عملکرد دقیق گیربکس نقش بسزایی در کیفیت رانندگی دارد. فرقی نمیکند که خودروی دستی سوار میشوید یا در حال حاضر ماشین شما از نوع گیربکس اتوماتیک است. سیستم گیربکس برای اینکه در شرایط کاری ایدهآل قرار بگیرد نیاز به روانکاری و خنککاری توسط روغن دنده دارد. هر چند عمر مفید روغن گیربکس در مقایسه با روغن موتور بهمراتب بیشتر است؛ اما باید توجه داشته باشید که این روغن هم نیاز به تعویض در بازه زمانی مشخص دارد. در این مطلب قصد داریم به بررسی زمان تعویض روغن گیربکس خودروهای دندهای و اتوماتیک بپردازیم.
بهترین زمان تعویض روغن گیربکس انواع خودرو
اولین و مهمترین مرجع برای تعیین مدت زمان تعویض روغن گیربکس، دفترچه راهنمای خودرو است. خودروسازان معمولا بخشی تحت عنوان سرویس و نگهداری خودرو در دفترچه راهنما در نظر میگیرند. در این بخش جزئیات لازم درباره زمان تعویض لوازم مصرفی خودرو ذکر میشود.
بررسی ما در همراه مکانیک نشان میدهد که بهطور متوسط بهترین زمان تعویض روغن گیربکس اتوماتیک در حالت عادی بین 80 تا 100 هزار کیلومتر است. این عدد برای خودروهای دستی به 40 تا 60 هزار کیلومتر میرسد. در جدول زیر میتوانید زمان تعویض واسکازین خودروهای سواری را بر اساس دفترچه راهنمای آنها مشاهده کنید.
زمان تعویض روغن گیربکس دنا اتومات |
80 هزار کیلومتر یا 5 سال |
زمان تعویض روغن گیربکس هایما S7 |
80 کیلومتر یا 3 سال |
زمان تعویض روغن گیربکس پراید |
36 هزار کیلومتر یا 2 سال |
زمان تعویض روغن گیربکس تیبا |
36 هزار کیلومتر یا 2 سال |
زمان تعویض روغن گیربکس پژو پارس |
60 هزار کیلومتر |
زمان تعویض روغن گیربکس جک S5 |
60 هزار کیلومتر |
زمان تعویض روغن گیربکس کوییک |
36 هزار کیلومتر یا 2 سال |
عوامل موثر در زمان تعویض روغن گیربکس ماشین
چند عامل مهم را میتوان برشمرد که در تعیین زمان تعویض روغن گیربکس ماشین صفر و کارکرده تاثیرگذار هستند. این موارد عبارتاند از:
1. نوع گیربکس
اولین نکتهای که باید در نظر داشته باشید، نوع گیربکس خودرو است. معمولا طول دوره تعویض روغن گیربکس خودروهای اتوماتیک در مقایسه با دستی بیشتر است. یکی از دلایل اصلی این موضوع، ظرفیت بیشتر روغن گیربکس در خودروهای اتوماتیک است. مثلا در خودروی کوییک دستی، حدود 2.5 لیتر روغن گیربکس استفاده میشود. این عدد برای کوییکهای اتوماتیک به 4 لیتر میرسد.
2. نوع خودرو
دومین نکته درباره زمان تعویض روغن گیربکس، نوع خودرو است. قطعا کیفیت طراحی خودرو و سیستم گیربکس بهکار رفته در آن روی عملکرد روانکاری و خنککاری روغن دنده تاثیرگذار است. بههمین دلیل پیشنهاد میکنیم زمان تعویض روغن گیربکس را بهصورت دقیق از دفترچه راهنمای ماشین خود مشاهده کنید.
3. شرایط رانندگی
شرایط رانندگی روی زمان تعویض روغن گیربکس اتومات و دندهای تاثیرگذار است. مثلا یک خودرو که مدام در شرایط ترافیک سنگین قرار دارد یا ماشین سواری که بهعنوان یدک کش فعالیت میکند، نیاز به تعویض زودهنگام روغن واسکازین پیدا میکند. بهطوریکه توصیه میشود برای شرایط رانندگی سخت، روغن گیربکس حدود 20 هزار کیلومتر زودتر از شرایط عادی تعویض شود.
4. نوع روغن گیربکس
انواع روغن گیربکس موجود در بازار ارز نظر ویسکوزیته، افزودنیها، پایداری حرارتی، مقاومت در برابر خوردگی، سازگاری با متریال مختلف و … ویژگیهای اختصاصی دارند. بههمین دلیل بدیهی است که عمر مفید محصولات مختلف با هم تفاوت داشته باشد.
