یک اصل نانوشته وجود دارد که همیشه رانندههای قدیمی و باتجربه آن را به رانندههای جدید گوشزد میکنند. این اصل میگوید که هر چقدر هم محتاط باشید و قانون را رعایت کنید، باز هم کسی پیدا میشود که به شما بزند. به همین دلیل حتی در صورت رعایت قوانین باز هم احتمال تصادف و خسارت جانی و مالی وجود دارد. در چنین شرایطی بیمه ماشین میتواند بخش بزرگی از خسارات وارد شده به شما، سایر سرنشینان و خود خودرو را جبران و تحمل عواقب ناگوار تصادف را آسان کند.
در این مقاله قصد داریم تا شما را بهصورت کامل با انواع بیمه خودرو، پوششها، هزینهها، مدارک موردنیاز و مراحل اخذ و استعلام هر کدام آشنا کنیم.
با انواع بیمه خودرو و پوششهای هر کدام آشنا شوید
تهیه کردن انواع بیمه خودرو فقط به دلیل جمله مشهور «حادثه خبر نمیکند» ضروری نیست. جدای از حوادث رانندگی، ممکن است خودروی شما در اثر حوادث طبیعی و انسانی، سرقت و … هم آسیب ببیند که برخی از بیمههای خودرو آن را پوشش میدهند. در ادامه با انواع بیمه ماشین آشنا میشوید.
بیمه شخص ثالث و حوادث راننده
بیمه شخص ثالث مهمترین و البته تنها بیمه اجباری خودرو محسوب میشود. اهمیت این بیمه را میتوان از سابقه تصویب قانون آن متوجه شد؛ چون به دهه 40 شمسی بر میگردد و پیش از تاسیس بیمه مرکزی تصویب شده است. این بیمه با نام بیمه مسئولیت مدنی راننده هم شناخته میشود و تا سال 1387 داشتن آن اجباری نبود. در صورت نداشتن این بیمه، خودروی شما توقیف و به پارکینگ منتقل میشود و اگر در تمدید آن تعلل کنید، به ازای هر روزی که از تاریخ تمدید گذشته جریمه میشوید. این بیمه موارد زیر را پوشش میدهد:
- خسارات جانی وارد شده به تمامی افراد درگیر در حادثه
- خسارات مالی وارد شده به اموال و خودروی شخص ثالث
بیمه حوادث راننده هم یکی دیگر از انواع بیمه ماشین است که جزئی از بیمه شخص ثالث محسوب میشود و خسارات جانی وارد شده به راننده مقصر را پوشش میدهد.
بیمه بدنه
بیمه بدنه اختیاری است و اگر به پوششهای بیمه شخص ثالث دقت کرده باشید، احتمالاً متوجه شدهاید که این بیمه خسارات مالی راننده مقصر را پوشش نمیدهد. بیمه بدنه خسارات مالی راننده مقصر در تصادفات و همچنین موارد زیر را پوشش میدهد:
- سرقت کلی و جزئی (درجا)
- آتشسوزی، صاعقه، انفجار و حوادث طبیعی
- شکستن شیشه و خطوخش بدنه خودرو
- خسارات وارده به لاستیک و باتری
- خسارات ناشی از نوسان قیمت
- خسارات ناشی از ماندن خودرو در تعمیرگاه
البته برخی از پوششهای این بیمه ماشین جزء پوششهای اضافی محسوب میشوند و برای فعال کردن آنها باید هزینه اضافی پرداخت کنید. با توجه به افزایش قیمت خودرو در سالهای اخیر، تعداد متقاضیان این بیمه دائماً در حال افزایش است.
بیمه بینالملل
بیمه بینالملل یکی از زیرشاخهها و پوششهای بیمه شخص ثالث است که در صورت گرفتن پلاک بینالمللی و سفر به کشورهای دیگر با خودروی شخصی، به کارتان میآید. در صورت بروز تصادف در کشورهای طرف قرارداد (48 کشور)، این بیمه خسارات وارده را در چارچوب قوانین و ضوابط خود تقبل میکند.
قیمت بیمه ماشین چقدر است؟
نحوه محاسبه قیمت بیمه ماشین با توجه به نوع بیمه و پوششهای آن متفاوت است. در ادامه با نحوه محاسبه قیمت بیمه شخص ثالث، بدنه و بینالملل آشنا میشوید.
نحوه محاسبه قیمت بیمه شخص ثالث
نرخ دیه سالانه مبنای محاسبه قیمت بیمه شخص ثالث و پوششهای آن در هر سال است. در سال 1402 حداقل قیمت این بیمه چیزی حدود 3 میلیون و 600 هزار تومان است که برای خودروهایی مثل پیکان و پراید تعیین شده است. مهمترین عوامل موثر در تعیین قیمت این بیمه ماشین را در فهرست زیر میبینید:
- نوع خودرو
- کاربری خودرو (شخصی، عمومی و …)
- سال ساخت خودرو
- جریمه دیرکرد
- تخفیف بیمه (به ازای هر سال عدم استفاده از پوششها، 5 درصد تخفیف در نظر گرفته میشود)
- میزان تعهد مالی (بسته به پوششهای خریداری شده، قابلافزایش است)
نحوه محاسبه قیمت بیمه بدنه
قیمت بیمه بدنه معمولاً نرخ مصوب و تعیین شده ندارد و با توجه به عوامل زیر تعیین میشود:
- نوع کاربری، سال ساخت و قیمت روز خودرو
- پوششهای اضافی
- تخفیف عدم دریافت خسارت
- تخفیف صفر بودن خودرو
- تخفیف خرید نقدی
- تخفیف ارزش خودرو
نحوه محاسبه هزینه بیمه بینالملل
قیمت بیمه بینالملل به نوع خودرو، مدتزمان سفر و نوع پوششهای مورد قبول در کشورهای مبدأ و مقصد بستگی دارد.
مدارک لازم برای بیمه ماشین کدامند؟
خرید هر کدام از انواع بیمه ماشین به ارائه مدارک خاصی نیاز دارد که در ادامه با مدارک موردنیاز برای خرید هر یک از انواع بیمه خودرو آشنا میشوید.
مدارک لازم برای بیمه شخص ثالث
- سوابق بیمهنامه قبلی
- اصل سند، بنچاق و کارت مشخصات وسیله نقلیه
- کارت ملی و شناسنامه مالک
- فرم درخواست صدور بیمه شخص ثالث
مدارک لازم برای خرید بیمه بدنه
برای خرید بیمه بدنه باید کارت ماشین یا کارت سبز خودرو را به همراه کارت ملی و شناسنامه خود ارائه کنید.
مدارک لازم برای بیمه بینالملل
- اصل و کپی پاسپورت
- اصل و کپی گواهینامه بینالمللی
- یک قطعه عکس
با مراحل اخذ بیمه ماشین آشنا شوید
در حال حاضر تمامی خودروهای صفر تولید داخل با بیمه شخص ثالث فروخته میشوند و در صورت خرید چنین خودرویی، خودبهخود دارای بیمه شخص ثالث هم میشوید. در صورت خرید خودروی کارکرده هم با پرداخت مابهالتفاوت هزینه بیمهنامه قبلی خود و بیمهنامه فروشنده، میتوانید از اعتبار باقیمانده بیمه شخص ثالث خودروی خریداری شده استفاده کنید.
درصورتیکه بخواهید بیمه ثالث خودروی صفر یا کارکرده خریداری شده را تغییر دهید، میتوانید از سامانههای آنلاین فروش بیمه کمک بگیرید. همچنین امکان تغییر شرکت بیمه هنگام تمدید بیمهنامه هم وجود دارد.
برای خرید بیمه بدنه و بینالملل خودرو هم میتوانید به همین سامانههای آنلاین مراجعه کنید، با این تفاوت که برای خرید بیمه بدنه باید چند عکس از خودرو هم برای کارشناس بیمه بفرستید تا وضعیت سلامت خودروی شما را بررسی و مبلغ بیمهنامه را بر اساس آن تعیین کند.
چگونه میتوان انواع بیمه خودرو را انتقال داد؟
انتقال هر کدام از انواع بیمه خودرو شرایط خاص خود را دارد که در ادامه این شرایط را به تفکیک نوع بیمه آوردهایم. لازم به ذکر است که بیمه بینالملل قابلانتقال نیست.
نحوه انتقال بیمه شخص ثالث
در انتقال این بیمه، بیشتر بحث تخفیف مطرح است. در حال حاضر انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث تنها به خودروی جدید خودتان و خودروی بستگان درجه یک (همسر، فرزند، پدر و مادر) امکانپذیر است. البته با زدن نامه به شرکت بیمه و پرداخت مابهالتفاوت توسط خریدار، امکان انتقال بیمه شخص ثالث و تخفیفهای آن به اشخاص غریبه هم وجود دارد.
