خودروی هیبریدی بخریم یا نه؟ مزایا و معایب خودروی هیبریدی

فهرست مطالب


خودروهای هیبریدی را باید به‌عنوان پلی بین ماشین‌های بنزینی و الکتریکی معرفی کرد. هر چند این خودروها هنوز آن طور که باید و شاید در بازار ایران جایگاه ویژه‌ای پیدا نکرده‌اند؛ اما از سال 1402 و همزمان با آغاز روند جدید واردات خودروهای خارجی، چند مدل هیبریدی از محصولات خودروسازان خارجی هم به‌صورت محدود وارد کشور شدند. به‌همین دلیل، خریداران علاقه‌مند شده‌اند تا درباره مزایا و معایب خودروی هیبریدی اطلاعات بیشتری کسب کنند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا مهم‌ترین مزایا و معایب خودروهای هیبریدی را بررسی کنیم.

 

مزایا و معایب خودروی هیبریدی

خودروهای هیبریدی در مدل‌های مختلف تولید می‌شوند. هر چند کلیت مکانیزم عملکرد این خودروهای شبیه به یکدیگر است؛ اما تفاوت‌های قابل توجهی هم با یکدیگر دارند. موضوع مهم دیگر این است که بخش‌های تحقیق و توسعه شرکت‌های خودروساز همچنان در حال ابداعات جدید برای رفع مشکلات خودروهای هیبریدی هستند. به‌همین دلیل، خیلی از موضوعاتی که امروز به‌عنوان معایب خودروهای هیبریدی شناخته می‌شوند، احتمالا تا چند سال آینده برطرف خواهد شد. در اینجا به‌بررسی مهم‌ترین مزایا و معایب خودروی هیبریدی می‌پردازیم.

 

مزایای خودروهای هیبریدی

برخی از مهم‌ترین مزایای خودروهای هیبریدی عبارت‌اند از:

  • کاهش آلاینده‌های زیست محیطی خودرو
  • کاهش مصرف سوخت
  • کاهش سطح آلودگی صوتی ماشین
  • کم استهلاک بودن خودرو

این ماشین‌ها به‌طور قابل توجهی، آلاینده‌های کمتری در مقایسه با ماشین‌های بنزینی تولید می‌کنند. ضمن اینکه بخشی از انرژی مورد نیاز برای خودرو هیبریدی توسط باتری‌های الکتریکی تامین می‌شود. در نتیجه مصرف سوخت ماشین‌های هیبریدی در مقایسه با خودروهای بنزینی حدود 30 درصد کمتر است.

 

مزایای خودروهای هیبریدی

 

یکی از نکات ویژه که هر کس با نشستن پشت فرمان یک ماشین هیبریدی احساس می‌کند، سروصدای بسیار کمتر آن در مقایسه با خودروی بنزینی است. این موضوع در راحتی هرچه بیشتر راننده و سرنشینان خودروی هیبریدی نقش بسزایی دارد. دیگر نکته مهم در ماشین‌های هیبریدی، استهلاک کمتر در مقایسه با خودروی بنزینی است. عمر مفید قطعات به‌کار رفته در این ماشین بالاست. البته این موضوع الزاما به‌معنی کمتر بودن هزینه‌های تعمیر و نگهداری ماشین هیبریدی نیست. موضوعی که جلوتر بیشتر درباره آن توضیح می‌دهیم.

معایب خودروهای هیبریدی

برای قضاوت درست لازم است که مزایا و معایب خودروی هیبریدی را در کنار یکدیگر ببینیم. واقعیت از این قرار است که هنوز برخی از مشکلات خودروهای هیبریدی مانع جدی بر سر استقبال خریداران بازار به‌شمار می‌روند. از جمله مهم‌ترین معایب خودروهای هیبریدی می‌توان به‌موارد زیر اشاره کرد:

  • قیمت بالا
  • هزینه تعمیر و نگهداری بالا
  • قدرت موتور ضعیف‌تر از ماشین‌ها بنزینی مشابه
  • بالا بودن وزن ماشین
  • عدم تناسب با آب‌وهوای سرد
  • فقدان زیرساخت‌های شارژ باتری خودروهای هیبریدی
  • خدمات تعمیرگاهی محدود در سطح کشور

لازم است که در خصوص هر یک از موارد فوق توضیحاتی را ارائه کنیم.

قیمت بالا

خودروهای هیبریدی در مقایسه با مدل‌های مشابه بنزینی قیمت بالاتری دارند. در کشور ما، خودروهای وارداتی هیبریدی با رنج قیمت بالاتر از 2 میلیارد تومان به‌فروش می‌رسند. بدیهی است که با نرخ‌های فعلی، بخش عمده‌ای از متقاضیان در بازار ایران توان خرید خودروهای هیبریدی را ندارند. در ادامه بیشتر درباره قیمت خودروهای هیبریدی در بازار ایران توضیح می‌دهیم.

 

معایب خودروهای هیبریدی

 

هزینه تعمیر و نگهداری بالا

سیستم ماشین هیبریدی در مقایسه با خودروی بنزینی از تکنولوژی بالاتری برخوردار است. همین موضوع باعث می‌شود که خدمات تعمیر و نگهداری ماشین هیبریدی با دستمزد بالاتری همراه باشد. از آن گذشته، هنوز آن که باید و شاید خدمات تعمیرگاهی خودروهای هیبریدی در سطح کشور توسعه پیدا نکرده است.