5. عمر مفید روغن گیربکس
دقت داشته باشید که زمان تعویض روغن گیربکس CVT، صرفا بر اساس مسافت طی شده خودرو تعیین نمیشود. بلکه روغن گیربکس دارای تاریخ انقضا است. بههمین دلیل ظرف مدت زمان مشخصی، حتی اگر مسافت ذکر شده را هم طی نکنید، خاصیت روانکاری و خنککاری خود را از دست میدهد و نیاز به تعویض دارد.
نشانههای فرا رسیدن زمان تعویض واسکازین خودرو
معمولا توصیه میشود. هر 30 هزار کیلومتر یکبار، وضعیت روغن گیربکس خودرو چک شود. از سوی دیگر بعضی از نشانهها هستند که در تشخیص بهترین زمان تعویض روغن گیربکس بهشما کمک میکنند. این نشانهها عبارتاند از:
- مشکل در تعویض دنده و جا نرفتن دندهها
- بهگوش رسیدن صدای غیرعادی و عجیب از گیربکس
- لرزش ماشین حین حرکت و تعویض دنده
- نشت روغن گیربکس
عواقب عدم تعویض بهموقع روغن گیربکس ماشین
عدم تعویض بهموقع روغن گیربکس باعث آسیب دیدن چرخدندههای جعبه دنده میشود. خسارتهایی که به جعبه دنده اتوماتیک وارد میشود در مقایسه با گیربکس دندهای بیشتر است. علاوه بر آن ممکن است مشکلات دیگری نیز برای خودروی شما بهوجود بیایند که عبارتاند از:
- یاتاقان زدن
- آسیب دیدن صفحه کلاچ
نحوه تعویض روغن گیربکس ماشین
یکی از نکات مهم که باید در نظر داشته باشید آن است که حتما هنگام تعویض روغن گیربکس، فیلتر روغن دنده را نیز عوض کنید. این فیلتر بهمرور زمان در اثر تجمع ذرات آلاینده، کثیف شده و عملکرد آن با مشکل روبهرو میشود.
تعویض روغن گیربکس از طریق کارتل اشتباه است. باید توجه داشته باشید که تنها نیمی از روغن گیربکس درون کارتل آن قرار دارد. ضمن اینکه بعضا در برخی از خودروها حتی با باز کردن پیچ کارتل، امکان تخلیه روغن دنده وجود ندارد.
شما باید خودرو را روشن کنید و در حالت پارک قرار دهید. دستگاه ساکشن روغن گیربکس بهترین گزینه برای تعویض راحت و سریع روغن واسکازین است.
اجرت تعویض روغن گیربکس خودرو
معمولا اجرت تعویض روغن گیربکس خودروهای اتوماتیک در مقایسه با دستی کمی بیشتر است. در حال حاضر برای خودروهای دستی بین 200 تا 250 هزار تومان دستمزد گرفته میشود. در حالی که برای خودروهای اتوماتیک بین 350 تا 400 هزار تومان دستمزد میگیرند.
کلام پایانی
در این مطلب زمان تعویض روغن گیربکس خودرو را بررسی کردیم. پیشنهاد میکنیم یک دفترچه تهیه کنید و زمان تعویض هر یک از قطعات مصرفی خودروی خود را در آن ثبت و ضبط نمایید. این کار کمک میکند تا زمانع تعویض واسکازین خودرو و سایر لوازم مصرفی را فراموش نکنید. دقت داشته باشید که اگر خودروی شما اتوماتیک است، باید در فاصله زمانی کوتاهتری روغن گیربکس ماشین خود را جایگزین کنید. حتما بهسراغ محصولات باکیفیت متناسب با شرایط ذکر شده در دفترچه راهنمای خودروی خود بروید تا مشکل خاصی بهوجود نیاید.
بزرگترین اشتباه ی که خودم هم ندانسته انجام میدادم این بود که همیشه روغن گیربکس رو فقط فول میکردم،البته علتش عدم اطلاع خودم بود و تعجب از اینکه هیچ تعویض روغنی ،بهم نمیگفت.
تا اینکه به صدا دراومد و دیگه دیر شده بود.
تعویض روغنی عزیز،فقط روغن عوض نکنید کمی اطلاعات فنی خود رو ببرید بالا.
سلام دوست عزیز
بله بنده هم همین اشتباه رو کردم و دچار هزینه زیادی شدم متاسفانه
بسیار مطلب خوب و عملی بود .
ولی ای کاش یک سری مشخصات روغن خوب را هم می گفتید . ممنون