یکی از غیراخلاقیترین کارهایی که ممکن است هر کدام از ما با آن مواجه شویم، فرار راننده از صحنه تصادف است. متأسفانه این کار به شخصی که خودش یا خودرویش آسیب دیده و نیاز به کمک دارد، بار روانی زیادی وارد میکند؛ اما بد نیست بدانید که اگر شکایت کنید و پیگیر باشید، میتوانید از او خسارت بگیرید و کاری کنید که مجازات شود. فرار از صحنه تصادف شاید راهحل سادهای به نظر برسد؛ اما شروع دردسرهای بزرگ است. گاهی اوقات ماندن در صحنه تصادف و کمک به حادثهدیده میتواند این دردسرها را کاهش دهد.
در این مقاله به شما میگوییم که اگر راننده مقصر از صحنه تصادف فرار کرد چهکار کنید، برای او چه حکمی صادر میشود و نحوه و مراحل شکایت از پلاک خودرو فراری چیست.
مجازات فرار راننده از صحنه تصادف چیست؟
تصادفات رانندگی از نظر عواقب به 2 دسته جرحی و غیر جرحی تقسیم میشوند و مجازات فرار راننده از صحنه تصادف جرحی با غیر جرحی تفاوت دارد. توصیه ما این است که حتی اگر از مقصر نبودن خود اطمینان دارید، هیچ وقت صحنه تصادف را ترک نکنید؛ چون این کار روند رسیدگی به پرونده را مختل میکند و امکان شکایت و گرفتن خسارت را از شما میگیرد.
مجازات فرار از صحنه تصادف جرحی
درصورتیکه تصادف رانندگی منجر به جرح یا فوت شود، پرونده آن ابعاد متفاوتی پیدا میکند و شکایت از راننده مقصر در تصادف علاوه بر مجازات نقدی، منجر به مجازات کیفری (زندان) هم میشود. بر اساس ماده 719 قانون مجازات اسلامی اگر مصدوم تصادف به کمک فوری نیاز داشته باشد و راننده مقصر بتواند به او کمک کند و به جای آن از صحنه تصادف متواری شود، به دو سوم حداکثر مجازات تعیین شده در مواد 714، 715 و 716 این قانون محکوم میشود.
بر اساس مواد قانونی بالا، مجازات راننده متواری به شرح زیر است:
- در صورت که تصادف منجر به فوت شود، حکم آن قتل غیرعمد خواهد بود و مقصر علاوه بر پرداخت دیه، به 6 ماه تا 3 سال حبس محکوم میشود.
- درصورتیکه تصادف منجر به نقصعضو یا از کارافتادگی حواس پنجگانه آسیب دیده شود، راننده متواری علاوه بر پرداخت دیه، به 2 ماه تا یک سال حبس محکوم میشود.
حکم فرار از صحنه تصادف ربطی به نوع وسیله نقلیه ندارد و برای آسیب دیدن یا فوت موتورسواران هم حکمهای بالا صادر میشود.
مجازات فرار از صحنه تصادف غیر جرحی
درصورتیکه تصادف عواقب جانی نداشته باشد، فرار راننده از صحنه تصادف جرم محسوب نمیشود؛ اما حق شکایت و پیگیری برای دریافت خسارت، برای آسیب دیده محفوظ میماند. در این شرایط، شکایت باعث میشود راننده مقصر و فراری ملزم به پرداخت خسارت بر اساس کروکی پلیس و حکم دادگاه شود و اگر بیمه شخص ثالث او تمام خسارت تعیین شده را تقبل نکند، باید مابقی را از جیب بپردازد.
وضعیت در مورد تصادف با ماشین پارک شده هم به همین منوال است و اگر خودروی آسیب دیده در محل مناسبی پارک کرده باشد، راننده مقصر به دلیل تخریب محکوم به پرداخت خسارت میشود.
چه عواملی مجازات راننده فراری را افزایش میدهد؟
همانطور که دیدید، فرار راننده از صحنه تصادف جرحی، مجازات سنگین و کیفری دارد. شرایط زیر، این مجازات را سنگینتر هم میکند:
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- نداشتن گواهینامه یا همراه نداشتن آن
- وجود مشکلات فنی در خودروی مقصر (در صورت تأثیر آنها روی تصادف)
- رانندگی با سرعت غیرمجاز یا هرگونه نقض قانون مؤثر در تصادف
درصورتیکه اثبات شود راننده متواری مست یا تحتتأثیر مواد مخدر بوده، ممکن است علاوه بر جریمه نقدی و زندان، به محرومیت از رانندگی هم محکوم شود.
