شرکت‌های خودرویی ورشکسته معروف

فهرست مطالب

دنیای خودرو، همواره چالش‌های جذابی را به‌همراه داشته است؛ رقابت بی‌وقفه برای کسب بیشترین اسب‌بخارها، تلاش برای ثبت کمترین ثانیه‌ها در شتاب اولیه و شکستن رکوردهای سرعت نهایی، همیشه بخش هیجان‌انگیز این صنعت بوده است؛ اما حقیقت آن است که صنعت خودرو گاهی هم آن روی سیاه خود را نشان می‌دهد.

نگاهی به شرکت‌های خودرویی ورشکسته

بسیاری از شرکت‌های نامدار این حوزه با محصولاتی مشهور و محبوب، بنا به دلایلی که اغلب مالی بود، به کار خود پایان داده‌اند. ورشکستگی اگرچه بخش جدانشدنی فاز ریسک یک فعالیت اقتصادی به شمار می‌رود، ولی باید قبول کرد که هنوز هم نگاه‌کردن به کارنامه خودروسازانی که ورشکسته شده‌اند، باعث ناباوری علاقه‌مندان به این حوزه می‌شود.

در ادامه، با 10 برند خودرویی که همگی ورشکسته شده‌اند، آشنا خواهید شد. نکته مهم درباره این انتخاب، آن است که تلاش شده است تا معروف‌ترین برندها در این لیست گنجانده شود.

Studebaker؛ 1966- 1852

خانواده استودبیکر، درواقع آهنگران آلمانی بودند که در بازار آمریکا روی ساخت کالسکه تخصص ویژه‌ای داشتند. آن‌ها اولین خودروی مستقل خود را در سال 1912 معرفی کردند که خیلی زود به دلیل کیفیت بالا و قابل‌اعتمادبودن، شهرت پیدا کرد. در ادامه راه علی‌رغم مشکلات مدیریتی، استودبیکر موفق شد از رکود بزرگ نجات پیدا کند. طی دهه 40 میلادی، محصولات این شرکت به عنوان لوکس‌های سایزبزرگ شناخته می‌شدند. با این‌که جنگ جهانی دوم این شرکت را با چالش‌های فراوانی روبه‌رو کرد، ولی در سال 1958 با معرفی مدل رؤیایی Lark، توانستند به محبوبیتی جهانی دست پیدا کنند. این شرکت از اواسط دهه 60 میلادی، با بحران فروش روبرو شد و در‌نهایت، در سال 1967 به کار خود پایان داد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

Oldsmobile؛ 2004- 1897

می‌گویند یکی از مشتری‌پسندترین شرکت‌های خودروسازی تمام تاریخ است. برند کاملاً وفادار به خریداران که فعالیت صنعتی‌ خود را از سال 1880 آغاز کرد؛ ولی استارت خودرویی الدزموبیل، به سال 1897 برمی‌گردد. این شرکت سال 1908 توسط جنرال‌ موتورز خریداری شد. اوضاع اقتصادی این برند تا دهه 90 میلادی، کاملاً مناسب و رو به رشد بود. این شرکت آرام‌آرام توانست جایگاه ویژه‌ای در کنار سایر هم‌قطارانش مانند بیوک و شورولت به دست بیاورد. به زعم بسیاری از کارشناسان خودرو، خودروهایی که الدزموبیل طراحی می‌کرد، از نظر زبان بصری به‌مراتب جلوتر از زمان خود برخوردار بودند. این شرکت آخرین محصولش را سال 2004 از خط تولید بیرون فرستاد تا با رکورد تولید بیش از 35 میلیون دستگاه، یکی از تاریخ‌سازان حوزه خودرو باشد.

Pontiac؛ 2010- 1926

شاید هنوز هم باورش سخت باشد که پونتیاک دیگر تولید نمی‌شود؛ یکی از شاهکارهای عصر طلایی خودروسازی که در دوره حیات خود، تبدیل به ستاره درخشان فیلم‌های هالیوودی شده بود. پونتیاک در‌واقع، جانشین یکی از زیرمجموعه‌های جنرال موتورز به اسم اوکلند بود که استارت خود را سال 1925 زد؛ ولی اولین محصول آن، یک سال بعد رونمایی شد. این شرکت آمریکایی، به‌لطف تولید مدل‌های خیره‌کننده‌ای مانند GTO و Trans AM، چشم و دل جوانان را جذب خود کرده بود. با آغاز سال 2008 میلادی، این زیرمجموعه جنرال موتورز قربانی اوضاع سخت اقتصادی دنیا شد و با بهانه فروش پایین و عدم توجیه اقتصادی، اعلام ورشکستگی کرد.

Plymouth؛ 2001- 1928

نمی‌توان علاقه‌مند به دنیای ماسل‌های آمریکایی بود و از پلیموث حرفی به میان نیاورد. این زیرمجموعه کرایسلر، سبک نوینی را در دنیای عضلانی‌های تیپ Pony به وجود آورد. بسیاری بر این باورند که اولین پونی‌کار آمریکایی، فورد ماستنگ بوده است؛ در حالی که این شرکت، دو هفته بعد از رونمایی از مدل خیره‌کننده پلیموث یعنی Barracuda رونمایی شده بود. درواقع، این شرکت با هدف رقابت با شورولت، از برند رقیب یعنی جنرال موتورز راهی میدان شده بود؛ در حالی که آرام‌آرام از شورولت هم پیشی گرفت و خود را به‌عنوان یک عضلانی اسپرت جا انداخت. این برند در حالی در سال 2001 به کار خود پایان داد که آخرین محصولش هرگز شبیه به ماسل‌کارها نبود.

