فرم کارشناسی خودرو برای همه طرفهای درگیر در معامله مفید است. این فرم برای کارشناس خودرو حکم چک لیست را دارد تا در زمان بررسی ماشین هیچ چیزی را از قلم نیندازد. فروشنده خودرو میتواند از فرم کارشناسی بهعنوان سندی برای انتشار آگهیهای آنلاین استفاده کند. از همه مهمتر این فرم حکم ضمانتنامه را برای خریدار خودرو دارد تا با خیال راحت پای برگه معامله را امضا کند. اهمیت این فرم، ما را بر آن داشت تا در قالب یک مقاله به بررسی برگه کارشناسی خودرو همراه مکانیک بپردازیم. دعوت میکنیم تا پایان با ما همراه باشید.
برگه کارشناسی خودرو چیست؟
فرم کارشناسی خودرو یک سند است که از سوی کارشناس در اختیار خریدار و فروشنده ماشین قرار میگیرد. در این فرم مشخص میشود که وضعیت سلامت بخشهای مختلف خودرو چگونه است. علاوه بر آن جزئیات مربوط به هر یک از قسمتها نظیر بدنه، اتاق، فنی، برقی و … بهصورت مستند مورد ارزیابی قرار میگیرد.
مهمترین ویژگی فرم کارشناسی خودرو آن است که در عین کامل بودن باید خلاصه و مختصر باشد. بههمین دلیل کارشناسان خودرو، فرم را بهدو بخش کلی تقسیم میکنند. قسمت اول معمولا شامل ثبت کلی وضعیت سلامت و عملکرد بخشهای مختلف خودرو است. بهطوری که با مشاهده این قسمت در سریعترین زمان ممکن میتوان به دید اولیهای در خصوص شرایط خودرو دست پیدا کرد.
بخش دوم برگه کارشناسی خودرو مربوط به گزارشدهی مکتوب است. در این قسمت کارشناس بهصورت تفصیلی گزارشی از نتیجه بررسیهای خود را مکتوب میکند. بهعنوان مثل فرض کنید در قسمت اول خبر از ایراد در بدنه خودرو داده شود. توضیحات کلی درباره این مشکل در قسمت گزارش تفصیلی ثبت میشود. بهاین ترتیب هر دو طرف معامله در جریان تمام جزئیات مورد نیاز قرار میگیرند.
اهمیت صدور فرم کارشناسی خودرو
در یک معامله خودرو، فروشنده تلاش میکند تا معامله را در بالاترین قیمت انجام دهد. در مقابل خریدار هم تمام راههای موجود را برای کاهش مبلغ پرداخت امتحان میکند. نقطه عطف برای توافق بین خریدار و فروشنده، مستندات ذکر شده در برگه کارشناسی ماشین است. بهعبارت دیگر این فرم مشخص میکند که یک ماشین دقیقا چقدر میارزد. با توجه به اینکه اظهار نظر کارشناسی در این فرم پشتوانه فنی دارد، هر دو طرف معامله تمکین میکنند.
بنابراین روشن شدن قیمت ماشین برای معامله مهمترین کاربرد فرم کارشناسی خودرو است. همانطور که در مقدمه اشاره کردیم، انتشار یک آگهی فروش خودرو بههمراه فرم کاشناسی باعث میشود تا شانس شما برای فروش سریعتر افزایش پیدا کند. از سویی دیگر این برگه به کارشناس کمک میکند تا تمام فاکتورهای مورد نیاز را یک به یک طبق چک لیست کارشناسی خودرو مورد ارزیابی قرار دهد و چیزی جا نماند. در کنار این موارد، دو نکته را میتوان ذکر کرد که بر اهمیت برگه کارشناسی ماشین میافزایند.
ضمانتنامه در اختیار خریدار تا روز معامله
در بسیاری از اوقات کارشناسی خودرو قبل از معامله صورت میگیرد. این برگه میتواند حکم ضمانتنامه را برای خریدار داشته باشد. بهطوری که فروشنده موظف خواهد بود در روز معامله خودرو را بر اساس شرایط مندرج در برگه کارشناسی ماشین به خریدار تحویل دهد. در غیر این صورت خریدار میتواند از تصمیم برای معامله منصرف شود.
دریافت خسارت از کارشناس خودرو
برخی از شرکتهای ارائه دهنده خدمات کارشناسی خودرو، ضمانت نامه در اختیار مشتریان خود قرار میدهند. بهعنوان مثال همراه مکانیک خدمات کارشناسی خودرو را تا 100 میلیون تومان برای مشتریان خود تضمین میکند. برگه کارشناسی خودرو، مبنای اعطای خسارت به مشتریان است. بهعبارت دیگر در صورتی که یک یا چند بخش خودرو با مشکل روبهرو شود، در حالی که چیز دیگری در برگه کارشناسی درج شده باشد، در این صورت مشتریان میتوانند با استناد به آن خسارت دریافت کنند.
