فصل گرما زودتر از آنچه تصور میشد، از راه رسید. این چالش بزرگی برای مالکان خودرو است؛ چه از نظر رانندگی زیر نور شدید خورشید و چه از نظر محافظت از سلامت خودرو. برای مقابله با این چالش، یا باید بیرون نرویم یا اینکه فقط شبها برویم. طبیعی است چنین کارهایی، عملاً یک طنز به حساب میآیند. پس بیایید یک بار برای همیشه، با راهکارهای نگهداری از خودرو در تابستان آشنا شویم.
دیگر به روزهایی رسیدهایم که دما هوا وارد کانال 40 درجه شده است. حتماً میدانید که سازمانهای هواشناسی، دمای هوای مناطق را در سایه ثبت میکنند؛ بنابراین، اوضاع وقتی زیر نور خورشید باشیم، بهمراتب بدتر هم میشود. تجربه دردناکی است؛ سوار شدن درون خودرویی که ساعتها زیر آفتاب باقی مانده است و تقریباً تکتک اجزا و قطعات آن از شدت حرارت ملتهب شدهاند. شاید آخرین امید، روشنکردن کولر باشد؛ ولی وقتی در آن شرایط باد گرم به صورتتان بخورد، آزاردهنده خواهد بود. تصور کنید در چنین مخمصهای، لاستیک خودرو هم بترکد یا اینکه رادیاتور جوش بیاورد. اگر میخواهید بخش بزرگی از این مشکلات را حل کنید، این مطلب را تا انتها بخوانید.
تکنیکهای فنی حفظ سلامت خودرو
شاید نشستن درون یک خودروی داغ با آن وضعیت دردناک، بدترین اتفاق ممکن برای رانندگان در فصل تابستان باشد؛ ولی حقیقت آن است که اوضاع میتواند بدتر هم پیش برود. در فصل گرما، برخی از قطعات خودرو در معرض آسیب بیشتری قرار دارند؛ پس بیایید در گام اول، روشهای مراقبت از سلامت خودرو در تابستان را یاد بگیریم.
نور، هرچه کمتر، بهتر
تابش مستقیم نور خورشید و درنتیجه، پدیدآمدن فرمان داغ، صندلی داغ، داشبورد داغ و… فارغ از احساس نامطلوبی که برای راننده ایجاد میکنند، به مرور منجر به کاهش کیفیت و حتی ازبینرفتن آنها هم میشوند. یکی از سادهترین و ارزانترین راههای مقابله با این اتفاق، تهیه آفتابگیر است.
مهم این است که برای سایر شیشهها و حتی شیشه عقب نیز چنین وسیلهای لازم است. درصورتیکه به آفتابگیر دسترسی ندارید، حداقل از یک پارچه بزرگ روی داشبورد و روی صندلیها بهره بگیرید. طبیعی است که اگر از کاور یا چادر سرتاسری برای بدنه استفاده کنید، هم از رنگ خودرو مقابل آفتابسوختگی محافظت کردهاید و هم دمای داخل را به میزان قابلتوجهی پایین آوردهاید.
کاری به ترموستات نداشته باشید
طبق یک عادت منسوخ، برخی از رانندگان در فصل تابستان، اقدام به برداشتن ترموستات خودرو میکنند؛ با این تصور که هوا همواره گرم است و نیازی به غیرفعالکردن جریان آب نیست؛ اما حقیقت آن است که سیستم گرماگریزی پیشرانه، در دمای مشخصی عملکرد صحیح خود را به نمایش میگذارد. حذف ترموستات از مدار، باعث میشود که در ساعات اولیه روز و حتی شبهنگام وقتی استارت میزنید، بلوک موتور سرد کار کند و عملاً توانایی لازم برای رسیدن به دمای استاندارد را از دست بدهد.
مراقب تسمه دینام باشید
قطعه سادهای به اسم تسمه دینام یا به قول قدیمیترها، تسمه پروانه، در فصل تابستان اهمیت حیاتی پیدا میکند؛ چراکه بخشی از وظیفه آن، بهحرکتدرآوردن فن خنککننده است. ازآنجاییکه رادیاتور خودرو در فصل تابستان بهمراتب بیشتر از فصول خنک نیاز به استارت فن دارد، سلامت تسمه دینام بهشدت اهمیت پیدا میکند. اینکه تسمه دینام پاره شود و فن از کار بیفتد، تنها یک روی سکه است. درواقع، وظیفه اصلی تسمه دینام، ایجاد رابط بین نیروی مکانیکی موتور و نیروی الکتریکی حاصل از آلترناتور یا همان دینام است. دینام، منبع اصلی شارژ باتری و تأمین برق خودرو است. پارهشدن تسمه دینام، در آن واحد هم فن را از کار میاندازد و هم سیستم برق و هیدرولیک را دچار اختلال میکند.