Duesenberg؛ 1937- 1913

شاید نام دوسنبرگ شما را به یاد محصولاتی آلمانی بیندازد؛ ولی حقیقت آن است که یک برند فوق‌لوکس آمریکایی است؛ محصولی که آن را رولزرویس آمریکا قلمداد کرده‌اند. فعالیت خودرویی دوسنبرگ، در سال 1926 آغاز شد. این شرکت که در ادامه راه از سوی علاقه‌مندان به دوسی هم معروف شده بود، توانست یکی از پیشتازان فناوری عصر خود باشد؛ البته اغراق در استفاده از المان‌های اشرافی‌گری، محصولات این برند را گزینه اول ستاره‌های هالیوود آن روزها کرده بود؛ چراکه خودروهای تولیدی آن‌، حقیقتاً گران‌قیمت بودند. رکود بزرگ جهانی که از سال 1929 شروع شده بود، بسیاری از شرکت‌های لوکس مانند دوسنبرگ را نیز گرفتار کرد تا این‌که درنهایت در سال 1937، پرونده این خودروساز منحصربه‌فرد نیز بسته شد.

Hudson؛ 1954- 1909

گفته می‌شود شرکت هادسون، توسط سه کارگر کمپانی الدزموبیل تأسیس شده است؛ حتی سرمایه اولیه آن‌ها نیز وامی بوده است که آن‌ها از این شرکت دریافت کرده بودند. اگر این برند چندان برای شما آشنا نیست، باید یک بار دیگر قسمت اول انیمیشن Cars را ببینید تا با دکتر هادسون آشنا شوید. این شرکت در طول فعالیت خود، محصولات متعددی را تولید کرد؛ ولی بی‌تردید هیچ‌کدام به گرد پای هورنت افسانه‌ای نخواهند رسید. در منابع تاریخی، فعالیت هادسون را تا سال 1960 اعلام کرده‌اند؛ ولی حقیقت آن است که این شرکت در ایام جنگ جهانی دوم، تبدیل به کارخانه موشک‌سازی شده بود.

DMC؛ 1982- 1975

شاید معروف‌ترین خودروی تاریخ سینما، دی‌لورین باشد؛ خودرویی از شرکت DMC که تنها یک سال تولید شد و هنوز هم شهرتی ماندگار دارد. کمپانی دی‌ ام‌ سی، توسط DeLorean، یکی از مهندسان سابق جنرال موتورز تأسیس شد. در سال 1981، آخرین خودروی این کمپانی تولید شد و یک سال بعد به دلیل عدم استقبال کافی، از یادها محو شد؛ اما در یک اتفاق نادر تاریخی، حدود 3 سال بعد با فیلم بازگشت به آینده، بار دیگر دی‌ ام‌ سی دی‌لورین بر پرده سینماها دیده شد که این بار دیگر اثری از آن باقی نمانده بود.

Saturn؛ 2010- 1985

دهه 80 میلادی، آغاز حضور گسترده برندهای ژاپنی در بازار آمریکا بود؛ شرکت‌هایی که اغلب محصولاتی ارزان و با کیفیتی بالا تولید می‌کردند. خودروهای ژاپنی کار اگرچه در کلاس خودروهای آمریکایی نبودند، ولی سودآوری بالای آن‌ها، همواره موجب حسادت خودروسازان آمریکایی می‌شد. جنرال موتورز برند ساتورن را در اولین روزهای سال 1985 تنها با همین هدف تولید کرد؛ یک طرح جاه‌طلبانه با سرمایه‌گذاری حدود 5 میلیارد دلار که طی آن، قرار شده بود شرکت روی هر خودرو چیزی حدود 2000 دلار سود کند. البته که جنرال موتورز هیچ‌گاه به این آرزویش نرسید، ولی تلاش آن‌ها برای حضور در بازار و جنگ با تویوتا و هوندا بیشتر از آن‌چه تصور می‌شد، طول کشید.

Stutz؛ 1939- 1911

عمر استاتز حتی به سه دهه هم نمی‌رسد؛ اما تاثیری که تولیدات این شرکت روی طراحی محصولات اسپرت امروزی گذاشته است، غیر‌قابل‌انکار است. گویی مهندسان استاتز، تفکری امروزی در طراحی محصولات خود داشتند. بدنه‌ای کشیده، سقفی کوتاه با چراغ‌هایی بزرگ، همگی المان‌های مدرن طراحی اسپرت‌های امروزی هستند. این برند یکی از پایه‌گذاران خودروهای لوکس-اسپرت است؛ دو مفهوم کاملاً مستقل که ترکیب آن‌ها، تنها از پس خودروسازان بزرگ مانند بنتلی برمی‌آید. جنرال موتورز اواسط دهه 60 میلادی، سعی کرد بار دیگر این برند را احیا کند؛ ولی این پروژه چندان موفقیت‌آمیز پیش نرفت.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها