در این مقاله از سری مقالات نکات اموزشی مجله خودرو همراه مکانیک قصد داریم روشهای کاهش استهلاک خودرو را به شما ارائه بدهیم.
اهمیت دانستن روشهای کاهش استهلاک خودرو
خوب است قبل از دانستن روشهای کاهش استهلاک خودرو کمی در مورد اهمیت آن بدانیم. خودرو نیز مثل هر وسیله یا شی دیگری دارای عمر مفیدی بوده و در گذر زمان دچار فرسودگی میگردد. این فرسودگی که بیشتر با عنوان “استهلاک” شناخته میشود؛ اجتنابناپذیر بوده و خواه، ناخواه برای هر خودرویی اتفاق میافتد ولیکن نکات و روشهایی وجود دارد که میتوان با رعایت آنها، این استهلاک را کمینه کرده و در نتیجه طول عمر مفید خود را افزایش داده و یا حداقل طول عمر مفید خود را کاهش نداد! ناگفته پیداست که هر چقدر استهلاک خودرو افزایش یابد مقدار هزینههای آن نیز افزایش مییابد.
استهلاک خودرو به چه معناست؟؟؟
زمانیکه عنوان میگردد استهلاک خودرویی بالا است بدین معنی است که طول عمر مفید قطعات مصرفی از یک سو کاهش پیدا کرده و زودتر از موعد تمام میگردد و از سویی دیگر، خرابیهای خودرو نیز افزایش پیدا کرده است. پرواضح است که افزایش استهلاک خودرو با افزایش هزینه همراه است که این موضوع برای افرادی که با خودرو ارتزاق مینمایند اهمیت مضاعفی دارد. با وجود اجتنابناپذیری استهلاک خودرو، خبر خوش آنجاست که با بکارگیری چند نکته میتوان این استهلاک و هزینههای ناشی از آن را تا حد امکان کاهش داد. با ما باشید تا با این روشها آشنا شوید.
- سرویسهای دورهای را برای کاهش استهلاک خودرو فراموش نکنید: به گزارش مجله خودرو همراه مکانیک شاید بتوان گفت مهمترین عامل در کاهش استهلاک خودرو، انجام به موقع سرویسهای دورهای است که توسط سازنده در دستورالعملهای مربوطه قید شده است. به زعم برخی از رانندگان، سرویسهای دورهای هزینه اضافی است در حالیکه عدم انجام این سرویسها به صورت مرتب، میتواند در درازمدت هزینههای سنگینتری را به شما تحمیل نماید. مهمترین سرویسهای دورهای شامل موارد ذیل است:
روغن و فیلتر روغن: شاید خوب باشد بدانید برای کاهش استهلاک خودرو تعویض به موقع روغن و فیلتر روغن خودرو است. بهترین مرجع جهت تعیین زمان تعویض روغن موتور، دستورالعمل سازنده است ولیکن در حالت کلی 10 هزار کیلومتر زمان مناسبی جهت تعویض روغن موتور است. شایان ذکر است که این زمان به نحوه رانندگی، شرایط آب و هوایی و … بستگی دارد و در مناطق با شرایط آب و هوایی نامناسب باید این تعویض هر 5 هزار کیلومتر انحام پذیرد. جهت تعویض فیلتر نیز چنانچه از روغن 5 هزار کیلومتر استفاده میکنید بعد از دو مرتبه تعویض روغن، فیلتر را نیز تعویض نماید ولی اگر از روغن 20 هزار استفاده مینمایید در هر مرتبه تعویض روغن، فیلتر را نیز تعویض نمایید.
تعویض فیلتر هوا: فیلتر هوایی که کثیف یا خراب شده باشد تنفس موتور را بسیار سخت خواهد نمود از این روی پیشنهاد میشود که 5 هزار کیلومتر فیلتر هوا تعویض شود.
تعویض روغن ترمز: مایع ترمز (Brake Fluid) که در فارسی به روغن ترمز نیز ترجمه شده است اهمیتی فراوان در عملکرد صحیح سیستم ترمز و افزایش ایمنی خودرو دارد. روغن ترمز تقریبا هر دو سال یکبار باید تعویض شود چراکه با گذشت زمان، رطوبت جذب این روغن شده و این امر باعث عدم عملکرد ترمز میشود.