معرفی بخشهای مختلف فرم کارشناسی خودرو همراه مکانیک
در تصویر زیر، نمونه فرم کارشناسی خودرو همراه مکانیک را مشاهده میکنید. این برگه از چند بخش مختلف تشکیل شده است. در این قسمت نگاهی به هر یک از این قسمتها میاندازیم.
1. بخش مقدماتی
در قسمت ابتدایی فرم کارشناسی خودرو همراه مکانیک، اطلاعات اولیه فرآیند کارشناسی ثبت میشود که عبارتاند از:
- نام کارشناس
- نام سفارش دهنده
- سال ساخت
- تاریخ کارشناسی
- نوع و رنگ خودرو
- شماره شاسی
- کیلومتر
- انقضای بیمه نامه
2. بخش بدنه و اتاق
در بخش دوم فرم خام کارشناسی خودرو همراه مکانیک، چکیده بررسی وضعیت بدنه و اتاق خودرو درج میشود. علاوه بر آن توجه داشته باشید که تصویر سمت چپ در برگه کارشناسی خودرو کمک میکند تا موقعیت دقیق مشکلات بدنه راحتتر مشخص شود. در واقع دیگر نیاز به برگه کارشناسی رنگ خودرو جداگانه ندارید؛ چرا که در این قسمت سلامت یا مشکلدار بودن هر قسمت از بدنه با تیک یا ضربدر مشخص میشود. مواردی که در بخش بدنه و اتاق مورد بررسی قرار میگیرند، عبارتاند از:
- شاسی جلو
- شاسی عقب
- سقف
- ستونها
- کف صندوق
- سینی جلو
- سینی عقب
- قطعات متحرک
3. بخش فنی و برقی
مهمترین بخش نمونه برگه کارشناسی خودرو مربوط به بررسی مشخصات فنی و برقی ماشین است. در فرم کارشناسی خودرو همراه مکانیک، بخش فنی و برقی از 29 آیتم مختلف تشکیل میشود. نتیجه بررسیها در این بخش بیشترین تاثیر را روی ارزشگذاری یک خودرو برای خرید و فروش دارد. آیتمهای مورد بررسی در بخش فنی و برقی عبارتاند از:
- فرمان هیدرولیک
- ترمز ABS
- پلوس
- بلبرینگ چرخ
- میزان فرمان
- دیسک و صفحه
- ضربه گیربکس
- تعویض دنده
- تنظیم موتور
- واشر سرسیلندر
- نشت روغن موتور
- دود اگزوز
- نشت آب
- سیستم خنک کننده
- برف پاککن
- چراغهای بیرونی
- آینهها
- بالابر شیشهها
- کمبربند ایمنی
- چراغ سقفی
- چراغهای پشت آمپر
- قفل مرکزی
- قفل صندوق
- قفل باک
- بوق
- فندک
- تنظیمات صندلی
- کولر
- بخاری
4. بخش کلیات
در بخش کلیات عملکرد کلی خودرو با تست رانندگی مورد ارزیابی قرار میگیرد. در واقع نتیجه این بخش است که نشان میدهد کارکرد خودرو واقعا با مشخصات ظاهری آن تناسب دارد یا خیر. 4 آیتم اصلی در بخش کلیات برگه کارشناسی ماشین عبارتاند از:
- تطابق کارکرد با ظاهر
- دیاگ
- عملکرد CNG
- تست رانندگی
5. بخش چکیده گزارش
پنجمین و آخرین بخش برگه کارشناسی ماشین، چکیده گزارش است. همانطور که اشاره کردیم، در این بخش نمونه فرم بازدید خودرو کارشناس به تشریح ایرادات بخشهای مختلف خودرو میپردازد. مطالعه کامل این بخش در تشخیص هرچه بهتر مشکلات خودرو به شما کمک میکند و به این ترتیب میتوانید راحتتر برای خرید تصمیم بگیرید. بنابراین باید بهدقت گزارش ثبت شده را مطالعه کنید.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که برگه کارشناسی خودرو چیست و از چه بخشهایی تشکیل شده است. وجود برگه کارشناسی ماشین معامله برای یک ماشین را بسیار آسان میکند. دقت داشته باشید که کارشناسی خودرو تنها مختص به خودروهای دست دوم نیست. بلکه میتوانید در زمان خرید یک ماشین صفر هم با کارشناسی، بهترین تصمیم را اتخاذ کنید. بهنظر شما چه آیتمهای دیگری را میتوان به فرم کارشناسی خودرو همراه مکانیک اضافه کرد؟ نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.