گام به گام با مراحل تولید خودرو

فهرست مطالب


فرآیند ساخت خودرو همانند هر کالای صنعتی دیگری، رویه‌ای پیچیده و زمان‌بر است. تخمین زده می‌شود که تمام پروسه ساخت خودرو از ابتدای طراحی تا ورود نسخه تولید انبوه به بازار، زمانی معادل دو الی پنج سال را به خود اختصاص خواهد داد.

 تولید خودرو، مراحلی طولانی دارد و اطلاعات زیادی در طی آن باید مورد بررسی قرار گیرد. برای مثال، طراحی خودرو از مدل مفهومی تا نسخه تولید انبوه، زمان زیادی را به خود اختصاص می‌دهد؛ در حالی‌که فعالیت‌های بازاریابی و فروش خودرو نیز باید به‌صورت هوشمندانه طراحی شوند.

در این مطلب، به بررسی گام‌های تولید خودرو خواهیم پرداخت و این فرآیند صنعتی را قدم به قدم بازگو خواهیم کرد. اگر به دنبال افزایش اطلاعات عمومی خود در زمینه ساخت خودرو هستید یا فرآیندهای صنعتی برای شما جذابیت دارد، در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید.

تولید خودرو به شکل امروزی، میراث هنری فورد

فرآیند تولید و مونتاژ خودرو به شکل امروزی، میراث شخص هنری فورد است که در ابتدای قرن بیستم ساختار خط مونتاژ خودرو را طراحی کرد. این ایده که در صنعت و مدیریت به مکتب فوردیسم شهرت یافته است، زمان مونتاژ یک خودرو را به مقدار قابل توجهی کاهش داد؛ درحالی‌که خودروسازان را قادر کرد تا با سرعت بیشتری اقدام به مونتاژ خودرو کنند.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

توسعه فورد مدل T به‌عنوان محصول انقلابی هنری فورد، پنج سال به طول انجامید. او در این پنج سال علاوه بر طراحی و تولید خودرو، خط مونتاژ تولید انبوه خودرو را نیز اختراع کرد. این ایده انقلابی، براساس تولید خودرو توسط اجزای کوچک خلق شده بود و از این رو، تعداد قطعات موردنیاز برای هر قسمت از خط تولید کاهش یافت و کارگران با تعداد کمتر، قادر به ساخت تعداد بیشتری اتومبیل بودند.

فورد مدل T
فورد مدل T

برای افزایش سرعت جابه‌جایی کارگران بین قسمت‌های مختلف، فورد در سال 1913 نوار نقاله‌ای را به خط مونتاژ اضافه کرد که جابه‌جایی کارگران با استفاده از آن صورت می‌گرفت. سیستم تولید انبوه فورد، برای پنج دهه به عامل برتری این شرکت در سطح جهان تبدیل شد، در حالی‌که سایر شرکت‌های خودروساز، این رویه را برای خود شخصی‌سازی کردند.

گام‌به‌گام با ساخت اتومبیل

در ادامه، با مراحل تولید یک اتوموبیل بیشتر آشنا خواهیم شد.

مرحله اول: تهیه مواد خام

برای تبدیل خودرو یا هر محصول مهندسی دیگر از ایده به واقعیت، نیاز به مواد خامی است که بتوان اتومبیل را با آن‌ها ساخت. مواد مختلفی در مراحل ساخت خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرند که از جمله آن‌ها می‌توان به انواع فلز، پلاستیک و چوب اشاره کرد. امروزه خودروسازان به دنبال استفاده از موادی بادوام و در عین حال سبک هستند تا علاوه بر ساخت خودرو با بهترین کیفیت، کارایی آن را نیز افزایش دهند. استانداردهای سخت‌گیرانه زیست محیطی نیز خودروسازان را به سمت استفاده از مواد اولیه سبز و سازگار با طبیعت سوق داده است.

مرحله دوم: فورد مدل T

طراحی یک خودرو باید به گونه‌ای باشد که انتظارات عمومی را برآورده سازد. معمولا طراحی خودرو در چند مرحله صورت می‌گیرد و طراحان ظاهر خودرو را طی یک دوره و به صورت متوالی بهبود می‌بخشند تا توجه مشتریان را جلب کند.