در صورت فرار راننده از صحنه تصادف چهکار باید کرد؟
در صورت قرار گرفتن در چنین شرایطی، اولین و مهمترین اقدام، حفظ آرامش و جمع کردن هوش و حواستان است. برای شکایت از راننده مقصر در تصادف، بهتر است پلاک و مشخصات خودرو او را داشته باشید تا بتوانید بهتر و زودتر به نتیجه برسید. پس درصورتیکه راننده مقصر خیلی دور نشده بود، پلاک و مشخصات خودروی او را به ذهن بسپارید و در صورت امکان آن را جایی یادداشت کنید.
بعد از آن حتماً از صحنه تصادف چند عکس تهیه کنید و بعد با پلیس تماس بگیرید.
با نحوه و مراحل شکایت از پلاک خودرو فراری آشنا شوید
بعد از تماس با پلیس 110 و گرفتن صورتجلسه و کروکی برای تصادف، باید مراحل شکایت از پلاک خودرو فراری را به ترتیب زیر طی کنید:
- به شورای حل اختلاف نزدیک محل حادثه مراجعه و علیه راننده مقصر شکایت تنظیم کنید. درصورتیکه خودتان قادر به حضور در کلانتری نباشید، بستگان درجه یک شما میتوانند این کار را انجام دهند.
- درصورتیکه در تصادف آسیب دیده باشید، شورای حل اختلاف شما را برای معاینه و تعیین دیه به پزشکی قانونی معرفی میکند. برای به نتیجه رسیدن شکایت، بهتر است بعد از حادثه به اورژانس زنگ بزنید و از آنها گزارش بگیرید.
- درصورتیکه خسارت فقط مالی باشد، باید بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه (در صورت وجود) را هم هنگام شکایت ارائه کنید.
- درصورتیکه صحنه تصادف پیش از رسیدن پلیس انتظامی و راهور به هم خورده باشد، ترسیم مجدد صحنه تصادف توسط کارشناسان دادگستری و راهور صورت میگیرد تا مجازات دقیقتری برای مقصر تعیین شود.
- درصورتیکه خسارت مالی یا جانی وارد شده گسترده باشد، پرونده به دادسرا فرستاده میشود.
- بعد از بررسی پرونده و نظر کارشناسان دادگستری، حکم مقصر صادر میشود. در صورت جدی بودن خسارات، حکم شامل قرار مجرمیت هم خواهد بود.
مهلت شکایت از راننده مقصر متواری چقدر است؟
در صورت فرار راننده از صحنه تصادف و وقوع خسارات مالی، تا 5 روز بعد از تصادف میتوانید نسبت به شکایت و دریافت خسارت اقدام کنید. در صورت بروز خسارات جانی نیز باید از همان لحظه تصادف پیگیر شکایت باشید.
شکایت از راننده مقصر در تصادف بدون پلاک و شاهد چگونه ممکن است؟
حقیقت این است که به خاطر سپردن شماره پلاک مقصر در شرایط روحی و روانی بعد از تصادف، کمی مشکل است. اگر بعد از فرار راننده از صحنه تصادف نتوانستید پلاک او را بردارید و هیچکدام از شاهدان تصادف هم موفق به این کار نشدند، باز هم از شکایت کردن ناامید نشوید. در این شرایط ممکن است پلیس بتواند دوربینهای مداربسته محل تصادف را بررسی کند و به شماره پلاک راننده مقصر پی ببرد.
همچنین درصورتیکه موفق به برداشتن پلاک نشدید، میتوانید از شاهدان حاضردرصحنه بخواهید که صورتجلسه پلیس را امضا کنند. این کار به صدور عادلانه و سریعتر حکم کمک زیادی میکند.
در صورت فرار راننده مقصر؛ بههیچوجه قید شکایت را نزنید!
در این مقاله در مورد چالشها و راهکارهای مربوط به فرار راننده مقصر از صحنه تصادف صحبت کردیم. در صورت فرار راننده از صحنه تصادف، به هیچ عنوان قید شکایت را نزنید و حتی اگر شاهد و شماره پلاک نداشتید هم این کار را انجام بدهید؛ چون حتی اگر راننده فراری مقصر شناخته نشود باز هم امکان پرداخت خسارت شما از صندوق خسارات بیمه وجود دارد.