بازار خودرو ایران معمولاً از قوانین بازار جهانی تبعیت نمیکند و شرایط خاص خود را دارد. اما محبوبیت کراس اوورها زمینهای است که بازار خودرو کشورمان نیز تقریباً همگام با بازار جهانی در آن حرکت میکند. تا جایی که در سالهای اخیر بخش قیمتی متوسط رو به بالای بازار خودرو ایران را میتوانیم تا حدود زیادی در اختیار این محصولات قدبلند بدانیم.
به همین بهانه امروز به سراغ بررسی پرفروش ترین کراس اوورها در سال 1402 رفتهایم و میخواهیم ببینیم خریداران ایرانی در سال گذشته کدام خودروهای قدبلند را بیشتر پسندیدهاند. ناگفته نماند که اطلاعات ما براساس گزارش همراه مکانیک از بازار خودرو در سال 1402 است.
پرفروش ترین کراس اوورها در سال 1402
در ادامه به سراغ فهرست 5 عضوی کراس اوورهای پرفروش بازار ایران در سال 1402 میرویم و دلایل موفقیت این خودروها را باهم مرور خواهیم کرد. لازم به ذکر است که تمام اعضای فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در بازار ایران اصالت چینی دارند. چراکه کراساوورهای مونتاژی چینی در بازار ایران بسیار متنوع هستند و نسبت به همکلاسان وارداتی خود قیمت معقولتری دارند.
رتبه پنجم: جک S3
در سال 1396 یعنی زمانی که جک S3 روی خط مونتاژ کرمان موتور آمد، شاید خود مدیران این شرکت هم فکرش را نمیکردند که این چینی نه چندان زیبا روزی به یکی از پرفروش ترین کراس اوورها در بازار ایران تبدیل شود.
اما جک S3 به لطف نقاط قوتی مثل فضای مناسب کابین، استهلاک پایین، قیمت منطقی و لیست آپشنی قابل قبول موفق شد رفته رفته جای پای خود را در بازار کشورمان محکم کند و به یکی از محبوب ترین کراس اوورها از نظر خریداران ایرانی تبدیل شود.
مزایای جک S3 به قدری نزد مشتریان پررنگ هستند که ظاهر نه چندان دلچسب و مشخصات فنی معمولی آن را پوشش میدهند. شاید اگر کرمان موتور نسخههای فیسلیفت جک S3 را روی خط مونتاژ خود بیاورد، افراد به مراتب بیشتری به سراغ خرید جک S3 بیایند.
رتبه چهارم: هایما S7 توربو
هایما S7 توربو که از سال 1396 روی خط مونتاژ ایران خودرو خراسان آمد، در ابتدا نتوانست مقابل رقبایی مثل جک S5 یا حتی چری تیگو 5 عرض اندام چندانی داشته باشد. اما به تدریج با افزایش تیراژ هایما S7 توربو و آشنایی بیشتر خریداران با نقاط قوتش، این خودرو به یکی از کراس اوورهای پرفروش بازار ایران تبدیل شد.
مهمترین عامل موفقیت هایما S7 را باید ارائه یک مجموعه متعادل از تواناییهایی فنی، چهره ظاهری، آپشن و استهلاک بدانیم. در واقع هایما S7 توربو در هیچ فاکتوری برتری عجیب و غریبی نسبت به رقبا ندارد اما عقبتر از آنها هم نیست.
این موضوع باعث شده است تا کماکان افراد زیادی به سراغ خرید هایما S7 توربو بیایند. تاجایی که این خودرو موفق شد در سال 1402 به جایگاه چهارم فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در بازار ایران تکیه بزند.
رتبه سوم: فیدلیتی پرایم
جدیدترین خودروی فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در بازار ایران، فیدلیتی پرایم است که از سال 1400 توسط بهمن موتور مونتاژ و عرضه میشود.
