در مقاله ” معایب و مزایای ارتفاع زدن خودرو ” از مجله همراه مکانیک به یکی از دغدغههای جوانان بهاصطلاح ماشینباز خواهیم پرداخت. اصولاً در جهان هستی نمیتوان چیزی را پیدا کرد که از دستکاری آدمی چه به صورت خودآگاه و چه به صورت ناخودآگاه در امان مانده باشد هر چند این دستکاریها در برخی موارد مفید نیز بوده است. خودروها نیز از این دستکاریها در امان نبوده و یکی از مواردی که این روزها در خیابانهای سطح شهرها به چشم میخورد خودروهایی با ارتفاعهای غیرمعمول است.
تغییر ارتفاع خودرو که تحت عنوان ارتفاع زدن یا ازت زدن در بازار شناخته میشود عمدتا با کاهش ارتفاع ماشینها صورت میپذیرد هرچند در زمینه خودروهای آفرود، این تغییر ارتفاع به صورت افزایشی خود را نشان میدهد. توجه مقاله ” معایب و مزایای ارتفاع زدن خودرو ” بیشتر معطوف به کاهش ارتفاع خودرو است؛ چیزی که عمدتا در خودروهای سواری شهری دیده میشود.
ارتفاع خودرو
ارتفاع خودرو عبارت است از فاصله سطح زمین تا نزدیکترین (پایینترین) نقطه خودرو که عمدتا این فاصله از سطح رکاب تا زمین سنجیده میشود مگر آنکه در زیر خودرو قطعهای نصب گردد که نزدیکتر از سطح رکاب به زمین باشد.
مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید |
حال از همین رو ما در مقاله ” معایب و مزایای ارتفاع زدن خودرو ” به تمامی موارد این موضوع خواهیم پرداخت؛ شایان ذکر است که هر خودرو دارای ارتفاع استانداردی است که در فاز طراحی تعیین میگردد. برای مثال ارتفاع استاندارد چند خودرو در جدول ذیل آمده است.
نام خودرو | پراید 131 | پژو 405 | الانترا | دنا | پژو پارس | پژو 206 | سانتافه 208 |
ارتفاع (میلیمتر) | 165 | 180 | 167 | 190 | 190 | 180 | 185 |
ارتفاع استاندارد خودرو بستگی به عوامل زیادی و از جمله وضعیت جادهها دارد. قطع به یقین جادههایی که دارای ناهمواریهای بیشتر و بلندتری هستند برای خودروهای با ارتفاع کم مناسب نیستند با توجه به شرایط جادههای ایران که چنگی به دل نمیزند خرید خودرو با ارتفاع کمتر از 160 سانتیمتری و یا هرگونه دستکاری که موجب گردد ارتفاع خودرو کمتر از 160 سانتیمتر شود، چندان منطقی نیست.
مزایای ارتفاع زدن خودرو
کاهش ارتفاع خودرو در میان جوانان بیشتر رواج دارد و عمده هدف این افراد نیز شکیل نمودن و ایجاد ظاهر اسپورتتر برای خودرو میباشد با این وجود ارتفاع زدن دارای مزایای دیگری نیز است که شاید کمتر به آنها پرداخته شده است. در ادامه به برخی از این موارد اشاره شده است.
- کاهش مقاومت دینامیکی: با کاهش ارتفاع خودرو وضعیت آیرودینامیکی خودرو تا حدودی بهبود یافته و مقدار مقاومت خودرو در برابر باد و عبور جریان هوا کاهش مییابد و در نتیجه میتوان انتظار داشت بازده کلی خودرو اندکی ارتقا یابد.
- بهبود وضعیت فرمانپذیری یا هندلینگ خودرو (Car Handling): هندلینگ خودرو ناظر بر رفتار دینامیکی خودور به هنگام حرکت در جادههای منحنی و عبور از پیچهای است. هنگامی که ارتفاع خودرو کاهش مییابد بالطبع مرکز ثقل خودرو نیز پایینتر آمده و این امر موجب بهبود فرمانپذیری خودرو میگردد.
- افزایش تعادل خودرو در پیچها: کاهش ارتفاع خودرو علاوه بر مزایای فوق باعث افزایش تعادل خودرو در پیچها نیز میگردد و به عبارتی پایداری خودرو بهبود مییابد.
معایب ارتفاع زدن خودرو
همانطور که در بندهای قبلی عنوان شد هر خودرو دارای ارتفاع استانداردی بوده و با وجود آنکه کاهش این ارتفاع میتواند مزایایی در پی داشته باشد ولیکن این کار خالی از عیب و ایراد نبوده و از قضا، معایب آن بیش از مزایای آن است. مشکلات به وجود آمده گهگاه آنچنان جدی است که میتواند خسارات جبرانناپذیری را هم برای خودرو و هم برای راننده و سرنشینان در پی داشته باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با مهمترین معایب ارتفاع زدن خودرو آشنا شوید.