طراحی و ساخت خودرو

خریداران بالقوه یک محصول، گروه اصلی مورد توجه در مرحله طراحی خودرو هستند چرا که آن‌ها باید اتومبیل خلق شده را بپسندند. علاوه برآن باید فناوری‌های مدرن و تازه در طراحی خودرو لحاظ شوند، زیرا عدم استفاده از آن‌ها موجب خواهد شد تا محصول نهایی نسبت به تولیدات رقبا ضعیف باشد.

هنگامی که طراحی خودرو به اتمام می‌رسد، فاز مهندسی آغاز می‌شود. در ابتدا ماکت‌های دو بعدی و سه بعدی خودرو در ابعاد کوچکتر ساخته می‌شوند و از نظر اصول آیرودینامیک، ایمنی، مقاومت در برابر هوای سرد و گرم، مصرف سوخت و سیم‌کشی مورد بررسی و آزمایش قرار خواهند گرفت. هنگامی که خودرو در مرحله مهندسی نمره قبولی دریافت کرد، فرآیند تولید آن آغاز می‌شود.

مرحله سوم: تولید 

تولید خودرو

در مرحله تولید خودرو، قطعات مختلف توسط دستگاه‌های فرز و برش و با استفاده از ورق‌های فلزی ساخته می‌شوند. این قطعات پس از ساخت توسط ربات‌های مکانیزه خط تولید، به یکدیگر متصل می‌شوند و ساختار اصلی خودرو را شکل می‌دهند.

تمامی قطعات گفته‌شده، روی قاب اصلی خودرو مونتاژ می‌شوند که در طول فرآیند مونتاژ، روی خط تولید حرکت می‌کند. در هر مرحله، تجهیزاتی به قاب اصلی خودرو اضافه می‌شوند تا زمانی که محصول نهایی به تولید برسد.

فرآیند اتصال قطعات به قاب خودرو، در برخی قسمت‌ها توسط کارگران صورت می‌گیرد و علاوه‌برآن، ممکن است کارگران یک قسمت در کنار ربات‌ها به مونتاژ خودرو مشغول باشند. با این حال، امروزه فرآیندهایی هم‌چون جوشکاری، لحیم‌کاری، پیچ‌کردن و چسب‌‌زدن به‌صورت اتوماتیک توسط ربات‌ها صورت می‌گیرد.

هنگامی که تمامی قطعات بدنه خودرو در کنار یکدیگر مونتاژ شوند، جزئیات آن به‌مرور بیشتر خواهد شد. قطعات خام فلزی، برای مدت زیادی نباید در معرض هوای آزاد قرار گیرند و به همین منظور، باید مراحل رنگ‌آمیزی آن‌ها آغاز شود. این مراحل، شامل تمیزکردن سطوح، لایه‌بندی با مواد شیمیایی برای محافظت در برابر خوردگی و پوسیدگی و سپس رنگ‌آمیزی است.

هنگامی که مراحل مونتاژ و رنگ‌آمیزی بدنه خودرو به اتمام می‌رسد، قطعات فنی خودرو روی قاب نصب می‌شوند. قطعاتی هم‌چون موتور، گیربکس، محورها و سیستم اگزوز در این مرحله به خودرو اضافه می‌شوند و سپس لاستیک‌ها روی چرخ‌ها نصب می‌شوند تا اتومبیل بتواند فعالیت کند.

مرحله چهارم: تست کیفی

تست کیفی خودرو

اکنون اتومبیل آماده رانندگی و ورود به دنیای خارج از کارخانه است؛ بنابراین، باید پیش از عرضه، آزمون‌های کیفی روی آن اجرا شوند و از عملکرد خودرو اطمینان حاصل شود. هرگونه نقص در طراحی داخلی یا خارجی خودرو، در این مرحله بررسی خواهد شد؛ سپس اتاق ماشین تحت فشار سنگین آب قرار می‌گیرد تا مقاومت آن در برابر نشتی تایید شود.

حرکت خودرو در یک مسیر کوتاه و آزمودن قوای فنی آن، بخش دیگر تست کیفی اتومبیل است. موتور چند بار خاموش و روشن می‌شود، قسمت‌های‌ الکتریکی خودرو برای اطمینان از وضعیت مورد بررسی قرار می‌گیرند و تمامی قطعات محرک خودرو هم‌چون فرمان، محورها و چرخ‌ها بازبینی می‌شوند.

امروزه در بسیاری از کشورهای جهان، ارائه گواهی ایمنی در برابر تصادفات برای خودروها ضروری است؛ بنابراین، هنگامی که کنترل کیفی خودرو به اتمام می‌رسد، نمونه‌هایی از اتومبیل برای تست ایمنی به مراکز معتبر مربوطه ارسال می‌شوند. اگر خودرو در این آزمون نمره قبولی دریافت کند، مجوز ورود به بازار را خواهد داشت و شرکت سازنده می‌تواند عرضه انبوه خودرو را آغاز کند.

مرحله پنجم: عرضه خودرو

پس از انجام تحقیقات بازاریابی و تعریف قیمت برای خودرو، اتومبیل تولیدشده به معرض فروش گذاشته می‌شود. خودروهای ساخته‌شده، به نمایندگی‌های شرکت در سراسر کشور یا جهان ارسال می‌شوند و علاوه‌برآن، برخی نمایندگی‌های متفرقه یا گری‌مارکت نیز اتومبیل‌های تولیدشده را عرضه خواهند کرد. تا زمانی که تولید اتومبیل برای شرکت سازنده توجیه اقتصادی داشته باشد، فرآیند مونتاژ و عرضه آن به بازار ادامه خواهد داشت.

عرضه خودرو

اتومبیل‌ها، کالای مهندسی جذاب و پیشرفته

اتومبیل‌ها، شاهکاری بزرگ در دنیای مهندسی محسوب می‌شوند که حمل‌ونقل انسانی را متحول کرده‌اند. امروزه مشاهده خودروها در سطح شهرها، امری عادی به نظر می‌رسد؛ اما اگر یک قرن به عقب بازگردیم، نقش بزرگ آن‌ها در تحول جوامع انسانی پررنگ‌ خواهد بود.

درک فرآیند ساخت یک خودرو از طراحی تا عرضه در نمایندگی‌ها، به ما کمک می‌کند تا شناخت بیشتری از پیچیدگی مراحل تولید اتومبیل‌ها به‌عنوان کالاهایی پیچیده و جذاب داشته باشیم.

تیم مشاوران و کارشناسان همراه مکانیک، همواره در تلاش است تا بهترین مشاوره‌های خرید و فروش خودرو را به مشتریان محترم ارائه دهد. برای دریافت بهترین مشاوره‌های خرید و فروش خودرو یا دریافت جدیدترین بررسی‌ها و مطالب علمی حوزه خودرو، می‌توانید به وب‌سایت و مجله همراه مکانیک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
4 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
پژمان احمدی
1403-02-19 04:03

سلام: ممنون و متشکر از راهنمایی شما خیلی خوب مراحل مختلف تولید اتومبیل را نشان دادید اما چند سوال ۱-برا ی ساخت اتومبیل به چه مساحتی جهت احداث کارخانه نیاز داریم ۲-به چه امکاناتی برای شروع و طراحی و اجرا نیاز داربم۳ -باچه مبلغی میتوانیم از ابتدا تا انتها نیاز داریم ۴-برای دریافت وام چگونه می توانم اقدام کنم۵-آیاباید مدرک خواصی داشته باشم یا داشتند سرمایه کافی است و طراحی برعهده گروه مهندسی است… اگر جواب بدهید ممنون میشم

Unknown
1403-03-06 11:10
پاسخ به  پژمان احمدی

حداقل مساحت ۵۰ هکتار با هزینه حداکثر ۵۰ میلیارد به بالا تازه با کمک دولت فقط سرمایه نیست باید مدارک احداث تولید رو هم بگیری و مهندس ها طراح ها برات یه خودرو
می‌سازند بعد که مورد قبول بود البته با قوانین فیزیک و…
حالا که فکر میکنم حداقل هزینه به ۱۰۰ میلیارد هم می رسد.

۱۲۳۴۵
1401-11-15 16:25
امتیاز دهی :
     

این مقاله به قدری خوبه که تونستم ازش املا در بیارم 2 املا دو صفحه ای

معلم به من ۲۰ داد

مریم
1401-03-29 15:21

مقاله تون بسیار خوب و کامل بود. ممنون از توضیحاتتون

اگر در حوزه ساخت قطعات خودروسازی خواستید مقالات مرتبط رو بخونید پیشنهاد میکنم به این لینک سر بزنید.