سایر موارد: از دیگر مواردی که باید در سرویسهای دورهای مد نظر قرار گیرد میتوان به ضدیخ، شمعها، باتری، تسمه تایم و … اشاره نمود.
- استفاده از قطعات یدکی با کیفیت: قطعات یدکی ارزانقیمت شاید در نگاه اول اندکی اغواکننده باشند ولیکن چنانچه کیفیت پایینی داشته باشند هم زودتر خراب میشوند و هم به دلیل کیفیت پایین میتوانند به سایر قطعات و سیستمهای خودرو آسیب زنند و در نهایت در درازمدت منجر به افزایش استهلاک خودرو و هزینه نگهداری خودرو میگردد.
- بالانس نمودن چرخها: بالانس نبودن چرخها مشکلات متعددی را در پی دارد که از جمله آنها میتوان به خرابیهای زودرس جلوبندی اشاره نمود.
- به منظور کاهش استهلاک خودروی خود را به صورت مرتب بشویید: کثیف بودن خودرو علاوه بر آنکه بر رنگ بدنه تاثیر منفی دارد بلکه با نفوذ به موتور میتوانند عملکرد موتور را نیز مختل نمایند.
- توجه به فشار باد لاستیکها و تعویض ضربدری آنها: تنظیم نبودن باد لاستیکها یکی از عوامل مخرب در عملکرد لاستیک و همچنین ساییدگی آن است لذا سعی نمایید هر دو هفته یکبار باد لاستیکها را کنترل نمایید. همچنین به منظور عملکرد بهینه لاستیکها میتوانید به صورت منظم و هر 12 هزار کیلومتر، لاستیکها را به صورت ضربدری با هم تعویض نمایید.
- گریسکاری: گریسکاری در سیستم جلوبندی، دیفرانسیل، سیستم تعلیق و… از دیگر موارد مهمیاست که باید بدان اهتمام ورزید.
- رانندگی با سرعت مطمئنه: این امر علاوه بر افزایش ایمنی در جادهها و خیابانها، به کاهش استهلاک خودرو نیز کمک مینماید. علاوه بر این به شدت توصیه میشود که به هنگام عبور از دستاندازها، سرعت خود را کاهش دهید.
- عدم رانندگی با باک تقریبا خالی: پایین بودن سطح بنزین در باک خودرو باعث افزایش دمای پمپ بنزین شده و در نتیجه طول عمر آن را کاهش خواهد داد.
- کوتاه کردن سفرها: برخی از افراد متاسفانه برای رفتن به سر کوچه! نیز از خودروی شخصی استفاده مینمایند که این موضوع باعث افزایش استهلاک خودرو میگردد؛ لذا همواره سعی نمایید قبل از انجام سفر چه داخل شهر و چه خارج شهر، برنامهریزیهای لازم را انجام داده و سفرها را کوتاه نمایید.
- استفاده از ترمز دستی در شیبها: در شیبها جهت پارک کردن خودرو حتما از ترمز دستی استفاده نمایید چراکه برخی رانندگان، خودرو را دنده قرار میدهند هرچند با این روش نیز خودرو متوقف میماند ولیکن فشار زیادی به گیربکس وارد میآید که این مورد از موارد اصلی استهلاک خودرو است.
- عدم ترمزهای متعدد: ترمزگیریهای متعدد یکی دیگر از مواردی است که میتواند باعث افزایش استهلاک خودرو گردد.
- استفاده از دنده سنگین در سرپایینی: عدم استفاده از دندهسنگین در سرپایینیها منجر به ترمزهای طولانیمدت خواهد شد که امر موجب تمام شدن زودتر لنتها خواهد شد.
- توقف کامل در هنگام تعویض دنده عقب: زمانیکه خودرو در حال حرکت بوده و شما اقدام به تعویض دنده به دنده عقب مینمایید عملا پیری زودرس گیربکسها را موجب شدهاید.
تمامیموارد فوق را باید در این نکته خلاصه کرد که باید با خودرو رفتار مناسبی داشته باشید و با احترام! با آن برخورد نمایید چراکه در غیر اینصورت هزینههای گزافی در انتظار شما خواهد که متاسفانه این هزینهها صرفا مادی نبوده و گهگاه آسیبهای روحی و جسمانی نیز با خود در پی خواهد داشت بنابر این روشهای کاهش استهلاک خودرو را جدی بگیرید.
برای افزایش اطلاعات فنی خود مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید:
سیستم کنترل فشار باد تایر چیست