- افزایش ضربات وارده به کابین: حرکت خشک خودرو و به خصوص در جادههای ناهموار باعث وارد آمدن ضرباتی به کابین میگردد و همین امر باعث کاهش راحتی راننده و سرنشینان میگردد.
- ضربات وارده به کف خودرو: با کاهش ارتفاع خودرو در واقع فاصله کف خودرو تا سطح زمین کاهش مییابد و از آنجا که جادههای کشور ما از کیفیت مناسبی برخوردار نبوده و پر از دستاندازها هستند لذا احتمال برخورد کف خودرو به زمین و آسیبهای احتمالی به شدت افزایش مییابد.
- به سر و صدا افتادن خودرو: به سروصدا افتاد خودرو برای چنین اتوموبیلهایی بسیار زودتر از سایر خودروها رخ خواهد داد و چنانچه به این صداها حساس باشید باید از شر خودروی عزیزتان خلاص شوید یا دوباره آن را به حالت اول برگردانید هر چند این امر نیز مثل همان چینی بندزده بوده و به هیچ وجه مثل روز اول خود نخواهد شد.
مشکلات ارتفاع زدن یکی دو مورد نیست …
- آسیب به سیستم تعلیق: به شکر الهی! جادهها و خیابانهای کشورمان پر است از دستاندازهایی که حتی ماشینهای شاسیبلند را نیز دچار مشکل میکند چه برسد به خودروهای ارتفاعزده. در اثر عبور از چنین دستاندازهایی، ضربههایی مهلک به سیستم تعلیق وارد آمده و میتواند به خرابی و فرسودگی زودرس این سیستم بیانجامد.
- خرابی جلوبندی خودرو: یکی از مهمترین وظایف جلوبندی، ایجاد راحتی برای راننده در دستاندازها است که با ارتفاع زدن خودرو، این امر تا حدود زیادی مختل شده و حتی خرابیهای زودرس جلوبندی را نیز در پی خواهد داشت.
- سایش لاستیک: با کاهش ارتفاع خودرو، فاصله بین لاستیک و گلگیر کاهش یافته و این امر میتواند باعث سایش لاستیک گردد.
- آسیبهای جسمانی به راننده: با توجه به آنکه در اثر ارتفاع زدن، احتمال برخورد کف خودرو با زمین در دستاندازها افزایش مییابد؛ این برخوردها آنچنان که باید توسط جلوبندی و سیستم تعلیق گرفته نشده و به بدن راننده منتقل میشوند که میتوانند منجر به درد و آسیب در ستون فقرات شوند.
- افزایش هزینهها: تمامی مواردی که یاد شد منجر به افزایش استهلاک خودرو و در نتیجه افزایش هزینههای نگهداری و تعمیرات خودرو خواهد شد.
پلیس خودروهای با ارتفاع کم را دوست ندارد!
- محدودیتهایی قانونی: در قانون برای ارتفاع زدن خودرو و عدول از استانداردها، جریمههای در نظر گرفته شده است و چنانچه اهل رانندگی بر اساس ضوابط قانونی نباشید! جریمههای شما را بیش از پیش افزایش خواهد داد.
- فروش سخت: خودروهای ارتفاعزده به این سادگیها به فروش نرفته و میتوانند برای مالک خودرو دردسرساز باشند.
روشهای ارتفاع زدن خودرو
برای کاهش ارتفاع خودرو چند روش محدود وجود دارد که البته تمامی این چند روش نیز استاندارد نیستند و میتوانند مشکلات فوقالذکر را مضاعف نمایند؛ در مقالههای آتی به بررسی روشهای ارتفاع زدن خودرو و میزان دقیق و موثر بودن هر کدام از آنها خواهیم پرداخت؛ پس در اگر با وجود معایب ذکرشده مجدانه به دنبال کاهش ارتفاع خودرو هستید در مقالههای آتی نیز همراه ما باشید تا با روشهای این کار آشنا شوید.
مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید
- رینگ اسپرت و تاثیر آن برعملکرد خودرو
- علت لرزش دنده خودرو چیست
- تفاوت خودرو شاسی بلند و کراس اوور
- مزایا و معایب خودروهای دیفرانسیل عقب
- روشهای کاهش استهلاک خودرو
ماهی تو حوض نمیدونه دریا چیه
ادم عادیم نمیدونه ارتفا چیه
بدترین کار ممکن همینه ک ارتفاع ماشین رو بیاری پایین، معایب و ضررهاش خیلی بیشتره ، من چهار ماهه یه پارس خریدم ک ارتفاع زده بود اونم نه زیاد، تو همین مدت کم، جعبه فرمون از بین رفت، شیر فرمون خراب شد ک همین یک قلم یک ملیون و پومصد تومن ، تمام ضربه ها رو میده ب اتاق و سیستم تعلیق ، جا پیچ جلو پنجره و چراغ ها شکسته، ی بارم باک رو سوراخ کرد چون گیر کرد ب سرعت گیر، نکنین اینکار رو،