فیدلیتی پرایم از ابتدای عرضه در بازار کشورمان به دلایلی مثل پیشرانه رایج در ایران، ابهت ظاهری قابل توجه، امکان سفارش در تیپهای 5 و 7 نفره بنا به نیاز خریدار، آپشنهای قابل قبول، کابین جادار و قیمت رقابتی، مورد توجه خریداران قرار گرفت.
در ضمن شرکت بهمن موتور از اواخر سال 1401 و در اقدامی قابل تقدیر، گیربکس دوکلاچه خشک فیدلیتی پرایم را با یک نمونه دوکلاچه تَر (WDCT) تعویض کرد که در دراز مدت باعث کاهش قابل توجه استهلاک میشود.
این عوامل باعث شدند تا عده قابل توجهی از خریداران خودرو از نمایشگاه همراه مکانیک به سراغ خرید فیدلیتی پرایم بیایند و این کراس اوور خانوادگی به مقام سوم فهرست محبوب ترین کراس اوورها در ایران برسد.
رتبه دوم: جک S5
در رتبه دوم فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در بازار ایران، نامی آشنا را میبینیم. جک S5 که از سال 1394 تا 1402 در نسخههای مختلفی توسط کرمان موتور عرضه میشد، در طی این سالها همیشه جزو کراس اوورهای پرفروش بازار ایران بوده است.
البته موفقیت جک S5 در بازار کشورمان اتفاقی نبوده و عواملی مثل تواناییهای حرکتی مناسب، آپشنهای قابل قبول و استهلاک منطقی باعث شده است تا مشتریان خودروهای کراساوور در ایران، همیشه نیم نگاهی به خرید جک S5 داشته باشند.
با همه این اوصاف، سال 1402 سالی بود که جک S5 موفقیت و عدم موفقیت را باهم تجربه کرد. موفقیت از این جنبه که آمار فروشش کماکان صعودی و 71 درصد بیشتر از سال 1401 بود. اما عدم موفقیت جک S5 هم جایی خود را نشان داد که این خودرو بعد از چند سال رتبه نخست فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در ایران را از دست داد و به مدال نقره قناعت کرد.
رتبه اول: ام وی ام X22
رتبه نخست فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در سال 1402 به ام وی ام X22 رسید. کراساوور ساب کامپکتی که از سال 1396 روی خط مونتاژ مدیران خودرو آمده و در این سالها مرتب بهروزرسانی شده است.
ام وی ام X22 نقاط قوتی مثل ظاهر بهروز، آپشنهای قابل قبول، شبکه گسترده خدمات پس از فروش و مصرف سوخت پایین را دارد اما برگ برنده اصلی آن در قیمت اقتصادیاش نهفته است. چراکه مشتریان میتوانند با افزایش بودجهای نه چندان زیاد نسبت به یک خودرو داخلی، به سراغ خرید ام وی ام X22 بیایند و حداقل ظاهری مدرنتر را تجربه کنند.
به همین دلیل ام وی ام X22 در سال 1402 با 107 درصد رشد فروش نسبت به سال 1401، موفق شد تا به جایگاه نخست فهرست پرفروش ترین کراس اوورها در ایران تکیه بزند.
کلام پایانی
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، پرفروش ترین کراساوورها در بازار ایران همگی چینی هستند. علاوه بر عوامل ذکر شده، عدم فعالیت جدی خودرسازان وطنی در این سگمنت را نیز میتوانیم در موفقیت کراساوورهای چینی مؤثر بدانیم.
البته سال 1403 را میتوانیم سالی متفاوت برای سگمنت کراساوورهای بازار کشورمان بدانیم. چرا که ریرا ایران خودرو (قطعی) و آریا سایپا (احتمالی) به تولید انبوه خواهند رسید و رقابت با همکلاسان چینی خود را شروع خواهند کرد. البته پیش بینی نتیجه این رقابت بسیار سخت است و باید صبر کنیم و ببینیم بازار چه واکنشی به کراساوورهای ایرانی نشان خواهد داد.