجحاف در حق مصرفکنندگان یاد کرد و گفت: در شرایطی که واردات خودرو آزاد بود و دستورالعمل قیمتگذاری خودرو وجود نداشت، خودروسازان در قالب طرحهای ویژه در تلاش برای فروش محصولات خود بودند؛ اما از آن طرف، مردم چندان تمایلی به خرید نداشتند.
رئیس شورای رقابت اضافه کرد: رئیس سازمان بورس میپرسد چرا قیمتهای خودرو متناسب با هزینههای تمامشده آن تعیین نمیشود؟ باید در پاسخ بگویم ما بههیچعنوان قیمت تمامشده محصولات را در فرمول قیمتگذاری لحاظ نمیکنیم؛ چراکه باید خود تولیدکننده جوابگوی هزینههای ناکارآمدی خود باشد.
شیوا افزود: ما در فرمول شورای رقابت هزینههای تولید را محاسبه کرده و بر اساس آن ضمن رعایت برخی از فاکتورهای کیفیت فرمول را تعیین کردهایم حال اگر خودروساز میخواهد هزینههای سربار خود را با تعیین قیمتهای بالا از مشتریان بگیرد ما بههیچعنوان این موضوع را قبول نمیکنیم.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر در بازار انحصاری خودرو تقاضا بیشتر از عرضه است، تصریح کرد: ما اگر میخواستیم بر اساس هزینه تمامشده خودروها قیمتها را تعیین کنیم، قیمتهای فعلی خودرو اینگونه نبود و مصرفکننده بههیچعنوان نمیتوانست نسبت به خرید خودرو اقدام کند. وظیفه شورای رقابت، جلوگیری از اقدامات انحصارگرایانه است.
این مقام مسئول خطاب به رئیس سازمان بورس، گفت: شما باید پاسخ دهید چرا با محاسبههای غیرمنطقی سهام شرکتها، اوضاع بورس را امروز به این وضعیت رساندهاید. مکانیزم قیمتگذاری سهام شرکتها در بورس، بهحدی غیرمنطقی بود که حتی شرکتهای کاغذی هم با سود بالا روبهرو شدند. همین موضوع، عاملی شد تا امروز وضعیت نابهسامان بورس به وجود آید. نکته قابلتأمل اینجا است که باید بورس پاسخ دهد بر اساس کدام فرمول و محاسبات اقتصادی، سهام شرکتها را بهگونهای تعیین کرد که غیرواقعی باشند.
وی اضافه کرد: علاوهبراین، بررسیها نشان میدهد قیمت کالاهایی که در بورس عرضه میشوند، حتی بیش از بازار است و مصرفکنندگان واقعی، بهندرت میتوانند نسبت به خرید کالا اقدام کنند و بیشتر محصولات در دست واسطهها است. چرا بهجای ساماندهی بازار بورس، به فکر قیمت خودرو افتادهاید؟ مگر نه اینکه رئیس سازمان بورس پیشازاین معاون اقتصادی وزیر اقتصاد بود؟ چرا در آن مقطع صحبتی مبنی بر غیرمنطقیبودن فرمول شورای رقابت مطرح نکرد؟ امروز بورس باید فکری به حال اوضاع نابهسامان خود کند؛ نه اینکه با اظهارات غیرکارشناسانه، قیمتگذاری خودرو را زیر سؤال ببرد.
رئیس شورای رقابت با بیان اینکه مخالف عرضه خودرو در بورس است، گفت: اگر خودرو در بورس عرضه شود، فاتحه قیمت منصفانه آن را باید بخوانیم. کدام کالا امروز در بورس با قیمت مناسب در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد که در آینده خودرو بخواهد این مسیر را طی کند؟ درنهایت، باید به رئیس سازمان بورس بگویم ” اگر طبیب بودی سرخود دوا نمودی”.
منبع: تسنیم
بیشتر بخوانید:
- نگاهی به سهام خودروسازان در بورس
- استعلام خلافی خودرو و روش کم کردن خلافی
- همه چیز در مورد مبایعه نامه خودرو
- تقاضای واقعی و کاذب در بازار خودرو
- مدارک و شرایط نقل و انتقال خودرو