 

قدرت موتور ضعیف‌تر از ماشین‌ها بنزینی مشابه

خودروهای هیبریدی در مقایسه با مدل‌های مشابه بنزینی، قدرت و شتاب‌گیری کمتری دارند. خیلی از کارشناسان، ماشین‌های هیبریدی را گزینه‌ای مناسب برای رانندگی در معابر شهری می‌دانند. بد نیست بدانید که باتری ماشین هیبریدی در مقایسه با ماشین برقی، ضعیف‌تر است.

نکته جالب توجه اینکه بخشی از انرژی مورد نیاز برای شارژ باتری ماشین هیبریدی از گرمای ناشی از ترمزگیری تامین می‌شود. بدیهی است که این اتفاق در رانندگی شهری نسبت به جاده خیلی بیشتر رخ می‌دهد.

اساسا ماشین‌های هیبریدی برای استفاده به‌صورت منظم و دائمی طراحی شده‌اند. در واقع استفاده منظم از موتورهای بنزینی و الکتریکی در این خودروها یک شرط اساسی برای کمک به‌حفظ سلامت ماشین‌های برقی است.

 

بالا بودن وزن ماشین

ماشین هیبریدی در مقایسه با خودروی مشابه بنزینی وزن بالاتری دارد. دلیل این موضوع هم برخورداری از موتور الکتریکی و باتری بزرگ در کنار موتور بنزینی است. این موضوع می‌تواند روی میزان شتاب‌گیری خودروهای هیبریدی تاثیر منفی بگذارد. از طرفی دیگر، جانمایی باتری در خودروی هیبریدی معمولا در فضای بین صندوق و صندلی عقب ماشین انجام می‌شود. این موضوع باعث می‌شود که بخشی از فضای صندوق ماشین اشغال شود و همچنین امکان خواباندن صندلی عقب ماشین وجود نداشته باشد.

 

عدم تناسب با آب‌وهوای سرد

یکی از معایب خودروهای هیبریدی عدم سازگاری کامل آن‌ها با آب‌وهوای سرد است. سرمای هوا باعث تخلیه خیلی سریع باتری این ماشین‌ها می‌شود. ضمن اینکه شاهد اختلال در عملکرد سیستم برقی و همچنین احتراق داخلی این خودروها هم خواهید بود. به‌همین دلیل، اگر ساکن مناطق سردسیری ایران هستید، بهتر است که در خرید خودروهای هیبرید بیشتر ملاحظه کنید.

 

فقدان زیرساخت‌های شارژ باتری خودروهای هیبریدی

زیرساخت ایستگاه‌های شارژ باتری خودروهای هیبریدی و برقی در کشور ما هنوز محدود است. این موضوع مهمی است که باید برای خرید باتری‌های هیبریدی مد نظر قرار دهید. البته انتظار می‌رود که ظرف سال‌های آینده با توسعه خودروهای هیبریدی، شاهد رفع شدن این مشکل باشیم.

 

فونیکس تیگو 8 پرو E پلاس

 

نگاهی به خودروهای هیبریدی در بازار ایران

در بین خودروهای هیبریدی موجود در بازار ایران، سهم ماشین‌های کراس اوور و شاسی بلند در مقایسه با سدان به‌مراتب بیشتر است. برخی از معروف‌ترین ماشین‌های هیبریدی که در ماه‌های گذشته وارد ایران شده‌اند، را به‌همراه قیمت مدل صفر آن‌ها در دی ماه 1403 در جدول زیر مشاهده می‌کنید.

نام خودرو

قیمت (تومان)

فونیکس تیگو 8 پرو E پلاس مدل 1403

2.850.000.000

فونیکس تیگو 7 پرو E پلاس مدل 1403

2.250.000.000

لاماری ایما هیبرید مدل 1403

2.320.000.000

تویوتا لوین هیبرید مدل 2024

2.800.000.000

تویوتا کرولا کراس هیبرید مدل 2024

3.900.000.000

جیلی آزکارا مدل 2023

1.950.000.000

نیسان سیلفی مدل 2024

3.200.000.000

 

همچنین در جریان آخرین ثبت نام خودروهای وارداتی در آذر ماه 1403 هم نام چند ماشین هیبریدی به‌چشم می‌خورد که عبارت‌اند از:

  • دانگ فنگ شاین مکس
  • جی ای سی امکو
  • جی ای سی امپو
  • تویوتا لوین 1800
  • سوزوکی فرانکس
  • سوزوکی سوئیفت

 

کلام پایانی

آنچه باید درباره مزایا و معایب خودروی هیبریدی بدانید را در این مطلب مورد بررسی قرار دادیم. واقعیت از این قرار است که قیمت بالای ماشین‌های هیبریدی، مهم‌ترین مانع بر سر راه افزایش تقاضا برای این خودروها در ایران است. انتظار نمی‌رود که در آینده نزدیک این مشکل در کشور برطرف شود. به‌هر ترتیب، اگر تجربه رانندگی با خودروهای هیبریدی را دارید، نظرات خود را در خصوص مزایا و معایب این ماشین‌ها با ما در میان بگذارید.

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها