همه ما علاقه داریم تا خودروهای نو با حداقل کارکرد و بدون کوچکترین ایراد را از بازار یا کارخانههای خودروسازی خریداری کرده و تا مدتها از وسیله نقلیه خود استفاده کنیم، اما به دلیل قیمت بالای خودروهای نو، معمولاً مشتریان به سمت استفاده از ماشین دستدوم و چندسالکارکرده تمایل پیدا میکنند. بهویژه در کشور ما، با پیشیگرفتن بهای خودروها نسبت به سطح درآمد اقشار پاییندست جامعه، خریدوفروش اتومبیلهای دستدوم بیشازپیش رونق گرفته است.
اما در این میان، احتمال دارد خودروهای چپی و تصادفی که بهصورت کامل بازسازی شدهاند، بهعنوان اتومبیل سالم و فاقد تصادف به برخی مشتریان از همه جا بیخبر با قیمت بالاتر فروخته شوند. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله از سری مقالات فنی آموزشی «مجله خودروی همراه مکانیک» سعی داریم تا با اشاره به نکاتی، روشهای تشخیص ماشین چپی را به اطلاع شما برسانیم.
لازم به تاکید است که خودروی چپی یا تصادفی رنگدار، معمولاً توسط افراد عادی بهراحتی قابل تشخیص نخواهد بود؛ بنابراین، از شما دعوت میکنیم حتما پیش از خرید خودروی دستدوم، اتومبیل را به کارشناسان مراکز معتبری همچون شرکت همراه مکانیک و یا سایر متخصصان معتمد ارجاع دهید تا تمامی عیوب و نقصهای آن به اطلاع شما برسد و در صورت تمایل به خرید، بهای متناسب با قیمت یک خودروی رنگدار تصادفی و چپی را پرداخت کنید.
رنگشدگی سقف یا وجود آثار اعوجاج روی آن
اگر خودرو واژگون شود، سقف دفرمه شده و اثرات شدت ضربه و وزن اتومبیل در سقف هویدا خواهد شد. درصورتیکه سقف بیش از حد مچاله و دفرمه شود، صافکاران معمولا اقدام به تعویض سقف و رنگکردن مجدد آن میکنند. گرچه تشخیص رنگشدگی و استوکبودن سقف کار سادهای نیست و باید توسط افراد متخصص به وسیله ابزار دیجیتالی یا بازرسی چشمی صورت پذیرد، اما با کمی دقت، میتوان نشانههایی را در سقف و نواحی پیرامون آن مشاهده کرد؛ رنگشدگی ثانویه، معمولا دارای ضخامت بیشتری است و دانههای رنگ آن، اندکی درشت و غیریکنواختتر از رنگ کارخانه هستند.
همچنین با دقیقشدن در محل اتصال سقف به ستونها و کیفیت جوشکاری آنها نیز میتوان آثار چپیبودن خودرو را دید. گاهی اوقات صافکاران به دلیل ازبینرفتن کامل سقف، اقدام به بریدن ستونها و تعویض کامل پنل سقف بههمراه ستونهای نگهدارنده آن میکنند. در این صورت، میتوان با بررسی اثرات جوشکاری روی ستون،ها، به تعویض سقف و چپیبودن خودرو پی برد.
همچنین برخی پرسهای کارخانه در زیر نوارهای درزگیر وجود دارند که صافکاران معمولا نمیتوانند به همان کیفیت آنها را بازسازی و ترمیم کنند. از سوی دیگر، اگر سقف خودرو نیاز به تعویض نداشته باشد، معمولا آثار صافکاری روی سقف بهصورت موجهای ریز قابل مشاهده خواهد بود که بسته به تخصص صافکار، بهصورت کم یا زیاد قابل تشخیص هستند؛ بنابراین، وجود اعوجاج روی سقف میتواند دلیل بر چپیبودن خودرو باشد. البته این احتمال نیز وجود دارد که چیزی از بالا روی سقف افتاده یا ضربهای بهصورت تعمدی به آن وارد شده باشد.
زاویهداربودن ستونها و سرشاسیها
یک راه دیگر برای تشخیص چپی یا تصادفیبودن خودرو، عدم تنظیم استاندارد زوایای شاسی، ستونها و فاصله بین آنها است؛ چراکه هنگام تصادف و چپکردن، معمولا به شاسی و ستونها فشار زیادی وارد میشود و این امر موجب خواهد شد که این بخشهای بدنه و اسکلت خودرو، از فرم استاندارد خود خارج شده و دچار اعوجاج شدید شوند.
بسیاری از صافکاران با تخصص بالای خود، اقدام به بازگرداندن این شرایط به حالت اولیه میکنند؛ اما عمدتا هیچگاه به خوبی کارخانه از پس این کار برنمیآیند و افراد حرفهای و متخصصان، میتوانند کشیدگی شاسی یا صافکاری ستونها را بهخوبی تشخیص دهند؛ بنابراین، هرگونه صافکاری شاسی و ستونها و همچنین تنظیمنبودن زوایای آنها، میتواند نشانهای دال بر چپکردن خودرو یا تصادفیبودن آن باشد.
وجود ایراد در داشبورد و سایر اجزای داخلی کابین
هرچند آسیبدیدگی داشبورد، رودری ها و سایر بخشهای کابین بهخودیخود نمیتواند دلیل محکمی بر چپیبودن خودرو باشد، اما با این حال، اگر احساس کردید که داشبورد یک اتومبیل دارای حالت عادی نیست و به آن ضربه و فشار بیش از حد وارد شده است، بهتر است از مالک خودرو دلیل آن را جویا شوید؛ چراکه این موضوع، میتواند نشانهای مبنی بر واژگونی خودرو باشد. همچنین اگر داشبورد و رودری ها نیز بهدرستی در جای خود ثابت نشدهاند، باید به چپیبودن خودرو شک و دلیل آن را از مالک خودرو پرسوجو کرد. ضمنا اگر سروصداهای اضافی و بیشازحد درون کابین شنیده میشود، میتوان آن را دلیلی هرچند ناموثق مبنی بر تصادفی و چپیبودن خودرو دانست.
جمعبندی
خودروهای چپی یا تصادفی، معمولا توسط صافکاران و نقاشان ماهر بهخوبی و با ظرافت بالا به حالت اولیه بازگردانده میشوند؛ البته قطعا شاسی و اتاق صافکاریشده، کیفیتی به اندازه قطعات فابریک کارخانه ندارد؛ اما مشتریان معمولی و افرادی که سررشته زیادی در خرید خودروی دستدوم ندارند، در اکثر مواقع بهراحتی قادر به تشخیص چپیبودن خودرو یا رنگداشتن بدنه و سقف آن نخواهند بود.
از همین رو، اکیدا توصیه میکنیم پیش از خرید خودروی دستدوم، حتما به افراد معتمد نظیر کارشناسان حاضر در «شرکت همراه مکانیک» یا سایر افراد که تخصص بالایی در این زمینه دارند، مراجعه کنید و اتومبیل را از لحاظ چپی و تصادفیبودن بخشهای مختلف آن، سلامت فنی و غیره مورد کارشناسی کامل قرار دهید و سپس در صورت رضایت، با آگاهی کامل اقدام به خرید آن کنید.
درصورتیکه تجربه خرید خودروی چپی یا تصادفی را دارید و میخواهید نظر خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید، از شما دعوت میکنیم تا در بخش نظرات و کامنت ها، ما و سایر مخاطبان همراه مکانیک را از نظر خود آگاه کنید.
بیشتر بخوانید
- چه عواملی به رنگ خودرو آسیب میزنند؟
- آشنایی با کروکی تصادف و موارد استفاده از آن
- صفر تا صد تشخیص رنگ خودرو؛ ابزارها و روشها
- دودی کردن شیشه ماشین و قوانین و نکات طلایی آن
- از قفل شدن یا گیرپاژ موتور چه میدانید؟
- لوازم یدکی مورد علاقه سارقان!
اون برا قدیم بود وقتی با دستگاه نقطه جوش اتصالات به هم وصل بشه و نقاش هم کار بلد باشه خود کارشناس هم به سختی متوجه میشه