نحوه انتقال بیمه بدنه
درصورتیکه بیمه بدنه هنوز اعتبار داشته باشد، میتوانید آن را به خریدار جدید انتقال دهید. البته تخفیفهای آن را تنها میتوانید به بستگان درجه یک یا خودروی جدید خود (در صورت یکسان بودن کاربری و نوع خودرو) منتقل کنید.
نحوه دریافت خسارت در انواع مختلف بیمه خودرو چگونه است؟
در حال کلی، نحوه دریافت خسارت در بیمه بدنه آسانتر از بیمه شخص ثالث است و با ارائه مدارکی مثل کروکی و … میتوانید خسارت وارد شده را از شرکت بیمه بگیرید. البته اگر شما مقصر تصادف نباشید و میزان خسارت خودروی شما از سقف پرداخت خسارت بیمه ثالث راننده مقصر بیشتر باشد، بیمه بدنه شما باید مابقی خسارت را تقبل کند.
در دریافت خسارت بیمه شخص ثالث هم اصل بر رضایت و توافق طرفین است. درصورتیکه توافق حاصل شود، راننده متضرر باید با مدارک هویتی و کروکی تصادف به شرکت بیمه مراجعه کند. در صورت عدم توافق و موجود نبودن کروکی، هر 2 راننده باید با مدارکی مثل بیمهنامه، گواهینامه و کارت ماشین به شرکت بیمه بروند. در صورت بروز خسارت منجر به آسیب بدنی هم باید کروکی، گزارش نیروی انتظامی و دادگاه، نظر پزشکی قانونی، اوراق بازجویی و پرونده پزشکی فرد آسیب دیده را ارائه کرد.
چگونه میتوان استعلام بیمه ماشین را گرفت؟
با استفاده از روشهای زیر میتوانید استعلام بیمه خودرو، میزان اعتبار، تخفیفها و … آن را بگیرید:
- سامانه سنهاب بیمه مرکزی
- درگاه ملی خدمات دولت هوشمند
- سایتهای ارائهدهنده خدمات بیمه خودرو
- ارسال پیامک به شماره ۳۰۰۰۲۶۲۱
در سامانه اصالت بیمه مرکزی (سامانه سنهاب) با استفاده از کد ملی، کد vin پشت کارت خودرو یا کد یکتای بیمهنامه، میتوانید استعلام بیمه ماشین را بگیرید. استفاده از این اطلاعات برای گرفتن استعلام بیمهنامه از درگاه ملی خدمات دولت هوشمند هم امکانپذیر است؛ درحالیکه سایتهای ارائهدهنده خدمات بیمه تنها پلاک خودرو و کد ملی مالک را از شما میخواهند. کد ارسالی به شماره ۳۰۰۰۲۶۲۱ هم باید با استفاده از یکی از فرمولهای زیر نوشته شود:
- شماره بیمهنامه چاپ شده * شماره بیمهگذار * ۱
- کد یکتای بیمهنامه * کد ملی بیمهگذار * ۲
- VIN * کد ملی متعلق به شماره همراه استعلام کننده * ۳
در این مطلب هر آنچه در مورد بیمه ماشین میدانستیم را با شما در میان گذاشتیم و به شما گفتیم که انواع بیمه خودرو به 3 نوع بیمه بدنه، بیمه شخص ثالث و بیمه بینالمللی تقسیم می شود. در میان این بیمهها، بیمه شخص ثالث اجباری است و نداشتن آن منجر به توقیف خودرو و جریمه می شود.
سؤالات متداول در مورد بیمه ماشین
انواع بیمه ماشین کدامند؟
بیمه شخص ثالث، بیمه بدنه و بیمه بینالمللی
قیمت انواع بیمهنامه خودرو چقدر است؟
قیمت بیمه شخص ثالث به مبلغ دیه سالانه، تخفیف عدم دریافت خسارت، نوع خودرو و … بستگی دارد؛ درحالیکه برای تعیین قیمت بیمه بدنه به نوع خودرو، میزان پوششها و … بیشتر توجه میشود. قیمت بیمه بینالملل هم به نوع خودرو و مدت سفر بستگی دارد.
بیمه شخص ثالث چیست؟
بیمه شخص ثالث تنها بیمه اجباری خودرو است که خسارات جانی تمامی افراد درگیر در حادثه و خسارات مالی شخص یا راننده متضرر را پرداخت میکند.