یک کارشناس صنعت خودرو در انتقادی صریح به طرح واردات خودروهای کارکرده، آن را «غلط» و «شاهکاری در تاریخ» برای مجلس انقلابی دانسته است. امیرحسین کاکایی با اشاره به روند کند واردات خودرو، ابهام در تامین ارز و موانع قانونی، معتقد است بازار خودرو در سال 1403 نیز سرنوشتی مشابه سال گذشته خواهد داشت.
به گفته این کارشناس، مشکل اصلی واردات خودرو، کمبود ارز است. علیرغم افزایش درآمدهای ارزی، نیازهای ارزی کشور نیز زیاد است و واردات دارو، گوشت و مرغ نیز در اولویت قرار دارد. وی با اشاره به فساد و ناپدید شدن پولها، حل این مشکل ذاتی را در کوتاهمدت غیرممکن میداند و پشت پرده واردات را، فضایی مبتنی بر رانت میخواند.
کاکایی همچنین در سخنان خود به مشکلات فرآیندی خود واردات اشاره داشت و گفت: خرید خودرو در حجم بالا، زمانبر است و نیاز به سفارش و طی شدن رویههای خاص دارد. این امر، به کندی روند واردات خودرو در سال گذشته و انباشت خودروها در گمرکات منجر شده است. از جمله دیگر چالشهای جدید این مسیر در سال 1403 از نظر کاکایی، تعیین قیمت پایه خودروهای وارداتی با توجه به نوسانات نرخ ارز است. این کارشناس با اشاره به افزایش قیمت دلار، پیشبینی میکند که پس از ورود 50 هزار خودرو، واردات مجددا متوقف خواهد شد، اتفاقی که مشابهش را سال 1396 دیدهایم.
کاکایی حتی واردات خودروهای دست دوم را نیز آغشته به رانت، پولشویی و موانع فنی خواند. به گفته وی، انتقادات به واردات خودروهای دست دوم شدیدتر است. این کارشناس این مسئله را «مسئلهای با موانع فنی واقعی» و «بهترین مسیر برای پولشویی» میداند. ابهام در مالکیت، کیفیت، ضمانت، جابهجایی پول و مشکلات قانونی، از جمله چالشهای این طرح هستند.
با وجود تلاش مجلس برای تصویب این طرح، کاکایی معتقد است به دلیل مشکلات عدیده، بعید است واردات خودروهای کارکرده در سطح وسیع انجام شود و احتمالا مانند گذشته به موارد خاص مانند کامیون و لودر محدود خواهد شد. کاکایی نهایتا اظهار دارد: «بعید میدانم که به همین راحتی و با وجود همه تلاشها و انرژیای که مجلس برای چنین کار خبطی خرج کردند، جلوی آن باز شود. احتمالا مانند گذشته برای برخی کامیونها یا تریلیها و لودرها اجرا شود. من بعید میدانم واردات خودروی کارکرده در سطح وسیعی اتفاق بیفتد.»
تا چه اندازه با سخنان این کارشناس صنعت خودرو موافق هستید؟