باز هم روغن موتور
تقریباً در تمام مطالب مربوط به اصول نگهداری از خودرو، چککردن روغن موتور ذکر شده است. موتور خودرو با تمام پیچیدگیهای خود، وابستگی شدیدی به کم و بیش یک لیتر روغن روانکننده دارد. اگرچه بارها گوشزد شده است که چککردن روغن موتور یک امر واجب در طول سال است، ولی در تابستان این موضوع را باید با وسواس بیشتری پیگیری کرد. در نظر داشته باشید که روغن موتور نیز دمای جوش دارد.
این عدد معمولاً بین 185 تا حدود 200 درجه سانتیگراد است. البته این دما یک شوخی مرگبار برای بلوک موتور است. از سوی دیگر، طبق استاندارد SAE، میزان ویسکوزیته یا گرانروی روغنها در فصول گرم سال، بیشتر از 50 نخواهد بود. با همه اینها، وقتی کیفیت روغن پایین آمده باشد یا میزان آن کافی نباشد، سلامت موتور شدیداً به خطر میافتد. گرمای سوزان تابستان را به گرمای مهلک داخل سیلندرها اضافه کنید تا متوجه شوید روغن موتور چه وظیفه سختی دارد.
ضدیخ در تابستان؟
کمی عجیب به نظر میرسد؛ ولی واقعیت این است که ضدیخ فقط برای جلوگیری از یخزدن آب رادیاتور در فصول سرد به کار نمیآید. از نظر شیمیایی، اتیلن گلیکول یا همان ضدیخ، به دلیل تغییر در ساختار کشش مولکولی، مانع از تأثیر مستقیم سرما روی آب و تبدیل آن به یخ میشود؛ اما خبر خوب اینجا است که همین ویژگی در حالت گرما نیز وجود دارد؛ به عبارت دیگر، ضدیخ نهتنها دمای انجماد مایع رادیاتور را پایینتر از صفر میبرد، بلکه نقطه جوش را نیز به سطحی بالاتر از 100 درجه میرساند. اگرچه فرایند ساخت رادیاتور و عملکرد فن خنککننده بهگونهای است که قابلیت کارکرد با آب خالص را نیز دارد، ولی در صورت فشار بیشتر مانند حمل بار یا سرنشین اضافی و حتی استفاده از کولر، تنش حرارتی بیشتری به آب رادیاتور وارد میشود؛ بنابراین، سعی کنید از مقدار متوسطی از ضدیخ درون رادیاتور خودرو استفاده کنید.
به داد کولر برسید
بارها شنیدهاید که کارشناسان میگویند حتی در فصل زمستان هم لازم است هرازچندگاهی کولر خودرو را روشن کنید تا گاز درون آن به چرخش دربیاید. این قطعه مهم در خودرو به دلیل کمپرسور متصل به موتور، هنگام روشنکردن فشار مضاعفی را به توان خروجی وارد میکند؛ بنابراین، بسیار اهمیت دارد تا پیش از گرفتارشدن در بحران بیکولری، از میزان شارژ گاز و فیلتر خشککن آن اطمینان حاصل کنید.
هوای هوایِ لاستیک را داشته باشید!
در علوم دبستان خوانده بودیم که گرما موجب بزرگتر شدن اجسام میشود. شاید آن روزها درک این موضوع برای ما سخت بود که هوا نیز میتواند بزرگتر شود. لاستیک خودرو عملاً به دلیل چرخش همیشگی، هوای درون خود را داغ میکند و این یکی از دلایل افزایش چسبندگی و اصطکاک بین لاستیک و سطح زیرین آن است.
در زمستان، توصیه میشود باد لاستیک را مطابق استاندارد تنظیم کنید؛ اما در تابستان، نیاز است تا بهلطف همان پدیده انبساط، کمی از میزان باد لاستیکها بکاهید تا با افزایش حجم، خطر ترکیدن و انفجار را رفع کرده باشید. در حالت عادی، فشار باد تایرها باید معادل 2.3 واحد Bar یا و یا 34 واحد Psi باشد. سعی کنید در تابستان، چیزی حدود 20 درصد از این میزان را کاهش بدهید. البته نیاز به یادآوری نیست که شرکتهای مختلف، دستورالعملهای خاص هر لاستیک حتی برای محور عقب و جلو را ارائه میکنند.
بیشتر بخوانید
با سلام ..مطالب عنوان شده خیلی جالب و عالی بود ممنونم از اینهمه توجه